Skip to main

I takt med att smarta telefoner blir billigare och mer tekniskt avancerade, blir de allt mer populära hos allt fler unga yrkesmänniskor runt om i världen. De här mobila enheterna används för att lagra företagsdata, e-post, bilder, inloggningsuppgifter till sociala medier, dvs. alla slags data. Dessa data utgörs dock ofta av känslig privat information eller företagsinformation. Visst är det till stor nytta att ha snabb tillgång till så mycket information, men det gör också dig som användare sårbar för hot mot den mobila säkerheten.

Det gör att antivirusskydd för smarta telefoner numera är ett oumbärligt verktyg för unga yrkesmänniskor. Via mobila attacker riktar brottslingarna in sig på data som kreditkortsnummer, sekundär autentiseringsinformation – en säkerhetsåtgärd som används av internetbanktjänster, Gmail och Facebook, särskilt om enheten ansluts via en ny enhet eller plats – privat information eller personliga medieobjekt som bilder och videoklipp.

Kanske känns det inte så, men dagens smarta telefoner är egentligen små datorer, så precis som en dator är de sårbara för attacker från skadlig programvara. Brottslingarna använder skadlig programvara för att angripa svagheter i mobil kommunikation via WiFi-nätverk (trådlösa nätverk), textmeddelanden samt även via webbläsare och operativsystem.

Skadlig programvara riktad mot mobila användare

I en enkät från Kaspersky Lab framgick att bara 43 procent av Apple iPhone-användarna har en säkerhetsapplikation, medan en större andel (53 procent) av Android- och Symbian-användarna har någon form av skyddsprogram.

Men det är Android-användarna som bör oroa sig, eftersom vi i undersökningar från Kaspersky funnit att 99 procent av all mobil skadlig programvara som upptäcks är anpassad för just Android-plattformen.

Googles Android-system är programvara som bygger på öppen källkod. Vem som helst kan alltså hämta och utveckla appar utan kostnad. Det gör Android-systemet mer sårbart för attacker från skadlig programvara. På Apple däremot kräver man att utvecklarna skaffar en licens samt går via en applikation när de vill använda iOS-programvaran. Därför är Apple-apparna inte lika mottagliga för skadlig programvara. Det innebär inte att du är helt skyddad från mobila attacker om du använder Apple-appar. De strikta reglerna för app-utveckling innebär att utvecklarna inte kan bygga omfattande skydd för iOS-enheter.

Säkerhetsåtgärder för högre mobil säkerhet

Om du vill skydda dig mot mobil skadlig programvara finns det en rad kostnadsfria program för mobil säkerhet som du kan hämta från Androids Google Play Store samt Apples App Store. Som användare kan du även tillämpa följande metoder för högre mobil säkerhet:

 • Skapa ett starkt lösenord
  Du kan skapa ett lösenord på din smarta telefon. Om du ett visst antal gånger misslyckas med att ange rätt lösenord, spärras och avaktiveras alla data i telefonen. I vissa fall raderas rentav alla data.

 • Var på din vakt mot textmeddelanden
  Textmeddelanden är en lätt måltavla för skadlig programvara, så du bör inte skicka känsliga data (t.ex. kreditkortsuppgifter eller viktig privat information) via sådana meddelanden.

 • Håll utkik efter låsikonen i webbläsaren
  Låsikonen i webbläsarens adressfält visar att den anslutning du använder är skyddad och tillförlitlig. Håll utkik efter låsikonen när du anger personuppgifter som t.ex. din adress eller betalningsinformation, eller när du skickar e-postmeddelanden från din mobila webbläsare.

 • Se till att dina appar kommer från betrodda källor
  De stora e-handelswebbplatserna som t.ex. Amazon eller eBay har egna mobila applikationer. Om du vill använda de apparna, se till att du använder de officiella apparna från respektive företag innan du hämtar någon fil. Du gör det genom att gå igenom utvecklarnas information samt användarnas omdömen på hämtningssidan.

Andra artiklar och länkar relaterade till mobilsäkerhet

 • Säkerhet för smarta telefoner
 • Dangers of not securing your Internet Device -doesnt exist-
 • Kaspersky Mult-Device Internet Security Software

Mobilsäkerhetsråd för smarta telefoner

I takt med att smarta telefoner blir billigare och mer tekniskt avancerade, blir de allt mer populära hos allt fler unga yrkesmänniskor runt om i världen.
Kaspersky Logo