Hoppa till huvudinnehållet

VPN för smarttelefoner: en guide

VPN för smarttelefoner: en guide

VPN för smarttelefoner: allt du behöver veta

VPN-tjänster för smarttelefoner är ett pålitligt sätt att säkert säkra dina internetaktiviteter. Eftersom stora mängder personuppgifter skickas medan du använder din telefon älskar hackare att rikta in sig på denna information. Oavsett om du använder din mobila anslutning eller Wi-Fi lämnar din smarttelefon dig öppen för identitetsstöld och andra cyberfaror. Du kan undvika detta genom att lära dig hur man använder och vilka fördelarna är med ett VPN för att hålla dig säker.

Varje gång du använder internet utsätter du dig för alla slags hemska cyberhot. Säkerhet kan vara avskräckande men lyckligtvis gör tjänster såsom ett VPN det mycket lättare att hålla sig trygg.

Vad är ett VPN?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) döljer internetdata som skickas till och från din enhet.

VPN-programvaran finns på dina enheter – oavsett om det är en dator, surfplatta eller smarttelefon. Den skickar dina data i ett krypterat format (detta kallas för kryptering) som är oläsliga för alla som kanske vill få åtkomst.

Varför behövs kryptering? Kryptering behövs eftersom du skickar massor av personlig information via internet – oavsett om du vet om det eller inte. Dessa data kan inkludera men är inte begränsade till:

  • E-postmeddelanden med mycket känsligt innehåll.
  • Autentiseringsuppgifter för sociala medier och meddelanden.
  • Bankinformation såsom kreditkortsnummer och kontonummer.
  • Olika lösenord.

Dessutom bifogas information till datan som kan avslöja mer information om dig. Dessa kan vara din enhets unika ID, din fysiska plats och mer.

VPN-tjänster är viktiga eftersom internetanslutningar enkelt kan avlyssnas av alla som bara är lite tekniska. Oavsett om du använder trådlösa eller trådbundna anslutningar kan därför dina data vara synliga för andra som kan komma åt nätverket. Detta innebär att även ett lösenordsskyddat Wi-Fi är en potentiell fara för dig och din privata information. Och att dölja denna information kan hålla den privat oavsett hur du surfar på webben.

Hur fungerar ett VPN?

VPN-tjänster använder olika metoder för att göra dig anonym:

Kryptering förvränger dina data i ett format som bara destinationen kan läsa. Tunnelprotokoll används sedan för att skapa krypteringstunnlar i ditt Wi-Fi- eller mobilnätverk. Dessa erbjuder skydd genom att isolera och dölja dina data från resten av användarna i nätverket. Detta är värdefullt när du är ansluten till ett nätverk med internet. Oavsett om det är säkrat eller inte.

Fjärrservrar fungerar som destinationen för din krypterade datatunnel. Dina data skickas ut till VPN-servrar i andra länder för att hjälpa till att anonymisera din identitet. När data skickas och anländer till sitt slutliga mål kommer alla platsdata från fjärrservern och inte från dig. Dessa VPN-servrar är din skyddande ”mellanhand” som döljer dina data från störningar.

Tillsammans förhindrar dessa huvudsakliga metoder din privata information från att upptäckas och stjälas. Resultatet är en nivå av cybersäkerhet och integritet som ger dig mer sinnesro.

how VPN protects your devices on the internet

Fördelarna med att använda ett VPN

Fördelarna med ett VPN handlar mest om integritet men det finns andra fördelar.

Din internettrafik skyddas från avlyssning. Okrypterad data kan ses av alla med nätverksåtkomst och som vill se den. Med ett VPN kan hackare och cyberbrottslingar inte tjuvlyssna. De behöver en krypteringsnyckel för att kunna läsa informationen och attacker med brute force skulle ta miljarder år för en dator att knäcka. När cyberbrottslingarna är blockerade döljs din aktivitet med förtroende även på offentliga nätverk.

Platsintegritet är ett resultat av att VPN-servrarna fungerar som din representant på internet. Eftersom de demografiska data för platsen kommer från servern i ett annat land är din faktiska plats omöjlig att upptäcka. Dessutom sparar de flesta VPN-tjänster inte loggar över din aktivitet på deras tjänst. Alla potentiella register över din användning är därför permanent dold.

Regionbegränsat webbinnehåll låses upp för din åtkomst var du än befinner dig. Tjänster och webbplatser har ibland bara innehåll tillgängligt från vissa delar av världen. Standardanslutningar använder lokala servrar i landet där du befinner dig för att bestämma din plats. Detta innebär att du inte kan komma åt innehåll i ditt hemland om du reser och att du inte får tillgång till internationellt innehåll hemma. Med en VPN-tjänsts möjlighet att ändra din plats kan du byta server till andra länder och effektivt ”byta” plats.

 Attacker mor företagsdata utgör en mindre risk vid fjärrarbete. När du fjärrarbetar mot ditt företags interna nätverk kan du behöva komma åt viktig information. Dessa filer behöver en säker anslutning för företagets säkerhet och många organisationer tillåter dig inte åtkomst till data utan den. VPN-tjänster ansluter till privata servrar och använder kryptering för att hindra alla risker för dataläckage.

banner

När ska man använda ett VPN?

VPN-tjänster erbjuder andra specifika användningsfall som kan göra ditt liv mycket enklare och säkrare. Vissa inkluderar:

Åtkomst till geografiskt låsta bibliotek i videostreamningtjänster är möjligt om du använder VPN-tjänstens möjlighet att byta server. Att verka vara på annan plats innebär att strömningstjänster tror att du är i ett annat land vilket innebär att du kan titta på filmer och TV som inte är tillgängligt för dig lokalt.

Du kan se ”riktiga” priser när du bokar researrangemang. Flyg och hotell använder spårare som kallas för cookies för att se vilka boenden du söker efter. Med ditt intresse kopplat till din identitet är de kända för att konstgjort höja priserna. Det är ett trick som används för att öka din brådska att köpa snabbare och det tjänar företag pengar på. Ditt VPN kan anonymisera dig för att undvika dessa höjningar vilket ger dig bättre priser.

Undvik att spåras av din internetleverantör och andra företag. Företag är kända för att använda dina demografiska data för att förbättra sin marknadsföring och tjänster. Det är inte nödvändigtvis skadligt men du kanske inte alltid vill att denna information ska vara synlig. Vissa tjänster samlar in och säljer denna data till tredje part som kanske inte skyddar dem. Ju fler platser dina data befinner sig på desto mer utsatt är du för dataläckage. Ett VPN döljer demografiska data som skickats med din internetaktivitet så att du inte kan spåras.

the pros of using a smartphone VPN

VPN-tjänster för smarttelefoner

För närvarande tenderar smarttelefoner att vara en enhet vi använder för att få tillgång till internet och då särskilt när vi är på språng. Som ett resultat av detta är det värt att använda ett VPN på din telefon såväl som din bärbara eller stationära dator.

Här är följer några av de skydd du får om du använder ett VPN för din smarttelefon:

Säker användning av offentligt Wi-Fi. Smarttelefoner används vanligtvis för att komma åt offentligt Wi-Fi. Även på en lösenordsskyddade anslutning är du synlig för andra användare i nätverket. En hackare kan få samma offentliga lösenord som du har och de kan vara på nätverket precis som du. Att använda ett VPN skyddar dig med kryptering och anonymiserad data.

Kryptering för finansiella data. Appar för onlinebanker på smarttelefoner är populära men dessa innebär att du skickar din finansiella information via internet. Onlineköp är ett liknande hot när du använder appar för att handla såsom Amazon och Groupon. Medan dessa appar kanske använder sina egna krypteringar kan ett VPN hjälpa dig att garantera att ingen stjäl dina data.

Kryptering för data vid röst- och videochatt. Alla dina chattar över Apple FaceTime, Skype, Google Hangouts och till och med Wi-Fi-samtal kan potentiellt ha oönskade ”lyssnare”. Kryptering innebär att inga fjärrhacker eller andra organisationer kan hoppa in och spela in dina chattar utan ditt tillstånd.

Så använder man ett VPN för smarttelefoner

Oavsett om du letar efter ett VPN för Android eller annat behöver du veta hur man använder det. Lyckligtvis är VPN-tjänster för smarttelefoner mycket enkla att använda och inkluderar i allmänhet följande:

Installation innebär vanligtvis bara att ladda ned en app från iOS App Store eller Google Play butik. För att komma igång med de flesta ansedda tjänster behöver du ett aktivt betalabonnemang.

Konfigurationen är lika enkel med standardinställningarna som passar för den genomsnittliga användaren. Se bara till att logga in på ditt konto och de flesta appar leder dig genom grunderna.

Att aktivera ditt VPN är bokstavligen precis som en strömbrytare på många mobila VPN-appar. Du hittar troligtvis den här funktionen direkt på hemskärmen.

Att byta server kan göras manuellt om du vill förfalska din plats. Du kan bläddra i menyn och enkelt hitta det land du önskar. Välj landet du vill ha och du är klar.

Avancerade inställningar kan finnas tillgängliga för användare som är tekniskt kunniga. Beroende på ditt VPN kan du kanske välja andra protokoll som krypteringsmetod. Diagnostik och andra funktioner kan också hittas i din app. Se till att undersöka dessa funktioner innan du prenumererar för att hitta rätt VPN för dina behov.

När du har börjat använda appen måste du se till att aktivera den varje gång du använder data över internet.

Följ ovanstående grunder samtidigt som du följa dessa säkerhetsrutiner medan du använder ditt VPN:

Kom ihåg att bara internetdata är krypterade. Allt som inte använder en mobil- eller Wi-Fi-anslutning skickas inte via internet. Som ett resultat krypterar ditt VPN inte dina vanliga röstsamtal eller sms-meddelanden. Använd en VoIP-tjänst för krypterade röstsamtal. Telefonfunktioner såsom Wi-Fi-samtal och tjänster såsom Skype och LINE använder internet för samtal. Kryptera dina meddelanden med funktioner såsom Apples iMessage eller Androids RCS-meddelanden. Andra tjänster från tredje part kan även användas såsom WhatsApp eller Facebook Messenger.

Se till att du litar på din VPN-tjänst. Ett VPN är endast lika säkert som sitt policy gällande dataanvändning och -lagring. Kom ihåg att VPN-kanalen överför dina data till sina servrar och dessa servrar ansluter över internet å dina vägnar. Om de behåller dataloggar måste du vara säker på vad de gör med dessa. Ansedda VPN-leverantörer prioriterar vanligtvis din integritet. Välj därför en som är betrodd såsom Kaspersky VPN Secure Connection.

Relaterade artiklar:

VPN för smarttelefoner: en guide

Vad är ett VPN för smarttelefoner? Varför ska du använda ett VPN på din mobil? Skydda dig själv. Läs mer om hur ett VPN kan blockera oönskad åtkomst till dina mest känsliga data.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg