Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhet för offentliga WiFi-nätverk

Säkerhet för offentliga WiFi-nätverk

I en aktuell undersökning uppgav 70 % av dem som hade en surfplatta och 53 % av dem som hade en smart telefon/mobiltelefon att de använder offentliga trådlösa nätverk. Eftersom data som skickas via offentliga trådlösa nätverk enkelt kan plockas upp riskerar många användare av mobila enheter och bärbara datorer säkerheten för sin personliga information, digitala identitet och sina pengar. Om deras enhet eller dator inte skyddas av en effektiv säkerhetsprodukt mot skadlig programvara är riskerna ännu större.

Säkerhetstips som hjälper dig att vara trygg i offentliga trådlösa nätverk

När caféer, hotell, köpcentrum, flygplatser och många andra erbjuder sina kunder gratis tillgång till offentliga trådlösa nätverk är det ett bekvämt sätt att kolla e-post, hänga med på sociala nätverk och surfa på nätet även när du är ute. Men cyberbrottslingar spionerar ofta i offentliga trådlösa nätverk och fångar upp data som överförs där. På så sätt kan brottslingen komma åt användarens bankuppgifter, lösenord till konton och annan värdefull information.

Här är några användbara tips från Kaspersky Labs team med experter på internetsäkerhet:

 • Var medveten
  Offentliga trådlösa nätverk är osäkra av naturen, så var försiktig.
 • Kom ihåg – alla enheter kan drabbas
  Bärbara datorer, smarta telefoner och surfplattor kan alla drabbas av riskerna med trådlösa nätverk.

 • Var misstänksam mot alla länkar till trådlösa nätverk
  Anta inte bara att en länk till ett trådlöst nätverk är legitim. Det kan vara en falsk länk som har skapats av en cyberbrottsling som försöker att få tag i värdefull, personlig information från intet ont anande användare. Ifrågasätt allting och anslut inte till en okänd eller icke erkänd trådlös åtkomstpunkt.

 • Försök att säkerställa att det är en legitim trådlös anslutning
  Vissa falska länkar som har skapats av användare med skadligt syfte har anslutningsnamn som avsiktligen liknar dem som tillhör caféet, hotellet eller en annan plats som erbjuder ett gratis trådlöst nätverk. Om du kan tala med en anställd på platsen som tillhandahåller det offentliga trådlösa nätverket kan du be om information om deras legitima åtkomstpunkt för den trådlösa anslutningen – till exempel anslutningens namn och IP-adress.

 • Använd ett VPN (virtuellt privat nätverk)
  Genom att använda ett VPN när du ansluter till ett offentligt trådlöst nätverk använder du i praktiken en ”privat tunnel” som krypterar alla de data som passerar genom nätverket. Detta kan hjälpa till att förebygga att cyberbrottslingar som kan finnas i nätverket fångar upp dina data.

 • Undvik att använda specifika typer av webbplatser
  Det är en bra idé att undvika att logga in på webbplatser där det finns en chans att cyberbrottslingar kan fånga upp din identitet, dina lösenord eller din personliga information – t.ex. webbplatser för sociala nätverk, internetbanktjänster eller andra webbplatser som sparar din kreditkortsinformation.

 • Överväg att använda din mobiltelefon
  Om du behöver komma åt andra webbplatser som lagrar känslig information eller kräver att du anger sådan information – som sociala nätverk, onlineshopping och internetbanksidor – kan det vara värt att använda dem via mobilnätet istället för det offentliga trådlösa nätverket.

 • Skydda din enhet mot cyberattacker
  Se till att alla dina enheter är skyddade av en rigorös säkerhetslösning mot skadlig programvara och se till att den uppdateras så ofta som möjligt.

Säkerhet för offentliga WiFi-nätverk

I en aktuell undersökning uppgav 70 % av dem som hade en surfplatta och 53 % av dem som hade en smart telefon/mobiltelefon att de använder offentliga trådlösa nätverk...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg