Utpressningstrojaner är en typ av skadligt program på nätet som har utformats för att skaffa pengar genom utpressning. Ofta kräver utpressningsvirus en betalning för att återställa ändringar som ett trojanskt virus har gjort på den drabbades dator. Dessa ändringar kan omfatta:

  • Kryptering av data som lagras på den utsatta personens hårddisk så att personen inte längre kommer åt informationen
  • Blockering av normal åtkomst till den utsattas system

Så här kommer utpressningsvirus in i din dator

De vanligaste sätten som utpressningstrojaner installeras på är:

  • Via nätfiskemeddelanden
  • Som ett resultat av att du besökt en webbplats som innehåller ett skadligt program

Efter att trojanen har installerats kommer den antingen att kryptera informationen som lagras på den utsatta personens dator eller blockera datorn från att fungera normalt. Samtidigt lämnas ett meddelande där man kräver att användaren betalar en lösensumma för att dekryptera filerna eller återställa systemet. I de flesta fall visas meddelandet om lösensumman när användaren startar om sin dator efter att infektionen har fått verkan.

Utpressningsvirusens metoder – runtom i världen

Runtom i världen ökar utpressningsvirusen i popularitet. Men meddelandena om lösensummor och metoderna för att kräva pengar kan skilja sig åt mellan olika regioner. Till exempel:

  • Falska meddelanden om olicensierade program
    I vissa länder hävdar trojanerna ofta att de har identifierat olicensierade program som körs på den drabbade personens dator. Meddelandet ber sedan om betalning.
  • Falska anklagelser om olagligt innehåll
    I länder där piratkopiering av programvara inte är lika vanligt fungerar inte detta lika bra för cyberbrottslingen. Istället kan utpressningsviruset visa ett popup-fönster med ett meddelande som låtsas komma från en myndighet och där man hävdar att man hittat barnpornografi eller annat olagligt material på datorn. Detta meddelande åtföljs av ett krav på att betala böter.

Skydda dig mot utpressningsvirus och utpressning på nätet

Om du vill veta mer om skydd mot trojaner, maskar och virus klickar du på länken nedan:

Andra artiklar och länkar relaterade till utpressningsvirus och utpressning på nätet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng