Hoppa till huvudinnehållet

Hur tar jag bort ett virus från Android?

Hur tar jag bort ett virus från Android?

Virus och skadlig programvara i Android-enheter är sällsynta, men de förekommer. Så om du är orolig för att telefonen kan ha ett virus bör du läsa vidare, så förklarar vi i detalj hur du tar bort ett virus från en Android-telefon och hur du kan skydda dig mot framtida attacker.

I den här artikeln tar vi en titt på:

 • hur du installerar KasperskyAntivirus for Android och använder det för att ta bort ett Android-virus
 • hur du tar bort skadliga appar manuellt från Android
 • skillnaderna mellan virus och skadlig programvara i Android-telefoner
 • hur du tar reda på om telefonen har ett virus
 • hur skadlig programvara skadar telefonen om du inte tar bort den

Så här tar du bort ett Android-virus

 • Hämta och installera Kaspersky Internet Security for Android
 • Öppna appen och tryck på ”continue” (fortsätt) för att tillåta åtkomst till systemfunktioner.
 • Tryck på ”allow” (tillåt) två gånger så att appen kan ringa och hantera telefonsamtal och få åtkomst till nödvändiga filer på telefonen.
 • Tryck på ”continue” (fortsätt) för att tillåta åtkomst till telefonen och lagringen så att appen kan söka igenom enheten efter hot.
 • Välj din plats och tryck på ”next” (nästa).
 • Tryck på ”accept and continue” (acceptera och fortsätt) för att acceptera licensavtalet för slutanvändare och Kaspersky Security Network-meddelandet.
 • Tryck på ”have an account” (har ett konto) eller ”set up an account” (konfigurera ett konto) eller hoppa över det här steget för tillfället.
 • Tryck på ”buy now” (köp nu), ”have an activation code” (har en aktiveringskod) eller ”use free version” (använd kostnadsfri version).
 • Appen är nu redo att söka igenom telefonen. Tryck på ”run the scan” (kör skanningen).
 • Om ett virus hittas trycker du på ”remove” (ta bort). Telefonen är nu fri från virus.

Så här tar du bort en skadlig app från Android

Beter sig telefonen konstigt? Det kan bero på att du har hämtat en skadlig app.

Du kan snabbt identifiera och ta bort skadliga appar med Kaspersky Internet Security for Android. Det finns en manuell metod, men den kan vara svår och tidskrävande om du inte vet hur du ska gå till väga.

Om du vill försöka gör du så här för att ta bort en skadlig app från Android-telefonen manuellt:

 • Ställ in felsäkert läge för telefonen.

Detta förhindrar alla tredjepartsappar från att köras. Om telefonen slutar att bete sig konstigt i felsäkert läge kan du anta att problemet beror på en skadlig eller defekt app.

 • Sök efter skadliga appar. .

Välj ”manage apps” (hantera appar) i inställningarna och titta på de appar som du har hämtat. Om något verkar misstänkt eller om du ser en app som du inte kan komma ihåg att du har hämtat kan det betyda att appen är skadlig.

 • Avinstallera misstänkta skadliga appar. .

Välj helt enkelt den app som du misstänker kan vara skadlig och tryck på ”uninstall” (avinstallera). Om knappen är nedtonad återkallar du enhetsadministratörsåtkomst i ”device admins” (enhetsadministratörer) i ”security” (säkerhet). Sedan kan du avinstallera.

banner

Kan Android-telefoner få skadlig programvara och virus?

Folk använder ofta termerna ”skadlig programvara” och ”virus” synonymt. Virus är emellertid en underkategori till skadlig programvara. När du läser om Android-virus handlar det vanligen om skadlig programvara för Android som inte replikeras av sig själv.

Datorvirus förökas, precis som celler. De är i grunden självreplikerande koddelar. Det innebär att de kopierar sig själva och sprider sig i hela systemet. Vissa datorvirus är skadliga och förstör data eller skadar ett system. När en dator smittas av ett virus kan den sluta fungera som den ska.

Spionprogram och mobilutpressningsvirus är två typer av skadlig programvara för Android. Vad är skillnaden? Spionprogram stjäl dina personuppgifter från tredje part. Mobilutpressningsvirus blockerar dina enheter eller krypterar data och kräver sedan en lösensumma för att dekryptera dem.

Skydda dig själv och dina enheter med Kaspersky Internet Security for Android som skyddar telefonen från alla typer av skadlig programvara för Android-enheter. Dessutom upptäcks skadlig programvara och tas bort om telefonen redan är infekterad.

Hur får Android-telefoner virus?

Så hur smittar skadlig programvara för Android-enheter telefonen? Här är de tre huvudsakliga metoderna för skadlig programvara att ta sig in i en mobiltelefon:

 1. Skadliga program
  Hämtning av ett misstänkt program är ett vanligt sätt att drabbas av skadlig programvara. Hackarna kamouflerar skadlig programvara som populära eller nya appar och sprider dem i appbutiker.
 2. ”Malvertising” – annonser med skadligt innehåll
  Det här är när skadlig programvara sprids via bedrägliga onlineannonser. Om du klickar på dem kan telefonen smittas.
 3. Infekterade länkar
  Hackare skickar ofta ut e-postmeddelanden eller SMS-meddelanden med länkar till infekterade webbsidor. Om du klickar på dem kan du starta en hämtning av skadlig programvara.

Har Android-telefonen ett virus?

Det finns ett antal tecken som kan tyda på att Android-telefonen har smittats av skadlig programvara. Låt oss utforska varje varningstecken för sig:

Du har appar som du inte känner igen

Har du upptäckt en app i telefonen som du inte har något minne av att du har installerat? Om det dyker upp okända appar kan det vara ett tecken på skadlig programvara. Avinstallera alla appar som du inte känner igen.

Appar kraschar hela tiden

Om appar på telefonen kraschar hela tiden och utan uppenbar anledning kan det betyda att telefonen har attackerats av skadlig programvara.

Dataanvändningen har gått upp

Har du märkt en oförklarlig ökning av din dataanvändning? Om du inte har börjat använda telefonen på något annat sätt kan ökningen bero på skadlig programvara.

Telefonräkningen har gått upp

Vissa typer av skadlig programvara skickar meddelanden, vilket leder till att räkningarna går upp. En oväntat stor räkning kan vara ett tecken på skadlig programvara.

Popup-fönster visas när webbläsaren är stängd

Popup-fönster och annonser är alltid irriterande. Om popup-fönster visas när webbläsaren är stängd kan det betyda att telefonen är infekterad.

Batteriet laddas ur snabbt

Skadlig programvara kan ladda ur batteriet. Om telefonen ständigt laddas ur kan det tyda på skadlig programvara.

Telefonen överhettas

Blir telefonen överhettad? Skadlig programvara kan också göra att telefonen blir varmare än vanligt.

Så här undviker du skadlig programvara för Android

Nu vet du hur du upptäcker och tar bort skadlig programvara från Android-telefonen, men hur kan du förhindra att telefonen infekteras med skadlig programvara över huvud taget?

Här är några viktiga saker att tänka på för att hålla telefonen fri från virus:

Använd antivirusskydd för Android

Skydda telefonen med vår programvara Android Internet Security. Det finns en kostnadsfri basversion som ger skydd och en premiumversion med mer avancerade säkerhetsfunktioner som ger ultimat skydd.

Hämta endast appar från Google Play Store

Om du hämtar appar från en tillförlitlig källa är det mindre troligt att du hämtar skadlig programvara än om du använder webbplatser som inte är tillförlitliga.

Kontrollera utvecklaren i beskrivningar

Även om det är ovanligt kan appar som är infekterade av skadlig programvara slinka igenom nätet på Google Play Store. Läs därför alltid om utvecklaren i beskrivningen.

Läs användarrecensioner för appen

Läs alltid apprecensioner från andra användare. Var skeptisk till lyriska recensioner eftersom de kanske inte är riktiga. I riktiga recensioner brukar både fördelar och nackdelar tas upp.

Kontrollera hur många gånger en app har hämtats

Det är mindre sannolikt att appar med miljontals hämtningar är skadliga program.

Kontrollera vilka behörigheter som begärs för appen

Verkar de behörigheter som begärs för appen vara rimliga för appens funktion? Om det som begärs verkar misstänkt ska du inte hämta appen, och om du redan har installerat den tar du bort den.

Klicka inte på osäkra länkar

Se till att du markerar alla skräppostmeddelanden som skräppost och öppna dem inte. Om du råkar öppna ett skräppostmeddelande av misstag ska du inte klicka på länkarna i det.

Håll operativsystemet uppdaterat

Om du uppdaterar operativsystemet regelbundet skyddas telefonen av Androids senaste säkerhetsuppdateringar.

Håll appar uppdaterade

Om du uppdaterar alla dina appar regelbundet ser du till att säkerhetsuppdateringar som finns i appen och Android-systemet implementeras.

Var försiktig när du använder kostnadsfri Wi-Fi

Undvik shopping och bankärenden på internet i offentliga nätverk.

Om du måste använda kostnadsfri Wi-Fi bör du använda en VPN-anslutning, till exempel Kaspersky VPN Secure Connection. Då skyddas anslutningen genom att dina data krypteras.

Så här påverkar skadlig programvara telefonen

Skadlig programvara kan orsaka kaos i mobilen. Den kan göra att appar kraschar och att telefonen överhettas. Och något som kanske är än mer oroväckande är att Android-virus kan kosta dig pengar och personliga data.

Om skadlig programvara inte stoppas kan den öppna abonnemang till bedrägeripremiumtjänster och skicka meddelanden till dem, vilket kan leda till enorma räkningar.

Skadlig programvara kan även samla in personliga data, till exempel bankinformation, och använda dem för att stjäla dina pengar. Den kan till och med skicka hackerinspelningar av privata telefonsamtal i syfte att utöva utpressning.

Därför är det viktigt att du vidtar åtgärder för att skydda telefonen mot skadlig programvara. Följ våra säkerhetstips för telefonen för att undvika skadlig programvara för Android och hämta vår internetsäkerhetslösning för Android, så du är säker på att du är skyddad.

Är du orolig för att Android-telefonen har ett virus? Ta bort skadlig programvara idag medKaspersky Antivirus for Android.

Hur tar jag bort ett virus från Android?

Vilket är det bästa sättet att ta bort ett virus från en Android-telefon? Ta reda på allt som finns att veta om virusborttagning för Android.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg