Hoppa till huvudinnehållet

Kan iPhone-telefoner drabbas av virus? En guide till att ta bort och skydda mot virus på iPhone

En person som håller i en iPhone med ett antivirusprogram installerat

Med alla de pålitliga funktioner som Apple har byggt in i sina iPhones genom åren är det inte underligt att många ägare av dessa enheter använder dem för alla möjliga saker i sina liv: arbete, foton, videor, spel, för att nämna några. Men med en sådan exponering för alla aspekter av den digitala världen följer också en risk för att smittas av ett virus. Och även om forskning tyder på att iPhone är mindre sårbar för cyberattacker än Android-telefoner i allmänhet (delvis på grund av Apples i stort sett slutna ekosystem för sina utvecklare), betyder det inte att din iPhone är 100 % säker från att infiltreras av ett cybersäkerhetshot.

Så om din iPhone har betett sig konstigt eller laddar långsammare än vanligt kan du behöva kontrollera om den har ett virus. Som tur är har vi skrivit denna guide som förklarar hur iPhone får virus, hur du upptäcker om din iPhone har blivit infekterad, hur du tar bort dem från din iPhone och hur du skyddar din iPhone med antivirusprogram i framtiden.

banner

Kan iPhone-telefoner drabbas av virus?

Lyckligtvis för Apple-fans är iPhone-virus extremt sällsynta, men inte helt okända. En del iPhone-användare kanske minns effekterna av Pegasus (en form av spionprogram som spreds via textmeddelanden) eller AdThief (en form av annonsprogram som visade oönskade annonser från ett piratnätverk). Även om iPhones i allmänhet är säkra om du håller dig inom Apples driftsparametrar, har de blivit mer sårbara för virus genom "jailbreaking" eller köp av en "jailbreakad" iPhone. Att jailbreaka en iPhone är lite som att låsa upp den (fast mindre lagligt). Det innebär att du får rotbehörighet som åsidosätter de säkerhetsbegränsningar som normalt begränsar användningen av programvara på enheten. Apple motsätter sig jailbreakning och försöker i sina uppdateringar åtgärda de sårbarheter i iPhone som gör detta möjligt.

Den inte helt legitima metoden att jailbreaka iPhones ger användarna mer kontroll över operativsystemet på telefonen. Användarna kan till exempel anpassa hur systemet ser ut, ta bort förinstallerade appar och hämta appar från andra platser än App Store. Även om det kan låta lockande i viss mån ger det hackare möjlighet att placera flera bakdörrar i ditt system genom skadliga och piratkopierade appar om du öppnar din iPhone för overifierade applikationer. Så kort sagt, även om svaret på frågan "Kan iPhones drabbas av virus?" är "i allmänhet inte", har det skett att iPhones får virus, särskilt när de är jailbreakade.

Varför är det så ovanligt med iPhone-virus?

Det finns flera anledningar till att iPhones är mindre benägna att drabbas av virus (några av dem har nämnts ovan). Det bästa sättet att förstå varför iPhone-virus är så sällsynta och vad Apple gör annorlunda är dock att förstå vad ett virus är och hur det fungerar.

Virus är skadliga bitar av datorkod som replikerar sig själva. De sprids i ett system och kan skada, radera eller stjäla data. För att spridas måste ett datorvirus kunna kommunicera med olika program som utgör ett system. Men operativsystemet som används i iPhone gör det svårare för dem. Det beror på att Apples operativsystem är utformat så att varje app körs i ett separat virtuellt utrymme. I princip är interaktionen mellan appar begränsad, vilket gör det svårt för virus att spridas app till app.

Till detta kommer att alla appar som Apple-användare laddar ner till sina iPhones måste laddas ner från den officiella butiken App Store. Apple har en mycket strikt granskningsprocess för alla appar som finns i App Store, vilket innebär att det är högst osannolikt att några infekterade appar överhuvudtaget skulle finnas tillgängliga att ladda ner.

Har din iPhone fått virus och hur kontrollerar man det?

Även om iPhones är mindre känsliga för virus är det klokt att ställa sig några enkla säkerhetsfrågor:

Är din enhet jailbreakad? Om din iPhone har jailbreakats (särskilt med ett populärt open source-program som "JailbreakMe") är den mer sårbar för virus, vilket framgår av diskussionen ovan. Om du har köpt din enhet begagnad kan du leta efter jailbreake-appar på telefonen eller be om hjälp från en officiell Apple-representant om du är orolig.

Har du hittat appar som du inte känner igen? Obekanta appar kan vara ett tecken på skadlig programvara på din enhet. Vi rekommenderar att du håller en lista över alla program som du laddar ner och avinstallerar alla appar som du inte känner igen eller som verkar misstänkta.

Brukar dina apparna krascha ofta? Om dina appar hela tiden kraschar utan någon uppenbar anledning kan det betyda att din telefon är infekterad med någon form av skadlig programvara.

Har din dataanvändning ökat? Ökad dataanvändning som inte förklaras av att du använder telefonen på ett annat sätt kan bero på skadlig programvara. Vi rekommenderar att du håller ett öga på din dataanvändning med Apples egna övervakningsappar.

Har du fått några oväntade avgifter på dina onlinekonton? Vissa typer av skadlig programvara kan skicka meddelanden till dyra betaltjänster eller kapa dina shoppingprogram. Så om du har en oväntat stor räkning på något av dina onlinekonton kan ett virus vara orsaken.

Visas popup-fönster när webbläsaren är stängd? Det här ska inte hända om allt fungerar som det ska i systemet på din iPhone. Popup-fönster som visas när webbläsaren är stängd är ett tydligt tecken på att det finns virus.

Laddas batteriet ur snabbt? Vissa energikrävande skadliga program (t.ex. miningprogram eller annonsprogram) kan tömma batteriet snabbare än vanligt. Om batteriet laddas ur snabbt kan det betyda att telefonen är infekterad med ett virus.

Blir telefonen överhettad? I vissa fall kan telefonen bli varmare än vanligt på grund av att skadlig programvara och piratkopierade program i bakgrunden använder telefonens resurser. Var därför medveten om att överhettning också kan vara ett tecken på skadlig programvara.

Eftersom virus är så sällsynta på iPhone är det också viktigt att fundera på vilka andra delar av enheten som kan få systemet att bete sig konstigt. Det är särskilt 3 saker man bör vara uppmärksam på:

  • Det finns en "buggig" eller dåligt fungerande app som behöver uppdateras eller tas bort. Om du tror dig veta vilken app som gör systemet långsammare kan du antingen söka efter uppdateringar för appen eller helt enkelt radera den. I annat fall kan du behöva återställa systemet (om du har säkerhetskopior) till en tidpunkt då systemet fungerade fullt ut.
  • Ofta slutar iPhones att fungera normalt när telefonen håller på att få slut på minnesutrymme. Vi rekommenderar att du regelbundet överför dina data till en extern enhet för att hålla din iPhone igång.
  • I vissa fall kan din iPhone fungera sämre eftersom batteriet behöver bytas ut. Ett batteri som laddas ur snabbt kan dock också vara ett tecken på ett virus, så du kan behöva söka extern hjälp om du vill fastställa exakt vad problemet beror på.

Någon undrar hur man blir av med ett virus på sin iPhone.

Hur man tar bort ett virus från en iPhone

Om du är säker på att din iPhone är infekterad med ett virus kan du ta bort det från din iPhone manuellt så här:

Uppdatera ditt iOS: Om Apples utvecklingsteam känner till viruset kan problemet lösas genom att du uppdaterar ditt iOS till den senaste versionen (som innehåller den nödvändiga patchen). Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och tryck på Hämta och installera.

Ta bort appar som verkar misstänkta: Ta bort alla appar som du inte känner igen eller som du hämtade ungefär vid den tidpunkt då problemet uppstod.

Rensa dina data och din historik: Gå till Inställningar och klicka sedan på Safari. Där klickar du på Rensa historik och webbplatsdata.

Stäng av och starta om: Håll ned knappen och dra reglaget för att stänga av. Tryck in strömknappen igen för att starta om. Det kan lösa problemet. Om problemet kvarstår efter dessa åtgärder, prova de två följande alternativen (tänk på att du kan förlora en del av dina senaste data).

Återställ telefonen från en tidigare säkerhetskopia: Testa tidigare säkerhetskopior (om du har aktiverat den här funktionen) och fortsätt att testa dem tills du hittar en som inte har problemet/är fri från skadlig programvara.

Återställ fabriksinställningar: Om allt annat misslyckas kan du återställa telefonen till fabriksinställningarna, men se till att du först säkerhetskopierar dina viktiga filer (förutsatt att de inte är infekterade). För att göra det går du till Inställningar > Allmänt > Överför eller Nollställ [enhet] > Radera allt innehåll och inställningar och välj Radera nu.

En kvinna letar efter virus på sin iPhone.

Så skyddar du din iPhone mot virus

Nu när du vet hur iPhones kan få virus och hur man tar bort dem manuellt är det viktigt att lära sig hur man kan förhindra att din iPhone infekteras av virus och annan skadlig programvara i framtiden.

Antivirusprogram - Att köpa ett bra antivirusprogram är ett av de enklaste sätten att skydda din iPhone. Vi rekommenderar att du skyddar din telefon med Kaspersky Premium. Vår programvara innehåller viktiga säkerhetsförbättringar, meddelanden om relevanta säkerhetsincidenter och ett verktyg som söker efter "svaga" systeminställningar.

Ladda bara ner appar från App Store: Som vi tidigare nämnt har Apple en grundlig granskningsprocess i sin appbutik. Det är mycket osannolikt att appar som du hämtar från App Store innehåller skadlig programvara.

Kontrollera beskrivningen av utvecklarna på App Store: I allmänhet är det alltid klokt att läsa vem det är som har utvecklat appen som du tänker ladda ner. Du kan också undersöka företaget ytterligare online för att kontrollera dess referenser.

Läs användarnas recensioner om appen: Läs alltid apprecensioner från andra användare, eftersom de brukar vara det snabbaste sättet att upptäcka en dålig app. Kom ihåg att riktiga recensioner vanligen beskriver både bra och dåliga egenskaper med produkten. 

Kontrollera antalet nedladdningar av appen: En bra tumregel för App Store är att kontrollera hur många nedladdningar appen du valt har haft. Det är mindre sannolikt att appar med miljontals hämtningar är skadliga program.

Kontrollera behörigheter som begärs av appen: Vilka behörigheter begär appen? Verkar de rimliga? Om det som begärs verkar misstänkt bör du inte hämta appen eller ta bort den om du redan har installerat den.

Klicka inte på länkar som inte verifierats: Markera alla skräppostmeddelanden som skräppost och undvik att öppna dem. Om du råkar öppna ett skräppostmeddelande av misstag ska du inte klicka på länkarna i meddelandet.

Håll operativsystemet (iOS) uppdaterat på din iPhone: Uppdatera ditt operativsystem regelbundet. Det gör att din telefon skyddas av de senaste säkerhetsuppdateringarna som Apple har att erbjuda.

Håll dina appar uppdaterade: Uppdatera om möjligt alla dina appar regelbundet. Detta minskar risken för att brottslingar utnyttjar sårbarheter i tredjepartsappar som kan äventyra din säkerhet.

Var försiktig när du använder gratis Wi-Fi: Undvik att handla och göra bankärenden på offentliga nätverk eftersom de är idealiska möjligheter för cyberbrottslingar. Om du måste använda kostnadsfri Wi-Fi bör du använda en VPN-anslutning, till exempel Kaspersky VPN Secure Connection. Det skyddar din anslutning genom att kryptera dina data via en digital tunnel.

Relaterade artiklar:

Rekommenderade produkter:

Kan iPhone-telefoner drabbas av virus? En guide till att ta bort och skydda mot virus på iPhone

Är du orolig för att din iPhone har fått virus eller undrar du hur du ska bli av med ett virus från ditt iOS-system? Klicka här för att läsa mer om skadlig programvara på iPhone.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg