SÄKERHETSDEFINITION

Med cybersäkerhet menar man att försvara datorer och servrar, mobila enheter, elektroniska system, nätverk och data mot skadliga angrepp. Det kallas även informationstekniksäkerhet eller elektronisk informationssäkerhet. Termen är bred och omfattar allt från datorsäkerhet till katastrofåterställning och slutanvändarutbildning.

USA:s regering spenderar 13 miljarder USD per år på cybersäkerhet, men varnar för att cyberattacker fortsätter att utvecklas i snabb takt. För att bekämpa spridningen av skadlig kod och underlätta tidig upptäckt rekommenderar National Institute of Standards and Technology (NIST) kontinuerlig övervakning i realtid av alla elektroniska resurser.

Cybersäkerhet motverkar tre slags hot: cyberbrott, där enstaka personer eller grupper angriper system för ekonomisk vinning, cyberkrigföring, som ofta har att göra med informationsinsamling och är politiskt motiverad, och cyberterrorism, som är avsedd att underminera elektroniska system och orsaka panik eller rädsla. Vanliga metoder som angripare använder sig av för att styra datorer eller nätverk är virus, maskar, spionprogram och trojaner. Virus och maskar kan replikera sig själva och skada filer eller system, medan spionprogram och trojaner ofta används för dold datainsamling. En vanlig användare kommer vanligtvis i kontakt med skadlig kod via en oönskad e-postbilaga eller genom att ladda ned program som ser äkta ut, men som i själva verket innehåller skadlig kod.

Skydd av slutanvändare

Hur skyddas då användare och system med cybersäkerhetsåtgärder?

Först och främst används krypteringsprotokoll för att kryptera e-post, filer och andra viktiga data. Detta skyddar inte bara information som sänds utan motverkar även förlust och stöld. Dessutom skannar säkerhetsprogramvara för slutanvändare av datorer för att hitta skadlig kod. Skadlig kod sätts i karantän och tas sedan bort från datorn. I mer extrema fall – såsom infektioner av bootsektorvirus – kan de här systemen rensa en dator helt.

Elektroniska säkerhetsprotokoll används även för att upptäcka skadlig programvara – helst i realtid. Många använder vad som kallas ”heuristisk analys” för att utvärdera ett programs beteende utöver dess kod, vilket bidrar till att skydda mot virus eller trojaner som kan byta skepnad vid varje körning (polymorf och metamorf skadlig programvara). Genom att låta potentiellt skadliga program köras i en virtuell bubbla separat från en användares nätverk kan säkerhetsprogram analysera alla åtgärder som vidtas och öka kunskapen om hur skadlig kod beter sig.

Cybersäkerhet är ett växande område med fokus på att ge elektroniska system bästa möjliga skydd mot föränderliga hot.

Andra artiklar och länkar relaterade till cybersäkerhet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng