Hoppa till huvudinnehållet

Vad är kryptovaluta och hur fungerar det?

Vad är kryptovaluta och hur fungerar det?

Kryptovaluta – innebörd och definition

Kryptovaluta, även känt som bara krypto, är vilken typ av valuta som helst som finns digitalt eller virtuellt och använder kryptering för att göra transaktionerna säkra. Kryptovalutor har ingen central myndighet som utfärdar eller reglerar dem, utan använder istället ett decentraliserat system för att registrera transaktioner och utfärda nya enheter.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är ett digitalt betalningssystem som inte är beroende av banker för att verifiera transaktioner. Det är ett peer to peer-system som gör det möjligt för vem som helst att var som helst skicka och ta emot betalningar. I stället för fysiska pengar som bärs runt och utbyts i verkligheten är betalningar med kryptovaluta enbart digitala poster i en onlinedatabas som beskriver specifika transaktioner. När betalningar överförs i kryptovaluta registreras transaktionerna i ett offentligt register. Kryptovaluta lagras i digitala plånböcker.

Namnet kryptovaluta uppkom eftersom kryptering används för att verifiera transaktioner. Avancerad programmering är alltså involverad i förvaringen och överföringen av kryptovalutadata mellan plånböcker och till offentliga register. Syftet med krypteringen är att tillhandahålla säkerhet och trygghet.

Den första kryptovalutan varBitcoin, som grundades 2009 och fortfarande idag är den mest kända. Mycket av intresset för kryptovalutor grundar sig i att de handlas i vinstsyfte, och spekulanter driver ibland upp priserna i taket.

Hur fungerar kryptovaluta?

Kryptovaluta körs på en distribuerad offentlig liggare som kallas blockchain, ett register över alla transaktioner som uppdateras och innehas av alla som äger valutan.

Kryptovalutans enheter skapas genom en process som kallas att gräva eller bryta, och handlar om att använda datorkraft för att lösa komplicerade matematiska problem som genererar mynt. Användare kan också köpa valutorna från mäklare, och sedan spara och spendera dem med kryptografiska plånböcker.

Om du äger kryptovaluta äger du inget materiellt. Vad du äger är en nyckel som gör att du kan flytta en post eller en måttenhet från en person till en annan utan en betrodd tredje part.

Även om Bitcoin har funnits sedan 2009 är kryptovaluta och tillämpningar av blockchain-teknik fortfarande nytt i den finansiella världen, och fler användningsområden förväntas komma i framtiden. Transaktioner med aktier, obligationer och andra finansiella tillgångar kan i slutänden handlas med denna teknik.

banner

Exempel på kryptovalutor

Det finns tusentals kryptovalutor. Vissa av de mest kända är:

Bitcoin:

Bitcoin lanserades 2009. Det var den första kryptovalutan och är fortfarande den som handlas mest. Valutan utvecklades av Satoshi Nakamoto – som allmänt tros vara en pseudonym för en individ eller grupp vars identitet är okänd.

Ethereum:

Ethereum lanserades 2015, och är en blockchain-plattform med sin egen kryptovaluta, Ether (ETH) eller Ethereum. Det är den mest populära kryptovalutan efter Bitcoin.

Litecoin:

Denna valuta liknar mest bitcoin, men har rört sig snabbare för att utveckla nya innovationer, bland annat snabbare betalningar och processer som tillåter fler transaktioner.

Ripple:

Ripple är ett distribuerat registersystem som grundades 2012. Ripple kan användas för att spåra olika typer av transaktioner, inte bara kryptovaluta. Företaget bakom det har arbetat med olika banker och finansinstitut.

Kryptovalutor som inte är Bitcoin kallas ibland kollektivt ”altcoins” för att skilja dem från originalet.

Så här köper du kryptovaluta

Du kanske undrar hur du kan köpa kryptovaluta på ett säkert sätt. Det handlar normalt om tre steg. Dessa är:

Steg 1: välja en plattform

Det första steget är att bestämma sig för vilken plattform man vill använda. I allmänhet kan du välja mellan en traditionell mäklare eller en dedikerad kryptovalutabörs:

  • Traditionella mäklare. Dessa är onlinemäklare som erbjuder sätt att köpa och sälja kryptovaluta, och även andra finansiella tillgångar som aktier, obligationer och fonder. Dessa plattformar erbjuder oftast lägre courtage, men färre kryptofunktioner.
  • Kryptovalutabörser. Det finns många kryptovalutabörser att välja mellan, som erbjuder olika kryptovalutor, digitala plånböcker, alternativ för räntebärande konton och mycket annat. Många börser tar ut saldobaserade avgifter.

När du jämför olika plattformar ska du tänka på vilka kryptovalutor de erbjuder, vilka avgifter de tar ut, deras säkerhetsfunktioner, alternativen för insättning och uttag, och eventuella utbildningsresurser.

Steg 2: sätta in pengar på kontot

När du har valt din plattform är nästa steg att sätta in pengar så att du kan börja handla. De flesta kryptovalutabörser låter användarna köpa kryptovaluta med fiatvalutor (det vill säga valutor som utfärdats av regeringar), till exempel amerikanska dollar, brittiska pund och Euro, med sina kredit- eller bankkort – även om detta skiljer sig mellan olika plattformar.

Kryptovalutaköp med kreditkort anses vara riskfyllt, och vissa börser godtar inte detta. Vissa kreditkortsföretag tillåter inte heller kryptovalutatransaktioner. Detta beror på att kryptovalutor växlar starkt i värde, och det rekommenderas inte att skuldsätta sig — eller potentiellt betala höga transaktionsavgifter på kreditkortet — för vissa tillgångar.

Vissa plattformar godtar även bankgirobetalningar och banköverföringar. Vilka betalningsmetoder som accepteras och hur lång tid det tar för insättningen att komma fram är olika mellan plattformarna. Den tid det tar för insättningar att komma fram varierar också per betalningsmetod.

En viktig faktor att ta hänsyn till är avgifter. Dessa innefattar potentiella transaktionsavgifter för insättning och uttag samt courtage. Avgifterna skiljer sig mellan betalningsmetoder och plattform, och detta är något att undersöka från början.

Steg 3: lägga en order

Du kan lägga en order via din mäklares eller börs webb- eller mobilplattform. Om du planerar att köpa kryptovalutor gör du det genom att välja "Köp", välja ordertyp, ange det belopp du vill köra av kryptovalutan och bekräfta ordern. Samma process gäller för säljorder.

Det finns också andra sätt att investera i kryptovalutor. Detta innefattar betalningstjänster som PayPal, Cash App och Venmo, som tillåter användarna att köpa, sälja och inneha kryptovalutor. Dessutom finns det följande investeringsinstrument:

  • Bitcoin-värdepappersfonder: du kan köpa andelar i Bitcoin-värdepappersfonder med ett vanligt mäklarkonto. Dessa instrument exponerar institutionella investerare mot kryptovalutor via aktiemarknaden. 
  • Bitcoin-fonder : det finns börshandlade Bitcoin-fonder och vanliga Bitcoin-fonder att välja på. 
  • Blockchain-aktier och börshandlade fonder: du kan också investera i kryptovalutor indirekt genom blockchain-företag som specialiserar sig på tekniken bakom kryptovalutor och kryptotransaktioner. Alternativt kan du köpa aktier eller börshandlade fonder i företag som använder blockchain-teknik.

Vilket alternativ som passar dig bäst beror på dina investeringsmål och din riskaptit.

Så här sparar du kryptovaluta

När du har köpt kryptovaluta måste du lagra den säkert för att skydda den mot hackare och tjuvar. Oftast lagras kryptovaluta i kryptoplånböcker, som är fysiska enheter eller onlineprogram som används för att förvara de privata nycklarna till din kryptovaluta på ett säkert sätt. Vissa börser tillhandahåller plånbokstjänster, vilket gör det enkelt för dig att lagra direkt via plattformen. Men det är inte alla börser och mäklare som automatiskt tillhandahåller plånbokstjänster.

Det finns olika plånboksleverantörer att välja på. Termerna ”varm plånbok” och ”kall plånbok” är vanligt förekommande:

  • Varm plånbok: refererar till lagring av kryptovaluta som använder onlineprogramvara för att skydda de privata nycklarna till dina tillgångar.
  • Kall plånbok: till skillnad från en varm plånbok förlitar sig en kall plånbok (kallas även markinvaruplånbok) på elektroniska enheter som är offline för att lagra dina privata nycklar på ett säkert sätt.

Kalla plånböcker tar vanligen ut en avgift, medan varma plånböcker inte gör det.

Så här köper du kryptovaluta.

Vad kan du köpa med kryptovaluta?

När Bitcoin först lanserades var det avsett att vara ett medel för dagliga transaktioner, som skulle göra det möjligt att köpa vad som helst från en kopp kaffe till en dator, och även genomföra större transaktioner som fasighetsköp. Detta har inte riktigt tagit fart, och även om antalet institutioner som accepterar kryptovalutor ökar är det sällsynt med stora transaktioner. Men det är ändå möjligt att köpa ett brett urval produkter från e-handelsplatser på nätet med kryptovaluta. Här är några exempel:

Webbplatser för teknik och e-handel:

Flera företag som säljer teknikprodukter accepterar kryptovaluta på sina webbplatser, till exempel newegg.com, AT&T och Microsoft. Overstock, en plattform för e-handel, var en av de första webbplatserna som accepterade Bitcoin. Shopify, Rakuten och Home Depot accepterar det också.

Lyxvaror:

Vissa återförsäljare av lyxvaror accepterar kryptovaluta som betalningsmedel. Onlinebutiken Bitdials erbjuder till exempel Rolex, Patek Philippe och andra lyxarmbandsur för Bitcoin.

Bilar:

Vissa återförsäljare av bilar – från massmarknadsmärken till lyxbilar – accepterar redan kryptovaluta som betalning.

Försäkring:

I april 2021 meddelade det schweiziska försäkringsbolaget AXA att man hade börjat acceptera Bitcoin som betalningsmedel för alla typer av försäkring förutom livförsäkring (av regulatoriska orsaker). Premier Shield Insurance, som säljer hem- och bilförsäkringar i USA, accepterar också premiebetalningar i Bitcoin.

Om du vill spendera kryptovaluta hos en försäljare som inte accepterar den direkt kan du använda ett kryptovalutakort, till exempel BitPay i USA.

Bedrägerier med kryptovaluta

Olyckligtvis ökar antalet brott som involverar kryptovaluta. Bedrägerier med kryptovaluta är bland annat:

Falska webbplatser: falska webbplatser med falska kundberättelser och kryptojargong som utlovar enorm, garanterad avkastning, så länge du fortsätter investera.

Virtuella pyramidspel: brottslingar som utnyttjar kryptovaluta gör reklam för förfalskade möjligheter att investera i digitala valutor och skapar illusionen av hög avkastning genom att betala gamla investerare med pengar från nya investerare. Ett sådant bedrägeri, BitClub Network, drog in över 700 miljoner USD innan förövarna arresterades i december 2019.

"Kändis"-rekommendationer: bedragarna låtsas online vara miljardärer eller välkända namn som lovar att din investering i en virtuell valuta kommer att mångdubblas, men istället stjäl de de pengar du skickar. De kan också använda meddelandeappar eller chattrum för att starta rykten om att en känd affärsmänniska backar upp en specifik kryptovaluta. När de har uppmuntrat investerare att köpa så att priset drivs upp säljer bedragarna sitt innehav, och valutans värde faller.

Romansbedrägerier: FBI varnar för en trend inom bedrägerier gällande onlinedejting, där bedragare övertalar personer de träffar via dejtingappar eller sociala medier att investera i eller handla med virtuella valutor. FBI:s Internet Crime Complaint Centre fick in fler än 1 800 rapporter om romansbedrägerier med kryptovaluta under de första sju månaderna 2021, och förlusterna uppgick till 133 miljoner USD.

Bedragare kan också utge sig för att vara legitima handlare i virtuella valutor eller lägga upp falska börser för att lura folk att ge dem pengar. Ett annat kryptovalutabedrägeri handlar om falsk reklam för individuellt pensionssparande i kryptovaluta. Sedan finns direkt kryptovalutahacking, där brottslingar tar sig in i folks digitala plånböcker och stjäl deras virtuella valuta.

Är kryptovaluta säkert?

Kryptovalutor byggs normalt med hjälp av blockkedjeteknik. Blockkedjan beskriver hur transaktioner registreras i ”block” och tidsstämplas. Det är en ganska komplex teknisk process. Resultatet är ett digitalt register över kryptovalutatransaktioner som hackare har svårt att manipulera.

Dessutom krävs tvåfaktorsautentisering för transaktioner. Du kan till exempel bli ombedd att ange ett användarnamn och lösenord för att starta en transaktion. Sedan kanske du måste ange en autentiseringskod som skickas via sms till din personliga mobiltelefon.

Säkerhetsåtgärder finns, men det betyder inte att kryptovalutor inte går att hacka. Hackande som involverade stora belopp har medfört stora kostnader för nystartade företag inom kryptovaluta. Hackare angrep Coincheck till en kostnad av 534 miljoner USD och BitGrail till en kostnad av 195 miljoner USD, vilket gjorde dessa till två av de största kryptovalutahackningarna under 2018.

Till skillnad från pengar som backas upp av en regering drivs värdet på virtuella valutor helt och hållet av tillgång och efterfrågan. Detta kan skapa kraftiga växlingar som kan medföra både stora vinster och stora förluster för investerare. Och det finns betydligt mindre regulatoriskt skydd för investeringar i kryptovaluta än för traditionella finansiella produkter som aktier, obligationer och fonder.

Fyra tips för att investera i kryptovaluta på ett säkert sätt

Enligt Consumer Reports finns det risker med alla investeringar, men vissa experter anser att kryptovaluta är ett av de mest riskfyllda investeringsvalen på marknaden. Om du planerar att investera i kryptovalutor kan följande tips hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Läs om kryptobörser:

Innan du investerar måste du läsa på om kryptovalutabörser. Det har uppskattats att det finns över 500 börser att välja på. Gör efterforskningar, läs recensioner och prata med mer erfarna investerare innan du går vidare.

Var medveten om hur du förvarar digital valuta:

Om du köper kryptovaluta måste du förvara den. Du kan ha den på en börs eller i en digital plånbok. Det finns många olika typer av plånböcker och alla har specifika fördelar, tekniska krav och säkerhet. Undersök vilka förvaringsmöjligheter som finns innan du investerar.

Sprid investeringarna:

Spridning är nyckeln till alla bra investeringsstrategier, och det gäller även vid investeringar i kryptovaluta. Investera inte alla pengar i Bitcoin bara för att det är den kryptovaluta som känns mest välbekant. Det finns tusentals alternativ, och det är bäst att sprida investeringarna på flera valutor.

Var förberedd på volatilitet:

Kryptovalutamarknaden är mycket rörlig, så var beredd på upp- och nedgångar. Svängningarna kan vara dramatiska. Om inte din investeringsportfölj eller ditt mentala välbefinnande klarar trycket är det nog bättre att investera i annat än kryptovaluta.

Kryptovaluta är i ropet just nu, men det är fortfarande en relativt ny företeelse och anses vara mycket spekulativ. Det medför utmaningar att investera i nya saker, så var beredd. Om du planerar att delta ska du göra efterforskningar och investera försiktigt till en början.

Ett av de bästa sätten att hålla sig säker online är att använda en heltäckande antiviruslösning. Kaspersky Internet Security skyddar dig från att infekteras med skadlig kod, spionprogram och datastöld, och skyddar också dina onlinebetalningar med kryptering av samma klass som banker använder.

Relaterade artiklar:

Vad är kryptovaluta och hur fungerar det?

Kryptovaluta är en digital valuta som använder kryptografi för att göra transaktionerna säkra. Läs mer om att köpa kryptovaluta och bedrägerier med kryptovaluta som du ska se upp för.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg