What is Cryptocurrency.jpg

Tekniken har förändrat hur människor arbetar, kommunicerar, handlar och till och med betalar för varor. Många företag och konsumenter har slutat att föredra kontanter, vilket banar väg för kontaktlösa betalningssätt såsom Apple Pay. I digitala kassor kan konsumenterna betala för varor genom en enkel gest med sin smarta telefon. Ett nytt betalningssystem är på frammarsch: kryptovaluta.

Alla har säkert hört talas om Bitcoin. Det var den första kryptovalutan som blev allmänt känd, men nu finns det andra kryptovalutor som blir allt populärare. Det finns fler än 2 000 olika typer av kryptovalutor, och antalet fortsätter att växa.

Forskning visar att de flesta har hört talas om kryptovaluta, men att de inte riktigt förstår vad det är. Vad är det, är det säkert och hur investerar man i det? Vi ger dig svar på de frågorna. Se det som en introduktionskurs om kryptovaluta.

Information om kryptovaluta

Kryptovaluta är ett digitalt betalningssystem som inte är beroende av banker för att verifiera transaktioner. Det är ett peer to peer-system som gör det möjligt för vem som helst att var som helst skicka och ta emot betalningar. I stället för fysiska pengar som bärs runt och utbyts i verkligheten är betalningar med kryptovaluta enbart digitala poster till en onlinedatabas som beskriver specifika transaktioner. När betalningar överförs i kryptovaluta registreras transaktionerna i ett offentligt register. Kryptovaluta förvaras i en digital plånbok.

Namnet kryptovaluta uppkom eftersom kryptering används för att verifiera transaktioner. Avancerad kodning är alltså involverad i förvaringen och överföringen av kryptovalutadata mellan plånböcker och till offentliga register. Syftet med krypteringen är att tillhandahålla säkerhet och trygghet.

Hur säker är kryptovaluta?

Kryptovalutor byggs normalt med hjälp av blockkedjeteknik. Blockkedjan beskriver hur transaktioner registreras i ”block” och tidsstämplas. Det är en ganska komplex teknisk process. Resultatet är ett digitalt register över kryptovalutatransaktioner som hackare har svårt att manipulera.

Dessutom krävs tvåfaktorsautentisering för transaktioner. Du kan till exempel bli ombedd att ange ett användarnamn och lösenord för att starta en transaktion. Sedan kanske du måste ange en autentiseringskod som skickas via sms till din personliga mobiltelefon.

Säkerhetsåtgärder finns, men det betyder inte att kryptovalutor inte går att hacka. Faktum är att flera nystartade kryptovalutaföretag har hackats och förlorat stora summor. År 2018 stal hackare 534 miljoner USD av Coincheck, och 195 miljoner USD av BitGrail. De var två av de största kryptovalutahackningarna 2018 enligt Investopedia.

Fyra tips för att investera i kryptovaluta på ett säkert sätt

Investeringar är alltid riskabla, men enligt Consumer Reports menar vissa experter att kryptovaluta är en av de mest riskabla investeringarna man kan göra. Digitala valutor är också mycket populära. Förra året förutspådde CNBC att kryptovalutamarknadens värde skulle uppgå till 1 biljon USD i slutet av 2018. Om du planerar att investera i kryptovalutor kan följande tips hjälpa dig att fatta välgrundade beslut.

Läs om kryptobörser

Innan du investerar en enda krona måste du läsa på om kryptobörser. På sådana plattformar kan du köpa och sälja kryptovalutor, men det finns 500 stycken att välja bland enligt Bitcoin.com. Gör efterforskningar, läs recensioner och prata med erfarnare investerare innan du går vidare.

Så här förvarar du digital valuta

Om du köper kryptovaluta måste du förvara den. Förvara den på börsen eller i en digital ”plånbok”, t.ex. någon av de kryptoplånböcker som vi pratar om i bloggpostenWhich cryptocurrency wallet to choose.Det finns många olika typer av plånböcker och alla har specifika fördelar, tekniska krav och säkerhet. Undersök vilka förvaringsmöjligheter som finns innan du investerar.

Diversifiera investeringarna

Diversifiering är nyckeln till alla bra investeringsstrategier, och det gäller även vid investeringar i kryptovaluta. Investera inte alla pengar i Bitcoin bara för att det är den kryptovaluta som känns mest välbekant. Det finns tusentals alternativ, och det är bäst att sprida investeringarna bland flera valutor.

 

Var förberedd på volatilitet

Kryptovalutamarknaden är rörlig, så var beredd på upp- och nedgångar. Svängningarna kan vara dramatiska. Om inte din investeringsportfölj eller ditt mentala välbefinnande pallar för trycket är det nog bättre att investera i annat än kryptovaluta.

 

Kryptovaluta är populär just nu, men tänk på att den fortfarande är i sin linda. Det medför utmaningar att investera i nya saker, så var beredd. Om du planerar att delta ska du göra efterforskningar och investera försiktigt till en början.

Relaterade artiklar och länkar

Fyra vanliga kryptovalutabedrägerier och hur de undviks

Så här känner du igen bedrägliga webbplatser

Så här rapporterar du en webbplats

Så här känner du igen och undviker falska appar

De 6 vanligaste onlinebedrägerierna

Information om kryptovaluta Kryptovaluta och säkerhet: 4 tips för att investera i kryptovaluta på ett säkert sätt

Handeln med kryptovaluta ökar, men att investera på den marknaden är inte utan utmaningar. Här får du information om kryptovaluta, hur säker den är och hur du skyddar dig mot bedrägerier.
Kaspersky Logo