Hoppa till huvudinnehållet

Vad är den djupa och mörka webben?

Vad är den djupa och mörka webben?

Definition av den djupa webben

Den djupa webben är en dold uppsättning med internetsajter som du bara kommer åt med en specialwebbläsare. Den används för att se till att internetaktiviteter förblir anonyma och privata, vilket är användbart för både lagliga och olagliga användningar. Vissa personer använder den för att undvika censur av myndigheter, men det finns också de som använder den för högst olagliga aktiviteter.

Vad är den mörka, djupa och grunda webben?

Internet har miljoner med webbplatser, databaser och servrar som är igång dygnet runt. Men det som kallas för den ”synliga” webben (eller den grunda eller öppna webben) – där du kan hitta en webbplats med sökmotorer som Google och Yahoo – är bara toppen av isberget.

Det finns flera olika begrepp som har att göra med webben som inte är synlig, men det är värt att veta hur de skiljer sig åt om du planerar att surfa utanför den vanliga stigen.

Den grunda eller öppna webben

Den öppna eller grunda webben, är det ”synliga” lagret längst upp. Om vi fortsätter att se internet som ett isberg, är den öppna webben delen längst upp som sticker upp ovanför vattnet. Från en statistik synvinkel, utgör den här samlingen med webbplatser och data under 5 % av internet.

Alla vanliga webbplatser som är till för allmänheten och som går att komma åt med vanliga webbläsare som Google Chrome, Internet Explorer och Firefox, finns här. Webbplatser är normalt sett märkta med toppdomännamn som ”.com” och ”.org, och du kan lätt hitta dem med populära sökmotorer.

Det är möjligt att hitta webbplatserna på den grunda webben eftersom sökmotorer kan indexera webben med hjälp av synliga länker (processen kallas ”krälning” eftersom sökmotorn går runt på webben som en spindel).

Den djupa webben

Den djupa webben finns under ytan och utgör ungefär 90 % av alla webbplatser. Det motsvarar delen av isberget som är under vattenytan och är mycket större ön den grunda webben. Den här dolda webben är faktiskt så stor, att det omöjligt att ta reda på exakt hur många sidor eller webbplatser som är aktiva samtidigt.

Om vi fortsätter med samma jämförelse, är de stora sökmotorerna fiskebåtar som bara ”fångar” webbplatser nära ytan. Allt annat, från akademiska journaler till privata databaser och mer olagligt innehåll, är utom räckhåll. Den här djupa webben innehåller också en del som vi kallar för den mörka webben.

Även om många nyhetsorganisationer använder ”djupa webben” och ”mörka webben” huller om buller, är den djupa delen i sin helhet helt laglig och säker. Vissa av de största delarna av den djupa webben inkluderar:

 • Databaser: både publika och privata skyddade filsamlingar, som inte är anslutna till andra delar av webben, och bara går att söka på inom själva databasen.
 • Intranät: interna nätverk för företag, myndigheter och utbildningsväsen, som används för att kommunicera och kontrollera privata delar inom organisationerna.

I fall du undrar hur man kommer den djupa webben, så är den ganska troligt att du redan gör det varje dag. Begreppet ”djupa webben” beskriver alla webbplatser som inte kan hittas med en sökmotor. Djupa webbplatser kan döljas bakom lösenord eller andra säkerhetsbarriärer, medan det finns andra som helt enkelt säger till sökmotorerna att inte ”kräla” igenom dem. Utan synliga länkar är dessa sidor mer dolda av olika orsaker.

På den större delen av den djupa webben, är dess ”dolda” innehåll i allmänhet anständigare och säkrare. Allting från bloggsidor som granskas och väntande omdesignade webbplatser, till sidorna som du kommer åt när du använder din bank på nätet, är en del av den djupa webben. Dessutom utgör dessa inget hot mot din dator eller din säkerhet i det stora hela. De flesta av dessa sidor hålls dolda från den öppna webben för att skydda användares data och integritet, som till exempel:

 • Finansiella konton som till exempel bank- och pensionskonton
 • Konton för e-post och sociala medier
 • Privata företagsdatabaser
 • HIPPA-känsliga uppgifter som medicinska journaler
 • Juridiska filer

Om man går längre ner i den djupa webben finns lite fler faror istället för ljus. För vissa användare ger delar av den djupa webben möjligheten att komma runt lokala begränsningar, och komma åt TV- eller filmtjänster som inte är tillgängliga där de bor. Andra går ännu djupare och laddar ner piratkopierad musik eller stjäl filmer som inte finns på bio ännu.

I den mörkaste delen av webben hittar du det farligaste innehållet och aktiviteterna. Längst ner i den djupa webben hittar du Tor-webbplatser. De anses vara en del av den ”mörka webben” och du måste använda en anonym webbläsare för att komma åt dem.

Säkerhet på den djupa webben är viktigare än säkerhet på den mörka webben för vanliga användare, eftersom du kan hamna på farliga platser av misstag. Många delar av den djupa webben går att komma åt med en normal webbläsare. Det är på det sättet som användare följer tillräckligt många sidospår för att hamna på en webbplats med piratkopierat material, på ett politiskt radikalt forum på nätet eller lyckas se oroväckande våldsamt innehåll.

Den mörka webben

Den mörka webben beskriver webbplatser som inte är indexerade och som bara går att komma åt med specialwebbläsare. Den mörka webben är betydligt mindre än den lilla grunda webben, och anses vara en del av den djupa webben. Om vi använder vår jämförelse om ett isberg och havet, är den mörka webben den nedersta tippen på isberget under ytan.

Den mörka webben är dock en väldigt dold del av den djupa webben som de flesta aldrig kommer i kontakt med eller ens ser. Den djupa webben beskriver med andra ord, allting under ytan som går att komma åt med rätt programvara, vilket inkluderar den mörka webben.

Om vi tittar på hur den mörka webben är uppbyggd, hittar vi ett par huvudsakliga lager som gör det en dröm om man vill vara anonym:

 • Ingen indexering av webbplatser av sökmotorer på den grunda webben. Google och andra populära sökverktyg kan inte hitta eller visa resultat över sidor på den mörka webben.
 • ”Virtuella trafiktunnlar” genom en slumpmässig nätverksinfrastruktur.
 • Otillgänglig med vanliga webbläsare på grund av sitt unika toppdomännamn. Den är också gömd bakom olika åtgärder för nätverkssäkerhet som till exempel brandväggar och kryptering.

Ryktet om den mörka webben är ofta kopplat till brottsliga aktiviteter eller olagligt innehåll, och ”delningssidor” där användare kan köpa olagliga varor eller tjänster. Det finns dock lagliga parter som också använder det här ramverket.

När det handlar om säkerhet på den mörka webben, är faror på den djupa webben väldigt annorlunda jämfört med faror på den mörka webben. Det är inte jättelätt att stöta på olagliga cyberaktiviteter, men de är normalt sett mer extrema och hotfulla i fall du letar efter dem. Vi börjar med att förklara hur och varför användare går till de här sidorna, innan vi tittar på hoten på den mörka webben.

så här kommer du åt den mörka webben på ett säkert sätt

Så här kommer du åt den mörka webben

Den mörka webben var en gång platsen för hackare, brottsbekämpande myndigheter och cyberbrottslingar. Ny teknik såsom kryptering och den anonyma webbläsaren Tor, har dock gjort det möjligt för vem som helst att dyka ner i mörkret om de vill.

Nätverkswebbläsaren Tor (“The Onion Routing” project) ger användare tillgång till webbplatser med toppdomännamnet ”.onion”. Webbläsaren är en tjänst som ursprungligen utvecklades av United States Naval Research Laboratory i slutet av 90-talet.

De förstod att internets karaktär innebar en avsaknad av integritet och utvecklade en tidig version av Tor för att dölja spionkommunikationer. Till slut användes ramverket för något annat i form av den publika webbläsaren vi känner till i dag. Vem som helst kan ladda ner den gratis.

Tor är en webbläsare precis som Google Chrome eller Firefox. Vad som är speciellt är att Tor använder en slumpmässig rad av krypterade servrar (de kallas ”noder”), i stället för att ta den närmaste vägen mellan din datorn och de djupa delarna av webben. Det gör att användare kan koppla upp sig mot den djupa webben utan att vara rädda för att deras aktiviteter spåras eller att deras webbläsarhistorik syns.

Webbplatser på den djupa webben använder också Tor (eller liknande programvara som I2P eller ”Invisible Internet Project”), vilket innebär att du inte heller kan se vem som ansvarar för dem eller var de är baserade.

Är det olagligt att gå på den mörka webben?

Enkelt uttryckt är det inte olagligt att komma år den märka webben. Vissa saker är faktiskt helt lagliga och hjälper till att stödja värdet med den ”mörka webben.” På den mörka webben hittar användare tre fördelar:

 • Anonymitet för användare
 • Tjänster och webbplatser som inte går att spåra
 • Möjligheten att göra olagliga aktiviteter för både användare och leverantörer

På grund av det här har den mörka webben lockat till sig olika parter som skulle äventyra sin säkerhet om deras identiteter avslöjades på nätet. Offer för övergrepp och förföljelse, visselblåsare och politiska dissidenter använder ofta de här dolda webbplatserna. Men de här fördelarna kan självklart enkelt användas av personer som vill utföra olagliga aktiviteter utanför lagens begränsningar.

Om man tittar på det på det sättet, varierar lagligheten hos den mörka webben beroende på hur du använder den. Du kan hamna utanför lagens gränser på grund av många orsaker som är viktiga för att skydda friheter. Andra personer kan göra saker som är olagliga för att skydda andra. Här tittar vi på de här begreppen, gällande ”webbläsaren för den mörka webben” och själva webbplatserna.

Är Tor olaglig att använda?

Från ett programvaruperspektiv är Tor och andra anonyma webbläsare inte olagliga. De här så kallade webbläsarna för ”mörka webben”, är faktiskt inte bara kopplade till den här delen av internet. Många användare använder nu Tor för att både surfa på den publika delen av internet, och för att vara privata när de kommer åt de djupare delarna av webben.

Integriteten som webbläsaren Tor erbjuder är viktig i dagens digitala samhälle. Både företag och myndigheter använder sig av övervakning av aktiviteter på nätet som inte är godkänd. Vissa personer vill inte att myndigheter eller till och med internetleverantörer ska se vad de gör på nätet, men de finns andra som inte har något val. Användare i länder som har strikta lagar för åtkomst och användning, kan ofta inte komma åt publika webbplatser om de inte använder en Tor-klient och ett VPN-nätverk.

Du kan dock göra olagliga saker med Tor som du kan åka dit för, oavsett om webbläsaren är laglig elle inte. Det är enkelt att använda Tor för att försöka komma åt upphovsrättsskyddat piratinnehåll, dela olaglig pornografi eller vara inblandad i cyberterrorism. Dina aktiviteter är inte nödvändigtvis lagliga bara för att du använder en laglig webbläsare.

Är det lagligt att använda och besöka webbplatser på den mörka webben?

Från ett nätverksperspektiv är den mörka webben en gråzon. Du använder normalt sett den mörka webben när du försöker göra aktiviteter som du inte kan göra i offentlighetens ljus.

Kritiker av myndigheter och andra frispråkiga förkämpar är rädda för motreaktioner om deras riktiga identiteter avslöjas. Personer som har skadats av andra, kanske inte vill att deras angripare upptäcker deras samtal om vad som hände. En aktivitet är olaglig om den anses vara olaglig av myndigheterna där du bor.

Men anonymitet kommer också med en mörkare sida eftersom brottslingar och skadliga hackare också tycker om att arbeta i skuggorna. Cyberattacker och olaglig handel är exempel på aktiviteter som deltagarna vet att de kan åka dit för. Det är orsaken till att de gör de här aktiviteterna på den mörka webben.

I slutändan är det inte olagligt att surfa på de här platserna, men de kan skapa problem för dig. Även om hela den mörka webben inte är olaglig, finns det många delar med tvivelaktiga aktiviteter. Du kan utsättas för onödiga risker om du inte är försiktig, eller om du inte har avancerade datorkunskaper och känner till riskerna med den mörka webben. Vilka olagliga aktiviteter händer på den mörka webben?

faror och hot på den mörka webben

Typer av hot på den mörka webben

Du frågar fortfarande kanske dig själv ”Är den mörka webben farlig?”, om du tänker använda den mörka webben på grund av grundläggande syften gällande integritet. Tyvärr kan den definitivt vara en farlig plats. Nedan finns några vanliga hot som du kan stöta på när du surfar:

Skadliga programvaror

Skadliga programvaror – t.ex. skadlig programvara – finns överallt på den mörka webben. De erbjuds ofta på vissa portaler där hotaktörer kan hitta verktyg för cyberattacker. De finns dock över hela den mörka webben och kan infektera aningslösa användare, precis som de gör på resten av webben.

Det finns inte lika många sociala kontrakt på den mörka webben som på resten av webben. Leverantörerna av webbplatser på den vanliga webben följer de här kontrakten, vilket i sin tur skyddar användarna. På grund av det här utsätts användare ofta för vissa typer av skadliga programvara som till exempel:

 • Tangentbordsloggare
 • Skadlig programvara för botnät
 • Utpressningsvirus
 • Skadlig programvara för nätfiske

Det finns risk för att du blir mål för hackare och mycket mer, om du fortsätter att utforska webbplatser på den mörka webben. De flesta infektionerna från skadliga programvaror upptäcks av dina program för slutpunktssäkerhet.

Hoten från att surfa på nätet kan sprida sig till den frånkopplade världen, om din dator eller nätverksanslutning kan utnyttjas. Anonymiteten som kommer med Tor och den mörka webben är stark, men den är inte osårbar. Alla aktiviteter på nätet lämnar efter sig småbitar av din identitet så länge någon gräver tillräckligt djupt.

Övervakning av myndigheter

Nu när många Tor-baserade webbplatser över hela världen har tagits över av polismyndigheter, finns det en uppenbar fara att bli en måltavla för myndigheter bara genom att helt enkelt besöka en mörk webbplats.

Olagliga marknadsplatser för läkemedel som till exempel Silk Road har tidigare kapats av polisen för övervakning. Med anpassad programvara för att infiltrera och analysera aktivitet, har polismyndigheter upptäckt identiteten hos både stamkunder och åskådare. Du kan övervakas och åka dit för andra aktiviteter senare i livet, även om du aldrig köpte något.

Infiltrationer gör också att det finns risk för att du övervakas för andra aktiviteter. I vissa länder kan man fängslas om man undviker myndigheters begränsningar för att utforska nya politiska ideologier. Kina använder något som kallas den ”Stora brandväggen” för att begränsa populära webbplatser av just den orsaken. Det finns en risk att du hamnar på en bevakningslista eller hamnar i fängelse om du besöker webbplatser med sådant innehåll.

Bedrägerier

Vissa tjänster som påstår sig vara för till exempel professionella yrkesmördare, kan i själva verket vara bedrägerier som är utformade för att tjäna pengar på villiga kunder. Rapporter har visat att den mörka webben erbjuder många olika olagliga tjänster, från betalda lönnmord, till sex- och vapenhandel.

Vissa av de här är välkända och etablerade hot, som finns på den här delen av webben. Det finns dock andra som använder ryktet om den mörka webben för att lura användare på stora summor pengar. Vissa användare på den mörka webben använder också nätfiskebedrägerier för att stjäla din identitet eller dina personuppgifter för utpressning.

Skydd för slutanvändare mot att bli utnyttjad på den mörka webben

Oavsett om du är ett företag, en förälder eller någon annan användare på webben, vill du ta steg för att se till att din information och ditt privatliv inte hamnar på den mörka webben.

Övervakning av identitetsstöld är kritiskt om du vill undvika att dina personuppgifter missbrukas. Alla typer av personuppgifter kan spridas på nätet för vinning. Lösenord, fysiska adresser, bankkontonummer och personnummer finns på den mörka webben hela tiden. Du kanske redan känner till att skadliga aktörer kan använda de här för att orsaka skada på din kredit, engagera sig i finansiell stöld, och ta sig in på dina andra konton på nätet. Läckta personuppgifter kan också skada ditt ryckte via sociala bedrägerier.

Skydd mot skadliga programvara och antivirusskydd är båda två väsentliga för att undvika att skadliga aktörer utnyttjar dig. Den mörka webben är full med information som är stulen från användare som har infekterats med skadlig programvara. Angripare kan använda verktyg som tangentbordsloggare, för att samla in dina data, och de kan infiltrera ditt system överallt på webben. Program för slutpunktssäkerhet såsom Kaspersky Security Cloud är heltäckande och innefattar både identitetsövervakning och antivirusskydd.

Så här kommer du åt den mörka webben på ett säkert sätt

Om du har ett giltigt eller praktiskt behov av att komma åt den mörka webben, vill du se still att du förblir säker när du använder den.

Sju tips för att komma på den mörka webben på ett säkert sätt

 1. Lita på din instinkt. Du kan skydda dig på webben genom att bete dig smart, vilket undviker bedrägerier. Alla är inte vilka de verkar. Du måste se upp med vem du pratar med och vad du besöker för att hålla dig säker. Du ska alltid göra något för att ta dig ur en situation om något inte känns rätt.
 2. Skilj vem du är på nätet från vem du är i det riktiga livet. Du ska aldrig använda ditt användarnamn, din e-postadress, ditt riktiga namn, lösenord eller till och med ditt kreditkort någon annanstans i ditt liv. Skapa vid behov, helt nya engångskonton och sätt att identifiera dig. Skaffa förbetalda betalkort som inte går att identifiera innan du köper något. Använd inte något som kan identifiera dig – oavsett om det är på nätet eller i det riktiga livet.
 3. Använd aktiv övervakning av identitets- och finansiell stöld. Det finns nu många säkerhetstjänster på nätet som erbjuder identitetsskydd för din säkerhet. Se till att du drar nytta av de här om de finns tillgängliga.
 4. Undvik uttryckligen att ladda ner filer från den mörka webben. Risken för att bli infekterad av skadlig programvara är betydligt högre på den laglösa mörka webben. Genomsökning av filer i realtid av ett antivirusprogram kan kolla filer om du bestämmer dig för att ladda ner något.
 5. Avaktivera ActiveX och Java i alla tillgängliga nätverksinställningar. De här ramverkan är kända för att avsökas och utnyttjas av skadliga parter. Du vill undvika den risken eftersom du använder ett nätverk som är fyllt med de här hoten.
 6. Använd ett sekundärt lokalt användarkonto utan administratörsbehörigheter för alla dagliga aktiviteter. Det inbyggda kontot på de flesta datorer har fulla administratörsbehörigheter som standard. De flesta skadliga programvaror måste använda de här behörigheterna för att utföra sina funktioner. Genom att begränsa behörigheterna på kontot som du använder varje dag, kan du bromsa eller helt stanna processen där du blir utnyttjad.
 7. Se till att du alltid begränsar åtkomsten till en enhet som har Tor aktiverat. Skydda dina barn eller andra familjemedlemmar, så att de inte stöter på något som ingen borde se. Besök den mörka webben om du är intresserad, men se till att barn inte kommer i närheten.

Relaterade artiklar:

Vad är den djupa och mörka webben?

Faror på den djupa webben kan påverka dig även om du aldrig har varit på den sidan av internet. Lär dig hur du skyddar dig själv i dag.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg