Hoppa till huvudinnehållet

Mobiltelefonsäkerhet: Hur du gör din telefon säker

Mobiltelefonsäkerhet: Hur du gör din telefon säker

En telefon är den mest använda elektroniska enhetern för vardagslivet för många av oss. Tiden då man bara använde telefoner för att ringa eller SMS:a är över, nu används de som datorer och har miljontals appar från allt från sociala nätverk till bankhantering. I och med hur mycket vi förlitar på våra telefoner, plus mängden data de innehåller, betyder att telefonsäkerhet är mycket viktig.

Hur mycket vi förlitar oss på mobilenheter har ökat, men det har även antalet mobilsäkerhetshot. Läs mer för att lära dig mer om telefonsäkerhet och ur du skyddar din telefon.

Mobiltelefonsäkerhetshot

Vissa av de störa hoten inkluderar:

Farliga program och webbplatser

Skadliga program för mobiler och webbplatser kan uppnå samma mål, t.ex. att stjäla data och kryptera data på telefoner och vanliga datorer. Skadliga program kommer i olika former, de vanligaste är trojaner som utför reklam- och klickbedrägerier.

Mobil skadlig programvara

Utpressningsprogram för mobiler är skadliga program som låser ut användare från deras mobiler och begär en lösensumma, oftast i kryptovaluta. Den ökade användningen av mobilenheter för verksamheter har gjort utpressningsvara en vanligare och mer skadogörande varient.

Nätfiske

På datorer börjar de flesta nätfiskeattacker med ett e-postmeddelande som innehåller en skadlig länk eller bilaga innefållande skadlig programvara. Men på mobilenheter, utgör e-postmeddelanden endast 15 % av nätfiskeattacker. De flesta nätfiskeattacker utförs via SMS, sociala media eller andra program.

MITM-attacker (man-in-the-middle)

MitM-attacker innefattar att en angripare bryter sig in i ett nätverks kommunikationer så att de kan tjuvlyssna eller ändra på data som överförs. Den här typen av attack är faktiskt möjlig på många olika system, men det är vanligast över mobilenheter. Till skillnad från webbtrafik som oftast använder krypterad HTTPS för kommunikationer, kan SMS angripas väldigt enkelt, och mobilappar kan använda ej krypterad HTTPS när potentiellt känslig data överförs.

Jailbreaking och rooting

Jailbreaking och rooting är när man få administratörsåtkomst till iOS- och Android-enheter. Mobilanvändare kan jailbreaka eller roota sina enheter för att de till bli av med irriterande standardappar eller installera appar från icke pålitliga butiker, men det här medför sig en viss risk. Ökade behörigheter kan gör det enkelt för angripare att komma åt din data och på så sätt orsaka skada.

Spionprogram

Spionprogram kan samla in eller använda privat data utan din vetskap eller samtycke. Data som oftast angrips av spionprogram inkluderar samtalshistorik, SMS, användarens plats, webbläsarens historik, kontaktlistan, e-post och privata bilder. Cyberbrottslingar kan använda denna stulna information till identitetsstöld eller ekonomisk brottslighet.

banner

Är iPhone säkrare än Android?

En vanlig fråga inom telefonsäkerhet är om iPhone är säkrare än Android. En kritisk skillnad mellan dessa två är att iOS är ett stängt operativsystem, men Android används av flera tillverkare. Det här betyder att Apple inte delar med sig av sin källkod, vilket minskar risker för angripare att hitta sårbarheter i sitt system. Tack vare detta anser många att iOS är ett säkrare operativsystem. Men du kan aldrig vara helt säker, även om du äger en iPhone. Så det är fortfarande viktigt att förstå telefonsäker och hur du skyddar din telefon.

Tänk på att äldre telefoner är mindre säkra än nya. Ett exempel på detta är att äldre iPhones får inte längre säkerhetsuppdateringar. Om du använder en äldre telefon, bör du uppgradera till en ny modell för att hjälpa öka din telefons säkerhet.

En kvinna som håller i en telefon. Att förstå våra säkerhetstips för telefoner är viktigt.

Säkerhetstips för telefoner

Om du vill veta hur du skyddar din telefon, inkluderar våra viktiga säkerhetstips för telefoner:

Håll din telefon låst

Om din enhet stjäls, kan tjuven få åtkomst till din personliga information. För att förhindra detta är det viktigt att låsa din skärm. Om det här är en lösenkod, fingeravtryck, eller Face-ID beror på dina preferenser och din enhets förmågor.

Om du vanligtvis ange hur lång telefonen kan vara inaktiv innan den låser sig och visar låsskärmen. Välj den kortaste mängden tid för att öka din telefons säkerhet. Du är skyddad eftersom skärmen låser sig automatiskt även om du glömmer att låsa den på egen hand. Det här kommer även preservera ditt batteri eftersom skärmen stängs av efter en viss period av inaktivitet.

Att konfigurera detta är enkelt. För de flesta Android-enheterna, hittar du instruktionerna inom Inställningar för Plats och Säkerhet. För iOS-användare, ta en titt under alternativet Allmänt i dina inställningar.

Skapa ett starkt lösenord för din telefon och appar

Skapa ett starkt lösenord för din telefon. Om du misslyckas med att ange rätt lösenord ett visst antal gånger, spärras och inaktiveras alla data i telefonen. I vissa fall raderas rentav alla data. Enkäter visar att många företagsanvändare inte ändrar sina standardlösenord på dina telefoner eller använder flerfaktorsautentisering. Svaga lösenord kan äventyra en hel organisation.

Det är även smart att skapa starka lösenord för dina appar, det här gör det svårare för en hackare att gissa dem. Att använda unika lösenord för varje app säkerställer att hackaren inte kommer komma åt all din information om ett lösenord läcks eller upptäcks.

Var försiktig med SMS

SMS kan vara en enkel måltavla för skadlig programvara, så undvik att skicka känsliga uppgifter över SMS så som kreditkortsuppgifter. Var även försiktig med SMS somd du tar emot.

Smishing (SMS-nätfiske) och vishing (röst-nätfiske) är populära sätt att angripa mobilanvändare. Ett smishing-offer kan ta emot ett SMS som ser ut att vara från något slags företag, samt ber dem att ringa ett nummer och avslöja säker kontoinformation för att åtgärda ett fel med deras konto. Om du tar får e-postmeddelanden eller SMS som verkar vara från ett företag som ber dig bekräfta eller uppdatera information om ditt konto, kontakta det företaget direkt för att bekräfta begäran. Undvik att trycka på länkar i SMS eller e-postmeddelanden som du inte förväntade dig.

Se om din webbläsare har låssymbolen

Låssymbolen på din webbläsares adressfält indikerar att du använder en säker anslutning och att webbplatsen du använder har ett uppdaterat säkerhetscertifikat. Håll utkik efter det här när du anger personuppgifter som din adress eller betalningsinformation, eller när du skickar e-post från din mobila webbläsare.

Se till att appar är från kända källor

Ladda alltid ned program och appar från officiella butiker. Google och Apple testar alla appar innan de släpps in Play Store eller App Store, vilket gör att det blir mycket mindre riskabelt att ladda ned en app från en officiell butik än från att få tag på appen på annat håll. Cyberbrottslingar skapar falska mobilappar som ser exakt likadana ut som pålitliga märker så att de kan stjäla användares hemliga uppgifter. För att undvika den här fällan bör du läsa app-recensioner och läsa utvecklarens senaste uppdatering och kontaktuppgifter. Dessa detaljer bör vara tillgänglig i appens information i butiken. Att ta bort appar som du inte längre använder är även smart.

Se till att din enhets operativsystem är uppdaterat

Från prestanda till säkerhet, mobiltelefoners operativsystem är designade till att förbättra din upplevelse. För att se till att din telefon är säker, är det viktigt att hålla din telefons operativsystem uppdaterat. Operativsystemets uppdateringar skyddar din enhet från nya hot. Du kan se om din telefons operativsystem är uppdaterat genom att läsa under Om telefonen eller Allmäntoch klicka på Systemuppdateringar eller Programvaruuppdatering (beroende på din enhet).

Anslut till ett säkert Wi-Fi-nätverk

Mobilenheter låter oss komma åt internet var vi än är. En av de första sakerna vi oftast gör är att kolla om det finns Wi-Fi. Även fast Wi-Fi kan göra att vi sparar surf, kan osäkra öppna nätverk medföra risker. För att maximera din säkerhet medans du använder ett öppet Wi-Fi, bör du ansluta till en VPN. En VPN krypterar din data, skyddar din plats och håller din information borta från intresserade ögon. Se till att ditt hemnätverk är säkert för att maximera din säkerhet.

Jailbreaka eller roota inte din telefon

Jealbreaka eller roota din telefon är vad man gör när man låser upp sin telefon och tar bort alla säkerhetsmoduler som tillverkare har satt dit så att du kan komma åt vad du vill. Användare jailbreakar eller rootar sina telefoner för att komma åt andra app-butiker än den officiella, men det här för med sig en viss risk. Apparna från icke officiella butiker har inte testats så det kan ofta finnas sätt som du kan bli spionerad på.

Kryptera dina data

Våra telefoner innehåller ett hav av data. Om din telefon tappas bort eller blir stulen, kan känslig information som dina e-postmeddelanden, kontakter och ekonomiska information riskeras. För att skydda din mobiltelefons data, kan du kryptera den. Krypterad data lagras i ett oläsligt format så ingen kan förstå det. De flesta telefonerna har krypteringsinställningar som du kan kontrollera via säkerhetsmenyn.

För att se om din iOS-enhet är krypterad:

  • Gå till inställningsmenyn.
  • Klicka på Touch-ID och Lösenkod.
  • Du blir ombedd att mata in in din lösenkod.
  • Gå längst ned på sidan, om du telefon är krypterad kommer det att stå "Dataskydd aktiverat."

För att kryptera en Android-enhet:

  • Först måste du se till att enheten är minst 80 % laddad.
  • Om din telefon är rootad, bör du inaktivera detta innan du fortsätter.
  • Gå sedan till Säkerhet och välj Kryptera telefon.
  • Om du avbryter krypteringsprocessen eller om du inte inaktiverar din root, kan du förlora all din data. Krypteringen kan ta en timme eller mer.

Aktivera fjärrstyrd återställning av din telefon 

Om du tappar bort din eller om den blir stulen kan du radera all personlig data fjärrstyrt. Om du redan har säkerhetskopierat din data till molnet, behöver du inte oroa dig övera att förlora din data. Läs mer om hur du kan fjärråterställa din iPhone och fjärråterställa din Android-enhet på Apples och Googles supportsidor.

Logga ut från webbplatser efter att du har gjort en betalning

Om du använder din telefon för shopping eller bankärenden, bör du logga ut från relevanta webbplatser när du är klar. Lagra inte användarnamn och lösenord på din telefon, undvik känsliga transaktioner när du använder ett öppet och oskyddad Wi-Fi-nätverk.

Inaktivera Wi-Fi och Bluetooth när de inte används

När du alltid har Wi-Fi och Bluetooth aktiverat kan hackare se vilka nätverk som du har anslutit dig till tidigare och kan spoofa dem och lura din telefon att ansluta sig till Wi-Fi-nätverk och Bluetooth-enheter som de själva går runt och bär på. När de har anslutit sig till din telefon, kan hackare attackera din enhet med skadliga program, stjäla din data eller spionera på dig, utan att du nödvändigtvis märker av något. Det är därför smart att inaktivera Wi-Fi och Bluetooth när du inte använder dem.

Använd ett bra antivirusprogram

Antivirus är inte bara till för datorer, det är även mycket viktigt för telefoner. Ett bra antivirusprogram för telefoner kommer att skydda din telefon från virus och hackare. Kaspersky för Android ger skydd dygnet runt, sju dagar i veckan och inkluderar funktionen "Var är min enhet" samt en funktion som upptäcker spionprogram.

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

Mobiltelefonsäkerhet: Hur du gör din telefon säker

Vilka är de största hoten för mobiltelefoner och hur förhindrar man dem? Läs mer om mobiltelefonsäkerhet, säkerhetstips för smartphones och hur du skyddar din telefon.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg