Skip to main

Det påstås ibland att Apples produkter är immuna mot virus och skadlig kod, men det är tyvärr inte sant. MacBook-, iMac- och Mac Mini-datorer kan alla smittas av virus och skadlig kod, och hackare kan attackera även dem.

Mac-datorer har länge varit mindre sårbara än Windows-datorer, vilket i första hand beror på att cyberbrottslingar främst har riktat in sig på att skapa skadlig programvara för Windows-maskiner eftersom dessa utgör större delen av marknaden och därför erbjuder fler möjligheter. Men Mac-datorernas växande marknadsandel gör att cyberbrottslingar mer och mer riktar in sig på Apple.

Ordet "virus" används ofta som en övergripande term för alla former av skadlig programvara. De flesta digitala hot tenderar att vara olika typer av skadlig programvara, som definitivt kan angripa Mac-datorer. Konsekvenserna av skadlig programvara är alltid obehagliga, och kan vara allt från irriterande popup-annonser till att få dina filer kapade av utpressningsvirus. Om en Mac drabbas av skadlig programvara har macOS funktioner som förhindrar att den sprids, men Mac-användare kan ändå drabbas av olika onlinehot, exempelvis spam- och nätfiskemeddelanden, sårbarheter i webbläsare och identitetsstöld.

Vilka onlinehot kan drabba Mac-datorer?

De typer av skadlig programvara som utgör hot mot Mac-datorer skiljer sig inte från dem som berör Windows-maskiner. De inkluderar:

Virus

Ett virus är ett skadligt program som överförs till en användares dator utan att användaren vet om det, och som utför skadliga åtgärder. Virus kan skapa kopior av sig själva, infoga sig själva i andra program eller filer och samtidigt infektera. På macOS kan virus finnas dolda i Word-filer. Sådana hot kan uppträda om du aktiverar makron. 

Utpressningsprogram

Detta innebär att hackare tar över personliga eller potentiellt värdefulla filer och kräver betalning för att dekryptera eller frisläppa filerna.

Annonsprogram

Denna typ av skadlig programvara tar över datorn genom att bombardera den med annonser och popup-fönster som kan skada din enhet, spåra dig och sakta ner prestandan. 

Trojaner

Trojaner är en typ av skadlig programvara som lurar dig att ladda ner och installera dem genom att få dig att tro att de är något annat. Som Mac-ägare kan du bli mål för ett nätfiskebedrägeri som försöker få dig att installera falska program såsom MacDefender, MacProtector eller MacSecurity.

Rootkit

Ett rootkit är en sorts skadlig programvara som skapats för att ge hackare åtkomst till och kontroll över en målenhet. Även om det inte är den vanligaste formen av skadlig programvara för Mac-datorer har rootkits varit möjliga på macOS sedan hackare år 2009 utvecklade den Mac-baserade skadliga programvaran Machiavelli.

Spionprogram

Spyware är datorprogram som hackare kan använda för att spionera på dig och i hemlighet följa dina aktiviteter på internet. Det körs tyst i bakgrunden och överför de data som samlas in till virusets skapare.

Kryptobrytning  

Kryptobrytning – som ibland kallas kryptokapning – syftar på skadlig kod som använder Mac-datorns processorkraft för att bryta kryptovalutor åt angriparen. Vissa Kryptobrytare gräver sig också ner i din webbläsares cookie-filer för att försöka stjäla innehållet i dina kryptoplånböcker, om du har några.  

Nätfiske

Nätfiske är en form av social manipulation som innebär att cyberbrottslingar uppträder som någon eller något du känner till eller står dig nära, för att lura dig att avslöja känslig personlig information som kan användas för identitetsbedrägeri eller stöld av pengar.

Potentiellt oönskade program (PUP)

Potentiellt oönskade program är vanligtvis paketerade tillsammans med andra program som du laddar ner. Gratis tilläggsprogram eller plugin-program till en webbläsare kan göra det möjligt för webbläsare att spela upp videor, musik eller spel med hjälp av Java. Alla tilläggsprogram eller plugin-program är dock inte säkra, och vissa kan innehålla skadlig programvara eller virus. Konsekvenserna av att installera oseriösa tilläggs- eller plugin-program kan innefatta identitetsstöld, dataförlust och ekonomiska förluster.

Har Mac-datorer inbyggt virusskydd?

Mac-datorer har inbyggda säkerhetsåtgärder, till exempel en brandvägg för att blockera onlineattacker, men de levereras inte med antivirusprogram i vanlig mening. Apple har dock flera funktioner för att skydda mot skadlig programvara, till exempel dessa:

  • XProtect – Apple har alla kända definitioner av skadlig programvara i sin XProtect-fil, som finns på din Mac, och varje gång du laddar ner ett nytt program kontrollerar det att ingen av dessa definitioner finns.
  • Malware Removal Tool – Verktyget MRT (verktyg för borttagning av skadlig programvara) finns med i macOS för att automatiskt ta bort skadlig programvara som har tagit sig in i dina systemfiler. Du behöver inte göra någonting för att använda MRT eftersom det tar bort skadlig programvara automatiskt i bakgrunden när XProtect upptäcker ett nytt hot.
  • Gatekeeper – Apples Gatekeeper-program blockerar appar som skapats av utvecklare av skadlig programvara, och verifierar för andra appar att de inte har manipulerats.
  • Apples Säkerhet och sekretess – macOS ska till exempel inte tillåta installation av tredjepartsprogram om de inte är från App Store eller identifierade utvecklare, enligt säkerhets- och sekretessinställningarna, som du kan komma åt i Systeminställningar > Säkerhet och sekretess> Allmänt. Om du installerar en applikation från en okänd utvecklare varnar Apple dig och uppmanar dig att kontrollera att den är tillförlitlig.

Apple tar säkerheten på allvar – företaget erbjuder till och med ett belöningsprogram (Apple Security Bounty) som lovar att betala upp till 1 miljon dollar till alla som kan hitta kritiska brister i Apples säkerhetssystem.

Kan Mac-enheter få virus?

Hur du tar reda på om Mac-enheten har ett virus

Här är några tecken att hålla utkik efter för att se om din MacBook har infekterats av virus eller skadlig programvara:

Långsammare prestanda:

Om enheten eller vissa av apparna på den har börjat köras långsamt kan det vara ett tecken på problem. Det kan tyda på att din Mac har blivit en del av ett botnät, eventuellt för att den ska delta i en DDoS -attack eller utföra kryptokapning. Detta extraarbete saktar ner datorn.

Okända nya appar eller verktyg:

Om du märker att nya appar, filer eller verktyg har laddats ner utan ditt tillstånd, är det ett varningstecken på att potentiellt skadlig programvara kan vara inblandad. Var också uppmärksam på oväntade ändringar av inställningar, till exempel en ny startsida.

Många annonser och popup-fönster:

Annonsprogram leder till en mängd annonser och popup-fönster, även när du inte är online. Om du märker en tillströmning av sådana kan det vara en varningssignal.

Minskat lagringsutrymme:

Om skadlig programvara har laddat ner och installerat sig själv på din enhet utan ditt tillstånd, tar dessa oönskade program upp lagringsutrymme. Det innebär att det utrymmet som finns tillgängligt för betrodda program eller appar minskar. Om du märker att lagringsutrymmet plötslig minskar kan det vara ett tecken på att din enhet är drabbad.

Din Mac-dator överhettas:

Om datorn värms upp indikerar det vanligtvis att det är många program som körs i bakgrunden. Om detta händer när du bara surfar eller chattar med vänner kan det betyda att skadlig programvara körs i tysthet på datorn.

Konstigt beteende: 

Om du upptäcker att du omdirigeras till spammiga webbplatser, eller om din Mac ofta kraschar eller fryser, kan detta bero på ett virus eller annan skadlig programvara.

Dessa tecken behöver var för sig inte nödvändigtvis vara avgörande. Långsam prestanda kan till exempel bero på att Mac-datorn överbelastad. Det är en bra idé att ta bort oönskade filer för att se om det förbättrar prestandan.

Tips för att skydda Mac-enheter

Svaret på frågorna "Kan Mac-datorer få virus?" och "Kan Mac-datorer drabbas av skadlig programvara?" är alltså tyvärr att ja, det kan de. Apple gör ett bra jobb med att skydda sig mot vanliga säkerhetshot men beslutsamma it-brottslingar kan ändå förorena Apple-enheter. Här är några tips på de bästa metoderna för att hålla din Macbook säker:

Ladda bara ner appar från officiella källor

Som standard är Mac-enheters säkerhets- och sekretessinställningar inställda för att tillåta appar från App Store och identifierade utvecklare. För att vara ännu säkrare kan du välja att endast tillåta appar från App Store. Detta gör du genom att gå till Systeminställningar, klicka på Säkerhet och sekretess och sedan på Allmänt. Klicka på låsikonen och ange ditt lösenord, så att du kan göra ändringar. Välj App Store under rubriken "Tillåt appar hämtade från".

Håll operativsystem, webbläsare och installerade program uppdaterade.

Mac-enheter är redan konfigurerade att automatiskt söka efter programuppdateringar och varna dig när det finns uppdateringar tillgängliga att ladda ner. Att ladda ner och installera dessa uppdateringar omedelbart är en viktig del av att skydda sig mot virus och andra problem eftersom de innehåller de senaste säkerhetsfunktionerna.

Använd ett VPN när du ansluter till offentliga eller opålitliga Wi-Fi-nätverk.

VPN:er döljer din ursprungliga IP-adress och ersätter den med en IP-adress från en helt annan plats. Det innebär att hackare och webbplatser inte kan spåra din anslutning och hitta din exakta plats, vilket gör dig delvis anonym online. VPN:er krypterar också dina surfdata, så även om hackare skulle kunna spionera på dig skulle de inte kunna se vad du gör.

Håll brandväggen aktiverad.

Detta säkerställer att dina onlineaktiviteter krypteras och inte kan ses av potentiella angripare på nätet.

Se till att det finns säkerhetskopior av viktiga data.

Det enklaste sättet att säkerhetskopiera data är genom att konfigurera Time Machine som automatiskt säkerhetskopierar all information på din Mac varje dag. Apple ger vägledning om hur du gör detta här.

Förhindra fysisk stöld eller förlust.

Mac-datorer kan, precis som Windows-datorer, försvinna eller stjälas. Förutom att säkerhetskopiera dina data ska du se till att din Mac är lösenordsskyddad, att den förvaras på en säker plats och att den har funktionen "Hitta min Mac" inställd.

Ignorera inte varningar från Gatekeeper.

macOS innehåller en teknik som heter Gatekeeper, som utformats för att säkerställa att endast betrodd programvara körs på din Mac. Var uppmärksam på varningar från Gatekeeper eftersom de hjälper till att minimera risken för att oavsiktligt ladda ner skadlig programvara.

Var försiktig med plugin-program och tillägg för webbläsare.

Kontrollera i alla installationspaket om det finns medföljande objekt genom att välja bort standardalternativet vid installation och i stället välja anpassat läge.

Var försiktig med e-postmeddelanden och nedladdningar.

Låt bli att öppna skräppostmeddelanden och okända bilagor för att undvika att bli offer för en nätfiskeattack. Undvik att ladda ner filer som kan komma från en tveksam källa.

Fundera på att använda en annonsblockerare.

Annonsblockerare blockerar eller ändrar onlineannonsering i webbläsare eller program. Detta kan göras med webbläsartillägg eller på andra sätt.

Undvik att klicka på popup-fönster eller virusvarningar.

Många av dessa fönster är bedrägerier och de är utformade för att lura användare att tro att de redan har fått ett virus. När du klickar på länken som säger att du ska ladda ner programvara för att "bota" viruset, öppnar du i själva verket dörren för en cyberattack.

Använd ett högkvalitativt antivirusprogram.

Kaspersky Internet Security for Mac, till exempel, ger skydd mot en rad olika nätattacker – inklusive de senaste hoten – och skyddar din integritet och personliga information.

Relaterade artiklar:

Kan MacBooks få virus? Behöver Mac-datorer virusskydd?

Kan Apple-produkter drabbas av virus och behöver Mac-datorer virusskydd? Ta reda på hur du kan avgöra om din Mac har ett virus, och tips för att skydda din Mac.
Kaspersky Logo