Ordet botnät består av orden "robot" och "nätverk". Cyberbrottslingar använder särskilda trojanska virus för att bryta säkerheten hos ett flertal användares datorer, ta kontroll över varje dator och organisera alla de smittade datorerna i ett nätverk av "bot-program" som brottslingen kan hantera på distans.

Så här kan botnät påverka dig

Ofta försöker cyberbrottslingen att smitta och kontrollera tusentals, tiotusentals eller till och med miljoner datorer, så att cyberbrottslingen kan styra ett stort ”zombie-nätverk” eller ”bot-nätverk” som kan leverera en distribuerad nätverksattack (DDoS), en storskalig skräppostkampanj eller andra typer av cyberattacker.

I vissa fall etablerar cyberbrottslingarna ett stort nätverk av zombie-datorer och säljer sedan åtkomst till zombie-nätverket till andra brottslingar, antingen på uthyrningsbasis eller som en ren försäljning. Skräppostavsändare kan hyra eller köpa ett nätverk för att hantera en storskalig skräppostkampanj.

Så här förhindrar du att din dator blir en del av ett botnät

Genom att installera ett effektivt program mot skadlig programvara kan du skydda din dator mot trojaner och andra hot.

Kaspersky Lab har prisbelönta lösningar mot skadlig programvara för:

  • Windows-datorer
  • Apples Mac-datorer
  • Linux-datorer

Andra artiklar och länkar relaterade till botnät

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng