Hoppa till huvudinnehållet

Mac vs PC: Vilken dator är säkrare?

Tidigare antogs det ofta att Mac-datorer var säkrare än PC och mindre känsliga för olika typer av onlinehot. Men det alltmer populära Mac-operativsystem har under de senaste åren blivit en måltavla för cyberbrottslingar och Mac-datorer har därför fallit offer för ett antal virus, skadlig programvara och andra hot på nätet. Bara under de senaste åren har Mac-användare fått utstå en strid ström av nya hot, bland annat botnätet Flashfake, masken Koobface och den skadliga programvaran Mac Defender. Utöver dessa nya hot står Mac-användare också inför ständigt återkommande risker från nätfiskebluffar, skräppost och praktiskt taget alla andra typer av hot på nätet.

Sanningen är att både Mac och PC är mycket sårbara för hot på nätet och cyberattacker. Användare av de båda operativsystemen bör omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras system skyddas, eftersom riskerna för att utsättas för skadlig programvara och andra hot på nätet hela tiden finns där.

Hur är säkerheten för Mac jämfört med Microsoft?

I viss mån beror säkerhetsnivån på vilken version av operativsystemet för Mac eller Windows du kör. För att få en meningsfull jämförelse är det bäst att jämföra de allra senaste versionerna av operativsystemen, med alla patchar.

Just nu stämmer det att det finns färre skadliga program som inriktar sig på Mac jämfört med Windows. Det betyder dock inte att Mac-datorer är helt säkra. Uppskattningar visar att 700 000 Mac-användare drabbades av Flashback-trojanen. Användare som hade trott att de inte behövde antivirusprogram – eftersom de använde Mac – upptäckte att deras falska känsla av säkerhet inte gav något skydd mot attacken.

Hur responsiva är tillverkarna?

Vid bedömning av säkerhetsnivån och omfattningen av skador och olägenheter på grund av en smitta handlar det inte bara om hur mycket skadlig programvara som inriktar sig på varje plattform. Hur snabbt tillverkarna svarar på problemen kan spela stor roll för användarnas helhetsupplevelse.

Apples patch för de sårbarheter som Flashback utnyttjade var inte klar för distribution till Mac-användare förrän efter nästan 50 dagar – och då var den bara tillgänglig för användare som körde OS X Snow Leopard och OS X Lion. Detta gjorde att många hävdade att när en sårbarhet utnyttjas av skadlig programvara, och det tar lång tid innan en patch släpps, kan det få en mycket negativ effekt på den upplevda effektivitets- och säkerhetsnivån.

Precis som PC-datorer behöver Mac programvara för internetsäkerhet

Trots att det finns färre skadliga program som riktar sig mot Mac accepterar många Mac-användare nu att de behöver vara mycket bättre förberedda än tidigare. Precis som PC-användare har gjort i många år vidtar Mac-användare nu åtgärder för att höja säkerheten på sina datorer och installerar produkter mot skadlig programvara.

Mac vs PC: Vilken dator är säkrare?

Tidigare antogs det ofta att Mac-datorer var säkrare än PC och mindre känsliga för olika typer av onlinehot.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg

Subcategory Mac
Är Mac-datorer säkrare än PC-datorer? Ta reda på...
LÄS MER 
Subcategory Mac
När skapare av skadlig programvara använder...
LÄS MER 
Subcategory Mac
Förr trodde man allmänt att Mac-datorer var...
LÄS MER