Hoppa till huvudinnehållet

Tips på hur du förhindrar nätfiske

Hur många gånger har du inte gått igenom inkorgen och hittat ett meddelande från din bank eller något annat företag med en varning om att ditt konto håller på att stängas?

Sådana meddelanden kan verka övertygande, men handlar tyvärr nästan alltid om nätfiskebluffar. Termen nätfiske syftar på e-post där avsändaren utger sig för att komma från ett seriöst företag, men där det enda syftet är att stjäla mottagarens personliga information. Det kan vara svårt att avgöra om ett e-postmeddelande är tillförlitligt eller inte, men om du följer några enkla tips på hur du undviker nätfiske, kan du radikalt minska risken att falla offer för bedragare.

Lita aldrig på varningsmeddelanden

Det första tipset att ha i åtanke är att de flesta seriösa företag inte ber om personlig information eller kontouppgifter via e-post. Det gäller din bank, ditt försäkringsbolag samt alla företag som du gör affärer med. Om du får ett e-postmeddelande där man kräver kontoupplysningar, radera det omedelbart och ring sedan företaget för att få bekräftat att allt är som det ska med ditt konto.

Öppna inga bilagor i den här typen av misstänkta eller underliga e-postmeddelanden – särskilt inte Word-, Excel-, PowerPoint- eller PDF-bilagor. Ett annat nyttigt tips om du vill undvika nätfiske är att inte klicka på några som helst inbäddade länkar i e-postmeddelanden, eftersom de kan leda till skadlig programvara.

Var försiktig när du får meddelanden från leverantörer eller tredje part. Klicka aldrig på inbäddade URL:er i det ursprungliga meddelandet. Besök i stället webbplatsen direkt genom att skriva in rätt URL-adress för att kontrollera begäran. Gå igenom leverantörens riktlinjer för hur de kontaktar sina kunder och deras rutiner för hur information begärs in. Windows OS-produkter är ofta måltavlor, så säkerheten är avgörande oavsett om du kör det senaste operativsystemet eller Windows Vista.

Vikten av internetsäkerhetsprogramvara

Ett annat lätt sätt att minska risken för att utsättas för nätfiskemeddelanden är att använda ett kostnadsfritt antivirusskydd och skräppostskydd. Då kan du skydda dig mot skadliga meddelanden om de skulle ta sig in i din dator. Verktyg för skydd mot skadlig programvara skapas specifikt för att skydda även mot de mest komplexa hoten. Därför är det viktigt att du har ett sådant verktyg installerat på alla datorer som ett komplement till vanligt sunt förnuft.

Lösenordshantering på lätt sätt

Förutom programvara för antivirusskydd på datorn behöver du också använda en lösenordshanterare för att hantera dina online-inloggningsuppgifter. Anledningen är att det i dag är helt nödvändigt att ha olika lösenord för alla webbplatser. Vid ett dataintrång kommer nämligen illasinnade angripare att prova de kapade inloggningsuppgifterna på flera olika webbplatser. En av lösenordshanterarens bästa funktioner är att de vanligen fyller i inloggningsformulär automatiskt, så att du slipper en massa klickande.

Dessutom medföljer bärbara utgåvor i många lösenordshanterare. De kan sparas på ett USB-minne så att du kan ta med dig lösenorden överallt.

Ibland kan det kännas besvärligt att tackla problemet med nätfiske. Men om du följer de enkla tipsen i den här artikeln och använder adekvata verktyg för att förhindra nätfiske, kan du minska risken drastiskt för att du faller offer för de digitala lurendrejarna.

Andra artiklar och länkar relaterade till nätfiske

Tips på hur du förhindrar nätfiske

Hur många gånger har du inte gått igenom inkorgen och där hittat ett meddelande från din bank eller något annat företag med en varning om att ditt konto håller på att stängas?
Kaspersky logo

Related articles