Hur många gånger har du inte gått igenom inkorgen och där hittat ett meddelande från din bank eller något annat företag med en varning om att ditt konto håller på att stängas? Sådana meddelanden känns ofta övertygande, men det rör sig tyvärr nästan alltid om nätfiskebluffar. Termen "nätfiske" syftar på e-post där avsändaren utger sig för att komma från ett seriöst företag, men där det enda syftet är att stjäla mottagarens personliga information. Det kan vara svårt att avgöra om ett e-postmeddelande är tillförlitligt eller inte, men om du följer några enkla tips på hur du undviker nätfiske, kan du radikalt minska risken att falla offer för bedragare.

Lita aldrig på varningsmeddelanden

Det första centrala tipset att ha i åtanke är att de flesta seriösa företag inte ber om personlig information eller kontoupplysningar via e-post. Det gäller din bank, ditt försäkringsbolag samt alla företag som du gör affärer med. Om du får ett e-postmeddelande där man kräver kontoupplysningar, radera det omedelbart och ring sedan företaget för att få bekräftat att allt är som det ska med ditt konto.

Öppna inga bilagor i den här typen av misstänkta eller underliga e-postmeddelanden – särskilt inte Word-, Excel-, PowerPoint- eller PDF-bilagor. Ett annat nyttigt tips om du vill undvika nätfiske är att inte klicka på några som helst inbäddade länkar i e-postmeddelanden, eftersom de kan leda till skadlig programvara. Var försiktig när du får meddelanden från leverantörer eller tredje part. Klicka aldrig på inbäddade URL:er i det ursprungliga meddelandet. Besök i stället webbplatsen direkt genom att skriva in rätt URL-adress för att bekräfta begäran, och gå igenom leverantörens riktlinjer för kontakt samt rutiner för begäran av information.

Vikten av internetsäkerhetsprogramvara

Ett annat lätt sätt att minska risken att utsättas för nätfiskemeddelanden är att använda ett kostnadsfritt antivirusskydd och skräppostskydd. Då kan du skydda dig mot skadliga meddelanden om de skulle slinka igenom och nå din dator. Verktyg för skydd mot skadlig programvara skapas specifikt för att skydda även mot de mest komplexa hot. Därför är det av central vikt att du har ett sådant verktyg installerat på alla datorer, som ett ändamålsenligt komplement till vanligt sunt förnuft.

Lösenordshantering på lätt sätt

Förutom programvara för antivirusskydd på datorn behöver du också använda en lösenordshanterare för att hantera dina online-inloggningsuppgifter. Anledningen till att du behöver en lösenordshanterare är att det i dag är helt nödvändigt att ha olika lösenord för alla webbplatser. Vid ett dataintrång kommer nämligen illasinnade angripare att prova de kapade inloggningsuppgifterna på flera olika webbplatser. En av de bästa funktionerna hos lösenordshanterare är att de vanligen kan användas för att automatiskt fylla i inloggningsformulär, så slipper du klicka runt så mycket. Dessutom medföljer bärbara utgåvor i många lösenordshanterare. De utgåvorna kan du spara på ett USB-minne, så kan du sedan ta med dig lösenorden vart du än går.

Det kan ibland kännas svårt att tackla problemet med nätfiske. Men om du följer de enkla tipsen i den här artikeln samt anammar adekvata verktyg för att förhindra nätfiske, kan du drastiskt minska risken att falla offer för digitala lurendrejare.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng