Hoppa till huvudinnehållet

Hur känner du igen spionprogram som hotar din integritet?

Hur känner du igen spionprogram som hotar din integritet?

Spionprogram är programvara som i hemlighet smittar din dator och rapporterar om vad du gör pc lämnar information till en tredje part. De kan spåra webbplatser du besöker, filer du laddar ned, din plats (om du använder en smartphone), dina mejl, dina kontakter, betalningsinformation och till och med lösenord till dina konton.

Vad är spionprogram? 

Spionprogram är listiga och bra på att gömma sig. Oftast gör de det genom att smyga sig in i operativsystemet och köras i bakgrunden som ett minnesresident program. Ibland maskerar de till och med sig själva som en fil som är oskyldig och en nödvändig komponent i operativsystemet.

Spionprogram kan till och med komma som bilaga till program som verkar helt legitima. Om du tittar noga står det antagligen något om det i de avtal du väntas acceptera. Men det är mer troligt att de kommer kopplade till tveksamma nedladdningar eller som nätfiskeattacker.

Myndigheter kan till och med lägga in spionprogram via iTunes, enligt den tyska tidskriften Der Spiegel. Den programvara som installeras, till exempel FinFisher, kan låta dem tjuvlyssna på Facebook och Skype och läsa alla dina mejl. Och om myndigheter kan göra det så kan du slå vad om att brottslingar överallt försöker komma över dessa funktioner.

Spionprogram kan installeras på alla typer av enheter – en skrivbordsdator eller bärbar dator, en surfplatta, en iPhone eller en smartphone med Android. Datorer var först i fokus för de som skapar spionprogram, men nu finns det även spionprogram som utnyttjas sårbarheter i Android-telefoner, iPhones och surfplattor.

I det här artikeln beskriver vi de typer av spionprogram du bör hålla utkik efter, hur du upptäcker dem på din dator eller smartphone och hur du raderar dem. Du får också tips om hur du upptäcker spionprogram på både en Android-telefon och en iPhone, så du har ditt på det torra vilken typ av telefon du än använder. Det har ska vara det du behöver för att skydda din integritet.

Olika typer av spionprogram

Olika typer av spionprogram är inriktade på att övervaka olika typer av information. Vissa är till exempel relativt oskyldiga och vill bara spåra ditt surfande på webben för att skicka data till annonsörer. Vissa spårar dina kontakter eller din geografiska placering. Andra är rätt upp och ned kriminella, och fokuserar på att stjäla inloggningsuppgifter och lösenord.

De olika typerna av spionprogram fungerar på olika sätt:

 • Tangentloggare försöker samla in datoraktivitet genom att rapportera om vad som skrivs på tangentbordet. Den information som stjäls kan innefatta webbplatser du besökt, användarnamn och lösenord till datorn, din sökhistorik på internet och lösenord på webbplatser.
 • Lösenordstjuvar har utformats för att samla in lösenord från smittade enheter och datorer. Lösenorden kan innefatta lagrade lösenord till webbplatser, datorinloggning eller nätverk. Lösenordstjuvar kan också stjäla cookies så att de kan använda webbplatser med ditt ID.
 • Banktrojaner ändrar webbsidor för att utnyttja säkerhetsbrister i webbläsare. De kan visa förfalskade bankwebbplatser så att användare försöker genomföra transaktioner på en falsk webbplats, och logga tangenttryckningar och stjäla inloggningsinformation. De kan ändra transaktioner (till exempel genom att skicka pengar till cyberbrottslingens konto istället för till den riktiga mottagaren) eller skicka information som samlats in till en annan server.
 • Informationstjuvar kan söka igenom datorer efter sådan information som användarnamn och lösenord, kreditkortsnummer och mejladresser. Den kan också ta alla dina mejlkontakter och skicka nätfiskemejl till dem.
 • Spionprogram för mobiler kan spåra din geografiska plats, dina samtalsloggar, dina kontaktlistor och till och med foton som du tagit med mobilkameran.
 • Spionprogram som spelar in ljud och video kan använda din enhet för att spela in dina samtal och skicka informationen till utomstående. Vissa appar och program kräver att få tillgång till kameror och mikrofoner på bärbara datorer och smartphones. Denna behörighet kan användas för att spela in dig när som helst, ladda upp foton och bild utan att berätta det för dig, använda din kamera för att strömma bilder live till internet och köra ansiktsigenkänning på ditt ansikte.
 • Cookiespårare kan rapportera dina data till annonsörer. Du kanske inte tycker att det är någon fara – men hur kan du vara säker på exakt vad programvaran rapporterar?

En del spionprogram för bankinformation har till och med samarbete med andra, liknande spionprogram och släpper två bomber i en på din enhet. Emotet 'släppte' till exempel Dridex. Även när datorernas ägare raderade Emotet, kunde det andra spionprogrammet vara kvar och köras. Olika typer av spionprogram kommer allt oftare paketerade tillsammans, så du står inte inför ett enda hot utan flera komplexa hot.

Alla dessa spionprogram är farliga – men det finns lyckligtvis möjlighet att skydda sig.

banner

Hur du drabbas av spionprogram

Hur hamnar spionprogram på din dator eller smartphone? De kan komma via flera olika vägar.

För det första kan de installeras avsiktligt av någon annan för att spåra dig. Det är en anledning till att du ska använda skärmlås på din telefon – lämna den inte öppen för angrepp.

Men det är mer troligt att spionprogrammet kom med ett program eller en app som du själv installerade. Spionprogram medföljer ofta program som är förklädda som användbara verktyg, till exempel nedladdningshanterare, registerrensare och så vidare. Ibland paketeras de med videospel. De kan till och med komma i ett programpaket med riktiga, användbara program. Även om både Apple och Google gör sitt bästa för att hindra att spionprogram drabbar deras operativsystem har paket med spionprogram lyckats ta sig in i Google Play Store – så du kan inte vara nog försiktig.

Spionprogram kan spridas via nätfiske – med mejl som innehåller länkar som laddar ned spionprogrammet när du klickar på dem. Du kan också bli smittad med spionprogram via en falsk webbsida: en sida som ser ut som om den är från en betrodd organisation, men som är förfalskad och där länkarna börjar ladda ned spionprogram eller installerar dem i din webbläsare.

how to remove spyware from your computer

Går det att undvika spionprogram? Några enkla tips minskar risken för att du utsätts för spionprogram på din dator eller smartphone:

 • Håll operativsystem och programvara uppdaterade. Regelbundna säkerhetsuppdateringar hjälper till att förstärka de svaga punkter som hackare kan använda för att ta sig in.
 • Använd skärmlås på din smartphone och använd starka lösenord på dina datorer för att stoppa obehörigt intrång.
 • Begränsa administratörsbehörigheter på din dator och telefon . Om du använder datorn som administratör eller med rotbehörighet gör du det mycket enklare att installera spionprogram.
 • Du öppnar telefonen för spionprogram om du rootar en Android-telefon eller jailbreakar en iPhone . Gör det inte om du inte verkligen behöver funktionen.
 • Använd inte osäkra Wi-Fi-nätverk , och om du ändå vill göra det ska du skydda dig med ett VPN (Virtual Private Network) .
 • Titta noga på vilka behörigheter du ger appar när du installerar dem , speciellt om de ber att få tillgång till mikrofon, kamera, telefon eller personuppgifter. Om appen vill ha mer information än vad som verkar rimligt – till exempel ett Sudoku-spel som vill ha tillgång till din kamera – kan det vara ett tecken på att den innehåller spionprogram.
 • Klicka inte på länkar i mejl om du inte är säker på vart de leder . Ladda inte ned filer från suspekta fildelningsnät – det är troligt att de är smittade.
 • Ha lämpligt skydd med antivirus och skydd mot skadlig kod på dina enheter.

Hur du upptäcker spionprogram

Även om du inte kan hitta spionprogrammet kan du upptäcka spår efter det. Om en dator till exempel börjar bli långsammare och långsammare kan det vara ett tecken på att den är smittad. Titta efter följande ledtrådar:

 • Ökad tröghet och långsamma svar.
 • Oväntade annonsmeddelanden eller meddelanderutor (spionprogram paketeras ofta tillsammans med annonsprogram).
 • Nya verktygsfält, sökmotorer och hemsidor på internet som du inte kommer ihåg att du installerat.
 • Batterierna tar slut snabbare än vanligt.
 • Svårigheter med att logga in på säkra webbplatser. (Om ditt första inloggningsförsök misslyckas och ditt andra lyckas, kan det vara så att det första försöket gjordes på en falsk webbsida och att lösenordet skickades till någon utomstående istället för till banken.)
 • Oförklarligt ökad användning av data eller bandbredd. Detta kan vara ett tecken på att spionprogram söker igenom din information och laddar upp data till någon utomstående.
 • Antivirus och andra säkerhetsprogram fungerar inte.
 • Hur kan du identifiera spionprogram på en telefon med Android? Om du tittar efter i Inställningar finns det en inställning som tillåter att appar laddas ned och installeras även om de inte kommer från Google Play Store. Om detta har aktiverats är det ett tecken på att spionprogram kan ha installerats av misstag.
 • Hur kan du identifiera spionprogram på en iPhone? Leta efter en app som heter Cydia, som gör att användare kan installera programvara på en telefon som jailbreakats. Om den finns där och du inte installerat den måste du ta bort den omedelbart.

Borttagning av spionprogram

Om du råkar ut för något av dessa tecken ska du använda ett program för att upptäcka och ta bort spionprogram och söka igenom din enhet efter spionprogram (en del antivirusprogram kan också upptäcka skadlig kod). Sedan vill du ta bort spionprogrammen.

På datorer med Windows kan du ibland identifiera skadliga program genom att titta i Aktivitetshanteraren. Men ibland har de förklätt sig till systemfiler i Windows. På Apple-datorer kan du kontrollera status för program som körs i Aktivitetskontroll.

Eftersom spionprogram är så bra på att gömma sig tar man inte bort dem med så enkla metoder som att avinstallera appen. En del spionprogram har till och med en sorts återupplivningsfunktion i programkoden. Detta betyder i stort sett att om din enhet är ansluten till internet när du försöker ta bort spionprogrammet, laddar det ned sig igen. Även om spionprogram kan vara svåra att ta bort finns det flera olika metoder att göra det:

 • Många spionprogram fungerar bara om telefonen har rootats eller jailbreakats. Om du återställer rootningen eller jailbreakningen kan detta göra att spionprogrammet slutar fungera. För en iPhone gör en uppdatering av iOS att telefonen återställs från jailbreakningen.
 • Borttagning av spionprogram på Android-telefoner gör du lättast i säkert läge (om du håller strömknappen nedtryckt i några sekunder ska en meny visas där du kan öppna säkert läge) eller i flygplansläge, så att spionprogrammet inte kan köras och blir isolerat från alla nätverk som spionprogrammet kan försöka installera om sig från.
 • I värsta fall kan spionprogram raderas genom att göra en fabriksåterställning på både iPhone och Android-telefoner. Detta tar bort alla data och alla nedladdade program programs från enheten, som om den nyss levererats från fabriken. Du måste säkerhetskopiera alla personliga data innan du gör återställningen, med Google eller iTunes/iCloud, så att du kan återställa alla dina till den nyrensade telefonen.
 • Använd ett robust program för att ta bort skadlig kod och spionprogram för att rensa din dator eller telefon. Men var uppmärksam: vissa program som annonseras som programvara för att ta bort spionprogram är i själva verket själva spionprogram. Se till att programmet kommer från en pålitlig källa, till exempel från Kaspersky.
 • Vissa rester av spionprogrammet kan överleva när du installerar om dina personliga data, så det är bäst att göra en andra genomsökning för att säkerställa att din enhet är helt ren.

När du har tagit bort spionprogram ska du rensa ditt internet-cacheminne för att radera alla återstående spår av spionprogrammet. Kontrollera dina bankkonton och se om det finns transaktioner du inte känner igen, och byt lösenord på alla konton, även din mejl (använd starka lösenord, och använd inte samma lösenord för fler än ett konto).

För att vara säker på att du är skyddad även i framtiden rekommenderar vi Kasperskys Total Security 2020 som skyddar dig med antivirus, skydd mot skadlig kod, lösenordshantering och VPN-funktioner. På så sätt är du helt säker för alla som vill hacka in och spionera på dig.

Relaterade länkar

Rekommenderade produkter:

Hur känner du igen spionprogram som hotar din integritet?

Hur kan du känna igen spionprogram? Vi förklarar hur du upptäcker och tar bort spionprogram. Lär dig om de hot som kommer från spionprogram och hur du skyddar dina enheter och dina data.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg