Hoppa till huvudinnehållet

Hackning av MacBook: hur du vet om din Mac har blivit hackad

Kan Macar hackas?

Man brukar ofta säga att Macar inte kan hackas, men detta stämmer tyvärr inte. Även om Macar kanske inte påverkas lika ofta som Windows-datorer har det funnits flera fall där hackare lyckats hacka Macar med allt från falska program till sårbarhetsutnyttjande. Sanningen är att Macar kan hackas och att de inte är immuna mot hot från skadlig programvara.

En av de huvudsakliga anledningarna till att måltavlan oftare blir en Windows-dator än en MacBook är marknadsandelen. År 2022 hade Windows en andel på 76 % av den globala marknaden för operativsystem för stationära datorer, jämfört med cirka 15 % för MacOS. Cyberbrottslingar är främst motiverade av pengar, vilket innebär att de vanligtvis fokuserar sin verksamhet på de områden där det finns störst möjligheter till ekonomisk vinning. Detta gör Windows-användarna till ett mer lukrativt mål, men det betyder inte att Mac-användarna är immuna mot risker.

På Apple är man medveten om risken och har därför vidtagit ansenliga åtgärder för att göra det svårt för hackare att få åtkomst till Macar. Säkerhetsfunktionerna i MacOS innefattar bland annat:

  • Gatekeeper, som ser till att endast programvara från betrodda källor får köras på din Mac. När du försöker köra eller installera programvara som inte kommer från App Store verifierar Gatekeeper den och frågar om du vill fortsätta eller inte.
  • Funktionerna Secure Enclave i chipens M1- och M2-serier, och T1- och T2-chip, som t.ex. kryptering och säker uppstart.
  • Apples integrerade virusskydd XProtect, vars syfte är att upptäcka och hindra skadlig programvara från att köras.

Tillsammans utgör dessa säkerhetsfunktioner enorma hinder för Mac-hackare. Trots dessa skyddsåtgärder upptäcker hackare ibland sårbarheter som kan användas som kryphål för att ta sig in i Mac-system. Dessa sårbarheter kallas bakdörrar eller dagnollsårbarheter. När sådana identifieras av säkerhetsforskare – eller vithattshackare – informerar de vanligtvis Apple så att företaget kan åtgärda sårbarheten innan den utnyttjas.

Apple reagerar vanligtvis snabbt på sårbarheter, men i vissa fall har Apple kritiserats för att ha agerat långsamt, vilket gjort att angriparna har kunnat fortsätta utnyttja sårbarheterna och att användarna varit oskyddade.

Hur vanligt är det att Macar blir hackade?

Även om det är relativt ovanligt att MacBooks hackas finns det dokumenterade fall av lyckade attacker. Några välkända exempel på detta är:

2022 uppmanades Apple-användare att omedelbart uppdatera sina MacBooks (och iPhones och iPads) för att skydda sig mot två sårbarheter som gjorde det möjligt för angripare att ta fullständig kontroll över enheterna. Apple hade fått trovärdiga rapporter om att hackare utnyttjade sårbarheterna för att angripa användare. En av svagheterna i programvaran påverkade kärnan, som är det djupaste lagret i operativsystemet. Den andra berörde WebKit, den underliggande tekniken i webbläsaren Safari.

2021 upptäckte en student vid namn Ryan Pickren en farlig sårbarhet i MacBooks som han rapporterade till Apple. Sårbarheten gjorde det möjligt för hackare att få kontroll över en Mac-användares kamera. Apple åtgärdade problemet i MacOS Monterey 12.0.1 och betalade studenten 100 000 dollar som belöning.

2019 identifierade en cybersäkerhetsforskare vid namn Filippo Cavallarin en sårbarhet i Gatekeeper som han informerade Apple om. Om sårbarheten inte hade åtgärdats skulle skadlig programvara ha kunnat kringgå Gatekeepers säkerhetsfunktion. Eftersom sårbarheten inte hade åtgärdats efter 90 dagar offentliggjorde Cavallarin detaljerna.

2018 kom nyhetsrapporter om bristerna Meltdown och Spectre som utnyttjade sårbarheter i Intel- och ARM-processorer. Apple bekräftade att alla Mac-system och iOS-enheter påverkades, även om inga kända intrång hade påverkat kunderna. Apple reducerade risken genom att uppdatera operativsystemet och stänga av områden som var utsatta.

Typer av hackning av MacBook

Några exempel på hackning av MacBook är:

Kryptokapning:

Detta är när någon använder din Macs processor och RAM-minne för att bryta kryptovaluta. Detta kan leda till att din MacBook går betydligt långsammare än vanligt.

Utpressningsvirus: 

Utpressningsvirus nekar användaren tillgång till program eller filer på enheten i utbyte mot en betalning. Ett exempel är KeRanger, där hackare krypterade filer på Macar och sedan krävde pengar för att de skulle kunna avkoda dem. Lyckligtvis identifierade cybersäkerhetsforskarna KeRanger innan det började infektera Mac-datorer och bli ett allvarligt hot.

Spionprogram: 

Detta innebär att hackare försöker samla in känsliga uppgifter om dig, till exempel dina inloggningsuppgifter. De kan använda tangentloggare för att registrera vad du skriver, så att de kan få den information de behöver för att logga in på dina konton. I ett fall stal spionprogrammet OSX/OpinionSpy data från infekterade Macar och sålde dem på det mörka nätet.

Botnät: 

Det är när din dator blir en fjärrstyrd skräppostmaskin. Till exempel smittade trojanbotnätet OSX.FlashBack mer än 600 000 Mac-datorer.

Koncepttest: 

Ibland är hotet inte uppenbart i verkligheten utan är ett "koncepttest" (proof-of-concept) baserat på ett kryphål eller en sårbarhet i Apples kod. Googles Project Zero-team utformade till exempel ett koncepttest kallat Buggy Cow som kunde få tillgång till delar av MacOS på grund av en bugg i minneshanteraren. Koncepttest är ett mindre hot, men risken är att det kan utnyttjas av brottslingar om man på Apple inte är tillräckligt snabba med att täppa till sårbarheten.

Portkryphål:

Hackningar är inte alltid resultatet av skadlig programvara som har laddats ner till Macen. Macar kan hackas via USB- och Thunderbolt-portarna, därför bör du alltid vara försiktig med vad du ansluter till din Mac och undvika att lämna den obevakad. I checkm8-attacken 2019 kunde Mac-hackare till exempel ha fått tillgång till T2-chippet genom att koppla in en modifierad USB-C-kabel. När det gäller Thunderspy, en angreppsmetod som upptäcktes 2020, kunde en allvarlig sårbarhet i Thunderbolt-porten ge hackare tillgång till en Mac.

Rootkit:

Rootkit gör det möjligt för hackaren att få åtkomst till en enhet utan att avslöjas. 

En närbild på ett tangentbord på en MacBook

Hur jag vet om min Mac har blivit hackad

Tecken på en hackad MacBook är bland annat:

Är din Mac långsam? Om så är fallet kan det vara ett tecken på skadlig programvara eller att någon använder din dator för att bryta kryptovaluta eller för att genomföra DDoS-attacker.

Låter fläkten mer än vänligt? Detta kan också vara ett tecken på skadlig programvara som gör att systemen blir varma och belastar det mekaniska systemet mer.

Har du lagt märke till nya verktygsfält eller webbläsartillägg? Om du ser tillägg som du inte har installerat kan det tyda på att din Mac har kapats och omdirigerar dig till skadliga webbplatser från tredje part.

Ser du fler popup-fönster än vanligt? Fler annonser kan vara ett tecken på annonsprogram. Denna typ av skadlig programvara är inte särskilt farlig, utan genererar inkomst från annonsklick.

Har din hemsida ändrats? Detta kan tyda på en systemkapning, som vanligtvis används för att locka dig till farliga webbplatser för att orsaka ytterligare skador på operativsystemet.

Omdirigeras du till olika sökwebbläsare? Detta kan också vara ett tecken på systemkapning, som återigen används för att leda dig till farliga webbplatser där din information kan stjälas och ytterligare skada orsakas.

Har du inte längre åtkomst till personliga filer? Detta kan vara följden av en trojansk häst eller utpressningsvirus. Om du får ett meddelande om lösen eller en varning så har du blivit utsatt för utpressningsvirus, en skadlig programvara som används för utpressning.

Får dina vänner skräppost från dina konton? Om dina kontakter meddelar att de får skräppost från dig via e-post eller sociala medier kan det betyda att din Mac har infekterats med skadlig programvara som försöker sprida sig själv eller andra skadliga program till andra användare.

Har dina lösenord slutat fungera? Om du märker att dina lösenord eller säkerhetsfrågor har ändrats är det ett tecken på att din Mac kan ha blivit hackad.

Fryser eller kraschar din enhet? Skadlig programvara eller virus kan utsätta en dators operativsystem för påfrestningar, vilket kan orsaka problem när datorn fryser eller kraschar.

Får du säkerhetsvarningar utan att ha skannat din Mac? Om så är fallet kan det vara skrämselprogram, en typ av skadlig programvara som pressar dig att installera ännu mer skadlig programvara.

Beter sig din webbkamera konstigt? Om du ser video- eller ljudfiler som du inte har skapat på din dator, eller om lampan för webbkameran är tänd trots att du inte har slagit på den, kan det vara ett tecken på att webbkameran har hackats (se nedan för mer information).

Kan en Mac-kamera hackas?

Om du undrar om din Mac-kamera kan hackas är svaret ja. Ett anmärkningsvärt exempel är ett fall från 2020, då en cybersäkerhetsforskare identifierade en sårbarhet i MacOS som gjorde det möjligt för bedragare att hacka ett offers webbkamera om offret klickade på en viss skadlig länk. Sårbarheten har sedan dess åtgärdats, men det är möjligt att cyberbrottslingar kan upptäcka nya sårbarheter som är lika hotfulla. Tecken på att din Mac-kamera har hackats är bland annat:

Webbkamerans indikatorlampa tänds oväntat

Om webbkamerans indikatorlampa på din Mac är påslagen är även webbkameran påslagen. Om kameran börjar lysa eller flimra av sig själv kan det vara ett mjukvaru- eller hårdvarufel, men det kan också betyda att kameran på din bärbara dator hackas.

Du upptäcker misstänkta videor och bilder i webbkamerans mapp  

Om du upptäcker videor som du inte har spelat in eller bilder som du inte har tagit kan det tyda på att webbkameran har hackats. Den mest troliga platsen för misstänkta mediefiler är Photo Booth-biblioteket. Såhär kontrollerar du det:

  • I Finder-menyn väljer du "Gå" och klickar på "Gå till mapp".
  • Ange följande sökväg och klicka på "Gå": ~/Pictures/Photo Booth Library/Pictures
  • Klicka på mappen "Bilder-bibliotek"
  • Klicka på mappen "Bilder-bibliotek" och leta efter foton eller videor som du inte känner igen

Cyberbrottslingar kan dock lagra bilder och videor i slumpmässiga mappar på din Mac. Om du inte hittar misstänkt mediematerial i mappen BIlder-bibliotek betyder det därför inte nödvändigtvis att enheten är säker mot hackare.

Plötsliga ökningar i nätverkstrafiken

Om nätverkstrafiken ökar slumpmässigt kan det betyda att någon överför webbkamerans bild via internet. För att kontrollera nätverkstrafiken:

  • Klicka på "Verktyg" i mappen Program
  • Starta Aktivitetskontroll och klicka på fliken "Nätverk"
  • Leta efter aktiviteter med misstänkt hög nätverksanvändning

Du får ett utpressningsbrev

När cyberbrottslingar har hackat Mac-kameran kan de skicka ett utpressningsbrev till dig via e-post eller lämna ett meddelande på din enhet. Vanligtvis kräver de en betalning i utbyte mot att de inte avslöjar inspelade bilder och videor. Innan du betalar lösensumman bör du fråga dig själv: "Är min kamera verkligen hackad?" Tänk efter en stund innan du svarar eller överför pengar. Cyberbrottslingar lurar ofta människor att tro att de har blivit spionerade på utan att i själva verket ha hackat deras kamera.

Kan ditt iCloud hackas?

Som Apple-användare använder du förmodligen iCloud för att säkerhetskopiera dina viktiga filer. Liksom de flesta Apple-produkter anses iCloud vara mycket säkert, men det betyder inte att enskilda konton är immuna mot hackning. Allt någon behöver göra för att få tillgång till ditt iCloud är att ta reda på ditt lösenord. Några av sätten hackare kan göra detta på är:

Nätfiskeattacker – t.ex. genom att skapa nätfiskewebbplatser som liknar iCloud.com för att lura användare att lämna ut sina uppgifter så att hackarna kan använda dem.

Skadliga appar – Apple tar skadlig programvara på stort allvar och skyddar App Store på ett bra sätt. Men precis som i Googles Play Store kan det hända att appar som smittats med skadlig programvara slinker igenom och kan användas för att stjäla ditt lösenord.

Osäkra datorer – Om du använder ditt iCloud-konto på andra enheter än Apple-enheter kan du utsätta dig för risker. Även om skadlig programvara är relativt sällsynt på Apple-enheter är det vanligare på Windows-enheter.

Tangentloggare och trojaner för fjärråtkomst – Dessa kan båda användas för att stjäla ditt iCloud-lösenord när du loggar in.

Okrypterade offentliga Wi-Fi-hotspots – Att ansluta till ett okrypterat offentligt Wi-Fi innebär potentiella risker för ditt iCloud-konto. En risk är man-i-mitten-attacker, där hackare fångar upp ditt lösenord efter att du har skrivit in det på enheten men innan det når ditt iCloud-konto. En annan risk är sessionskapning, där cookien som används för att hålla dig inloggad på ditt iCloud-konto stjäls. Hackare kan sedan använda denna cookie för att logga in på ditt konto på en annan enhet.

Användning av samma inloggningsuppgifter för flera konton – Det räcker då att en av dessa webbplatser är inblandad i ett dataintrång för att de inloggningsuppgifter som du använder för ditt iCloud-konto ska exponeras permanent. Hackare kan också använda program för att göra upprepade försök att knäcka både iCloud-lösenord och säkerhetsfrågor.

Hur du tar reda på om ditt iCloud har blivit hackat

Beroende på hackningens avsikt kan någon få tillgång till ditt iCloud-konto utan att du vet om det. Det finns dock vissa tecken att hålla utkik efter, t.ex.:

  • Du får ett e-postmeddelande från Apple om att någon har loggat in på ditt konto med en okänd enhet eller att ditt lösenord har ändrats.
  • Ditt lösenord fungerar inte längre.
  • Dina kontouppgifter har ändrats.
  • Du upptäcker att det har gjorts inköp i iTunes eller App Store som du inte känner igen.
  • Din Apple-enhet är låst eller har placerats i förlorat läge.

Om du är orolig för att din iCloud kan ha blivit hackad bör du göra följande:

  • Prova att logga in på ditt iCloud-konto. Om detta inte är möjligt kan du försöka återställa ditt lösenord eller låsa upp ditt konto med hjälp av säkerhetsfrågor.
  • Ändra ditt lösenord omedelbart om du lyckas logga in. Det är viktigt att välja ett starkt lösenord.
  • Om du har ett bankkort kopplat till ditt iCloud-konto ska du spärra det så snart som möjligt för att förhindra att cyberbrottslingar orsakar extra förluster.
  • Kontrollera kontots uppgifter. Uppdatera allt som verkar ha ändrats. Se över dina säkerhetsfrågor så att de inte är för lätta att gissa sig till.
  • Om ditt iCloud-konto har hackats kan problemet ha sitt ursprung i den tillhörande e-postadressen. Kontrollera e-postkontot för att se om det har blivit osäkert och ändra lösenordet om det behövs.
  • Ställ in 2-faktorsautentisering (2FA) om du inte redan använder det.

Med tanke på hur många användare iCloud har är det inte förvånande att det är ett mål för hackare. När folk lagrar värdefull information kommer hackare alltid att vilja stjäla den informationen för att tjäna pengar.

Hur man skyddar sin Mac mot hackare

Här är några tips för att minska risken för en hackad MacBook:

Anslut din Mac till en router i stället för ett bredbandsmodem

Att ansluta din Mac direkt till ett bredbandsmodem innebär att din dator får en offentlig IP-adress från modemet. Detta gör den sårbar för slumpmässig skanning via internet. Att ansluta den till en router är ett säkrare alternativ eftersom en router använder sig av översättning av nätverksadresser (NAT) för att tilldela din Mac en IP-adress som endast kan nås från ditt hemnätverk.

Använd kryptering för att hackare inte ska kunna bryta sig in i ditt trådlösa nätverk

Kryptering döljer din trådlösa trafik som skräpdata, och de kan bara återställas till sin ursprungliga form genom en ASCII-nyckel som du väljer. WPA2-kryptering innebär att det krävs mycket tid, arbete och datorkraft för att någon ska kunna hitta din krypteringsnyckel.

Ställ in din Mac så att den hämtar systemuppdateringar automatiskt

Såhär gör du:

  • Klicka på Apples logotyp i det övre vänstra hörnet av skärmen och välj "Systeminställningar".
  • Klicka på App Store-panelen i fönstret "Systeminställningar".
  • Markera rutorna "Leta efter uppdateringar automatiskt" och "Hämta nya uppdateringar när de blir tillgängliga".
  • Markera "Installera OS X uppdateringar" för att ställa in automatisk installering av uppdateringar. På så sätt kan du se till att din dator får säkerhetsuppdateringar så snart de släpps.

Aktivera din Macs inbyggda brandvägg

Öppna menyn "Systeminställningar" och klicka på ikonen "Säkerhet och integritet" under rubriken "Personligt". Välj fliken "Brandvägg" högst upp i fönstret och klicka på knappen "Starta" för att aktivera brandväggen. Klicka på knappen "Avancerat" för att välja de program och tjänster som du vill tillåta genom brandväggen.

Använd ett begränsat användarkonto i stället för ett administratörskonto

Detta förhindrar att programvara installeras automatiskt på din dator utan din tillåtelse, eftersom du måste använda administratörslösenordet manuellt när du vill installera programvaran.

Använd cyberhygien när du använder din Mac

Undvik t.ex. att klicka på länkar i e-postmeddelanden och läs betrodda recensioner innan du laddar ner obekant programvara. Skriv alltid webbadressen direkt i webbläsaren eller använd ett bokmärke i webbläsaren när du besöker en webbplats som kräver känsliga kontouppgifter. Leta efter säkra indikatorer som ett SSL-certifikat, dvs. webbadressen ska ange HTTPS och inte HTTP.

Använd ett antivirusprogram av god kvalitet

Ett robust och uppdaterat antivirusprogram för Mac skyddar din surfning, dina betalningar, chattar och data med en säkerhet som garanterar optimal Macprestanda. Det kontrollerar också alla webbplatser du besöker för att förhindra att du faller offer för cyberhot, t.ex. nätfiskeattacker.

Relaterade produkter:

Läs mer:

Hackning av MacBook: hur du vet om din Mac har blivit hackad

Kan Macar hackas? Att Macar är immuna mot hackning är en missuppfattning. Lär dig mer om hackning av MacBook och hur du vet om din Mac har blivit hackad.
Kaspersky logo

Related articles