Hoppa till huvudinnehållet

Hur du blir av med kalendervirus på olika enheter

Har du börjat se konstiga händelser eller påminnelser i din iPhones kalender-app? Om du har det kan din kalender ha råkat ut för ett virus, eller så har du blivit hackad. Faktum är att vad som förmodligen hände dig är att du har börjat prenumerera på en kalender från tredje part som genererar dessa händelser. Det är viktigt att du inte klickar på några länkar inom dessa händelser, eftersom att de kan leda till farliga webbplatser som kan infektera din enhet och stjäla din information. För att ta reda på varför du får dessa aviseringar och hur du tar bort dem, läs vidare.

Vad är ett kalendervirus?

Uttrycken "iPhone kalendervirus", "iOS kalendervirus" och "app kalendervirus" är en typ av skräppost du finner i Apple-produkter som lägger till prenumererade kalenderkonton till en användares enhet utan deras samtycke. Påverkade enheter kan vara iPhones, Mac-datorer och iPads. Som resultat av detta kan användare få aviseringar för händelser som innehåller misstänksamma eller farliga länkar. Dessa falska händelser innehåller ofta slående rubriker och försöker få dig att klicka på länkar. Exempelmeddelanden kan inkludera:

 • Virus på din iPhone?! RENSA DEM NU
 • Se till att du är säker, klicka nu!
 • Din iPhone är inte skyddad! Klicka för att skydda
 • Rensa din iPhone från skadliga program!
 • Din iPhone har infekterats med ett virus! Ta bort det nu

Ibland kan aviseringarna vara mer fokuserade på försäljning eller priser:

 • Vem vill ha en gratis prenumeration på Apple Music?
 • Grattis, du vann!
 • iPhone 13 är här, hämta den nu eller planera leveransen
 • Enkla lån under korta perioder, ansök på nätet
 • Black Friday Rea - ENDAST NU
 • Det är din lyckodag!
 • Du har (1) väntande paket

Dessa meddelanden är skapade till att skapa nyfikenhet och en känsla av brådska. De vill få dig att klicka igenom för att hitta vad som de främjar. Men, om du klickar på dem så brukar oftast en webbplats öppnas som laddar ned skadlig programvara till din enhet eller tar dig till olika nätfiskesidor . Klicka inte på dessa länkar och undvik att svara på händelser genom att klicka på acceptera, neka eller kanske, eftersom detta kan få sändaren att visa att du är aktiv.

Vad som gör falska händelser, inbjudningar och möten så irriterande är deras antal. I vissa fall kan man ta emot flera under en timme. Ljudaviseringar kan vara speciellt irriterande om du har dem aktiverade.

iPhones standardinställningar låter användare ta emot kalenderinbjudningar från alla, även om de inte finns i din kontaktlista, vilket gör det enkelt för dessa människor att infiltrera din kalender. Spammare och hackare vet att de flesta personerna inte förväntar sig spam i sin kalender, så det blir mer sannolikt att man öppnar dem och att man inte är orolig över länkar i händelserna. Dessa kan användas för att stjäla uppgifter och känslig information eller ladda ned reklamprogram eller skadlig programvara till din enhet.

Strängt talat är ett iPhone kalendervirus egentligen inte ett virus, men det kan verkligen kännas som det när du blir bombarderad med irriterande aviseringar. De goda nyheterna är att bli av med kalendervirus är rätt enkelt, vilket vi kommer att förklara lite senare.

Var kommer iPhone kalendervirus från?

Hur början man få dessa falska kalenderinbjudningar egentligen? Kalendervirus förlitar sig på en kombination av social vetenskap och skadlig kod. Här har du de vanligaste sätten du kan få dessa på:

Angripare har fått tag på din e-postadress

Om en spammare känner till den e-postadressen som är kopplad till ditt kalenderkonto, kan de skicka dessa inbjudningar som innehåller infekterade hyperlänkar. Det är relativt enkelt för spammare att få tag på din e-postadress, detta kan hända om:

 • Du matar in dina personuppgifter på falska webbplatser som tjänar pengar i smyg på att sälja din information.
 • Ett företag som lagrar din e-postadress genomgår en dataläcka.

Apples kalenderapp är konfigurerad till att låta vem som helst skicka dig kalenderinbjudningar som standard. Det är till för att det ska vara enkelt för medlemmar i Apples forum att kommunicera med varandra. En nackdel med denna öppenhet är att illvilliga personer kan få tag på användaruppgifter, från t.ex. darknet efter en dataläcka och sedan dra igång en storm av spam med falska händelser med nätfiskelänkar.

Du råkade klicka på en skadlig länk

Du kan även ha råkat börja prenumerera på en kalender på en misstänksam webbplats. Falska kalendrar kan ibland se ut som captchas. Captchas är enkla spel/pussel som webbplatser ber dig att lösa för att bevisa att du inte är en robot. Ibland visar bedrägliga webbplatser falska captchas för att kringgå varningar från din webbläsare och få dig att trycka på vissa knappar som får dig att ladda ned farliga program. I dessa fall när du klickar på "Jag är inte en robot" eller någon annan stans på sidan, börjar du prenumerera på en kalender. För att lura dig så är kalendernamnet tomt. Om du har bråttom med captcha kan du klicka på OK. Nu kan brottslingar skicka falska kalenderhändelser med farliga länkar till dig.

Att ta emot en spamlänk via SMS

Du kan ta emot ett spam-SMS, t.ex. ett falskt meddelande från Postnord som ber dig att klicka på en spårningslänk. Så snart som du klickar kommer du börja prenumerera på en kalender som fyller din iPhone med händelser för saker som kritiska hot och andra varningar.

En man är irriterad av ett iPhone kalendervirus

Hur du blir av med kalendervirus på en iPhone

Apples produkter är anslutna till varandra, så om du får skräp i din iPhones kalender, kommer det även att förmodligen dyka upp på dina andra Apple-enheter. Följande råd bör hjälpa dig bli av med kalenderspam på din iPhone, iPad, Mac och på andra platser.

För att rensa din enhet från allt skräp behöver du gå igenom flera borttagningssteg. Eftersom att du kan ha loggat in på ditt iCloud med samma Apple ID på alla dina enheter kan du behöva kontrollera och rensa alla dem.

För nyare iPhones:

 1. Gå till Inställningar > Kalender > Konton
 2. Leta efter konton som du inte känner till och ta bort dem. Kalendervirusets kontonamn kan vara t.ex. "Kalenderhändelser", "Händelsekalender" eller liknande.
 3. Ta bort kalenderkonton som du inte känner igen.
 4. När de har tagits bort kommer dina händelser att vara normala igen.

Detta bör räcka för att stoppa falska möten, händelser och påminnelser från att visas på din kalender.

För äldre iPhones:

 1. Öppna Kalender-appen
 2. Längst ner på skärmen, tryck på Kalendrar
 3. Leta efter en kalender som du inte känner igen. Tryck på knappen Mer info bredvid kalender, skrolla ner och tryck på Ta bort kalender

För din Mac:

 1. Öppna Kalender (eller iCal)
 2. Klicka på Kalender i menyfältet och välj Preferenser
 3. Under fliken Allmänt, välj endast kalendrarna som du vill använda från menyn Standardkalender
 4. Klicka på Spara
 5. Se till att kalendrar som du inte känner igen eller vill använda inte är valda eller sparade, detta kommer att ta bort dem

På iCloud.com:

 1. Gå till Kalender > Klicka på kugghjulsikonen > Preferenser
 2. Välj endast de kalendrar du vill använda från menyn Standard
 3. Klicka på Spara
 4. Se till att kalendrar som du inte känner igen eller vill använda inte är valda eller sparade

Hur du stoppar iPhone kalenderspam

Följ dessa råd för att minimera riskerna för skadliga program i din iPhones kalender eller kalendervirus:

Blockera pop-ups i Safari

På din iPhone eller iPad, gå till Inställningar > Safari och aktivera Blockera pop-ups och Varning för bedräglig webbplats. På din Mac kan du hitta dessa alternativ i Safari > Preferenser. Fliken Webbplatser inkluderar alternativ att blockera några eller alla pop-up-fönster och du kan aktivera Varning för bedräglig webbplats under fliken Säkerhet.

Var försiktig med vad du klickar på

Undvik att klicka på länkar eller öppna bilagor i okända sms eller e-postmeddelanden. Var även försiktig när du löser captchas. Om du får falska kalenderaviseringar, interagera inte med händelsen på något annat sätt än att ta bort den. Klicka aldrig på länkar eller andra aktiva delar av händelser. Om mötet togs emot via ett sms eller i appen Meddelanden, tar du bort det genom att swipa höger till vänster och trycker på Ta bort. Din iPhone kan be dig att Rapportera skräppost, vilket du bör göra.

Granska och ändra på dina kalenderinställningar

En av de bästa sätten att minimera kalenderspam på är att förhindra aviseringar. Det är även smart att se till att inga av dina enheter accepterar kalenderinbjudningar automatiskt. Även fast den här inställningen är bra för folk med mycket att göra, kan det användas till att skapa sårbarheter i din kalender. För att ändra på kalenderinställningar:

 1. Logga in på ditt iCloud-konto och välj Kalender
 2. Klicka på kugghjulsikonen i den nedre vänstra delen av appens skärm och välj Preferenser.
 3. Tryck på fliken Avancerat
 4. I undersektionen som heter Inbjudningar, klicka på radioknappen och bredvid alternativet "Skicka e-post till [din e-postadress]" för att göra den här inställningen som standard istället för "Aviseringar i appen"

Var selektiv med vem du delar din e-postadress med

Eftersom att alla med din e-postadress kan skicka kalenderinbjudningar till dig, bör du vara försiktig med vem du delar din e-postadress med. Du kan skapa en "skräp-e-post" som du kan använda när du delar ut till andra. Den här kommer inte vara ansluten till ditt huvudkonto och därför kommer du få spam där istället för till den adressen du använder till allt viktigt.

Använd ett VPN

Att använda en VPN kan även förbättra din säkerhet. Kaspersky VPN Secure Connection är designad till att fungera på iPhones och iPad och krypterar din data medans du surfar, så ingen kan kapa din data som du skickar eller tar emot.

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

Hur du blir av med kalendervirus på olika enheter

Får du konstiga aviseringar från din iPhone-kalender? Läs mer om kalendervirus, hur du får bort dem och hur du får bort annan skadlig programvara från en iPhone-kalender.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg