Skip to main

Annonsprogram är program som är utformade för att visa annonser på din dator, skicka dina sökförfrågningar till annonssidor och samla in marknadsföringsuppgifter om dig – till exempel vilken typ av webbplatser du har besökt – så att specialanpassade annonser kan visas.

Annonsprogram – som samlar in uppgifter med ditt medgivande – ska inte blandas ihop med trojanska spionprogram som samlar in information utan ditt tillstånd. Om ett annonsprogram inte meddelar dig om att det samlar in information anses det vara skadligt, till exempel skadlig programvara som använder beteendet hos en spiontrojan.

Så här kan annonsprogram påverka dig

Förutom att visa annonser och samla in data märks annonsprogram i allmänhet inte. Vanligen syns inte programmet i systemfältet, och det finns inget i programmenyn som visar att filerna har installerats på datorn.

Det finns två huvudsakliga sätt för annonsprogram att komma in i din dator:

 • Genom gratisprogram eller spridprogram
  Annonsprogram kan inkluderas med vissa gratisprogram eller spridprogram, som ett legitimt sätt att skapa annonsintäkter som hjälper till att finansiera utvecklingen och distributionen av gratisprogrammet eller spridprogrammet.
 • Smittade webbplatser
  Ett besök på en smittad webbplats kan resultera i obehörig installation av annonsprogram på din dator. Hackertekniker används ofta. Det går till exempel att ta sig in i din dator via en sårbarhet i en webbläsare, och det går att använda trojaner som är utformade för att installeras i hemlighet. Annonsprogram som fungerar på detta sätt kallas ofta webbläsarkapare.

Så här skyddar du dig mot annonsprogram

Ofta har annonsprogram inga funktioner för avinstallation, och de kan använda tekniker som liknar dem som virus använder för att ta sig in i din dator och köras utan att upptäckas. Eftersom det kan finnas legitima skäl till att annonsprogram finns på din dator kan dock antiviruslösningar eventuellt inte avgöra om ett specifikt annonsprogram utgör ett hot mot dig. Kaspersky Labs produkter ger dig ett alternativ för att upptäcka annonsprogram och välja hur du vill reagera:

 • Borttagning av annonsprogram
  Det kan finnas många skäl till att du misstänker att ett annonsprogram som Kasperskys antivirusmotor har upptäckt kan utgöra ett hot. Du kanske inte godkände installationen av programmet och vet kanske inte varifrån det kom, eller så kan du ha läst en beskrivning av programmet på Kasperskys webbplats och är nu oroad över dess säkerhet. I sådana fall hjälper Kasperskys antivirusprogram dig att bli av med annonsprogrammet.
 • Välja att inte upptäcka annonsprogram
  Om annonsprogram har upptäckts, men du är säker på att det är program som du har samtyckt till, kan du besluta att de inte skadar dina enheter eller dina data. Kasperskys produkter låter dig avaktivera alternativet att upptäcka de här programmen. Du kan också lägga till specifika program i en lista med undantag, så att antivirusmotorn inte flaggar det här annonsprogrammet som skadligt.

Många gratisprogram och spridprogram slutar att visa annonser när du har registrerat eller köpt programmet. Men vissa program använder inbyggda annonsverktyg från tredje part, och i vissa fall kan dessa verktyg fortfarande vara installerade på din dator efter att du har registrerat eller köpt programmet. Om du tar bort annonskomponenten från vissa program kan det leda till att programmet slutar att fungera.

Andra artiklar och länkar relaterade till annonsprogram

Vad är annonsprogram?

Annonsprogram är program som är utformade för att visa annonser på din dator, skicka dina sökförfrågningar till annonssidor och samla in marknadsföringsuppgifter om dig – till exempel vilken typ av webbplatser du har besökt – så att specialanpassade annonser kan visas...
Kaspersky Logo