Hoppa till huvudinnehållet

Vad är annonsprogram? – Definition och förklaring

Vad är annonsprogram?

Definition av annonsprogram

Annonsprogram (eng. "adware"), även kallat reklamfinansierad programvara, genererar intäkter till utvecklarna genom att automatiskt generera annonser på din skärm, vanligtvis i en webbläsare. Annonsprogram skapas vanligtvis för datorer men kan även finnas på mobila enheter. Vissa former av annonsprogram är mycket manipulativa och skapar en öppen dörr för skadliga program.

Vad är annonsprogram?

Annonsprogram är programvara som visar oönskade (och ibland irriterande) popup-annonser som kan dyka upp på din dator eller mobila enhet. Annonsprogram hamnar vanligtvis på en användares enhet på ett av två sätt:

 1. Du kanske installerar ett gratis datorprogram eller app utan att nödvändigtvis inse att det innehåller ytterligare programvara som innehåller annonsprogram. Detta gör att apputvecklaren kan tjäna pengar men innebär att du kan ladda ner annonsprogram på dina system utan att nödvändigtvis samtycka.
 2. Alternativt kan det finnas en sårbarhet i din programvara eller ditt operativsystem som hackare utnyttjar för att föra in skadlig programvara i ditt system, däribland vissa typer av annonsprogram.

Hur får man annonsprogram?

Annonsprogram finns normalt i programvara som du laddar ner från internet, vanligtvis gratisprogram eller shareware, och den installerar sig i hemlighet på din enhet utan din vetskap.

Gratis programvara som innehåller en del annonser kan vara irriterande men är inte olaglig. Men om ett tredjepartsprogram lägger till skadliga annonsprogram på din enhet utan ditt samtycke är det olagligt.

Hur fungerar annonsprogram?

Annonsprogram installerar sig i smyg på dina enheter och hoppas att du av misstag eller på annat sätt klickar på en annons som visas för dig.

Detta beror på att annonsprogram i slutändan existerar för att tjäna pengar.

De som skapar och levererar annonsprogram tjänar pengar från tredje part via antingen:

 1. Pay-per-click (PPC, "betalning per klick") – de får betalt varje gång du öppnar en annons.
 2. Pay-per-view (PPV, "betalt per visning") – de får betalt varje gång en annons visas för dig.
 3. Pay-per-install (PPI, "betalt per installation") – de får betalt varje gång medföljande programvara installeras på en enhet.

Annonsprogram kan också spåra din sök- och surfhistorik för att visa annonser som är mer relevanta för dig. När utvecklaren har din plats och webbläsarhistorik kan de tjäna extra pengar genom att sälja den informationen till tredje part.

I den mindre skadliga änden av spektrumet är annonsprogram mest bara störande. I den mer skadliga änden kan det vara ett skadligt hot mot din cybersäkerhet.

Olika typer av annonsprogram

Det är viktigt att skilja mellan ofarliga och skadliga annonsprogram. Exempel på annonsprogram:

Pålitliga annonsprogram som låter dig godkänna annonser och programreklam, vilket kompenserar utvecklarnas kostnader så att de kan erbjuda sina program gratis. Användare laddar villigt ner denna typ av annonsprogram för att få en gratis produkt. Du kan också välja att tillåta att den samlar in marknadsföringsinformation. Ibland kan medföljande personliga annonser eller sponsrade program från tredje part vara önskvärda.

Pålitliga annonsprogram skapas av alla typer av utvecklare, inklusive välrenommerade sådana. Det är ett vedertaget och lagligt sätt att ge kunderna en gratisprodukt.

Alla programnedladdningar sker dock inte i samförstånd. Det är här de rättsliga gränserna börjar blir otydliga.

Potentiellt oönskade program (PUA, "Potentially unwanted applications") innefattar alla program som du kanske inte har valt att installera på din enhet. Dessa kan också kallas potentiellt oönskade program (PUP, "potentially unwanted programs").

Annonsprogram av typen PUA kan hamna i en gråzon, där i vilken utsträckning det är skadligt eller olagligt beror på programvarans och distributörernas syfte:

 • Juridiskt bedrägliga annonsprogram av typen PUA kan aktivt göra det svårt att välja bort att installera ofarliga programvara från tredje part. Även om det är frustrerande, använder pålitliga annonsprogram ibland denna metod. Det är lagligt om skaparen inte medvetet har inkluderat annonser eller programvara som innehåller skadlig programvara. Tyvärr kan vissa annonsprogram omedvetet leverera förklädd skadlig programvara till enheter.
 • Juridiskt kränkande annonsprogram av typen PUA är utformad för att bombardera dig med annonser. Den överdrivna annonseringen kan finnas i själva annonsprogrammet eller i paketerad programvara från webbläsarens verktygsfält eller på annat sätt. Om ingen skadlig programvara föreligger är detta också lagligt. Annonser för saker som pornografi eller fitnesspiller visas ofta i sådana annonsprogram.
 • Olagliga skadliga annonsprogram av typen PUA tjänar pengar på skadlig tredje part som vill distribuera skadlig programvara som spionprogram, virus eller annan skadlig programvara till enheter. Den skadliga programvaran kan avsiktligt maskeras i själva annonsprogrammet, på de webbplatser som det annonserar på eller i medföljande programvara. Upphovsmännen och distributörerna sprider medvetet detta hot och kan använda otillbörliga metoder för att göra det.

När man talar om "annonsprogram" brukar man mena de program som missbrukar annonser och öppnar dörren för skadlig programvara.

Annonsprogram kan vara frustrerande oavsett laglighet och kan lätt förbli oupptäckt under lång tid. För att undvika kränkande eller irriterande programvara bör du veta vad du ska leta efter.

Så vet du om du har en infektion med annonsprogram

Tecken på att du kan vara infekterad med oönskade annonsprogram innefattar:

Tecken på infektion med annonsprogram i datorn

 • En oväntad ändring av din webbläsares startsida
 • Webbsidor som du besöker visas inte korrekt
 • En översvämning av popup-annonser, ibland även om du inte surfar på internet
 • Långsam enhetsprestanda
 • Enheten kraschar
 • Lägre internethastighet
 • Omdirigerade sökningar på internet
 • Nya verktygsfält eller webbläsartillägg dyker upp

Tecken på infektion med annonsprogram på mobiltelefon

På din telefon ser tecknen ut på liknande sätt:

 • Din telefon är långsam
 • Appar tar längre tid att ladda
 • Batteriet laddas ur snabbt
 • Din telefon har appar som du inte minns att du laddade ner
 • Oförklarlig dataanvändning och högre telefonräkningar än förväntat
 • Det finns massor med popup-fönster med annonser

En del annonsprogram är aggressiva, de bäddar in sig djupt i system med rootkit för att göra det svårt att ta bort dem. Om du är infekterad måste du vidta åtgärder för att rensa ditt system från de skadliga applikationerna.

Borttagning av annonsprogram

Annonsprogram på mobiltelefon

Annonsprogram kan ta sig in i mobiltelefoner via appar i populära kategorier som underhållning och spel. Dessa appar kan verka harmlösa, men när de väl har installerats kan de bete sig skadligt.

Återigen finns det ett spektrum från relativt ofarligt till mycket mer skadligt. I den ofarliga änden kan du ladda ner en app som bara spammar dig med annonser när den har installerats. Detta kan vara irriterande, särskilt eftersom annonserna ibland kan visas utanför appen, vilket gör det svårt att identifiera orsaken.

Betydligt mer skadligt är annonsbedrägeri och programvara för annonsklickning. Det innebär att appar i smyg laddar ner körbara filer och kör skadliga aktiviteter i bakgrunden. Det kan handla om att klicka på annonser utan att användarna vet om det eller att abonnera på premiumtjänster som de sedan måste betala för.

Så här tar du bort annonsprogram

Borttagning av annonsprogram hjälper till att lösa de relaterade problemen som irriterande popup-fönster och dolda spionprogram.

Manuell borttagning garanterar inte att du hittar alla komponenter. För en tillförlitlig lösning hjälper cybersäkerhetsprogram dig att rensa bort allt som du inte skulle hitta på egen hand.

För att förenkla det något behöver du upptäcka och vidta åtgärder för vart och ett av följande problem:

 • Annonsprogram: Pålitliga program som stöds av annonser kan vara bra att behålla så länge de fungerar med ditt samtycke. Annonsprogram eller programvara från tredje part blir PUA när de antingen installerats utan din vetskap eller gör saker som du inte vill att de ska göra.
 • Annonsprogram av typen PUA: Annonsprogram och sponsrade program från tredje part kan i bästa fall vara otrevliga och i värsta fall en inkörsport för skadlig programvara. Oavsett vilket kommer du sannolikt att vilja ta bort dessa.
 • Infektioner med skadlig programvara: Skadliga program kan redan ha infiltrerat ditt system. Du måste ta bort dessa för att stoppa de omedelbara hoten mot din integritet.

Första steget är att installera en produkt med funktionen att ta bort annonsprogram ("anti-adware"). Programpaket som Kaspersky Internet Securitysöker igenom systemet och tar bort annonsprogram och andra hot.

Nästa steg är att kontrollera att ditt säkerhetsprograms inställningar för att upptäcka annonsprogram är aktiva. Ditt säkerhetsprogram kanske inte är förinställt på att upptäcka och ta bort annonsprogram.

Ofta har pålitliga annonsprogram inte några avinstallationsprocedurer för annonskomponenter. Vissa kan använda tekniker som liknar dem som används av virus för att tränga in i din dator och köra obemärkt. Detta är inte heller i sig skadligt, eftersom annonserna är en del av ditt avtal om att få gratis programvara.

Obs: Många gratisprogram och sharewareprogram slutar att visa annonser när du har registrerat eller köpt programmet. Vissa program använder dock inbyggda annonsverktyg från tredje part. Dessa verktyg kan installeras på datorn även efter att du har registrerat eller köpt programmet. Om du tar bort annonskomponenten kan det leda till att programmet slutar fungera. Detta är normalt och bör inte åtgärdas om du har samtyckt till produktvillkoren. Om du känner dig osäker ska du sluta använda produkten och ta bort den helt.

Eftersom det kan finnas legitima skäl till att annonsprogrammen finns på din dator är det inte säkert att antiviruslösningar alltid kan avgöra om ett specifikt annonsprogram utgör ett hot mot dig eller inte.

Kasperskys produkter ger dig möjlighet att upptäcka annonsprogram och alternativ för hur du ska reagera på det:

Alternativ 1: Ta bort annonsprogram. Kasperskys antivirusprogram hjälper dig att bli av med annonsprogrammen. Det kan finnas många skäl till att du misstänker att ett annonsprogram som Kasperskys antivirusmotor har upptäckt kan utgöra ett hot:

 • Du har inte samtyckt till installationen av programmet
 • Du vet inte varifrån programmet kommer
 • Du har läst en beskrivning av programmet på Kasperskys webbplats, och du är nu orolig för dess säkerhet

Alternativ 2: Välja att inte upptäcka annonsprogram. Kasperskys produkter låter dig avaktivera alternativet att upptäcka de här programmen, eller så kan du lägga till specifika program i en lista med undantag, så att antivirusmotorn inte flaggar det här annonsprogrammet som skadligt. Du kan göra detta om:

 • Du är säker på att det är ett program som du har samtyckt till.
 • Du vet varifrån programmet kommer.
 • Efter att ha läst igenom beskrivningen av programmet har du kommit fram till att det inte skadar dina enheter eller data.

Borttagning av annonsprogam på Android

Om du undrar hur du blir av med annonsprogram på din telefon får du här några tips specifikt för Android:

 • Steg 1: Starta din telefon i säkert läge
 • Steg 2: Ta bort skadliga enhetsadministratörsappar
 • Steg 3: Avinstallera de skadliga apparna från din Android-telefon
 • Steg 4: Använd antivirusprogram för Android för att ta bort virus, annonsprogram och annan skadlig programvara
 • Steg 5: Ta bort omdirigeringar och popup-annonser från din webbläsare

Det är ovanligare att iPhones har virus eller skadlig programvara (om de inte är jailbreakade) på grund av Apples sandlådade natur och det faktum att iOS-appar inte kommunicerar med varandra. Du kan dock stänga av popup-fönster för annonser på din iPhone eller iPad.

Borttagning av annonsprogram på iPhone

 • Steg 1: Öppna Chrome på din iPhone eller iPad
 • Steg 2: Tryck på de tre prickarna och sedan på ikonen Inställningar
 • Steg 3: Tryck på Innehållsinställningar > Blockera popup-fönster
 • Steg 4: Stäng av blockering av popup-fönster

Att rensa bort oönskade annonsprogram och andra PUA är en bra start för att höja din cybersäkerhet. För att minimera riskerna är det viktigt att veta hur man förhindrar infektioner med annonsprogram i framtiden.

Så här skyddar man sig mot annonsprogram

Att förebygga annonsprogram är det bästa sättet att undvika att behöva ta itu med dessa problem i första hand, särskilt eftersom nya former av annonsprogram dyker upp hela tiden.

Om du underhåller din dator på ett sunt sätt och beter dig säkert är det bra för din säkerhet som helhet. I allmänhet kommer du att vara mer skyddad mot alla cyberhot, inklusive annonsprogram, om du:

Håll all programvara uppdaterad. De senaste uppdateringarna av appar, drivrutiner, operativsystem och annan programvara innehåller säkerhetspatchar. Utvecklarna upptäcker ständigt sårbarheter och uppdaterar programvaran för att skydda dig mot hot.

Var försiktig, inte nyfiken. I den digitala världen ska allt som är okänt eller ovanligt betraktas som en potentiell risk. Hackare utnyttjar allt från USB-laddstationer till att låtsas vara dina vänner på sociala medier för att infektera dig med annonsprogram och skadlig programvara. Fråga dig alltid "vad är det värsta som kan hända om det här är skadligt" och var försiktig när du går vidare.

Var uppmärksam på de små detaljerna. Oavsett om det är en pålitlig programinstallation eller en länk i ett e-postmeddelande bör du alltid vara uppmärksam på vad du öppnar eller ger samtycke till. Brottslingar försöker efterlikna betrodda webbadresser, e-postadresser och profiler på sociala medier för att ta dig med överraskning. Om du tar dig tid att granska dessa hittar du udda detaljer som är varningssignaler för bedrägerier.

Håll dina aktiviteter lagliga. Förutom de uppenbara riskerna innebär piratkopiering av media och programvara att du kommer närmare kriminella som utnyttjar din längtan efter "gratisprylar". Dessa tjänster kan främja installationer av annonsprogram eller infekterade nedladdningar, oavsett om de är medvetna om det eller inte.

När du laddar ner gratis datorprogram, mobilappar eller surfar på webben ska du:

Alltid läsa igenom alla villkor och kryssrutor för samtycke innan du klickar på "nästa" vid installation av programvara. Många sponsrade program från tredje part har avböjandekrav ("opt-out"), vilket innebär att du måste avmarkera en ruta för att undvika att installera någon medföljande PUA.

Ladda endast ned program från tillförlitliga och välrenommerade källor. Du bör försöka att bara ladda ner från varumärken som du känner igen. Se också till att de har en trovärdig historia. Officiella appbutiker som Google Play är inte helt fria från skadliga appar, men det är troligare att de håller dig säker.

Läs recensioner. Allt från webbläsartillägg till datorprogram bör ha recensioner någonstans på nätet. Sök efter feedback från användarna och notera det negativa.

Titta innan du klickar (eller trycker). Vissa annonser bygger på social manipulering för att dra nytta av oavsiktliga klick. Falska stängningsknappar, noggrant placerade bekräftelseknappar och spontana popup-fönster får dig att klicka på en infekterad länk. Se till att inte falla för det.

Håll ett öga på kontoutdragen. Oväntade prenumerationsavgifter kan vara ett tecken på att du har fallit offer för mobila annonsprogram.

Om du har ett antivirusprogram som Kaspersky Total Security har du redan en av de bästa lösningarna för att skydda dig mot annonsprogram.

Säkerhetsprogram skyddar aktivt mot nedladdningar av skadliga appar eller PUA-appar, skannar bilagor och länkar och blockerar popup-fönster. Ditt beteende i den digitala världen är din första försvarslinje. Cybersäkerhetsprogram är dock viktiga när det gäller att skydda sig mot hot från annonsprogram.

Relaterade artiklar:

Vad är annonsprogram? – Definition och förklaring

Vad är annonsprogram? Hur tar man bort annonsprogram? Lär dig mer om riskerna, hur man upptäcker annonsprogram och hindrar dem från att infektera dina enheter.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg