Hoppa till huvudinnehållet

SÄKERHETSDEFINITION

Social manipulation är en teknik som används av cyberbrottslingar och är utformad för att lura intet ont anande användare att skicka sekretessbelagda data, smitta deras datorer med skadlig programvara eller öppna länkar till smittade webbsidor. Dessutom kan hackare utnyttja användarnas brist på kunskap; tack vare teknikens hastighet känner många konsumenter och anställda inte till det fullständiga värdet av personuppgifter och är osäkra på hur man bäst skyddar den här informationen.

Så fungerar social manipulation – och hur du skyddar dig

Nästan alla typer av angrepp innehåller någon slags social manipulation. Till exempel klassiska nätfiskemeddelanden och virusbedrägerier har sociala övertoner. Nätfiskemeddelanden försöker övertyga användare om att de i själva verket kommer från tillförlitliga källor, i hopp om att få tag på personliga uppgifter eller företagsinformation. E-post med virusfyllda bilagor påstår sig ofta komma från pålitliga kontakter eller erbjuda medieinnehåll som verkar ofarligt, till exempel roliga eller söta videor.

I vissa fall tillämpar angriparna enklare metoder inom social manipulation för att få åtkomst till nätverket eller datorn. En hackare kan exempelvis besöka restaurangerna som är öppna för allmänheten i en stor kontorsbyggnad och titta över axeln på användare som jobbar på sina surfplattor eller bärbara datorer. Det kan ge ett stort antal lösenord och användarnamn utan att hackaren behöver skicka ett enda e-postmeddelande eller skriva en enda rad viruskod. Vissa attacker förlitar sig däremot på faktisk kommunikation mellan angripare och offer. En angripare kan pressa användaren till att bevilja nätverksåtkomst på grund av ett fabricerat allvarligt problem som måste åtgärdas direkt. Ilska, skuld och sorg används alla i lika hög grad för att övertyga användarna om att deras hjälp behövs och att de inte kan säga nej. Slutligen är det viktigt att se upp för social manipulation som ett sätt att skapa förvirring. Många anställda och konsumenter har inte förstått att hackare bara behöver några få uppgifter – namn, födelsedatum och adress – för att få åtkomst till flera nätverk genom att lura IT-supporten att de är legitima användare. Sedan är det enkelt att återställa lösenord och få nästan obegränsad åtkomst.

Skydd mot social manipulation börjar med kunskap – användare måste ha fått kunskap om att aldrig klicka på misstänkta länkar och alltid skydda sina inloggningsuppgifter oavsett om de befinner sig på kontoret eller hemma. Om sociala taktiker lyckas leder det troligtvis till smitta från skadlig programvara. Om du vill bekämpa rootkit, trojaner och andra bot-program är det viktigt att du använder dig av en högkvalitativ internetsäkerhetslösning som kan ta bort smittor och identifiera var de kommer ifrån.

Social manipulation – definition

Social manipulation är en teknik som används av cyberbrottslingar och är utformad för att lura intet ont anande användare att skicka sekretessbelagda data, smitta deras datorer med skadlig programvara eller öppna länkar till smittade webbsidor
Kaspersky Logo