Hoppa till huvudinnehållet

Så gör du om din telefon försvinner eller blir stulen

En modern mobiltelefon är en ytterst personlig ägodel som innehåller kontakter, sms-konversationer, kontoinformation och flera gigabyte värdefulla foton. När man förlorar den drabbas man av panik och känslan intensifieras snabbt om telefonen hamnar i händerna på en tjuv som vill stjäla personlig information för ohederliga syften.

Om din telefon försvinner eller blir stulen ska du inte slösa tid på att känna dig hjälplös. Ledande operatörer erbjuder verktyg som hjälper användarna att hitta och återställa sina telefoner, skydda sina data och förhindra att tjuvarna får åtkomst till viktiga konton.

Det exakta tillvägagångssättet för att hitta eller rensa en förlorad eller stulen telefon varierar, beroende på telefon, men det första steget är viktigt och alltid detsamma – rapportera genast förlusten till polisen.

Även om chansen att få tillbaka telefonen är liten så ökar den chansen genom en anmälan till polisen. En del av uppgifterna som går att få fram med telefonens verktyg kan även hjälpa polisen i deras utredning.

Android

Om den förlorade telefonen är en Android-enhet som är påslagen, ansluten till internet, inloggad på Google Play och har platstjänster aktiverade kan du antagligen hitta den via Androids tjänst för enhetshantering. Webbplatsen Android.com erbjuder en del användbara funktioner, även om det är första gången du loggar in. En karta visar telefonens position och dess platshistorik. Du kan få telefonen att ringa via fjärrstyrning – även om den är inställd på att vibrera – låsa enheten med en ny PIN-kod eller nytt lösenord, och radera data från enheten helt och hållet.

Observera att radering av enhetens data är det sista steget, eftersom det även kopplar bort den från ditt Google-konto. Även om det är extremt så skyddar det här steget ditt Google-konto från obehörig åtkomst.

iPhone

Apples Hitta min iPhone-verktyg är förmodligen den mest kända platsappen. Den går att komma åt på iCloud eller via Hitta min iPhone-appen på någon annan Apple-enhet – så länge Hitta min iPhone är aktiverat på den förlorade telefonen. Appen visar en karta med enhetens plats och gör att du kan fjärraktivera positioneringstjänster. Du kan även låsa enheten via fjärrstyrning, visa ett meddelande på skärmen där du ber om att telefonen ska återlämnas och stänga av Apple Pay.

Precis som med Android-verktyget kan du rensa din förlorade enhet via fjärrstyrning, och det tar även bort telefonen från iCloud-kontot. Om enheten är avstängd eller inte ansluten till internet vid tidpunkten då ändringarna görs sker ändringarna nästa gång telefonen slås på och ansluts till internet.

Windows Phone

Operativsystemet för Windows-telefoner har ett liknande verktyg som hjälper dig att hitta och fjärradera din telefon. Det första steget är att gå till Enhetshanteraren i Windows och klicka på ”Find my phone”. Verktyget innehåller en karta med telefonens position.

Kartan kan också visa enhetens platshistorik och dess senast kända plats innan batteriet dog, om den inställningen är aktiverad. Från den här sidan kan du ringa telefonen via fjärranslutning, låsa den, visa ett meddelande på skärmen och radera data.

Uppföljning

Även om en telefon rensas och allt hopp om att få tillbaka den är ute är det viktigt att följa upp med ytterligare några rekommenderade steg. Kontakta din leverantör av trådlösa tjänster och rapportera förlusten av telefonen. Din leverantör kan stänga av telefonens datatjänster och koppla bort den från nätverket, vilket hindrar tjuven från att använda telefonen och dra på dig avgifter eller utge sig för att vara du i sms eller samtal.

Dessutom bör alla lösenord till konton som sparats på mobiltelefonen ändras direkt. Om en tjuv tar sig förbi låsskärmen kan han eller hon komma åt bankappar, e-post, sociala medier och betalningsinformation som har lagrats på telefonen.

Slutligen bör du meddela släkt, vänner och andra kontakter att din telefon är borta. Det gör att du kan hämta kontaktinformation och ger dem en varning om att om någon skickar sms eller ringer innan du bytt telefon så är det inte du.

När din nya telefon kommer vidtar du nödvändiga åtgärder för att säkerställa att du kan hitta den om den försvinner. Kontrollera alternativen för verktyget ”Find my phone” eller ”Hitta min iPhone” och överväg att aktivera platstjänster som får din telefon att synas på kartan. Dessutom kan du ställa in automatisk säkerhetskopiering för att garantera att viktiga foton, dokument och data finns kvar om din telefon försvinner eller blir stulen.

Många telefoner har en inställning som skyddar ditt SIM-kort från obehörig användning, vilket hindrar telefontjuvar från att driva upp kostnaden för datatrafik om de tar sig förbi telefonens andra försvar. När telefonen startar kräver den att användaren matar in en PIN-kod för att låsa upp SIM-kortet som telefonen ska använda.

På iPhone ligger funktionen under Inställningar, i kategorin Telefon. Välj SIM-PIN och följ anvisningarna för att aktivera den. Välj en PIN-kod som du inte glömmer, eftersom felaktiga gissningar kan låsa SIM-kortet permanent. Processen är olika för olika versioner av Android och olika operatörer, men det kan vara värt att undersöka möjligheten att skydda din dataplan.

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

Så gör du om din telefon försvinner eller blir stulen

Om din telefon försvinner eller blir stulen ska du inte slösa tid på att känna dig hjälplös. Här följer de viktigaste åtgärderna att vidta för ägare av Android-, iPhone- och Windows-enheter.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg