Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett VPN och varför är det viktigt på en iPhone?

Internetwebbläsare som visar en potentiellt domänockuperad webbplats.

De flesta personer tror att iPhone-enheter är säkra. Det är förvisso sant att den största andelen mobila skadeprogram riktar sig mot personer som använder Android-telefoner. Men det betyder inte att iPhone-enheter inte är mottagliga för nätfiske, som förlitar sig på att lura personer till att avslöja information eller vidta åtgärder (t.ex. att klicka på en länk) som kan äventyra deras säkerhet eller personuppgifter. Det gäller särskilt när de är anslutna till osäkra eller offentliga wifi-nätverk, såsom nätverk på de flesta caféer, restauranger och butiker. För att undvika detta använder många iPhone-ägare VPN-tjänster som ett enkelt sätt att hålla sina enheter extra säkra.

Vad är ett VPN?

VPN är en förkortning av virtuellt privat nätverk (Virtual Private Network), en programvara som en tjänst (Software as a Service, SaaS) som krypterar din nätaktivitet och ger ett extra lager av skydd till allt som skickas ut. VPN-tjänster skyddar internetanvändare genom att kryptera data och därmed hålla den borta från nyfikna ögon på samma nätverk, samt dölja deras plats, vilket kan vara användbart på andra sätt. Det är viktigt att notera att detta inte väsentligen ändrar hur människor använder internet. Det förbättrar bara deras möjlighet att njuta av säkrare nätupplevelser.

Hur fungerar ett VPN på en iPhone?

Ett VPN upprättar en direktanslutning och krypterar all dess nättrafik. Därmed skyddar det användarens aktivitet och uppgifter.

I grund och botten skickar VPN-tjänsten all digital trafik på iPhone-enheten via fjärrservrar, vilka vanligtvis finns i olika delar av världen. Tjänsten döljer också enhetens riktiga IP-adress (Internet Protocol) och ersätter den med IP-adressen för tjänstens servrar. Det innebär att anslutningen är säker, enhetens faktiska plats är dold och hackare – eller, faktiskt, internetleverantörer – inte kan övervaka aktivitet över anslutningen eller komma åt uppgifter.

Behöver jag ha ett VPN på min iPhone?

Kort sagt – ja. Nu för tiden är det väldigt vanligt att människor använder sina telefoner till alla typer av digitala aktiviteter, från att göra banköverföringar och köpa artiklar på nätet till att skicka e-postmeddelanden och surfa på nätet. Men alla dessa åtgärder kräver att en person matar in personuppgifter som nätbrottslingar eller företag försöker att samla in. Här är några exempel på varför du, faktiskt, behöver ett VPN på din iPhone:

 • Internetleverantörer (Internet Service Provider, ISP) kan se iPhone-enhetens nätaktivitet och sälja uppgifterna till tredjepart för riktad annonsering.
 • Internetleverantörer kan också använda IP-adresser för att övervaka internetanvändning och begränsa (sakta ner) anslutningar om för mycket bandbredd används, t.ex. vid för mycket spelande.
 • Webbplatser kan använda IP-adresser för att spåra besökares plats och sökhistorik, för att mäta intresse och skapa riktade annonser och förslag.
 • Vissa tjänster är begränsade till människor i specifika regioner, till exempel, TV-innehåll eller videor på YouTube. Om du reser men fortfarande vill kunna se din favoritserie kan du göra det med ett VPN.

Som sådant, skyddar ett VPN på en iPhone användarens nätintegritet och säkerheten i de uppgifter de skickar. Tjänsten kan skydda känsliga uppgifter och personuppgifter, såsom bankinformation och kontokortsuppgifter.

Det är viktigt för alla iPhone-användare att skydda enhetens säkerhet genom att använda en VPN-tjänst. Men det är särskilt viktigt för personer som använder iPhone-enheter för affärsändamål. Det beror på att företagstelefoner ofta används till att skicka och ta emot en stor andel känsliga företagsuppgifter, såsom konfidentiella handlingar och bokföring. Om dessa telefoner hackas kan all denna information läcka till allmänheten och orsaka problem eller svårigheter för företaget.

Vilka är fördelarna med att ha ett VPN på min iPhone?

Ett VPN ger viss säkerhet och sekretess men har många andra fördelar för personer som använder en iPhone. Användare av smarttelefoner blir mer och mer medvetna om vad ett VPN på en iPhone gör och därför väljer fler och fler att använda tjänsten. Här är några anledningar:

 1. Undvika geobegränsningar: Allt nätinnehåll är inte tillgängligt överallt. Till exempel begränsar vissa länder användningen av sökmotorer som Google och vissa strömningstjänster, som Netflix och Amazon Prime erbjuder landsspecifika kataloger. Om användare ansluter en iPhone till ett VPN kan de kringgå dessa typer av geobegränsningar så att de kan nå det digitala innehåll de är intresserade av.
 2. Få platsspecifika sökresultat: En enhets geografiska plats kan förvränga sökmotorers resultat. Som sådant säkerställer ett VPN att sökresultaten är relevanta för den plats som användaren vill nå. Om du till exempel använder ett VPN konfigurerat till att använda ett Bangkok-baserat VPN kan sökningen begränsas till en specifik butik i Thailand, även när användaren fysiskt befinner sig i USA.
 3. Undvika målinriktning: IP-adresser används ofta för att skapa riktad annonsering och personliga förslag för varje besökare på en webbplats. VPN-tjänster kan ändra användarens IP-adresser och därmed minska risken för att internetleverantörer och tredjeparter gör dessa anpassade justeringar.
 4. Minska begränsningar: VPN-tjänster kan hjälpa iPhone-användare att undvika bandbreddsbegränsningar från internetleverantörer, särskilt om smarttelefonen ofta används till strömning och spel, till exempel.

Vilka är de potentiella nackdelarna med att använda ett VPN på min iPhone?

Även om det finns många anledningar till varför användare borde lägga till ett VPN på sina iPhone-enheter, finns det såklart även vissa nackdelar. Det innebär inte att användare ska börja ta bort VPN-tjänster från iPhone-enheter, men det är viktigt att känna till dessa nackdelar:

 1. Lägre anslutningshastighet: Eftersom VPN-tjänster krypterar uppgifter och måste omleda all trafik via fjärrservrar tycker många användare att deras internetanslutning blir långsammare. Men användare av premium-VPN-tjänster har oftast inte detta problem.
 2. Osäkra anslutningar: Eftersom kostnadsfria VPN-tjänster inte tar ut några avgifter måste de tjäna pengar på sina tjänster på andra sätt. Det görs ofta genom att spåra användares uppgifter och sedan sälja dem till tredjeparter, vilket är vad många användare försöker att undvika från början. Därför ger betaltjänster ett bättre skydd.
 3. Prenumerationskostnader: De bästa VPN-tjänsterna tar oftast ut grundavgifter, vilket många användare drar sig för att betala. Men dessa prenumerationskostnader är ofta ganska låga – till exempel kostar Kaspersky bara 4,99 USD/månad – vilket är en rimlig kostnad med tanke på de säkerhets- och sekretessfördelar den ger.
 4. VPN-förbud: Innan användare ställer in ett VPN på sina iPhone-enheter är det värt att notera att tjänsten förbjuds eller begränsas i vissa länder. Till exempel är VPN-tjänster olagliga i Nordkorea och Vitryssland och Ryssland och Indien tillåter endast VPN-leverantörer som går med på att logga och dela användares uppgifter.

När bör jag använda ett VPN på min iPhone?

Många användare är nu medvetna om vad ett VPN bidrar med på en iPhone och varför tjänsten är viktig. I detta läge kanske många undrar om de behöver använda en VPN-anslutning hela tiden eller endast i vissa fall. Det korta svaret är att konsekvent användning av tjänsten ger största möjliga säkerhet och därför bör användare alltid använda den. Men det är viktigast att använda VPN-tjänster när du hanterar bankinformation och gör transaktioner, tillhandahåller kontokortsuppgifter, laddar ner filer och delar känsliga uppgifter via e-post- och chattjänster.

Användare som oroar sig för att konsekvent användning av VPN-tjänster tömmer batteriet kan lugna sig med att så vanligtvis inte är fallet. Eftersom VPN-tjänster ska arbeta i bakgrunden har de vanligtvis en väldigt liten påverkan på en telefons batteri när de väl har installerats och aktiverats. Men om det är ett stort bekymmer rekommenderas det att aktivera VPN-anslutningen när telefonen är som mest sårbar, till exempel vid användning av offentliga wifi-anslutningar.

Ger min iPhone-enhets iOS-kryptering tillräcklig säkerhet?

En vanlig missuppfattning är att Apples iOS gör iPhone-, MacBook- och iPad-enheter ogenomträngliga för hackare och andra säkerhetshot. Den säkerhet som iOS erbjuder begränsas till att skydda lösenord som lagras på enheten och kryptera enhetens data när enheten är låst. Därmed gäller inte iOS-kryptering för webbtrafik och gör att uppgifter som skickas eller tas emot på iPhone-enheter är sårbara om ingen VPN-tjänst används.

Välj ett VPN för en iPhone

Det är lätt att tro att alla VPN-tjänster erbjuder samma skydd, men så är inte fallet. Tjänsterna skiljer sig åt i kvalitet och funktionalitet och, självklart, hur de hanterar användarnas uppgifter. Därför är det viktigt att göra efterforskningar vid val av VPN-leverantör. Här är några viktiga saker att tänka på:

 • Anslutningssäkerhet: Kolla upp vilken krypteringsmetod VPN-leverantören använder – 256-bitars kryptering är lägsta möjliga för en säker VPN.
 • Aktivitetsloggning: Läs igenom leverantörens villkor eller sekretesspolicy för att försäkra dig om att denne inte spårar eller loggar användarens aktivitet.
 • Monetarisering: Ta reda på hur VPN-leverantören tjänar pengar. Om leverantören inte tar ut en prenumerationsavgift kanske denne säljer användaruppgifter till tredjeparter i annonseringssyfte.
 • Anslutningshastighet: Försäkra dig om att VPN-tjänsten inte saktar ner din internetanslutning. Kolla recensioner eller testa den under den testperiod som de flesta leverantörer erbjuder.
 • Användningsbegränsningar: Vissa leverantörer har dagliga eller månatliga gränser för sina VPN-anslutningar, särskilt om de erbjuder kostnadsfria och betalnivåer. Kolla upp vilka begränsningar som finns och om det är godtagbart.

Konfigurera ett VPN på en iPhone

När du har bestämt dig för att du behöver ett VPN på din iPhone är det lätt att konfigurera tjänsten. I de flesta fall tar det bara några minuter att konfigurera din telefon med VPN-tjänsten, när du väl har valt leverantör. Här är åtgärderna du ska vidta:

 1. Skapa ett konto på leverantörens webbplats – användare kan behöva välja en prenumerationsnivå, ange betalningsuppgifter och bekräfta sitt konto via e-post.
 2. Köp och ladda ner leverantörens VPN-app via appbutiken.
 3. Följ leverantörens konfigureringsanvisningar, som vanligtvis bara kräver att användaren loggar in till sitt konto.
 4. Om du inte redan valt en prenumerationsnivå och bekräftat kontot när du skapade det gör du det nu.
 5. Anslut till VPN-tjänsten med den automatiska snabbanslutningsfunktionen eller genom att välja en platsspecifik server.
 6. Gå tillbaka till appen för att inaktivera anslutningen när den inte längre behövs.

Ta bort ett VPN från en iPhone

iPhone-användare som inte längre är i behov av en VPN-tjänst på sina enheter kan ta bort den. Det kan göras genom att navigera till iPhone-inställningarna, koppla bort VPN-tjänsten och radera appen.

Slutsats

Många människor lägger stor vikt vid att hålla sina datorer, e-postkonton och bankkonton säkra, men smarttelefoner glöms ofta bort. Men eftersom dessa enheter är en så stor del av vardagslivet är det särskilt viktigt att hålla dem säkra – även om enheten är en iPhone. Det finns många fördelar med att konfigurera en VPN-tjänst på en iPhone. Säkerhet och sekretess är, såklart, två av de viktigaste fördelarna. Men användare kan också kringgå geobegränsningar, komma åt mer innehåll och digitala tjänster och minska risken för riktad annonsering. Därmed är det nödvändigt att lägga till en VPN-konfigurering på iPhone-enheter.

Vanliga frågor

Vad är ett VPN för iPhone?

Ett VPN – eller virtuellt privat nätverk (Virtual Private Network) – är en tjänst som krypterar en användares uppgifter och aktiviteter och döljer deras IP-adress när de surfar på nätet. När en iPhones inställningar har konfigurerats med ett aktivt VPN leder tjänsten aktiviteter via en fjärrserver med en alternativ IP-adress och döljer alla personuppgifter och trafik.

Behöver jag ha ett VPN på min iPhone?

Kort sagt, ja. Ett VPN på en iPhone säkerställer dess säkerhet och sekretess. Det skyddar känsliga uppgifter såsom personuppgifter, bankkonton och kontokortsuppgifter och minskar risken för att internetleverantörer (ISP) och tredjeparter spårar aktivitet och skapar riktad annonsering.

Vad gör ett VPN på en iPhone?

En VPN-inställnings viktigaste uppgift på en iPhone är att säkra uppgifter som skickas till och från enheten och se till att all webbaktivitet är privat. Men en VPN-tjänst kan även användas till att kringgå geografiska begränsningar och komma åt platsspecifikt innehåll.

Kaspersky VPN var den ”självklara vinnaren” i hastighetstester som utfördes av det oberoende forskningsinstitutet för IT-säkerhet AV-TEST under 2022 och var den enda VPN-tjänsten som inte uppvisade dataläckor i någon testkategori. I samtliga tester uppvisade Kaspersky Endpoint Security enastående prestanda, skydd och användbarhet för företag.

Relaterade artiklar och länkar:

VPN mot proxyserver: vad är skillnaden och vilket av dem bör du använda?

Mobilsäkerhet: Android mot iOS – vilken är säkrast?

Skydda trådlösa nätverk

VPN för smarttelefoner: allt du behöver veta

Relaterade produkter och tjänster:

Kaspersky Standard

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Endpoint Security for Business

Vad är ett VPN och varför är det viktigt på en iPhone?

VPN-tjänster på iPhone ger många fördelar. Lär dig varför det är viktigt, hur du använder det och hur du hanterar VPN-inställningar på en iPhone.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg