Hoppa till huvudinnehållet

Förläng din smarttelefons batterilivslängd

Batterier i moderna smarttelefoner kan ha en lång livslängd om de används korrekt. Det viktigaste tricket för att förlänga batterilivslängden är att begränsa hur mycket stress batteriet utsätt för. Det finns dock andra batteribesparande tips för din smarttelefon för att få ut mesta möjliga från dina enheter. När du sparar på ditt batteri förbättrar du dess dagliga liv och undviker ett tidig batteribyte.

En Android-batterisparare och iPhone-batterisparare kan rädda din smarttelefons batteri. Det vanliga är dock att man letar efter dessa när batteriet redan är på sin sista livscykel.

För att få ut mesta möjliga av din smarttelefon måste du lära dig att ladda och spara på batteriet medan det fortfarande är nytt.

I den här artikeln svarar vi på några av följande vanliga frågor:

  • Vid vilken procent ska du ladda din telefon?
  • Ska du ladda din telefon till 100 %?
  • När ska jag ladda min telefon för bästa batterilivslängd?
  • Hur laddar du ett nytt telefonbatteri?
  • Kan telefonsäkerhet äventyra min batterilivslängd?

Telefonbatteriets livslängd förklarat

Praxis med batterier har förändrats sedan dagarna med blybatterier. Vi oroar oss inte för ”batteriminne” och det är därför viktigt att förstå hur nyare batterier fungerar.

Livslängden på ett modernt litiumjonbatteri (Li-ion) kan ses på två sätt: livslängd och liv.

Batteriets liv avser hur länge batteriet fungerar som avsett innan du måste byta ut det. Hur länge batteriet lever tänker användare vanligtvis endast på när det börjar ta slut ovanligt snabbt. Om du skapar sunda vanor för batterianvändning tidigt i dess liv kan du hålla batteriet vid god kvalitet längre.

Batteriets livslängd är hur länge ditt batteri varar på varje enskild laddning. Detta är den dagliga batterilivslängden du vanligtvis tänker på. Generellt gäller det att desto oftare batteriet laddas ur desto kortare blir dess livslängd. Att hålla koll på energin hjälper dig att förbättra båda.

Batterier har blivit svåra och farliga att byta ut själv eftersom de flesta telefoner inte längre har utbytbara batterier. Resultatet är att användare som behöver ett nytt batteri måste gå till en butik för dyr professionell service. Det är viktigt att vara medveten om din batterianvändning för att minimera dina underhållskostnader för telefonen.

Inget batteri har exakt samma livslängd. Dina vanor kring hur du använder telefonen och laddar batteriet avgör uttryckligen hur lång tid det tar till du behöver ett helt nytt batteri.

phone usage drains battery

Tips om att ladda din smarttelefons batteri

Rätt batteriladdning är det bästa sättet att direkt förlänga batteriets livslängd. Även om det är bra att börja med goda vanor redan från första laddningen kan använda batterier fortfarande gynnas.

Allmänna tips om batteriladdning

Stressa inte batteriet med extremt höga eller låga laddningsvolymer. Moderna batterier har testats för att fungera bäst mellan 20–90 % vid daglig användning. Det är därför idealiskt att koppla bort telefonen innan 100 % och ladda den innan den sjunker till under 20 %. Om du ska stänga av och förvara telefonen under en längre tidsperiod – såsom att vara utomlands i en vecka – bör du ladda batteriet till 50 procent först.

Undvik kraftig användning under laddning. Detta orsakar något som kallas ”oönskad belastning.” Att använda telefonen på detta sätt orsakar dysfunktionella laddningscykler och försämrar livslängden. De största bovarna för den här typen av skador inkluderar att spela spel eller titta på filmer medan du laddar.

Överhetta inte batteriet. Värme förkortar livslängden i mycket snabbare takt. Långvariga perioder med kraftig användning såsom spel eller titta på videor under laddning kan generera oönskad värme. Dessutom kan underhållsladdningen som sker med 100 % värma upp batteriet.

Använd snabbladdning endast när det är absolut nödvändigt. Snabbladdning är en bekväm funktion men det är lite som att använda energidrycker i stället för en god natts sömn. Denna funktion stressar batteriet vilket innebär att långsammare laddning är ett bättre val. Använd strömkällor såsom smarta kontakter som kan begränsa laddningen.

Anslut till kortare och mer frekventa laddningar kontra längre laddningar. Att ladda ofta och i små mängder minskar stressen och håller batteriet inom idealiska laddningsintervaller. Till och med under längre perioder med enheten avstängd bör du ladda batteriet till 50 %. Batteriets laddning försvinner naturligt med tiden även om det inte används.

phone usage drains battery

Batteribesparande tips för din smarttelefon

Att spara på batteriet ökar batteriets liv per laddningscykel och ökar därför batteriets livslängd. Följande tips fokuserar på hur du använder din telefon mellan laddningar.

Allmänna tips om batteribesparande

Använd antivirus för att leta efter skadlig kod. Skadliga program reducerar märkbart batterilivslängden. Om din telefon har börjat laddas ur misstänkt snabbt kan det vara dags att skydda din enhet med en antiviruslösning. Produkter såsom Kaspersky Total Security hittar eventuella problem och tar bort dem från din telefon. Oavsett om du använder Android eller iOS är du fortfarande sårbar för cyberattacker.

Sänk skärmens ljusstyrka. Det perfekta är att ställa in bakgrundsbelysningen så lågt som möjligt utan att göra skärmen oläslig. Manuell inställning är det absolut bästa sättet att göra detta men det är lite för invecklat för de flesta. Automatisk ljusstyrka är det mest praktiska valet för den genomsnittliga användaren. Kom ihåg att du fortfarande kan justera ljusstyrkan manuellt efter behov.

Kort tid innan automatiskt skärmlås kan reducera dess användning vilket kräver mindre batteri. Pröva på för att se vad som fungerar bäst för dig. Kortare tider är alltid bättre när det gäller batterianvändning. Men du kanske vill ha lite längre tid om du ofta läser nyheter eller böcker på din telefon. De flesta användare drar nytta av att ändra den här inställningen från sin standardinställning.

Ta bort eller begränsa appar som har hög batterianvändning. Appar som ständigt är aktiva i bakgrunden reducerar din dagliga batterilivslängd. Indikatorer kan inkludera appar som ofta laddar ned och upp data eller appar som ofta skickar aviseringar. Kontrollera batterianvändning per app i telefoninställningarna för att se vilka appar som kan orsaka problem.

Lågeffektlägen byter ut prestanda mot batterilivslängd. För att åstadkomma detta begränsar dessa energiinställningar strömförbrukande funktioner samtidigt som de väsentliga funktionerna förblir intakta.

Stäng av avancerade grafikfunktioner. Om du letar igenom telefonens inställningar finns det troligtvis funktioner som ”förskönar” din telefonupplevelse. Men parallaxbakgrunder, rörliga bakgrundsbilder och övergångar till appar tar allt extra energi. Avaktivera dessa för att spara batteri och potentiellt öka telefonens prestanda.

Stäng av Wi-Fi eller telefonens cellulära kommunikation om signalen är svag eller frånvarande. Dessa signaler kräver ökad energi för att hitta och hålla kvar en anslutning. Välj den bästa signalen du har för tillfället och stäng av återstående. Om du inte har någon signal för varken Wi-Fi eller mobiltelefonen bör du stänga av båda.

Stänga av telefonen eller använda flygplansläge. Självklart kan du stänga av telefonen om den inte behövs under delar av din dag. Du kanske inte kan göra det ofta men det är en funktion som de flesta användare inte drar nytta av. Alternativt kan flygplansläget stänga av radiosignaler som drar energi medan du fortfarande har åtkomst till offlinefunktioner på din telefon.

Så sparar du på ditt iPhone-batteri

Mörkt läge i iOS kan hjälpa dig att spara på ditt iPhone-batteri om den har en OLED-skärm. Om ingen energi används för att aktivera skärmens pixlar får du besparingar över lag. Äldre LED-skärmar måste slå på pixlar för mörka färger men du kan fortfarande se en liten energiförbättring.

Mörkt läge i appar kan behöva aktiveras för vissa appar såsom de som används för att läsa text. Andra appar integreras direkt med ditt val av mörkt eller ljust läge i själva operativsystemet.

Batteribesparande iPhone-appar kan hålla din smarttelefons energianvändning till ett minimum. Ladda bara ned appar från officiella appbutiker och kontrollera alltid om de är äkta. Vi rekommenderar även att du läser om alla befintliga sårbarheter som har rapporterats.

Så sparar du på ditt Android-batteri

Appar för automatisering kan användas för att justera flera inställningar baserat på aktuell användning. Du kan till exempel ställa in telefonen så att skärmen blir ljusare och tar längre tid att stänga av sig när du använder nyhetsappar och sociala medier. Sedan kan du ställa in så att den blir mörkare när du använder mindre intensiva appar såsom att byta låtar på Google Music.

Antivirusskydd för Android skyddar din telefon från cyberhot som riktar sig mot operativsystemet och din batterilivslängd. Säkerhetslösningar för Android såsom Kaspersky Antivirus för Android ger dig verktygen att vara säkrare i ditt digitala liv.

Oavsett vilken typ av smarttelefon du har kan du få längre batterilivslängd genom att vara medveten om din telefonanvändning. Börja med att göra rätt justeringar på dina inställningar och undvik att överdriva när du laddar. Om du använder bästa praxis när det gäller batteriet kan du märkbart sänka kostnaderna för telefonens service.

Relaterade artiklar:

Antivirusprogram: så väljer du

Kan jag få virus på Android-enheter? Alla Android-användare är i riskzonen

Bästa praxis för IoT-säkerhet

Vad är skadlig programvara och hur du kan skydda dig mot det?

Förläng din smarttelefons batterilivslängd

Behöver du batteribesparande tips för din smarttelefon? Läs mer om hur du får ut mesta möjliga av din smarttelefons batterilivslängd och undvik kostsamma byten.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg