När du använder ett trådlöst nätverk hemma kan du använda datorn överallt i huset, och ändå ansluta till andra datorer i ditt nätverk eller till internet. Men om ditt trådlösa nätverk inte är säkert finns det stora risker. Till exempel skulle en hackare kunna:

 • Komma över data som du skickar och tar emot
 • Få tillgång till dina delade filer
 • Ta över din internetanslutning och utnyttja din bandbredds- eller hämtningsgräns

Internetsäkerhetstips som hjälper dig att skydda ditt trådlösa nätverk

Här är några enkla åtgärder du kan vidta för att skydda ditt trådlösa nätverk och din router:

 • Undvik att använda det förinställda lösenordet
  Det är lätt för en hackare att ta reda på tillverkarens förinställda lösenord till din trådlösa router och sedan använda det för att komma åt ditt nätverk. Så det är klokt att ändra administratörslösenordet till routern. När du bestämmer dig för ett lösenord ska du försöka använda en komplex serie siffror och bokstäver och undvika att använda ett lösenord som är för lätt att gissa sig till.

 • Låt inte din trådlösa enhet basunera ut sin existens
  Stäng av utsändningen av nätverkets ID-nummer (SSID) för att hindra det trådlösa nätverket från att tala om för resten av världen att det finns där.

 • Ändra enhetens SSID-namn
  Det är enkelt för en hackare att komma över tillverkarens förinställda SSID-namn för din enhet och sedan använda det för att lokalisera ditt trådlösa nätverk. Ändra det förinställda SSID-namnet för enheten och försök undvika att använda namn som är enkla att gissa sig till.

 • Kryptera dina data
  Gå in under anslutningsinställningarna och se till att du aktiverar kryptering. Om enheten stödjer WPA-kryptering bör du använda det, annars kan du använda WEP-kryptering.

 • Skydda dig mot skadlig programvara och internetattacker
  Se till att installera en rigorös produkt mot skadlig programvara på alla dina datorer och övriga enheter. Välj automatisk uppdatering för produkten så att skyddet mot skadlig programvara är aktuellt.