Hoppa till huvudinnehållet

Så här undviker du shoppingbedrägerier online: fem tips för att handla säkert på nätet

Allt fler konsumenter handlar på internet. Forskning visar att ungefär hälften av konsumenterna i hela världen handlar allt från livsmedel till presenter online. Antalet shoppingbedrägerier ökar i samma takt som antalet digitala kunder. Enligt Experian steg antalet onlinebedrägerier 30 procent 2017 jämfört med föregående år, och det är en trend som förväntas fortsätta.

För att kunna undvika bedrägerier måste du veta vad du ska vara uppmärksam på. Skydda dig när du handlar på nätet med hjälp av följande fem tips.

1. Sluta öppna e-postmeddelanden från personer du inte känner

Företag har använt e-postmarknadsföring för att sälja produkter i många år, men det är också den kommunikationsmetod som hackarna föredrar. De använder e-postmeddelanden för att ”fiska” efter offer som är villiga att lämna ut känslig information, t.ex. bankkonto- eller personnummer. Som tumregel ska du inte öppna e-postmeddelanden från företag du inte känner till.

2. Var försiktig när det gäller webbplatser med kuponger eller gratisprylar

Rabattkuponger och gratisprylar på nätet är shopparens dröm, men bedragare använder fina erbjudanden för att lura fyndjägare. Se upp för webbplatser med kuponger eller gratisprylar som heter något liknande namnet på en stor butikskedja, t.ex. Target.Shopping.xyz. Var uppmärksam på webbplatser där du ombeds att skapa en omfattande profil med väldigt personlig information.

3. Handla inte via oskyddade trådlösa nätverk

Om du är sugen på att shoppa ska du inte göra det på offentliga platser med kostnadsfritt Wi-Fi. Offentliga trådlösa nätverk är inte säkra. I sådana nätverk är det enklare för hackarna att snappa upp information, t.ex. betalkortsnummer. Handla hemma där nätverket är säkrare och lösenordsskyddat. Läs mer om risker med offentliga trådlösa nätverk här.

4. Skaffa ett förbetalt kreditkort

Använd alltid ett förbetalt kreditkort när du handlar på nätet. Förbetalda kort är inte anslutna till ditt bankkonto. Om hackare får tag på numret kommer de bara åt den summa som finns på kortet – inte dina livsbesparingar.

5. Ta emot bedrägerivarningar

Hackarna blir allt smartare, vilket gör det nästan omöjligt för kunderna att veta vilka bedrägerier som förekommer för närvarande. Federal Trade Commission erbjuder ett kostnadsfritt program som skickar listor över de senaste bedrägerierna till din inkorg. Registrera dig på FTC:s webbplats.

Utöver att vidta dessa åtgärder bör du även köpa ett antivirusprogram som skyddar din identitet när du handlar online. Ett effektivt internetsäkerhetsprogram skyddar lösenord, bankinformation och shoppingtransaktioner. Sådan programvara i kombination med de fem tipsen ovan gör shopping på nätet till en behagligare upplevelse.


Så här undviker du shoppingbedrägerier online: fem tips för att handla säkert på nätet

Fler och fler konsumenter handlar på nätet. Följ de här fem tipsen för att handla säkert och undvika bedrägerier på nätet.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg