Hoppa till huvudinnehållet

De 10 främsta reglerna för internetsäkerhet och vad man inte ska göra online

De 10 främsta reglerna för internetsäkerhet och vad man inte ska göra online

En 19-åring som kandiderade till offentliga ämbeten i New Hampshire fick smärtsamt lära sig vikten av att följa regler för internetsäkerhet. Enligt Seacoast Online hittade hans motståndare bilder bland hans inlägg på sociala medier som var sexuellt provocerande och innehöll referenser till tidigare narkotikabruk. På ett ögonblick raserades hans politiska karriär och han kraschade på startlinjen. Men han är tyvärr inte ensam, då oförsiktiga internetvanor har lett till att människor utsatts för bedrägerier, identitetsstöld och fysisk skada av personer som man träffat online. Då fler användare ansluter till internet via mobila enheter förändras och växer dessa risker snabbt.

Trots att de flesta människornas dagliga interaktioner online sker via appar snarare än traditionella webbplatser, innebär inte det att de grundläggande reglerna för internetsäkerhet har förändrats. Hackare söker fortfarande efter personlig information som de kan använda för att få åtkomst till ditt bankkort och dina kontouppgifter.

Osäker internetanvändning kan även leda till andra hot – från pinsamma personliga kommentarer eller bilder, som när de en gång publicerats online är nästan omöjliga att ta bort, till att träffa personer du helst inte vill ha någonting att göra med.

Här är de 10 främsta reglerna för internetsäkerhet som du bör följa för att undvika problem online (och offline).

1. Håll personlig information professionell och begränsad

Potentiella arbetsgivare eller kunder behöver inte veta din personliga relationsstatus eller din hemadress. De behöver känna till din kompetens och professionella bakgrund samt hur man kommer i kontakt med dig. Du skulle aldrig dela ut personlig information till främlingar, så dela den inte med miljontals människor online.

2. Använd dina sekretessinställningar

Marknadsförare och hackare vill gärna veta allt om dig. De kan lära sig mycket av din webbhistorik och användning av sociala medier. Men du kan ta kontrollen över din information. Liksom lifehacker har noterat finns det inställningar för både webbläsare och mobila operativsystem för att skydda din integritet på nätet. Större webbplatser, såsom Facebook, har även tillgängliga sekretessinställningar. Dessa inställningar är ibland (avsiktligen) svåra att hitta eftersom företagen behöver din personliga information för sin marknadsföring. Se till att du har aktiverat dessa sekretessinställningar och håll dem aktiverade.

3. Surfa säkert

Du skulle inte välja att gå igenom en farlig stadsdel, så besök inte de farliga platserna online. Cyberbrottslingar använder hotfullt innehåll som lockbete. De vet att människor ibland frestas av tvivelaktigt innehåll och ignorerar skyddet när de söker efter det. Internetvärlden är full av osynliga fallgropar, där ett oförsiktigt klick kan exponera personuppgifter eller infektera din enhet med skadlig programvara. Genom att motstå frestelsen ger du inte ens hackaren en chans.

4. Se till att internetanslutningen är säker

När du använder internet på en offentlig plats, till exempel via en offentlig Wi-Fi-anslutning, har PCMag noterat att du inte har någon direkt kontroll över dess säkerhet. ”Klienter” – platser där ett privat nätverk ansluts till omvärlden – är ett bekymmer för cybersäkerhetsexperter på företag. Din utsatta klient är din lokala internetanslutning. Se till att enheten är säker och om du är osäker väntar du på ett bättre tillfälle (d.v.s. tills du kan ansluta till ett säkert trådlöst nätverk) innan du uppger information såsom ditt bankkontonummer.

5. Var försiktig med vad du hämtar

Ett stort mål för cyberbrottslingar är att lura dig att hämta skadlig programvara, d.v.s. program eller appar som innehåller skadlig programvara eller försöker stjäla information. Denna skadliga programvara kan vara förklädd till en app: allt i form av populära spel till något som kontrollerar trafik eller väder. Liksom PCWorld råder bör du inte hämta appar som ser misstänkta ut eller kommer från en webbplats som du inte litar på.

6. Välj starka lösenord

Lösenord är en av de största svagheterna när det gäller internetsäkerhet, men det finns för närvarande inga sätt att kringgå dem. Och problemet med lösenord är att människor ofta väljer de som är enkla att komma ihåg (t.ex. ”password” och ”123456”), vilka även är enkla för cyberbrottslingar att gissa sig till. Välj starka lösenord som är svårare för cyberbrottslingar att gissa sig till. Program för lösenordshantering kan hjälpa dig att hantera flera lösenord så att du inte glömmer dem. Ett starkt lösenord är unikt och komplext, minst 15 tecken långt och är en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken.

7. Handla online från säkra webbplatser

Varje gång du gör ett köp online måste du uppge bankkorts- eller bankkontoinformation. Det är precis det som cyberbrottslingar är mest angelägna om att lägga vantarna på. Ange endast denna information på webbplatser som tillhandahåller säkra, krypterade anslutningar. Som Boston University påpekar kan du identifiera säkra webbplatser genom att hålla utkik efter https: (S står för säker) i stället för http: i början av webbadressen. Det kan också finnas en hänglåssymbol bredvid adressfältet.

8. Var försiktig med vad du publicerar

Internet har ingen delete-knapp, liksom den unga kandidaten i New Hampshire fick erfara. Alla kommentarer eller bilder som du publicerar online kan förbli online för alltid, eftersom att ta bort originalet (t.ex. från Twitter) inte tar bort eventuella kopior som andra gjort. Det finns inget sätt för dig att ”ta tillbaka” en kommentar som du önskar att du inte hade publicerat, eller bli kvitt den pinsamma selfien som du tog på en fest. Publicera inte någonting på internet som du inte vill att din mamma eller en potentiell arbetsgivare ska kunna se.

9. Var försiktig med vem du träffar online

Människor du träffar online är inte alltid den de utger sig för att vara. De kanske inte ens finns på riktigt. Enligt InfoWorld är falska profiler på sociala medier ett populärt sätt för hackare att närma sig oförsiktiga webbanvändare och tömma deras cyberfickor. Vara lika försiktig och förnuftig i ditt sociala liv online som du är i ditt riktiga sociala liv.

10. Håll alltid antivirusprogram uppdaterade

Programvara för internetsäkerhet skyddar inte mot alla hot, men det kommer att upptäcka och ta bort de flesta förekomsterna av skadlig programvara. Du bör dock kontrollera att det är uppdaterat. Se till att hålla dig uppdaterad vad gäller operativsystemet och program som du använder. Uppdateringarna utgör en viktig säkerhetsfunktion.

Ha de här 10 grundläggande reglerna för internetsäkerhet i åtanke så undviker du många av de obehagliga överraskningar som finns online.

De 10 främsta reglerna för internetsäkerhet och vad man inte ska göra online

Trots att de flesta människornas dagliga interaktioner online sker via appar snarare än traditionella webbplatser, innebär inte det att de grundläggande reglerna för internetsäkerhet har förändrats. Hackare söker fortfarande efter personlig information som de kan använda för att få åtkomst till ditt bankkort och dina kontouppgifter.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg