Hoppa till huvudinnehållet

Så hanterar du farorna med offentlig WiFi

Så hanterar du farorna med offentlig WiFi

Wi-Fi-användare blir lätt en måltavla för hackarna, men som tur är finns det bra skydd. Tillgången till kostnadsfri offentlig Wi-Fi har växt lavinartat på sistone, till stor nytta för alla yrkesverksamma. De här kostnadsfria åtkomstpunkterna finns på restauranger, hotell, flygplatser, bokhandlar och till och med vissa stormarknader. Du kan alltså få ditt jobb gjort nästan överallt. Den friheten har dock ett pris i form av olika säkerhetsrisker. Få förstår fullt ut riskerna med offentliga Wi-Fi-anslutningar. De riskerna måste du lära dig att hantera om du vill skydda dina affärsdata.

Riskerna med offentlig Wi-Fi

Såväl hackare som legitima användare dras till kostnadsfri Wi-Fi av samma skäl: Det krävs ingen autentisering för att ansluta till nätverket. Det ger hackarna ett gyllene tillfälle att angripa alla oskyddade enheter på nätverket.

Det största hotet mot säkerheten i kostnadsfria Wi-Fi-anslutningar är att hackarna kan lägga sig mellan dig och anslutningspunkten. I stället för att vara ansluten direkt till en så kallad hotspot skickar du då din information till hackaren, som i sin tur sänder den vidare.

Hackaren kan då kapa all information som du skickar över internet: viktiga e-postmeddelanden, kortinformation och inloggningsuppgifter till ditt företagsnätverk. Med den informationen kan hackaren sedan gå in i dina system förklädd till dig, så att säga.

Hackarna kan också sprida skadlig programvara genom en oskyddad Wi-Fi-anslutning. Om du tillåter fildelning i nätverket kan hackaren lätt gömma undan smittad programvara på din dator. De mer snillrika hackarna kan till och med hacka sig in i själva anslutningspunkten. När du ansluter visas då ett popupfönster där du erbjuds att uppgradera till någon välkänd programvara. Klickar du i fönstret installeras den skadliga programvaran.

I takt med att mobil Wi-Fi blir vanligare kommer säkerhetsriskerna med offentlig Wi-Fi att öka. Det innebär dock inte att du måste undvika kostnadsfri Wi-Fi helt för att i stället förbli fastkedjad vid skrivbordet. Hackare överlag bryr sig bara om de lätta offren, så om du vidtar några grundläggande åtgärder bör du kunna skydda dina data utan problem.

Använd ett VPN

En anslutning genom ett virtuellt privat nätverk (VPN) är ett måste när du kopplar upp dig mot jobbet via en oskyddad anslutning, exempelvis en så kallad Wi-Fi-hotspot. Även om en hackare lyckas lägga sig mellan dig och anslutningen skyddas dina data av en kraftfull kryptering. Hackare i gemen siktar på lätta måltavlor, så de bemödar sig troligen inte om att försöka knäcka krypterad information – de struntar hellre i den.

Använd SSL-anslutningar

Du kanske inte har ett VPN för vanlig internetanvändning, men du kan ändå använda kryptering när du skickar data. Aktivera alternativet "Använd alltid HTTPS" på de webbplatser du besöker ofta och på de webbplatser där du avkrävs inloggningsuppgifter. Tänk på att hackarna vet att många använder samma lösenord för olika tjänster. Kanske använder du samma inloggningsuppgifter på ett forum för bilintresserade som när du loggar in på din bank. Skickar du de uppgifterna utan kryptering faller du lätt offer för listiga hackare. På de flesta webbplatser där du avkrävs inloggningsuppgifter kan du aktivera "HTTPS"-alternativet någonstans i inställningarna.

banner

Avaktivera delning

Om du ansluter till internet på en offentlig plats vill du sannolikt inte dela något innehåll. Du kan avaktivera delning i systeminställningarna eller i Kontrollpanelen, beroende på vilket operativsystem du har. Eller så kan du låta Windows avaktivera delningen åt dig: Välj då alternativet "Offentligt" första gången du ansluter till ett nytt, oskyddat nätverk.

Avaktivera Wi-Fi-anslutningen när du inte använder den

Även om du inte aktivt har kopplat upp dig mot ett nätverk skickar Wi-Fi-maskinvaran i din dator ändå data till nätverken som finns inom räckhåll. Det finns inbyggda säkerhetsmekanismer som skyddar dig också vid denna lågintensiva dataöverföring, men alla trådlösa routrar fungerar olika, och hackarna är bra på att utnyttja minsta lucka. Avaktivera alltid Wi-Fi:n om du bara jobbar med ett Word- eller Excel-dokument på datorn. Då räcker också batteriet längre.

Se till att alltid ha rätt skydd

Även om du vidtar alla nödvändiga säkerhetsåtgärder när du använder offentlig Wi-Fi lär du förr eller senare stöta på problem. Det hör helt enkelt till i vårt uppkopplade tidevarv. Just därför är det viktigt att du installerar en robust internetsäkerhetslösning för ett fortlöpande skydd av datorn. Med en sådan lösning kan du fortlöpande skanna igenom dina filer i jakt på skadlig programvara. De nya filer du hämtar skannas också igenom direkt vid hämtningen. Med de bästa säkerhetsprogrammen för konsumenter får du också lösningar för företagsskydd. Du kan då skydda dig även om du lämnar kontoret, samtidigt som du också skyddar servrarna på arbetsplatsen.

Om du reser i jobbet lär du någon gång hamna i ett pressat läge där du inte har något annat val än att koppla upp dig genom oskyddad kostnadsfri offentlig Wi-Fi. Om du då känner till riskerna med offentlig Wi-Fi kan du undvika att dina affärsdata blir ännu en skåra i hackarnas bälte.

Andra artiklar och länkar om offentlig Wi-Fi

Så hanterar du farorna med offentlig WiFi

Om du använder offentlig, oskyddad WiFi kan dina affärsdata vara i fara. Som tur är kan du enkelt skydda dina data.
Kaspersky logo

Related articles