Hoppa till huvudinnehållet

Program för borttagning av skadlig programvara jämfört med antivirusprogram: Vad är skillnaden?

Antivirusprogram är gjorda för att förhindra smitta, men kan också användas för att ta bort skadlig programvara från en smittad dator. Fristående program för borttagning av skadlig programvara är ett bekvämt sätt att hitta och ta bort skadlig programvara från en dator eller enhet om produkten som redan är installerad inte kan göra det. Eftersom en dator är en av de viktigaste investeringarna i ett hushåll eller företag är det mycket viktig att skydda den mot virus.

Virusskanningar har en viktig roll i att hålla datorn säker, men program för borttagning av skadlig programvara behövs också för ett heltäckande datorskydd mot olika virus och hot. Med en kombination av antivirusprogram och program för borttagning av skadlig programvara får du bästa möjliga säkerhet mot skadlig programvara och andra former av hot.

Antivirusprogram och program för borttagning av skadlig programvara – de största skillnaderna

Antivirusprogrammen handlar om förebyggande åtgärder. De används för att förhindra att filer som innehåller virus laddas ner till din dator. De försöker också stoppa viruset från att aktiveras om det på något sätt skulle lyckas ta sig in i datorn och lagras i minnet eller på en filliknande plats. Om den virussmittade filen aldrig laddas ner har du inga problem. Och om filen laddas ned, men flaggas av antivirusprogrammet som skadlig och hindras från att aktiveras, kommer systemet inte att ta någon skada – även om den infekterade filen måste lagras på en säker plats och sedan tas bort.

När behövs program för borttagning av skadlig programvara?

Om en infekterad fil laddas ner och körs, aktiveras viruset. Detta görs vanligtvis genom olyckshändelse, t.ex. att man klickar på en misstänkt URL-länk eller öppnar en virussmittad bifogad fil i ett e-postmeddelande.

Vissa antivirusprogram kan ha enklare verktyg för att ta bort aktiva virus, men modern skadlig programvara kan ofta gömmas på den smittade datorn och startas igen vid ett senare tillfälle. Därför tar kanske de enkla verktygen inte bort smittan helt.

Program för borttagning av skadlig programvara innehåller verktyg som används för att avlägsna skadlig kod från en infekterad dator om ett virus lyckas ta sig förbi antivirusprogrammet. Skadlig programvara kan innehålla aktiva virus, inneslutna virus och inaktiv skadlig kod som kan ligga dold i den infekterade datorn.

Smart säkerhet: antivirusprogram och borttagning av skadlig programvara

Tilläggsverktyg som tar bort skadlig programvara är en nödvändighet eftersom illvilliga program kan gömma sig för att sedan starta igen och smitta datorn på nytt, trots att antivirusprogrammet identifierat virusfilen och tagit bort den.

Skadlig programvara kan förekomma i många olika former: i vanliga filer, dolda filer och delvis korrupta filer. Den kan också dölja mekanismerna som initierar viruset, exempelvis en igångsättningstjänst eller en registerpost. I värsta fall arbetar det skadliga programmet för en tredje part i syfte att stjäla värdefull information som bankkontonummer eller personidentifierande uppgifter utan att det märks. Med moderna skadliga program fungerar det oftast inte att bara ta bort själva virusfilen. Många platskontroller och virusskanningstekniker krävs för att ta bort det fullständiga paketet med skadlig kod.

Det finns ett antal kostnadsfria antivirusprogram och verktyg för borttagning av skadlig programvara som kan vara en bra utgångspunkt om du håller på att bestämma dig för vilka säkerhetslösningar du ska använda med din hemdator. Vissa gratisprogram kan tala om ifall din dator har smittats och ge en fullständig rapport om identifierade filer. Men de kanske inte kan ta bort virusinfektionen, så i slutändan kanske du ändå vill ha både antivirusprogram och borttagning av skadlig programvara för att få ett optimalt underhåll av din datorinvestering.

Andra artiklar och länkar relaterade till säkerhet för internetenheter

Program för borttagning av skadlig programvara jämfört med antivirusprogram: Vad är skillnaden?

Vad är skillnaden mellan ett program för borttagning av skadlig programvara och ett antivirusprogram? Läs om de största skillnaderna och varför de är viktiga här.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg