Hoppa till huvudinnehållet

Så här kör du en virusskanning på rätt sätt

Vill du slippa skadlig programvara i systemet bör du se till att köra en korrekt konfigurerad virusskanning. Nuförtiden är cyberrymden nedlusad av e-postvirus och tvivelaktiga webbplatser där du kan drabbas av skadlig programvara. Sådana hot bekämpar du genom att välja ut en bra antiviruslösning. Sätt dig även in i hur du får ut mesta möjliga av den produkt du väljer.

Så fungerar en virusskanning

Med en bra antivirusprodukt får du verktyg för att schemalägga regelbundna virusskanningar som sker automatiskt. Dessutom kan du både övervaka systemet och se till att du inte får några virus när du öppnar en e-postbilaga eller klickar på en länk för att hämta ett program. Du får också loggrapporter med information om vilka smittor som upptäckts. När så är möjligt kan du även reparera den skada som ett virus kan ha orsakat. Med ett heltäckande antivirusskydd hämtas och installeras automatiskt de senaste virusdefinitionerna innan en skanning påbörjas. På så sätt skyddar du dig mot alla kända internethot. Med den typen av förebyggande skydd kan du upptäcka när någon försöker smitta datorn. Du kan då stoppa sådana misstänkta aktiviteter direkt.

Tips om hur du skannar efter virus

Ett av problemen med dagens skadliga program är hur djupt de borrar sig fast i systemet. Förr räckte det med att man upptäckte och sedan rensade ut ett virus eller skadligt program. Dagens skadliga programvara är dock beständig. Den kan alltså döljas i register och starttjänster. Dessutom kan ett skadligt program smitta datorn igen vid omstart, om du inte lyckats rensa ut det helt. När du skannar igenom datorn måste du alltså ha en god förståelse för vad beständig skadlig programvara innebär. Här följer några tips på hur du lyckas med din skanning:

  • Börja med att säkerhetskopiera de filer du har på datorn. Du bör köra en schemalagd säkerhetskopiering. Då sparas filerna med jämna mellanrum, vilket ger dig en återställningspunkt att falla tillbaka på om du råkar ut för ett extra otäckt virus. Se dock till att köra en antivirusskanning på alla filer innan du återställer dem.
  • Om du vill jämföra olika antivirusprodukter kan du börja med att installera en kostnadsfri testversion. Med en kostnadsfri testversion kan du lära känna verktygen och det skydd som ingår i en given produkt.
  • Före installationen kör du en skanning av de viktigaste systemkomponenterna, t.ex. registret och starttjänsterna. Om ett problem upptäcks följer du stegen för att ta bort det helt innan du slutför installationen av antivirusprogrammet. Om datorn redan är smittad går det inte att installera eller uppdatera vissa antivirusprodukter innan du har rensat ut den skadliga programvaran helt. I de bästa programmen skannas systemkritiska komponenter igenom direkt när du hämtar programmet. Då tas all skadlig programvara bort innan programmet installeras.
  • Var redo att snabbt koppla ned internetanslutningen om datorn har blivit smittad. Då kan hackarna inte skada datorn ännu mer genom att ansluta den skadliga programvaran till ett fjärrsystem.
  • När systemet väl är helt rent kan du installera den antiviruslösning du valt ut. Kontrollera att alla säkerhetsuppdateringar har hämtats. Kör sedan en fullständig virusskanning. Då skannas allt igenom: hårddiskar, borttagbara media, systemminnet, e-post osv.
  • Kör en virusskanning av alla säkerhetskopierade data innan du återställer dem.
  • Kontrollera alltid att du använder rätt inställningar. Nöj dig inte med en enda heltäckande skanning: schemalägg regelbundna automatiska virusskanningar. Vill du skydda datorn ordentligt måste du schemalägga regelbundna skanningar.
  • Gå med jämna mellanrum igenom rapporterna från dina skanningar. Det är lätt hänt att man struntar i att läsa igenom resultaten av en skanning, men i de här rapporterna finner du matnyttig information om säkerhetsluckor och virus. Följ instruktionerna om hur du ska hantera de objekt som har satts i karantän.

Genom att skydda datorn mot virus och skadlig programvara får du själv ett intakt system samtidigt som du undviker att smitta andra system. Det är värt att betala för en bra antiviruslösning, eftersom du då skyddar den tid och de pengar du lagt ned på datorn.

Andra artiklar och länkar relaterade till att köra en virusskanning

Så här kör du en virusskanning på rätt sätt

Vill du slippa skadlig programvara i systemet bör du se till att köra en korrekt konfigurerad virusskanning. Nuförtiden är cyberrymden nedlusad av e-postvirus och tvivelaktiga webbplatser där du kan drabbas av skadlig programvara. Sådana hot bekämpar du genom att välja ut en bra antiviruslösning. Sätt dig även in i hur du får ut mesta möjliga av den produkt du väljer...
Kaspersky logo

Related articles