Hoppa till huvudinnehållet

Så här kör du en virusskanning på rätt sätt: stegvis guide

Så här kör du en virusskanning på rätt sätt: stegvis guide

Vill du slippa skadlig programvara i systemet bör du se till att köra en korrekt konfigurerad virusskanning. Ett starkt försvar börjar med att välja en antiviruslösning för din dator och förstå hur du får ut så mycket som möjligt av den. Om du lär dig att använda en virusskanning på rätt sätt kommer du att vara mycket tryggare: utan regelbundna fullständiga skanningar kan ditt system gömma en del otrevliga överraskningar.

För att kunna gå på djupet med virusskanningar måste vi svara på några av era viktiga frågor:

 • Vad gör en virusskanning?
 • Ska jag köra en snabbskanning eller en fullständig skanning med mitt antivirusprogram?
 • Hur kör jag min första virusskanning?
 • Vilka typer av virusskanningar finns det?
 • Hur kör jag en virusskanning på min dator?
 • Går det att köra en virusskanning på min telefon?

Vad gör en virusskanning?

Virusskanningar genomsöker systemet för att hitta och ta bort alla skadliga hot på din enhet. Du kommer att märks att de flesta antivirusprogrammen skyddar mot skadlig programvara. Detta inkluderar hot som virus och maskar, såväl som spionprogram, trojaner, gisslanprogram och annonsprogram.

Utökad definition av virusskanning: en bra antivirusprodukt har verktyg för proaktivt och reaktivt skydd:

 • Proaktivt skydd ska hjälpa dig att hitta och blockera alla potentiella infektioner innan de tar sig in i enheten.
 • Reaktivt skydd ska vara redo att ta sig an alla infektioner som redan finns eller tar sig förbi det proaktiva skyddet.

När dessa skydd kombineras ska dina virusskanningar göra följande:

 • Övervaka systemet: se till att inga virus slinker in när du öppnar en e-postbilaga eller via dina webbläsaråtgärder, som när du klickar på en länk för att hämta ett program.
 • Skapa loggrapporter: dessa sammanfattningar ger dig information om vad virusprogrammet har hittat. Du får ytterligare info som förklarar typen av hot och hur det kan påverka dig.
 • Försök att reparera eventuell skada: om det är möjligt kommer virusprogrammet att hindra och sätta den skadliga programvaran i karantän tills den tas bort. Det kommer även att försöka laga annan data som skadats under infektionen.

Med ett heltäckande antivirusskydd hämtas och installeras automatiskt de senaste virusdefinitionerna innan en skanning påbörjas. På så sätt skyddar du dig mot alla kända internethot. Med den typen av förebyggande skydd kan du upptäcka när någon försöker smitta datorn. Du kan då stoppa sådana misstänkta aktiviteter direkt.

Vad ska man göra när man kör en virusskanning

När du startat antivirusprogrammet och ska köra en systemskanning kan du behöva göra mer än bara trycka på en knapp. Om du använder skyddet med standardinställningar kan du missa viktiga virusskanningar.

Typer av virusskanningar

Om du ska kunna skydda dig ordentligt behöver du veta när du ska använda olika typer av skanningar:

 • Snabbskanning: skanning på ytnivå som söker igenom enhetens hotspots — det tar bara några minuter och kan användas dagligen, eller åtminstone oftare än dina fullständiga skanningar.
 • Fullständig skanning: omfattande skanning som inkluderar alla filkataloger på din enhet och de som är anslutna till den — kör den minst en gång i veckan för djupare infektioner.
 • Anpassad skanning: riktad skanning som söker igenom specifika områden av din dator — använd denna om du misstänker att specifika filer eller områden är infekterade.
 • Schemalagda skanningar: automatisk fullständig eller snabbskanning som körs på förinställda tider och dagar.

Se alltid till att schemalägga en tid för regelbundna virusskanningar som ska ske automatiskt. Detta bör helst göras under stilleståndstid då du kan lämna din enhet aktiv men oanvänd. Många schemalägger dina fullständiga skanningar på nätterna, hitta en tid som passar dig.

Bekämpa beständig skadlig programvara

Beständig skadlig programvara är en huvudsaklig anledning till att använda flera olika typer av skanningar. Förr räckte det med att man upptäckte och sedan rensade ut ett virus eller skadligt program.

Dagens skadliga programvara är dock beständig. Den kan alltså döljas i register och starttjänster. Dessutom kan ett skadligt program smitta datorn igen vid omstart, om du inte lyckats rensa ut det helt.

När du skannar igenom datorn måste du alltså ha en god förståelse för vad beständig skadlig programvara innebär så att du kan bekämpa den på bästa sätt. Här följer några tips på hur du lyckas med din skanning:

 • Se till att det finns tid för skanningen att slutföras. Snabbskanningar tar mindre än en halvtimme, men en fullständig skanning av hela ditt system kan ta några timmar. Om du kör en längre skanning, se till att din dator eller mobila enhet är på ända tills skanningen har slutförts.
 • Gå med jämna mellanrum igenom rapporterna från dina skanningar. Det är lätt hänt att man struntar i att läsa igenom resultaten av en skanning, men i de här rapporterna finner du matnyttig information om säkerhetsluckor och virus. Följ instruktionerna om hur du ska hantera de objekt som har satts i karantän.
 • Kontrollera att antivirusprogrammet körs varje dag. Det måste vara aktivt för att skydda systemet. Du kan bara kolla i systemfältet för att hitta det. Kontrollera även skanningshistoriken för att säkerställa att alla dina skanningar har genomförts ordentligt.

Att välja och installera ditt första antivirusprogram

Om du aldrig har kört en virusskanning och inte har något program ännu kan du börja såhär:

 1. Börja med att säkerhetskopiera de filer du har på datorn. Du bör köra en schemalagd säkerhetskopiering. Då sparas filerna med jämna mellanrum, vilket ger dig en återställningspunkt att falla tillbaka på om du råkar ut för ett extra otäckt virus. Se dock till att köra en antivirusskanning på alla filer innan du återställer dem.
 2. Börja med att ladda ner en kostnadsfri testversion av antivirusprogram om du utvärderar olika antivirusalternativ. Med en kostnadsfri testversion kan du lära känna verktygen och det skydd som ingår i en given produkt.
 3. Före installationen kör du en skanning av de viktigaste systemkomponenterna, t. ex. registret och starttjänsterna.
  1. Om ett problem upptäcks följer du stegen för att ta bort det helt innan du slutför installationen av antivirusprogrammet. Om datorn redan är smittad går det inte att installera eller uppdatera vissa antivirusprodukter innan du har rensat ut den skadliga programvaran helt.
  2. OBS: i de bästa programmen skannas systemkritiska komponenter igenom direkt när du hämtar programmet. Då tas all skadlig programvara bort innan programmet installeras.
 4. Var redo att snabbt koppla ned internetanslutningen om datorn har blivit smittad. Då kan hackarna inte skada datorn ännu mer genom att ansluta den skadliga programvaran till ett fjärrsystem.
 5. Installera den fullständiga versionen av det antivirusprogram du har valt när du har ett ej smittat, rent system.

Köra din första virusskanning

Nu när du har antivirusskydd ska du följa dessa steg för att köra din första skannning:

 1. Verifiera att alla säkerhetsuppdateringar har hämtats. Uppdateringarna inkluderar alla heuristiska virusdefinitioner och annan data som behövs för en ordentlig skanning.
 2. Genomför en fullständig virusskanning. Då skannas allt igenom: hårddiskar, borttagbara media, systemminnet, e-post osv.
 3. Rensa dina säkerhetskopior först genom att utföra en virusskanning innan några data återställs.
 4. Läs igenom eventuella resultat så att du vet om ytterligare åtgärder krävs. Skadlig programvara sätts vanligen i karantän för att invänta åtgärder från din sida. Du måste besluta vad som ska göras med potentiella hot. De flesta antivirusappar ger dig rekommenderade åtgärder för att underlätta besluten för dig.
 5. Följ uppmaningar att ta bort eller behålla potentiella hot. Vanligtvis är det bäst att ta bort filerna som satts i karantän. Då och då kan du stöta på en ren fil som har blivit felkategoriserad och blivit en "false positive". Högkvalitativa antivirusprogram brukar sällan märka rena filer som hot, så du bör ha koll på raderingarna.

Du bör även konfigurera framtida automatiska virusskanningar. Stanna inte vid en enda fullständig skanning. Vill du skydda datorn ordentligt måste du schemalägga regelbundna skanningar. Kontrollera alltid att du använder rätt inställningar för schemalagda skanningar.

Uppföljningsskanningar kräver att du läser rapporterna och vidtar åtgärder. Om du är uppmärksam på din programvara tar det bara några sekunder att gå igenom processen.

Köra virusskanningar på olika enheter

När du har installerat antivirusprogrammet ska skanningarna var tydliga och enkla att genomföra.

Förberedelse- och skanningsstegen som listas ovan täcker generellt sett de flesta av dina behov när det gäller virusskanning. Men du kan komma att upptäcka att virusskanning inte är samma sak på alla dina enheter.

Här kommer några vanliga skillnader mellan olika enhetstyper som du kan stöta på:

Så här kör man en virusskanning på Windows 10

Var hämtar man det: de flesta antivirusprograms installationsfiler, som Kaspersky Security Cloud, finns tillgängliga direkt på utvecklarens officiella webbplats. Se till att avgöra om ditt systems processor är 64-bitars eller 32-bitars så att du hämtar rätt programvara till ditt system.

Så här kör man programmet: antivirusprogrammet ska konfigureras att köras vid systemstart som standard. När du har installerat programmet ska det köras automatiskt. Det kommer fortsätta att köras från systemfältet även om du stänger fönstret.

Auktorisera behörigheter: antivirusprogram behöver troligen administrativa behörigheter för att fungera ordentligt. Om du är datorns enda användare är du vanligtvis administratör och behöver inte vidta några ytterligare åtgärder. Om datorn används av flera personer eller om den hanteras av ett IT-team måste installation och drift godkännas av din administratör.

Så här kör du en virusskanning på Mac

Var hämtar man det: antivirusprogrammets utvecklares officiella webbplats är vanligtvis platsen du hittar installationspaketet på. Se till att ladda ner rätt programvara för din OS-version.

Så här kör man programmet: precis som på Windows 10 ska den initiala installationen få antivirusprogrammet att köras i bakgrunden när datorn startas. De flesta programmen sköter sig själva efter installationen.

Auktorisera behörigheter: återigen så behövs vanligen administratörsprivilegier för att installera och köra antivirusprogram. När du har fått åtkomst till att gå på djupet i systemet ska det inte vara några problem att köra virusskanningar som avsett på din Mac.

Så här kör du en virusskanning på Android

Var hämtar man det: de flesta vanliga antivirusprogrammen till Android installeras från den officiella appbutiken, Google Play Store. Appar som Kaspersky Internet Security for Android kan du hämta direkt från butiken och är klara att använda så fort de har installerats.

Så här kör man programmet: antivirusmobilappar körs automatiskt precis som på datorer med Windows 10 och Mac. Vissa appar erbjuder bara automatisk skanning i sina premiumversioner, så se till att uppgradera för bästa möjliga skydd.

Auktorisera behörigheter: antivirusprogram behöver diverse behörigheter beroende på hur robust funktionssviten är. Grundläggande appar kan klara sig med åtkomst till lagringen. De som har samtalsblockerare och stöldskydd kan behöva åtkomst till kamera, mikrofon, plats, telefon och kontakter. Om du använder en etablerad, ryktbar produkt är detta helt tryggt och normalt.

Så här kör man en virusskanning på iPhone

iPhones är unika undantag — det finns ingen riktig app för "virusskanning" för iOS. Eftersom plattformen är en "inhägnad trädgård" har Apple full kontroll över sin appbutik. Den tillåter inte att appar har behörigheter på djup systemnivå som behövs för antivirusskydd.

Du kan hitta iOS-säkerhetsappar med andra funktioner som VPN eller stöldskydd. Vissa iOS-appar går att hitta på tredje parters appbutiker. Men dessa har genomgått jailbreak-processen och det innebär en avsevärd säkerhetsrisk för din enhet.

Var på den säkra sidan och använd din enhet som det var avsett utan jailbreak.

Det bästa sättet att skydda din iPhone är att uppdatera operativsystemet och alla appar: säkerhetspatchar korrigerar eventuella sårbarheter för att hålla brottslingar borta från din telefon.

Förbättra prestandan för virusskanningar

Slutligen, om du har problem med att köra en skanning kan du kontrollera följande:

 • Försök att ha några gigabytes (GB) ledigt utrymme på enheten. Precis som många andra program behöver antivirus lite rörelseutrymme för att kunna uppnå optimal prestanda.
 • Var på din vakt om antivirusprogrammet använder all systemkraft. Du behöver lite tillgängligt beräkningsminne och processkraft för att köra virusskanningar. Men du kan behöva uppgradera din enhet om den är för gammal för att köra nyare programvara. Försök att hitta en lättare antiviruslösning som inte kräver så mycket kraft om du har äldre enheter.

Genom att skydda datorn mot virus och skadlig programvara får du själv ett intakt system samtidigt som du undviker att smitta andra system. Det är värt att betala för en bra antiviruslösning, eftersom du då skyddar den tid och de pengar du lagt ned på datorn.

Relaterade artiklar:

Så här kör du en virusskanning på rätt sätt: stegvis guide

Att köra en virusskanning på rätt sätt är ett av de bästa försvaren mot skadlig programvara och andra hot. Ta reda på hur du gör det på rätt sätt.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg