Skip to main

Annonsprogram är en form av potentiellt oönskad programvara som visar annonser och samlar in information om användarnas beteende. Ibland kan annonsprogram som bifogas i gratisprogram eller spridprogram infektera användarnas datorer på det sättet. Att ta bort eller registrera gratisprogram eller spridprogram tar dock inte alltid bort annonserna. I sådana fall blir det en form av virusliknande skadlig programvara, vilket gör det mycket viktigt att användaren känner till riskerna med att ta bort oönskad skadlig programvara.

Risker hos annonsprogram


Annonsprogram tar inte upp mycket plats. Om du bara har ett fåtal annonsprogram på datorn märker du inte av att annonskoden finns där, eftersom prestandan inte påverkas. Dessutom kan du ha godkänt installationen av annonsprogram, och då får du kanske reklam för produkter som du faktiskt är intresserad av. Baksidan av myntet är att de flesta av de här programmen saknar funktioner för enkel avinstallering. Och om du besöker en icke betrodd webbplats, kan annonsprogram installeras på din dator via sårbarheter i webbläsaren utan att du vet om det. Det innebär att du kan bli sittande med program som ligger dolda på datorn, som är svåra att ta bort och som dessutom används för att övervaka allt du gör. Som tur är finns det en lösning.

Undvik dolda annonsprogram

 
Det kan vara frestande att slippa betala för ett antivirusprogram och i stället välja något gratisskydd som finns tillgängligt på internet. Tyvärr kan det sluta med att du råkar ut för just den typ av annonsprogram som du vill undvika. Under ytan på sådana här förment tillförlitliga, kostnadsfria internetsäkerhetslösningar lurar nämligen ofta just annonsprogramvara. I stället för att satsa på den sortens spridprogram bör du inrikta dig på en kostnadsfri utvärderingsversion av ett antivirusskydd från någon av de erkända säkerhetsexperterna. Då får du alla fördelarna med ett betrott namn inom onlinesäkerhet samtidigt som du slipper risken för oönskade annonsprogram eller betungande avgifter. Under en given period, vanligen 30 dagar, kan du prova på funktioner för identifiering av framväxande hot och misstänkta webbplatser samt skydd mot skadlig programvara. Om du inte känner dig nöjd med resultatet efter provperioden avinstallerar du bara programmet och går vidare, utan att ha förlorat en enda krona.

Använd endast antivirusprogram av hög kvalitet


Det finns ett problem till med de "kostnadsfria" antiviruslösningarna. Du kan använda dem för att ta reda på vilka annonsprogram som installerats på datorn – men du får oftast ingen funktion för att skilja mellan vilka program du godkänt och vilka du inte godkänt. Men tack vare nästa generationens lösningar från säkerhetsmarknadens främsta aktörer går det nu att skapa en lista över godkända annonsprogram på skrivbordet. Med hjälp av den kan du isolera och ta bort de program du inte vill ha. De sofistikerade skyddslösningarna gör att du slipper radera samtliga annonsprogram på datorn, inklusive sådana som behövs om du vill köra gratisprogram. I stället kan du via funktionerna för "gråzoner" själv bedöma vilka program du vill godkänna.


Alla annonsprogram är inte skadliga nonsensprogram. Skydda din dator och bevaka dina behörigheter med hjälp av en kostnadsfri utvärderingsversion av högkvalitativ antivirusprogramvara, så slipper du gratisprogrammens onda cirkel.

Andra artiklar och länkar relaterade till annonsprogram