Hoppa till huvudinnehållet

Så här tar du bort annonsprogramvara från din dator

Så här tar du bort annonsprogramvara från din dator

Har din webbläsares hemsida ändrats nyligen? Blir du omdirigerad till tvivelaktiga webbplatser när du surfar på nätet? Har du märkt fler popup-fönster än vanligt? Om så är fallet kan din dator vara infekterad med annonsprogramvara. Ta reda på hur du tar bort annonsprogramvara från din PC och hur du undviker annonsprogramvaror.

Vad är annonsprogramvara?

Annonsprogramvara är en form av potentiellt oönskad programvara som visar annonser och samlar in information om användarnas beteende. Genom att visa annonser online genererar annonsprogramvaror intäkter för sina skapare. Till skillnad från legitim onlineannonsering laddar användare dock ned annonsprogramvaran omedvetet. Förutom att visa annonser samlar en del annonsprogramvaror in användardata och säljer den till tredje part för att skapa mer riktade annonser.

Hur hamnar annonsprogramvara på din dator?

De vanligaste metoderna för att annonsprogramvara ska infektera datorer är genom medföljande programvara, verktygsfält eller webbläsartillägg eller nedladdningar via popup-fönster.

Till exempel kan annonsprogramvara maskera sig som något användbart – som en videospelare eller plug-in – men när du laddar ner den laddar du verkligen ner ett installationsprogram för annonsprogramvara. Alternativt kan annonsprogramvaror även döljas i en legitim nedladdning från en tvivelaktig webbplats. De kan döljas i nedladdade filer från torrenter eller webbplatser med piratkopierat material. De kan till och med hittas i Googles Play Store.

Det som är gemensamt för dessa leveransmetoder är att de lurar eller vilseleder användaren. Skapare av annonsprogramvara lurar användarna genom en mängd olika tekniker, som att i förväg fylla i kryssrutor, nedtona eller minimera alternativ att hoppa över eller överdrivet föreslå ett "föredraget" alternativ.

Annonsprogramvara riktar sig till både individer och företag, även om individer oftare utsätts och blir offer. Ofta kan du upptäcka annonsprogramvara genom deras löften om nya spel, fantastiska erbjudanden eller påståenden som är för bra för att vara sanna.

Tecken på annonsprogramvara

Du märker fler annonser än vanligt

Det finns gott om annonser på internet, men om du ser fler annonser än vanligt, särskilt annonser som är svåra att stänga eller försöker omdirigera dig någon annanstans, då kan det tyda på annonsprogramvara.

Din dator kraschar ständigt eller är långsammare

Annonsprogramvaror kan göra att program kraschar eller att din enhet "fryser". Även om de inte gör det kan du märka att din enhet är långsammare – detta beror på att annonsprogramvaran tar upp minnesutrymme, vilket minskar prestandan. Detta kan också göra att batteriet laddas ur snabbare än vanligt. Du kanske märker att webbplatser som du besöker regelbundet inte heller laddas ordentligt.

Din hemsida har ändrats

Annonsprogramvaror kan ändra din hemsida till en annan sida som är utformad för att installera mer annonsprogramvara eller till och med ibland skadlig programvara. Du kan också upptäcka oväntade webbläsartillägg, applikationer, plug-in-program eller verktygsfält.

Risker med annonsprogramvara

Även om annonsprogramvara kan göra din webbupplevelse mer frustrerande – genom många popup-fönster och oväntade omdirigeringar – kan vissa former också vara farliga. Detta beror på att de kan samla in information om dig – till exempel personliga uppgifter eller finansiella data – som skapare av annonsprogramvara sedan använder för att sälja. Av denna anledning är det viktigt att ta bort annonsprogramvara från din dator om du tror att du har blivit infekterad.

Hur du tar bort annonsprogramvara

Om du har annonsprogramvara på din dator kan du ta bort den manuellt genom att följa dessa steg:

Säkerhetskopiera dina filer

Detta är alltid ett bra första steg när det kan finnas en potentiell infektion. Du kan säkerhetskopiera dina filer med hjälp av en extern hårddisk eller så kan du spara dina viktigaste data i molnet.

Ladda ner eller uppdatera nödvändiga verktyg

Använd en välrenommerad skanner som är specialiserad på att ta bort annonsprogramvara och PUP (potentiellt oönskade program). Var selektiv med vilket verktyg du använder – ibland kan gratisverktyg som anger att de kan ta bort annonsprogramvara själva innehålla annonsprogramvaror och till och med skadliga program. Använd en skanner från ett pålitligt, välkänt varumärke. I sådana fall hjälper Kasperskys antivirusprogram dig att bli av med annonsprogramvaran. 

Avinstallera onödiga program

Innan du genomsöker (skannar) med en säkerhetsprodukt ska du kontrollera om annonsprogramvaran har ett avinstallationsprogram. För att göra detta på Windows:

 • Gå till listan Lägg till/ta bort program på Kontrollpanelen.
 • Om det oönskade programmet finns där, markera det och välj knappen Ta bort.
 • När du har tagit bort annonsprogramvaran ska du starta om datorn, även om du inte uppmanas att göra det.

För att göra detta på en Mac:

 • Starta Aktivitetsövervakning för att söka efter appar som du inte känner igen.
 • Om du hittar en okänd applikation och den verkar förbruka oproportionerligt mycket CPU eller RAM, klicka på den och klicka sedan på X högst upp i Aktivitetsövervakningsfönstret. Klicka sedan på Tvångsavsluta
 • Öppna Finder efter att ha avslutat den misstänkta applikationen. Gå till Applikationer och skrolla ner för att hitta den misstänkta appen.
 • Högerklicka på den och välj sedan Flytta till papperskorgen 
 • Slutligen, gå till Papperskorgen och ta bort den oönskade appen permanent

Kör en genomsökning med ett borttagningsprogram för annonsprogramvara och PUP 

När programmet har skannat och hittat annonsprogramvara kommer det troligen att sätta det i karantän så att du kan granska och bestämma om det ska raderas. Om du är osäker, radera ändå – detta tar bort annonsprogramvaror och andra filer som kan ta tillbaka dessa.

Så här tar du bort annonsprogramvara från Chrome på Windows:

 1. Öppna Chrome
 2. Längst upp till höger klickar du på knappen Mer
 3. Välj Inställningar
 4. Gå till Avancerat
 5. Under Återställ och rensa, klicka på Rensa dator
 6. Klicka sedan på Sök
 7. Klicka på Ta bort oönskad programvara
 8. Starta om datorn

Så här tar du bort annonsprogramvara från Chrome på Mac:

 1. Klicka på Finder
 2. Välj Applikationer
 3. Flytta obekanta appar till papperskorgsikonen
 4. Töm papperskorgen
 5. Gå till Chrome
 6. Välj Mer
 7. Klicka på Inställningar
 8. Under listrutan Avancerat klickar du på Återställ inställningar
 9. Klicka på Återställ inställningar till deras ursprungliga standardvärden
 10. Välj Återställ inställningar

Hur du tar bort annonsprogramvara från Firefox:

 1. Klicka på hamburgerikonen i det övre högra hörnet
 2. Klicka på frågetecknet
 3. Välj Felsökningsinformation
 4. Välj Återställ Firefox
 5. Gå tillbaka till Firefox-menyn
 6. Klicka på Tillägg
 7. Välj Tillägg
 8. Välj valfritt verktygsfält som du vill ta bort
 9. Klicka på Ta bort
 10. Slutligen, välj Starta om nu.

Hur du tar bort annonsprogramvara från Safari:

 1. Se till att dina program är uppdaterade
 2. Starta om datorn
 3. Gå till mappen Applikationer
 4. Avinstallera alla okända appar
 5. Öppna Safari
 6. Navigera till Tillägg
 7. Stäng av okända tillägg

Hur du tar bort annonsprogramvara från Microsoft Edge:

 1. Gå till Inställningar
 2. Klicka på Avancerade inställningar
 3. Välj Blockera popup-fönster
 4. Kör Microsoft Defender Offline

[Re-use existing Kaspersky YouTube video embedded in existing live article]

Hur man undviker annonsprogramvaror på datorer

För att minimera risken för annonsprogramvaror på din dator, följ dessa säkerhetstips:

Håll ditt operativsystem uppdaterat

Genom att använda ett uppdaterat operativsystem drar du nytta av de senaste säkerhetsuppdateringarna (patchar). Föråldrad programvara innehåller fler sårbarheter som utsätter dig för fler risker på nätet.

Var försiktig med var du klickar

Ett av de enklaste sätten att infektera din enhet med annonsprogramvara är att oavsiktligt klicka på en misstänkt banner eller webbplats. Så var försiktig med var du klickar – brottslingar kan efterlikna betrodda webbadresser, e-postadresser och profiler på sociala medier för att överrumpla dig.

Se till att dina aktiviteter är lagliga

Bortsett från de uppenbara riskerna så för piratkopiering av media och programvara dig närmare brottslingar som utnyttjar en önskan om 'saker som är gratis'. Dessa tjänster kan uppmuntra till installation av annonsprogramvara eller innebära infekterade nedladdningar – så det är bäst att undvika dem.

Läs alltid alla villkor och avtal med kryssrutor

Det är frestande att helt enkelt klicka på "Nästa" under programvaruinstallationen, utan att läsa detaljerna – men många sponsrade tredjepartsprogramvara är 'opt-out', vilket innebär att du måste avmarkera en ruta för att undvika att installera några medföljande potentiellt oönskade program (PUP).

Ladda bara ned program från pålitliga, välrenommerade källor

Ladda bara ned från välrenommerade varumärken och webbplatser. Även om officiella appbutiker som Google Play inte är helt fria från skadliga appar är det mer troligt att de är säkra.

Läs recensioner

Allt från webbläsartillägg till datorprogram bör ha recensioner på nätet. Nyare programvara kan ha färre recensioner än de som har funnits längre, men leta efter en balans mellan olika synpunkter oavsett vilka recensioner som finns. Sök efter användarfeedback och notera de negativa.

Håll ett öga på bankkontoutdrag

Oväntade prenumerationsavgifter kan vara ett tecken på att du har fallit offer för mobil annonsprogramvara.

Använd ett antivirus

Om du har antivirussäkerhetsprogram som Kaspersky har du redan en av de bästa lösningarna för att skydda mot annonsprogramvara. Säkerhetsprogramvara skyddar aktivt mot skadliga nedladdningar eller PUP-nedladdningar, genomsöker (skannar) bilagor och länkar samt blockerar popup-fönster. Ditt beteende i den digitala världen är din första försvarslinje. Cybersäkerhetsprogram är dock viktiga när det gäller att skydda dig mot hot från annonsprogramvaror.

Vanliga frågor om annonsprogramvara och borttagning av annonsprogramvara

Hur kan du hitta annonsprogramvara på din dator?

I Windows, klicka på Start-knappen, gå sedan till Inställningar, och sedan Appar, och sedan Appar och funktioner. Granska listan och klicka på Ta bort eller Avinstallera för alla som du tycker är misstänkta. Du kanske vill kontrollera namnet på dessa appar med hjälp av en sökmotor innan du tar bort något, för att säkerställa att du inte tar bort något som är nödvändigt för att din dator ska fungera. På en Mac, starta Aktivitetsövervakning för att söka efter appar som du inte känner igen. Håll utkik efter appar som verkar förbruka oproportionerligt mycket CPU eller RAM.

Hur kan du bli av med annonsprogramvara?

Genom att använda ett bra antivirusprogram kan du genomsöka (skanna) och ta bort annonsprogramvara, spionprogram, PUP, oönskade webbläsarverktygsfält och webbläsarkapare. Det kommer även att skydda dig från en rad hot online. Genom att följa tipsen om cyberhygien minimerar du risken för att få annonsprogramvara på din dator från första början.

Relaterade produkter

Läs mer

Så här tar du bort annonsprogramvara från din dator

Annonsprogramvara är en typ av PUA (potentiellt oönskad applikation) som översvämmar din dator med överdrivna annonser. Vissa annonsprogramvaror kan vara skadliga. Lär dig hur du tar bort annonsprogramvaror från din dator.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg