Hoppa till huvudinnehållet

Vad är skräppost och nätfiskebedrägeri – Definition

Vad är skräppost och nätfiskebedrägeri – Definition

Skräppost är den elektroniska motsvarigheten till oönskad reklam som landar på din dörrmatta eller i din brevlåda. Men skräppost är mer än bara irriterande. Den kan vara farlig – särskilt om den är en del av ett nätfiskebedrägeri.

Skräppostmeddelanden skickas ut i stora mängder av skräppostavsändare och cyberbrottslingar som vill göra ett eller flera av följande:

 • Tjäna pengar på det lilla antalet mottagare som faktiskt svarar på meddelandet
 • Utföra nätfiskebedrägerier för att få tag i lösenord, kreditkortsnummer, bankkontouppgifter med mera
 • Sprida skadlig kod till mottagares datorer

Så här skyddar du dig mot skräppost och nätfiske

Här följer några användbara tips från Kaspersky Labs team med experter på internetsäkerhet, som hjälper dig att minska den mängd skräppost du tar emot:

 • Skapa flera e-postadresser
  Det är en bra idé att ha minst två e-postadresser:
  • Privat e-postadress
   Denna bör du bara använda för personlig korrespondens. Skräppostavsändare bygger listor med möjliga e-postadresser genom att använda kombinationer av uppenbara namn, ord och siffror. Du bör därför försöka göra denna adress svår för skräppostavsändare att gissa sig till. Din privata e-postadress bör inte bara vara ditt förnamn och efternamn – du bör skydda adressen genom att göra följande:
   • Publicera aldrig din privata e-postadress på offentligt tillgängliga resurser online.
   • Om du måste publicera din privata e-postadress elektroniskt, försök då att dölja den för att undvika att adressen plockas upp av skräppostavsändare. Till exempel är adressen "Joe.Smith@yahoo.com" enkel för skräppostavsändare att hitta. Försök att skriva den som "Joe-punkt-Smith-snabela-yahoo.com" istället.
   • När du måste publicera din privata e-postadress på en webbplats är det säkrare att göra det i form av en grafisk fil istället för en länk.
   • Om skräppostavsändarna upptäcker din privata e-postadress bör du ändra den. Trots att detta kan bli besvärligt kan det hjälpa till att skydda dig mot skräppost om du ändrar adressen.
  • Offentliga e-postadresser
   Använd den här adressen när du behöver registrera dig på offentliga forum och chattrum, eller för att prenumerera på e-postlistor och andra internettjänster. Följande tips hjälper dig också att minska mängden skräppost som du får via din offentliga e-postadress:
   • Behandla din offentliga adress som en temporär adress. Riskerna är stora att skräppostavsändare snabbt kommer att få tag på din offentliga adress, särskilt om den används ofta på internet.
   • Var inte rädd för att ändra din offentliga e-postadress ofta.
   • Överväg att använda flera offentliga adresser. På så sätt får du en bättre chans att spåra vilka tjänster som säljer din adress till skräppostavsändare.
 • Svara aldrig på skräppost
  De flesta skräppostavsändare bekräftar mottagandet och sparar svaren. Ju mer du svarar, desto mer skräppost kommer du troligen att få.
 • Tänk efter innan du klickar på "avsluta prenumeration"
  Skräppostavsändare skickar falska brev om att avsluta prenumerationen i ett försök att samla in aktiva e-postadresser. Om du klickar på "avsluta prenumerationen" i ett av de här breven kan det helt enkelt resultera i att du får ännu fler skräpmeddelanden. Klicka inte på länken "avsluta prenumeration" i e-post som kommer från en okänd källa.
 • Se till att din webbläsare är uppdaterad
  Se till att du använder den senaste versionen av din webbläsare och att alla de senaste internetsäkerhetspatcharna används.
 • Använd skräppostfilter
  Öppna bara e-postkonton hos leverantörer som använder ett skräppostfilter. Välj en antivirus- och internetsäkerhetslösning som även innehåller avancerade skräppostfunktioner.

Vad är skräppost och nätfiskebedrägeri – Definition

Skräppost är den elektroniska motsvarigheten till oönskad reklam som landar på din dörrmatta eller i din brevlåda. Men skräppost är mer än bara irriterande. Den kan vara farlig – särskilt om den är en del av ett nätfiskebedrägeri...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg

Subcategory Spam
Nätbanksbedrägerier är verklighet i det digitala...
LÄS MER 
Subcategory Spam
Vad är annonsprogram? Hur tar man bort...
LÄS MER 
Subcategory Spam
Annonsprogram, porrprogram och riskprogram...
LÄS MER