Hoppa till huvudinnehållet

Internetsäkerhet för barn: tips för att hålla barnen säkra online

Internetsäkerhet för barn: tips för att hålla barnen säkra online

På internet kan du hitta information om och bilder på nästan allt. Så när det gäller dina barns aktiviteter online behöver du se till att de är skyddade mot kontakt med icke önskvärda personer, olämpligt eller skadligt innehåll och skadlig programvara eller attacker. Om du lär dig några tips om online-säkerhet för barn kan det hjälpa att hålla dem trygga.

Internet är en bekant företeelse för många människor: de bevittnade övergången från modem till kabel till bredband och såg på när mobil teknik svepte fram över jorden. Barn föds nu in i en värld som är internet-utrustad, denna teknik genomsyrar allt de gör, från skola till hem till lek och evig uppkoppling har inte inneburit någon brist på ångest för medvetna föräldrar.

Varför barn behöver skydd på internet

Föräldrar får höra om vikten av online-säkerhet för barn från flera källor – nyheterna, till exempel, saknar sällan historier om barn och predatorer på nätet. Anekdotiska bevis från andra föräldrar och varningar från lokala myndigheter bidrar till en naggande oro för att låta barn ha någon som helst online-åtkomst.

Statistik från NetSmartz (en online-insats av National Center for Missing and Exploited Children), visar dock det faktum att barn är online mer än någonsin tidigare. Nittiotre procent av barn i åldrarna 12 till 17 är online och 75 procent i samma åldersgrupp har egna mobiltelefoner. Sjuttiotre procent av tonåringar har sociala nätverksprofiler på webbplatser som Facebook, där nästan hälften lägger upp bilder på sig själva.

Faror med internetanvändning för barn

alt

Unga i dag använder allt oftare datorer och uppkopplade enheter i skolan och på fritiden. Det ställer höga krav på att föräldrar kan skydda sina barn mot alla de hot som lurar därute på nätet.

Det finns en stor mängd faror som kan drabba barn online.

Kontakt med icke önskvärda personer, exempelvis:

 • Rovdjur — till exempel i meddelande på sociala medier eller chattrum i spellobbyer.
 • Cybermobbare — barn kan bli måltavlor för online-mobbare, inklusive verkliga sådana.
 • Nätfiskebedragare — de lurar dina barn på känslig information om sig själva eller dig.

Olämpligt innehåll, exempelvis:

 • Sexuellt utmanande innehåll — vanligen pornografiska bilder och videor.
 • Våldsamt eller stötande innehåll — såsom blodigt innehåll eller övergrepp.
 • Obscent innehåll eller innehåll som är olämpligt för vissa åldrar — som dåligt språkbruk eller drog- och alkoholbruk.
 • Nedladdade piratkopior av material – inklusive musik och videofiler.

Datorsäkerhetsfrågor:

 • Obeställda programinstallationer, där det räcker med att bara besöka en webbplats för att skadlig programvara automatiskt ska installeras på barnets eller din dator.
 • Infektioner av skadlig programvara — kan ge andra personer tillgång till ditt barns dator. Kan förekomma i P2P-feldelningsprogram, webblänkar, bilagor med mera.
 • Oönskad reklam, popup-fönster och annonsprogram som ofta installeras automatiskt vid hämtning av gratisprogram eller spridprogram. Dessa kan även föra med sig spionprogram.

Det finns ett verkligt orosmoment gällande internet-säkerhet för barn eftersom de i många avseenden är kunnigare än sina föräldrar när det gäller webben. Som tur är så börjar internet-säkerhet bli mer prioriterat.

Vad kan man göra för att skydda sina barn online

alt

Det kan lätt verka som en övermäktig uppgift att, som förälder, skapa en säker internetmiljö för barn. Kanske känner du t. ex. att de skydd som finns kräver hög teknisk kompetens.

Men tack vare användarvänliga lösningar för internetsäkerhet kan du numera skydda dina barn från stötande innehåll och skadlig programvara också om du inte är IT-expert.

Hantering och övervakning av dina barns internet-åtkomst

För föräldrar är åtkomsthantering avgörande och det finns i två former:

 1. Föräldrakontrollprogram — finns ofta i paketlösningar för internet-säkerhet och ger dig möjlighet att hantera den tid som ditt barn spenderar online.
 2. Antivirusprogram — hjälper dig att ta itu med problem som spionprogram och virus från webbplatser som dina barn oavsiktligt besöker.

Föräldrakontrollfunktioner gör det möjligt för dig att kontrollera alla aspekter av ditt barns internet-upplevelse. Detta kan inbegripa allt från hur mycket tid de får lägga online, till vilka applikationer och webbplatser de får använda. Alla försök att använda blockerade program kommer att stoppas och registreras i programmets logg så att du kan se det senare.

Om du föredrar mer avancerade inställningar så kan du begränsa korrespondens med specifika kontakter på sociala nätverk, begränsa meddelande som innehåller personlig information eller till och med förhindra att meddelanden med vissa ord eller fraser skickas.

Ett högkvalitativt föräldrakontrollprogram ger dig kraft och transparens, vilket gör det enkelt att konfigurera begränsningar för var och en av användarna. Detta innebär dock att du måste vara noga med att logga ut från din egen profil när du är klar på datorn, annars kanske du saboterar dina egna ansträngningar.

Antivirusskydd är precis lika avgörande för din familjs online-säkerhet. Webbplatser som verkar vara legitima kan dessvärre bära på skadlig kod. Alternativt kan de omdirigera ditt barn till en falsk webbplats som ser likadan ut men som faktiskt innehåller en tangentloggare eller datorvirus.

För att se till att ditt barns personuppgifter inte samlas in utan din vetskap ska du införa ett regelbundet schema för automatiska viruskontroller och även en djupgående systemskanning varje månad för att säkerställa att du inte har några oönskade besökare på din hårddisk.

Ge dina barn förtroende och respekt

Barn måste få utrymme att lära sig och växa utifrån sina egna val. Förtryckande innehållskontroller kommer inte att hjälpa dem att uppnå detta. Det kan faktiskt göra dem mer rebelliska.

I slutänden står föräldrar inför ett tvåfrontskrig:

 1. Att begränsa olämplig internet-åtkomst.
 2. Att bekräfta sina barns växande oberoende.

För att undvika att kämpa förgäves är det viktigt att respektera de tekniska aspekterna av online-kontroll och barnens förmåga att kringgå dåliga säkerhetsåtgärder.

Barn föds in i en värld med surfplattor och smartphones och är bekväma med internet på ett sätt som många vuxna inte är. Denna bekvämlighet leder dock ofta till blindhet inför potentiella risker.

Grundregeln för föräldrar: användning av säkerhetskontroller online måste gå hand i hand med att respektera ditt barn. Barns säkerhet online startar med anpassningsbara, kraftfulla föräldrakontroller och backas upp med solida virusskydd. Men detta fungerar bäst när de kombineras med en hälsosam dos respekt och frihet för internetsmarta barn. Med rätt verktyg och rätt attityd kan föräldrar hjälpa sina barn till att göra deras tid online mindre bekymmersam.

Så här väljer du rätt säkerhetsprogram för ditt hushåll

Se till att det program för föräldrakontroll du väljer har ett heltäckande skydd mot internethot.

Föräldrakontroll är bara en del av att skydda din familj mot farorna på internet. Online-säkerhet för barn betyder:

 • Att skydda dina barn från tveksamt material.
 • Att skydda dina enheter mot virus eller skadlig programvara, skräppost och mobila hot.

Ditt säkerhetspaket måste täcka alla dessa för att du ska ha ett starkt skyddsnät.

Som tur är ingår ett heltäckande skydd i många lösningar för internetsäkerhet. Från en central plats får du skydd mot alla hot på nätet.

Marknaden svämmar över av säkerhetsprogram, så det kan kännas rätt förvirrande att välja rätt. Som tur är kan du testa produkter genom att använda en kostnadsfri testversion av säkerhetsprogrammet. Du kan få en känsla för programmet genom att använda en testversion och säkerställa att det passar din familj bra.

Det här behöver dina barn veta om internetsäkerhet

alt

Att lära sina barn om riskerna med online-aktivitet kan vara ännu ett viktigt steg mot att hålla deras upplevelse trygg, rolig och säker. Det kan dock vara en utmaning att skydda barnen när de använder internet som lekplats. Här finns inga lärare som vakar över dem – och som förälder kan man inte övervaka dem hela tiden.

Så hur gör man för att skydda sitt barn på internet? Låt oss titta på hur du kan bygga in olika skydd mot de faror som ditt barn kan utsättas för i vardagen.

1. Prata inte med främlingar

Oavsett om de spelar online-spel med vänner eller deltar i konversationer på sociala medier, kommer barn i kontakt med främlingar varje dag.

Men kommentarstrådar, chattrum och privata meddelanden innehåller även cyberbrottslingar. De gömmer sig bakom avatarer för att lura barn till att lämna ut sina personuppgifter. Brottslingarna kan sedan använda uppgifterna till stjäla din identitet och dina pengar. Dessa nätfiskebedrägerier är särskilt vanliga med sårbara personer som måltavlor, såsom barn och äldre.

Det här behöver dina barn veta: de behöver veta att människor sannolikt inte är de som de utger sig för online. Även om någon ser ut, låter eller agerar som någon i deras ålder kan detta vara falskt. Var alltid vaksam och ge aldrig personlig info till någon, inte ens "kända" vänner. Detta kan inbegripa allt från ålder och plats, till inloggningsinformation eller om barnets föräldrar är hemma.

Så här kan du hjälpa dina barn: att hålla sig till välkända spel eller ryktbara sociala webbplats kan hjälpa till att skydda ditt barn. Att hålla koll på vilka barnen pratar med online och vad de säger kommer ändå att vara svårt. Omfattande internet-säkerhetsprodukter som Kaspersky Premium kan hjälpa till. Dessa förhindrar att ditt barn skickar information som bankkontouppgifter, namn och adresser via chattrum eller direktmeddelanden.

Det är inte bara cyberbrottslingar som är aktiva i de här chattrummen. Tyvärr förekommer mobbning på internet, precis som i verkliga livet.

2. Blockera och rapportera online-mobbare

På gamingwebbplatser och sociala medier loggar vissa människor in bara för att trakassera och reta andra. De som håller på så brukar kallas cybermobbare.

Det är svårt att kontrollera och förhindra cybermobbning. I de flesta online-spelen kan moderatorer försöka stänga av dem. Men det finns så många spelare, så det kan vara svårt att få fast varenda en av dem. Sociala medier kan vara lika svåra eftersom varje plattform har olika riktlinjer när det gäller cybermobbare. De kan definiera trakasserier på ett annat sätt än andra plattformar.

Detta behöver dina barn veta: om någons handlingar får dina barn att känna sig obekväma eller attackerade ska de tala om det för dig. Du eller ditt barn bör dokumentera uppförandet och rapportera det till supportpersonalen om det är möjligt. Det viktigaste av allt är att ditt barn inte stannar kvar och får utstå mer trakasserier. Barnet kan blockera den personen vid behov. Ibland kan mobbning vara en förlängning av trakasserier i verkliga världen, som behöver ytterligare intervention.

Så här kan du hjälpa dina barn: här har du återigen nytta av föräldrakontrollfunktionerna, med dem kan du skydda ditt barn från internetmobbare på den virtuella lekplatsen. De hjälper dig att hålla koll på vilka ditt barn pratar med på nätet, och du kan blockera alla oönskade kontakter. Du kan också få meddelanden som varnar dig när ett specificerat ord används i kommunikationen på nätet.

Märk väl att det är omöjligt att hålla barnet under uppsikt 100 % av tiden även med alla de här skydden. Till synes oskyldiga webbplatser kan fortfarande innehålla skadliga länkar som utsätter hela ditt nätverk för säkerhetsrisker.

3. Vissa länkar, nedladdningar och webbplatser kan göra datorer sjuka

Cyberbrottslingar vet att barn gärna hämtar kostnadsfria program, låtar och spel. De vet också att barn är mer benägna än vuxna att lita på e-postbilagor och länkar.

Det här behöver ditt barn veta: om ditt barn klickar på en sådan länk finns det risk att han eller hon hämtar ett virus som kan utsätta både datorn och hela ditt nätverk för säkerhetsrisker. Det här kan ske oavsiktligt om barnet klickar på en bannerannons som leder till att den skadliga programvaran överförs i hemlighet. Då surfar ditt barn inte längre säkert.

Så här kan du hjälpa dina barn: det bästa skyddet får du genom ett programpaket för internetsäkerhet som kan blockera osäkra länkar och upptäcka skadlig programvara i alla hämtade filer. En total säkerhetsprodukt som Kaspersky Total Security ordnar detta för alla — och alla datorer eller mobila enheter — i ditt hus. Du kan övervaka hela nätverket via din dator och justera säkerhetsinställningarna enskilt för varje dator.

När det gäller barns säkerhet på nätet kan inget ersätta vägledning från föräldrarna. Du kan göra en stor insats bara genom att prata med dina barn. Lär dem att aldrig klicka på "ja"-knappar automatiskt och att hålla sig undan mobbare och potentiella cyberbrottslingar. Paket för internetsäkerhet med föräldrakontrollera är tänkta att komplettera detta genom att övervaka vad barnen gör online.

4. Allt som delas på internet har delats för alltid

Inget kan någonsin raderas helt från internet, även om det aldrig var "officiellt". Barn kanske inte känner till hur permanent det de säger, visar eller delar på nätet är. Men du behöver se till att de vet att det finns många sätt som den här informationen lever vidare på.

Ramverket för internet innebär att inget går att ta bort permanent. Det kommer alltid att finnas rester av data kvar, ungefär som brödsmulor. Genom människor kan privat data lagras längre än planerat. Om ditt barn skickar en bild, ett meddelande eller annan data till någon har den personen alltid ett sätt att spara den. Det går även att tjuvlyssna på ditt barns enheter genom spionprogram eller person-i-mitten-attacker.

Detta behöver ditt barn veta: dela aldrig något online som du inte skulle dela offentligt med alla i resten av ditt liv. Oavsett om ditt barn pratar med en främling eller någon bekant utanför nätet finns risken alltid där. Även tidsbegränsade meddelanden i appar som Snapchat försvinner aldrig permanent från webben.

Så här kan du hjälpa dina barn: säkerställ att de pratar med dig om något tveksamt dyker upp. Tala om för dem att de ska prata med dig om de vill köpa en app, har fått ett meddelande om gratisprylar eller till och med ett meddelande med frågor om dem i verkliga livet. Öppen kommunikation kan vara en vägspärr för mycket skumraskbeteende mot barn online.

De första stegen handlar dock om att aktivera internetsäkerhetsprogram. Nu när du är medveten om risker online är du redo att sitta ner med dina barn och prata om cybersäkerhet.

Så här gör man: 6 sätt att prata med dina barn om internetsäkerhet

alt

I slutänden måste du prata med dina barn om online-hot på ett sätt som de förstår. Internet är fullt av faktiska risker för barn och tonåringar. Men föräldrar kan hjälpa dem att fatta välgrundade beslut online så att de kan vara trygga.

Här är sex sätt att prata om internetsäkerhet med barn.

1. Ställ upp grundregler

Innan du lämnar över datorn eller mobilen till barnen bör ni diskutera vad de kan göra vad de bör undvika.

Bestäm först hur mycket tid de får vara online. När deras tid online inte bara är slösurfande minskar chansen att de driver iväg mot oönskade delar av nätet.

Säg till barnen att prata med dig innan de ger ut information om sig själv, som namn och adress, eller pratar med någon de träffar online. Det är viktigt att de omedelbart säger till dig om de ser något som upprör eller skrämmer dem.

Att behandla andra som man vill bli behandlad själv är viktigt för barn att ha som värdegrund. Anonymiteten på nätet kan få vem som helst att säga elaka saker de normalt sätt inte skulle säga — även barn. Om de hjälper till att göra nätet till en bättre plats kommer de själva att vara gladare där.

2. Tala om hur du övervakar deras onlineanvändning – och varför du gör det

När barn blir äldre och går med i sociala nätverk är det bra att berätta att du kontrollerar vad de lägger upp och varför du gör det. Även tonåringar kan ha svårt att förstå hur deras inlägg påverkar dem på sikt och att internet aldrig glömmer. Det är bra att de vet att du håller ett öga på dem därför att du bryr dig om dem – och inte för att vara taskig.

Det kan vara en svår balansgång att försöka hålla barnen säkra utan att de upplever att du inte litar på dem. Sätt gränser och diskutera situationer där du kan behöva gå över dem.

Om du ser att övervakningen orsakar konflikter kan du behöva prova ett annat sätt. Påminn barnen om att deras säkerhet är viktigast av allt, men var inte rädd för att ge dem lite större frihet när de blir äldre.

Med program för föräldrakontroll, som Kaspersky Safe Kids, kan du övervaka och hantera barnens onlineaktiviteter.

3. Prata om vad som är på gång i deras liv

Det är avgörande inom många aspekter av föräldraskap att barnen känner att de kan prata med dig om allt – och i synnerhet när det gäller onlinesäkerhet. Internetmobbning liknar nämligen den verkliga motsvarigheten. Barnen är ofta rädda att säga något. De är rädda att du ska bli arg på dem eller att de inte ska få använda internet.

Se till barnen förstår att du är intresserad av alla delar av deras liv. Se också till att de vet att de kan komma till dig med eventuella problem. Lyssna aktivt under regelbundna samtal för att visa barnen att du alltid finns där, oavsett vad som händer.

4. Lär barnen hur de själva kan agera

Lär dina barn hur de kan agera förebyggande med funktionerna för sekretess, rapportering och blockering på de webbplatser de besöker.

Äldre barn kanske kan mer om onlinevärlden än du. Fundera på att se dem som experterna. Låt dem visa dig säkerhetsfunktionerna på de platser de använder ofta.

5. Engagera barnen i beslutsfattandet

Precis som alla samtal mellan föräldrar och barn bör onlinesäkerhet vara samtal som båda sidor lär sig av – inte ensidiga föreläsningar.

Fråga vad de tycker om det de ser online om de tror att det kan vara farligt. Om de inte håller med dig om att det kan vara det: lyssna på varför, och var beredd på att besvara deras tankar. Även om de inte tycker om reglerna är det mer troligt att barnen följer dem om de upplever att de deltog i skapandet av dem.

6. Glöm inte bort det som är positivt

Det är viktigt att inte få hela internet att verka som en skrämmande plats som bör undvikas till varje pris.

Hjälp till att skapa ett ansvarsfullt onlinebeteende genom att prata om hur internet kan vara till nytta i skolarbete och intressen. Barnen följer sina föräldrars exempel på många sätt, både synligt och osynligt. Om du visar hur du använder internet på ett ansvarsfullt går budskapet fram mycket bättre än med bara regler och begränsningar.

Internetsäkerhetstips för barn — viktiga råd för föräldrar att ta med sig

Dagens barn växer upp i en värld där mycket kretsar kring internet. Det är omöjligt att undvika att de introduceras för internet och den digitala världen. Det du kan göra är att skydda dem och undvika risker vid genom att lära dem att agera säkert på internet. Det börjar med en bra strategi. De här tipsen kan vara till hjälp.

Sammanfattningsvis, här kommer de mest värdefulla råden för att dina barn ska vara trygga online:

 • Prata med dina barn om de potentiella faror de kan möta online.
 • Flytta ditt barns dator till ett gemensamt familjeutrymme om det är möjligt.
 • Försök att göra datorn till en delad familjeupplevelse.
 • Uppmuntra barnen att prata med dig om sådant de upplever online som gör dem upprörda eller får dem att känna sig obekväma.
 • Begränsa innehållet som kan nås via datorn:
  • Många internetsäkerhetslösningar kan hjälpa dig att göra detta
  • Internet Explorer innehåller ett verktyg för klassificering av innehåll som också kan hjälpa till
 • Tillhandahåll riktlinjer som gör det möjligt för ditt barn att veta vad de får och inte får göra på internet. Till exempel kan dina riktlinjer ange om barnet får:
  • Registrera sig på sociala nätverk eller andra webbplatser
  • Köpa saker online
  • Ladda ner musik-, video- eller programfiler
  • Använda snabbmeddelandeprogram
  • Besöka chattrum på internet
  • Om ditt barn får använda snabbmeddelanden och/eller besöka chattrum är det bra att förklara för barnet att det är farligt att chatta med eller skicka meddelanden till personer som de inte känner och litar på.
 • Ladda ner och installera de senaste säkerhetspatcharna och uppdateringarna till alla dina enheter när de kommer ut. Detta inbegriper dina operativsystem, appar och annan programvara.
 • Installera en rigorös antivirusprodukt som klarar av att försvara familjens alla datorer och mobila enheter mot skadliga program och hackare. Många internetsäkerhetsprodukter kombinerar antivirusfunktioner med avancerade föräldrakontrollfunktioner som gör det lättare att skydda barnen när de är online. Du bör leta efter dessa funktioner:
  • Anti-Malware
  • Skräppostfiltrering
  • Skydd mot nätfiske
  • Föräldrakontroller
  • Webbläsarövervakning i realtid
 • Många internetsäkerhetslösningar kan hjälpa dig att göra detta
 • Internet Explorer innehåller ett verktyg för klassificering av innehåll som också kan hjälpa till
 • Registrera sig på sociala nätverk eller andra webbplatser
 • Köpa saker online
 • Ladda ner musik-, video- eller programfiler
 • Använda snabbmeddelandeprogram
 • Besöka chattrum på internet
 • Om ditt barn får använda snabbmeddelanden och/eller besöka chattrum är det bra att förklara för barnet att det är farligt att chatta med eller skicka meddelanden till personer som de inte känner och litar på.
 • Anti-Malware
 • Skräppostfiltrering
 • Skydd mot nätfiske
 • Föräldrakontroller
 • Webbläsarövervakning i realtid

Relaterade artiklar:

Internetsäkerhet för barn: tips för att hålla barnen säkra online

Kaspersky har tips för att skydda barnen online. Se till att barnen är säkra online med tips för att skydda barnen från pedofiler, stötande innehåll och mobbare.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg