Hoppa till huvudinnehållet

Skydda barnen online

Skydda barnen online

Det kan vara svårt att skydda barnen när de spelar eller leker på internet, men med våra säkerhetslösningar kan du ge dem en trygg, rolig och säker upplevelse.

Mer än 50 procent av alla barn mellan sex och nio år surfar på nätet varje dag*. Och precis som när de leker i skolan eller på lekplatsen kommer de att fatta en del egna beslut – och begå en del misstag.

Det kan vara en utmaning att skydda barnen när de använder internet som lekplats. Här finns inga lärare som hjälper dem – och som förälder kan man inte vara med och vaka över dem ständigt!

Så hur gör man för att skydda sitt barn på internet? Låt oss titta på hur du kan bygga in olika skydd mot de faror som ditt barn kan utsättas för i vardagen…

Blockera olämpliga webbplatser

Föga överraskande är inte alla webbplatser barntillåtna. Ditt barn kan oavsiktligt stöta på en olämplig webbplats genom en enkel sökfråga i valfri sökmotor, eller genom att klicka på en länk från en kompis.

Hur ser man till att barnen är trygga på internet utan att vara överbeskyddande?

Programvara för föräldrakontroll kan vara svaret. Den finns som fristående lösning eller som en del i olika internetsäkerhetspaket. Med föräldrakontrollen får du en "säker sökning"-funktion som blockerar olämpligt innehåll. I de flesta föräldrakontrollsprogram får du även detaljerade rapporter om vad ditt barn har för sig på internet.

Men ibland är det de synbart säkra webbplatserna som förstör den virtuella lekplatsen.

Prata inte med främlingar

Det kan vara kul för ditt barn att spela det senaste onlinespelet med kompisarna och kommunicera med dem via något chattrum. Men i de här chattrummen lurar även cyberbrottslingar som döljer sig bakom avatarer för att få barnen att lämna ut personuppgifter. Brottslingarna kan sedan använda uppgifterna till stjäla din identitet och dina pengar.

Se till att ditt barn surfar säkert genom att bara tillåta välkända spel och spel från tillförlitliga webbplatser.

Att hålla koll på vilka barnen pratar med online och vad de säger kan vara desto svårare. Med våra produkter för heltäckande internetsäkerhet, t.ex. Kaspersky Total Security, kan du förhindra att ditt barn lämnar ut information som kontouppgifter, namn och adresser i chattrum och i snabbmeddelanden.

Och det är inte bara cyberbrottslingar som är aktiva i de här chattrummen. Tyvärr förekommer mobbning på internet, precis som i verkliga livet.

Stå upp mot mobbarna

På spelwebbplatser kan det finnas deltagare som bara är ute efter att trakassera och håna andra spelare. De som håller på så brukar kallas cybermobbare.

Det är svårt att kontrollera och förhindra cybermobbning i dataspelskretsar. Även om de flesta onlinespel har moderatorer som jobbar med att stänga av översittare, är det inte lätt att hålla ordning på alla som missköter sig eftersom det finns så många spelare.

Här har du återigen nytta av föräldrakontrollfunktionerna: med dem kan du skydda ditt barn från internetmobbare på den virtuella lekplatsen. De hjälper dig att hålla koll på vilka ditt barn pratar med på nätet, och du kan blockera alla oönskade kontakter. Du kan också få meddelanden som varnar dig när ett specificerat ord används i kommunikationen på nätet.

Märk väl att det är omöjligt att hålla barnet under uppsikt precis hela tiden även med alla de här skydden. Till synes oskyldiga webbplatser kan fortfarande innehålla skadliga länkar som utsätter hela ditt nätverk för säkerhetsrisker.

Hämta inga virus

Cyberbrottslingar vet att barn gärna hämtar kostnadsfria program, låtar och spel. De vet också att barn är mer benägna än vuxna att lita på e-postbilagor och länkar.

Om ditt barn klickar på en sådan länk finns det risk att han eller hon hämtar ett virus som kan utsätta både datorn och hela ditt nätverk för säkerhetsrisker. Det här kan ske oavsiktligt om barnet klickar på en bannerannons som leder till att den skadliga programvaran överförs i hemlighet. Då surfar ditt barn inte längre säkert.

Det bästa skyddet får du genom ett programpaket för internetsäkerhet som kan blockera osäkra länkar och upptäcka skadlig programvara i alla hämtade filer. Med en komplett säkerhetsprodukt som Kaspersky Total Security får du ett sådant skydd för alla i hushållet. Du kan övervaka hela nätverket via din dator och justera säkerhetsinställningarna enskilt för varje dator.

Barnens säkerhet på internet är högsta prioritet

När det gäller barns säkerhet på nätet kan inget ersätta vägledning från föräldrarna. Du kan göra en stor insats bara genom att prata med dina barn. Lär dem att aldrig klicka på "ja"-knappar automatiskt och att hålla sig undan mobbare och potentiella cyberbrottslingar.

Du kan komplettera din vägledning med olika programpaket för internetsäkerhet. Genom att hålla uppsikt över dina barns aktiviteter på nätet bidrar du till en trygg virtuell lekplats.

Med de bästa produkterna för heltäckande säkerhetslösningar kan du även fjärrövervaka och -hantera alla datorer i hushållet från din egen dator.

Till syvende och sist är det ju så att barn måste få leka. Det är vårt jobb att hålla lekplatsen så säker som det bara går.

Andra artiklar och länkar om internetsäkerhet för barn

Skydda barnen online

Kaspersky har tips för att skydda barnen online. Se till att barnen är säkra online med tips för att skydda barnen från pedofiler, stötande innehåll och mobbare.
Kaspersky logo

Related articles