Hoppa till huvudinnehållet

Barns säkerhet online: appar och hemsidor som föräldrar behöver känna till

Vilka appar och hemsidor som barn och tonåringar använder förändras hela tiden. Även om de flesta barnapparna är roliga och harmlösa så finns det de som i värsta fall kan leda till riskabla situationer. Detta kan innebära att de kommer får oönskad kontakt med främlingar, råkar avslöja personliga uppgifter och cybermobbning – samt andra faror.

För att säkerställa att barnen använder appar avsedda för deras åldersgrupp och omständigheter är det viktigt att känna till riskerna.

I denna artikel går vi igenom appar och hemsidor som kan vara farliga för barn.

Tik Tok

Vad är Tik Tok?

Tik Tok är en väldigt populär app bland barn och ungdomar med mer än 1,65 miljarder nedladdningar. På Tik Tok kan användare skapa, dela och upptäcka korta musikvideor. Det har kallats den digitala tidsålderns karaoke. Specialeffekter kan läggas till i videorna, vilket låter användare uttrycka sig kreativt.

Är det säkert för barn att använda Tik Tok?

 • När användare som är mellan 13 och 15 år registrerar sig på appen ställs deras konto automatiskt in som privat. Denna funktion innebär att bara vänner kan kommentera på videor. Endast användare som är 16 år eller äldre kan livesända eller använda direktmeddelanden, och endast användare som är över 18 kan köpa, skicka eller ta emot virtuella gåvor.
 • Appen saknar dock någon forma av åldersverifiering och förlitar sig på att användarna faktiskt anger sina födelsedatum.
 • Eftersom appen uppmanar användare att uppträda finns det många som vill visa vad de kan, vilket också leder till att förövare kan använda sig av smicker och komplimanger för att inleda kontakt med yngre personer.
 • Det finns föräldrar som uttryckt oro över att olämpligt språk används i vissa videor (dock hindrar appen användare från att söka efter anstötligt material såsom ”sex” eller ”porr”).
 • Föräldrar kan också använda ”Restricted Mode” (Begränsat läge) för att i viss utsträckning kunna styra vad barnet ser, eller ”Family Safety Mode” (familjesäkerhetsläget) för att para ihop barnets konto med deras eget för att få full kontroll över inställningarna.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Omegle

Vad är Omegle?

Omegle är en gratis chattsida där man kan prata med andra användare utan att registrera sig. Appens marknadsföringsslogan är ”Talk with strangers!” (Prata med främlingar!) Man paras ihop med en annan slumpmässigt utvald användare som är inloggad på sidan någonstans i världen.

Både text- och videochattar finns att tillgå, samt ”intresse”-etiketter som gör att man kan prata med andra användare utifrån gemensamma intressen. Dess popularitet steg markant markant under coronapandemin 2020.

Chattarna är anonyma, förutsatt att du inte avslöjar din identitet. När chatten börjar identifieras folk som ”du” och ”främling”. Användare som känner sig obekväma kan använda ”Stop”-knappen för att lämna sidan eller börja chatta med någon annan. 

Är det säkert för barn att använda Omegle?

 • Omegle är transparenta när det gäller farorna på sidan. Det står klart och tydligt ”Det är känt att förbrytare använder Omegle, så var försiktig”.
 • Med det sagt har Omegle inga tydliga riktlinjer eller föräldrakontroll för att skydda barn.
 • Omegle kopplar ihop barn med främlingar oavsett ålder. Om du vill skydda ditt barn från de faror som gömmer sig på sidor som Omegle är det viktigt att du pratar med dem om det. Att förklara vad och vem som kan finnas därute med skadliga intentioner kan vara det bästa försvaret.
 • De främsta farhågorna föräldrar har gällande appen är en potentiella förekomsten av cybermobbning och grooming online.
 • Omegle har ingen funktion för att blockera andra användare, men användare kan anmäla olämpligt beteende.
 • Omegle stänger av användare för skoningslöst och olämpligt agerande, men avstängningarna är baserade på eras IP-adresser. Sådana avstängningar fungerar inte mot lättillgänglig mjukvara såsom virtuella privata nätverk (VPN).

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Houseparty

Vad är Houseparty?

Houseparty är en videochattapp där vänner kan kommunicera med varandra via direktsänd video eller text i chattgrupper, antingen en och en eller i grupper upp till åtta personer. Användare kan spela spel med andra personer i chattgruppen.

Är det säkert för barn att använda Houseparty?

 • Houseparty skriver att man måste vara äldre än 13 år för att skapa ett konto, men saknar åldersverifikation – användarna anger bara ett födelsedatum.
 • Inga kontroller görs och videosändningarna är live, så det finns inget som hindrar barn från att se olämpligt material.
 • Appen har ingen sorts föräldrakontroll.
 • Vid installation är inte Houseparty inställt som privat. Detta innebär att när appen används kan vänner (eller vänner till vänner som man kanske inte känner) automatiskt starta en videochatt med dig utan att man behöver godkänna detta.
 • Andra kan också se vilka samtal du deltar i, vem du pratar med, och kan ansluta utan en inbjudan.
 • Användare skickar länkar via chatt och tar skärmdumpar.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Tellonym

Vad är Tellonym?

Tellonym är en anonym meddelande app som beskriver sig själv som ”internets ärligaste plats”.

Användare kan ställa och besvara frågor om varandra utan att uppge sin identitet och har blivit väldigt populär på högstadier och gymnasier.

Är det säker för barn att använda Tellonym?

 • Innehållet är användarskapat och anonymt, och rapporter om cybermobbning, hot om våld och vuxenmaterial, inklusive sexuellt innehåll och referenser till droger och alkohol (förutsatt att inga filter aktiverats) har förekommit.
 • Appen har ingen ålderverifikation, även om den rekommenderade åldern på App Store är satt till 17+.
 • Standardinställningen är att konton är offentliga, vilket innebär att främlingar kan kontakta ditt barn.
 • Appen har en funktion som låter användaren dela var de befinner sig. Som standard är denna funktion avstängd, men det är värt att kontrollera om ditt barn har den avstängd.
 • Appen har anmälning- och blockeringsfunktioner och förhållningsregler som användarna måste följa.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: I Tellonyms användarvillkor står det att användarna måste vara 13 år eller äldre, men App Store har angivit 17+ som rekommenderad ålder.

Farliga appar för tonåringar

Snapchat

Vad är Snapchat?

Snapchat är en app där man kan skicka bilder och videor som försvinner när de tagits emot. Användare kan använda filter och specialeffekter för att redigera bilder.

Är det säkert för barn att använda Snapchat?

 • Enligt Snapchats användarvillkor måste man vara över 13 för att registrera sig, men ännu en gång finns ingen åldersverifikation för att faktiskt kontrollera användarens ålder.
 • Många barn tror att det inte går att spara bilder och sprida från Snapchat, så många blir mer bekväma med att dela bilder som de annars inte skulle skickat. Dessvärre kan användare ta en skärmdump av bilden innan den försvinner från appen, och bilderna ligger kvar på Snapchats servrar i upp till 30 dagar.
 • Det finns föräldrar som larmat om material som inte är lämpligt för barnens ålder, samt marknadsföringsmetoder förklädda till frågesport med målet att samla användardata.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

YOLO

Vad är YOLO?

YOLO är en förkortning av uttrycket ”You Only Live Once” (Man lever bara en gång) och är även namnet på en fråge- och svarsapp i Snapchat. Användare kan lägga upp anonyma frågor och kommentarer på en Snapchat-story och bifoga en bild.

När en användare kopplat appen till ett Snapchat-konto får de en förfrågan om att ”ta emot anonyma meddelanden” och skapa en fråga som andra sedan ska skicka ”ärliga svar” på.

Är det säkert för barn att använda YOLO?

 • Appens anonyma inslag, och andra liknande appar, kan bli fristäder för mobbning och ibland brutalt ärliga kommentarer. Tidigare har Apple och Google tagit bort liknande anonyma appar på grund av de stora riskerna för cybermobbning och hatpropaganda.
 • Användare kan rapportera andra personer, men det går inte att blocka någon eftersom användarna är anonyma. Om någon svarar med trakasserier är tanken att algoritmen ska identifiera detta, och i användarvillkoren står det skrivet att ”stötande innehåll” inte tolereras. Om man anmäler en kommentar kommer den tas bort om den anses stötande.
 • Appen ger inga tydliga svar kring vilken användardata som delas.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Kik

Vad är Kik?

Kik är en grattis meddelandeapp utan någon övre teckengräns. Den låter barn skapa ett användarnamn och skriva till främlingar utan att ange sitt mobilnummer. Användare kan använda plattformen för att dela foton, videor och spel.

Är det säkert för barn att använda Kik?

 • Appen låter barn chatta med främlingar online. Eftersom användare endast behöver ett användarnamn för att identifiera sig (alltså kopplas inte kontot till ett telefonnummer) gör Kik mer än de flesta apparna för att säkerställa anonymitet.
 • Kombinationen anonymitet, möjligheten att söka efter profiler utifrån ålder och skicka bilder som inte lagras på telefoner har kritiserats.
 • Kik har inga föräldrakontroller.
 • 2018 rapporterade BBC att Kik hade förekommit i 1 100 fall gällande sexuella övergrepp mot barn i Storbritannien, vilket skapade en bild av att det var en av de skadligaste apparna för barn att använda.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Discord

Vad är Discord?

Discord är ett program för röst- och textchattande som är populärt bland de som spelar TV- och datorspel. Spelarna använder det för att chatta med andra spelare medan de spelar eller för att ge tips och råd på spelspecifika servrar.

En del spel, till exempel Fortnite, har officiellt verifierade Discord-servrar där fans kan samlas och diskutera spelet.

Är det säkert för barn att använda Discord?

 • Discord har information på sin hemsida riktad till föräldrar och vårdnadshavare med tips om hur man säkerställer barnets trygghet.  
 • Discord har också en ”Sydda mig”-funktion som automatiskt blockerar olämpliga bilder som skickas i direkt meddelanden. Detta behöver aktiveras när barnet skapar sitt konto. Funktionen kan dock inte känna av text, så dit barn kan fortfarande ta emot meddelanden som innehåller olämpligt eller stötande språk.
 • Du kan ställa in ditt barns sekretessinställningar så att personer de inte känner inte kan kontakta dem, men de kommer fortfarande ha tillträde till offentliga servrar. Ditt barn kan på offentliga servrar komma i kontakt med bilder, videor, eller kommentarer som de kan uppfatta som stötande.
 • Man kan enkelt blockera en användare direkt i appen genom att klicka på deras profil.
 • Att rapportera individuella innehållsstycken är mer komplicerat. Du måste skicka ett meddelande till Discord och en länk till meddelandet, bilden eller videon du vill rapportera.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Twitch

Vad är Twitch?

Twitch är en strömningssida som är populär bland folk som spelar TV- och datorspel där användare kan visa hur de spelar i realtid medan andra användare tittar på och kommenterar. Användare kan också titta på inspelningar från spelsession och chatta med andra spelare.

Det går inte att gå med i ett spel som spelas på Twitch, men du kan prata med andra som tittar på spelet i livechatten.

Är det säkert för barn att använda Twitch?

 • När livesändningar är inblandade finns det alltid risk att ofiltrerat språk används eller att olämpliga bilder visas eftersom materialet inte redigeras.
 • Twitchs chattfunktion kan bli kaotisk på mer populära strömmar med många tittare eftersom alla skriver samtidigt i ett försök att få interagera med sina favoritstreamers. På större kanaler kan dessa chatter förvandlas till en skriktävling med inslag av cybermobbning och hatpropaganda. När detta sker är det svårt för moderatorerna att hänga med i den överbelastade chatten.
 • Om sändningen är live bör du se till att spelet ditt barn strömmar är lämpligt för barn i deras ålder och se till att chatten hålls under uppsyn så att den inte bjuder in till oönskad uppmärksamhet.
 • Om ditt barn mest tittar på andra som spelar är det bäst att gör efterforskning på människorna och kanalerna som ditt barn tittar på för att säkerställa att de tittar på sändningar som är lämpliga för barn i deras ålder.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

Tumblr

Vad är Tumblr?

Tumblr är en mikrobloggsida där användare kan dela foton, videor, korta blogginlägg, giffar och länkar. Sidan har även en inbyggd chattfunktion. Det är också en sida där barn och tonåringar kan hitta varandra och diskutera saker de är fans av, till exempel skapa inlägg om serier eller filmer de gillar.

Är det säkert för barn att använda Tumblr?

 • Tumblr förbjöd pornografiskt innehåll 2018, men det går fortfarande att se sexuellt suggestiva bilder på plattformen. Det har också förekommit rapporter om inlägg som förhärligar anorexia (ibland kallade pro-ana) posts, inlägg som uppmuntrar till självskadebeteende och andra typer av olämpligt innehåll.
 • Sajten har inga föräldrakontrollfunktioner, men det finns sekretess inställningar som du kan hjälpa ditt barn ställa in.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 16+

Instagram

Vad är Instagram?

Med tanke på hur populärt den är så är du troligen mer bekant med Instagram än andra appar avsedda för fotodelning. Användare lägger upp bilder på sina profiler som de kan redigera med hjälp av filter, eller ”stories” som ligger uppe i 24 timmar. Appen ägs av Facebook, och de flesta följer vänner, familjemedlemmar och kändisar. Det finns även en direktsändningsfunktion.

Är det säkert för barn att använda Instagram?

 • Appen har inbyggda funktioner som automatiskt tar bort stötande ord och kommentarer. Du kan även lägga in en egen lista med ord som du inte vill ska visas. Det är dock fortfarande möjligt att hitta material och kommentarer med vuxet eller olämpligt innehåll (det finns dock en funktion som kan användas för att flagga olämpligt material).
 • Det finns människor som använder appen för att skriva elaka eller otrevliga kommentarer. Detta kallas att ”trolla” och görs oftast anonymt.
 • Användarna kan justera sina inställningar för att inte visa var de befinner sig eller blockera vissa användare, men många användare bryr sig inte mycket om sina inställningar och kommer i kontakt med personer de inte känner.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 13+

WhatsApp

Vad är WhatsApp?

Många föräldrar använder WhatsApp. Det är en populär meddelandeapp som användare kan använda för att skicka meddelanden, videor, foton, ringa samtal och videochatta med andra personer över hela världen.

Är det säkert för barn att använda WhatsApp?

 • Även om ditt barn eller tonåring endast kan kommunicera med personer i deras kontaktlista kan fortfarande material som inte är lämpligt för personer i deras ålder delas. Detta är framförallt ett problem om de lagts till i ett gruppsamtal med andra vänner, vilket kan innebära att de har kontakter i sin telefon som de aldrig träffat i verkligheten.
 • Det är alltså möjligt att de blir kontaktade av personer som de inte känner, samt att det finns en risk att den personen skickar material till dem.
 • Även om användaren inte kan styra över vem som lägger till dem i gruppchatter kan de alltid styra över deras eget deltagande. De kan hoppa ur dem närhelst de vill.
 • Det är en bra idé att säga till barnet att om de hamnar i ett gruppsamtal med någon de inte känner och tycker är obehaglig så bör de hoppa ur chatten och prata med er om det.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 16+

YouTube Kids

Vad är YouTube Kids?

YouTube beskriver YouTube Kids som en mer ”avgränsad miljö där barn kan utforska YouTube” där det är lättare för föräldrar och vårdnadshavare att vägleda dem.

I själva verket är det en separat version av den populära videodelningssidan helt riktad till barn. En av dess bästa funktioner är timern. Den låter dig sätta gränser för hur länge dina barn kan titta på appen.

Är det säkert för barn att använda YouTube Kids?

 • Appen är till stora delar säker eftersom dess algoritmer filtrerar ut innehåll som inte är lämpligt för barn. Man använder sig även om mänskliga moderatorer. Med det sagt finns det fortfarande en liten risk att material som innehåller nakenhet eller våld slinker igenom nätet.
 • Rapporter har kommit in om videor som ser ut som att de är barnvänliga när de i själva verket är något helt annat. Dessa videor har barnvänliga titlar och börjar med välkända karaktärer från barnprogram (till exempel Greta Gris) men blir sedan konstiga eller till och med obehagliga. Vissa videor har etiketter som är medvetet utformade för att lura YouTubes algoritm.
 • YouTube varnar att barn kan komma att se saker de inte vill se och att man bör blockera eller rapportera olämpliga videor.
 • Om användaren inte har premiumversionen kommer de se reklamsnuttar, inklusive reklam för snabbmat eller produkter du kanske inte vill att ditt barn ska se.

Finns en officiell åldersgräns?

Officiell åldersgräns: 4+

9 tips för hur du kan prata med dina barn om internetsäkerhet

Nu har du fått lära dig om några potentiellt farliga appar och hemsidor. Det är dags för dig att sitta ner med ditt barn och prata om internet och säkerhet online.

Här är några tips och råd för hur du kan få saker att gå bra:

1. Fråga ditt barn om vilka appar och hemsidor de använder

Be ditt barn visa och lära dig mer om deras favoritappar, -spel och -hemsidor. Detta kommer ge dig insikt i hur de fungerar och belysa eventuella problem med de värsta apparna för barn.

2. Diskutera eventuella farhågor med ditt barn

Om du känner att ditt barn använder appar eller hemsidor som kan vara farliga för barn eller tonåringar, förklara för dem vad du är orolig för. Om så är möjligt, fatta ett gemensamt beslut med ditt barn så att de förstår varför de inte bör använda något.

3. Var ärlig och rak med dina barn

Prata med dem om vad som händer om man använder teknik på fel sätt. Lär dina barn om cybermobbning, hacking och social manipulation och grooming online.

4. Försäkra dina barn om att de kan prata med dig

Säg att du inte kommer överreagera om de berättar om något de sett online, till exempel elaka kommentarer, sexuellt material eller våldsamma bilder. Säg att du tycker det är bättre att ni pratar om det än att de håller det för sig själva. Visa dem hur de ska göra för att blockera eller rapportera innehåll de tycker är obehagligt.

5. Sätt gränser, men var realistisk

De gränser du sätter gällande internetanvändande kommer bero på barnets ålder och vad som passar för er familj. Gränserna kan innefatta saker som överenskommelser för hur mycket tid de får spendera online och när, inte säga saker i textmeddelanden som de inte skulle kunna säga om man träffades fysiskt, inte skicka privata bilder eller att du får veta deras lösenord så du kan kolla deras telefon.

6. Fixa föräldrakontroll

Fixa eller gå igenom din föräldrakontroll och internetfilter. Föräldrakontroller är utformade så det ska vara lättare att skydda barn från olämpligt material online. Dessa kontroller kan användas på olika sätt. De kan till exempel användas för att säkerställa att ditt barn endast kommer åt material som är lämpligt för deras ålder, ställa in användningstider, granska aktivitet och hindra att personlig information sprids till främlingar.

7. Se till att ditt barn kör de senaste antivirusprogrammen

Antivirusprogram skyddar dina enheter från inkommande hot och söker upp, neutraliserar och varnar för möjliga hot mot systemet. Det kommer nya virus hela tiden, och antivirusprogram håller jämna steg med de senaste hoten.

8. Se till att ditt barns sekretessinställningar är maximerade

Nästan alla sociala medieappar har sekretessinställningar som kan justeras. Ta reda på vilka de är, och sätt dig med barnen och ställ in dem tillsammans.

9. Använd en betrodd cybersäkerhetslösning på alla dina barns enheter

Kaspersky Safe Kids är utformat för att skydda dina barn online. Den innehåller en app på barnets enhet och en app på din telefon, så att du kan se rapporter och anpassa inställningar. Föräldrakontroll finns inbyggd i mjukvaran och låter dig till och med ställa in skärmtiden per enhet.

Relaterade artiklar:

Barns säkerhet online: appar och hemsidor som föräldrar behöver känna till

Vilka appar och hemsidor är mest farliga för barn? Lär dig mer om riskerna och hur du kan skydda ditt barn online.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg