Hoppa till huvudinnehållet

De 10 bästa sätten att stoppa mobbning online

Mobbning har definitivt utvecklats från att vara slagsmål efter skolan över lunchpengar. Den har faktiskt hängt med i tiden och gått över till e-post, sms och sociala medier. Och även om du kanske vet vilken skada som har orsakats visar statistik att detta är ett utbrett och farligt problem. Vi tar en titt på nätmobbning enligt siffror och de 10 bästa sätten att eliminera onlineattacker.

1) Berätta för någon

Enligt DoSomething.org berättar endast 1 av 10 offer om nätmobbning för en betrodd vuxen och ändå är 68 % av alla tonåringar överens om att nätmobbning är ett allvarligt problem. Ofta orsakas denna bristande kommunikation av skam eller rädsla. Barnen är oroliga att om de berättar för en vuxen förvärras trakasserierna när mobbaren får veta det, eller att lärare och föräldrar inte kan göra någonting för att stoppa mobbningen. Det är jätteviktigt att du vidtar åtgärder om du tror att ditt barn mobbas online. Hitta praktiska sätt att ta itu med problemet, till exempel att involvera skolans administrativa personal eller kontakta sociala mediewebbplatser direkt.

2) Spara allt

I vissa fall går mobbning över gränsen till att bli kriminella trakasserier eller hot. Det var det som hände Izzy Dix, som i september 2013 begick självmord efter ständiga trakasserier online. Trots att polisen startade en utredning av händelsen fanns det ingen rättslig grund för att åtala ”trollen online” för Izzys död. Hennes mamma Gabbi har nu fått tag på utdrag som visar ett mönster av mobbning på sociala medier och vill att utredningen öppnas igen. Om ditt barn utsätts för nätmobbning bör du se till att spara alla inlägg och meddelanden från mobbaren genom att ta skärmbilder eller foton på din smarta telefon, förutom att registrera datum och tid.

3) Låt dig inte påverkas

Nobullying.com rapporterar att 55 % av alla tonåringar som använder sociala medier har bevittnat någon form av mobbning och att 95 % har ignorerat beteendet helt och hållet. För att motverka detta rekommenderas en blandning av bekräftelse och undvikande. De som observerar attackerna måste vara beredda att rapportera problem till vänner, familj eller lärare, medan de som utsätts för mobbning ofta gör bäst i att ignorera dessa attacker istället för att reagera. Målet för alla mobbare är att driva offret till ilska, det vill säga att ”komma åt” offret och få honom eller henne ett bekräfta löjliga eller skadliga påståenden. Det bästa alternativet är att blockera mobbaren från sociala medier och e-postkonton helt och hållet.

4) Mer information

Enligt InternetSafety101.org är bara 7 % av alla föräldrar oroliga över nätmobbning, trots att 33 % av alla tonåringar har utsatts.

Det är av yttersta vikt att föräldrar lär sig allt de kan om det barnen gör på internet och med sina smarta telefoner. En missuppfattning är faktiskt att killar alltid är angripare och tjejer de sannolika offren. Men det är precis lika stor sannolikhet att tjejer och killar är offer och mobbare. Killar är mer benägna att hota, medan tjejer fokuserar på emotionell misshandel med syfte att underminera offrets självkänsla, vilket kan orsaka mer skada.

5) Förstå omfattningen

Många vuxna tror att sociala medier är den sannolika platsen för mobbning, och de har rätt. Men, eftersom 73 % av alla tonåringar nu använder smarta telefoner kan den potentiella skadan få en större omfattning. Mobbning kan ske på Facebook, Twitter och Instagram eller via Snapchat, e-postmeddelanden och sms som kommer direkt från mobbare. Och eftersom dessa telefoner aldrig är långt från tonåringarnas händer kan trakasserierna bli nästan konstanta. Med teknik som förändras så snabbt är det viktigt att alltid övervaka barnens mobila enheter och deras beteende online för att upptäcka potentiella hot.

6) Känn igen tecknen

Ett nätmobbat barn ser inte annorlunda ut än andra ungdomar, men vill ofta inte prata om sin dag eller lämna ut personlig information. Men enligt National Crime Prevention Council (NCPC) bör du leta efter andra tecken, t.ex. ett tappat intresse för favoritaktiviteter, skolkning och förändringar i sov- eller matvanor. Dessa kan vara varningssignaler, men du kanske också lägger märke till en plötslig avsaknad av intresse för att använda datorn eller – när ett barn är angripare – extrem ilska om du tar bort hans eller hennes telefon eller dator.

7) Skydda dina data

I fallet med Izzy Dix kunde mobbarna skapa en falsk Facebook-profil med ett stulet fotografi för att publicera skadliga meddelanden. Det är viktigt att du och din tonåring är noggranna när det gäller publicering av data online. Det är en bra idé att begränsa antalet personliga foton och information som din tonåring publicerar online. Se till att han eller hon alltid förvarar lösenord säkert och byter dem regelbundet. Mobbare har kunnat ”kapa” offrens profiler för att publicera oförskämda och kränkande kommentarer. Tonåringar bör även alltid ställa in profiler på sociala medier som ”privata” och ignorera meddelanden från personer de inte känner helt och hållet.

8) Sjunk inte till samma nivå

Liksom Nobullying.com har noterat hämnas vissa drabbade mot mobbarna och blir sedan mobbare själva. Även om detta kan tyckas vara ett sätt att lösa problemet resulterar det ofta i en sorts kamp fram och tillbaka mellan offret och angriparen som tenderar att fortsätta beteendet. Se till att lära dina tonåringar att visa respekt för andras känslor och integritet på internet. Berätta för dina barn att du förstår impulsen att hämnas, men att det långsiktigt är bäst att inte göra på det sättet.

9) Stå enade

Det är viktigt att stå enade och leta efter långsiktiga lösningar på nätmobbning. I Kanada introducerades ett nytt lagförslag som gör det olagligt att distribuera bilder på en person utan dennes samtycke samt gör att polisen får befogenhet för information om internetanvändare baserat på rimliga skäl att misstänka att ett brott har begåtts. Lagförslaget är inte perfekt, men det kan bli en vägledning för framtida lagstiftning som håller barn säkra på internet. I USA varierar däremot lagarna beroende på delstat, så det är viktigt att förstå dina rättigheter och rapportera saker till lämplig myndighet om de blir okontrollerbara.

10) Håll mobbarna ansvariga

Ett team av forskare vid Clemson University håller på att utveckla ett program som skannar igenom foton, videor och data från sociala medier för att känna igen tecken på mobbning. Om mobbning upptäcks meddelar appen offret, dennes föräldrar, skolpersonal och även gärningsmannen, vilket i praktiken ger total insyn för att stoppa mobbning i dess linda. Även utan en färdig app bör föräldrar hålla mobbare ansvariga genom att meddela skolan och mobbarens föräldrar. Mobbare måste förstå att deras handlingar har konsekvenser och alla förtjänar att leva utan rädsla.

Nätmobbningsstatistiken är tydlig: det här är ett ständigt och allvarligt problem. Med hjälp av data och genomförbara lösningar kan föräldrar och tonåringar hjälpa till att vända trenden med bristfälligt beteende online.


De 10 bästa sätten att stoppa mobbning online

Enligt DoSomething.org berättar endast 1 av 10 offer om nätmobbning för en betrodd vuxen och ändå är 68 % av alla tonåringar överens om att nätmobbning är ett allvarligt problem. Ofta orsakas denna bristande kommunikation av skam eller rädsla. Barnen är oroliga att om de berättar för en vuxen förvärras trakasserierna när mobbaren får veta det, eller att lärare och föräldrar inte kan göra någonting för att stoppa mobbningen. Det är jätteviktigt att du vidtar åtgärder om du tror att ditt barn mobbas online. Hitta praktiska sätt att ta itu med problemet, till exempel att involvera skolans administrativa personal eller kontakta sociala mediewebbplatser direkt.
Kaspersky Logo