Hoppa till huvudinnehållet

Barndelning: Vad föräldrar bör tänka på innan de lägger ut bilder av sina barn online

En mamma sysslar med barndelning genom att lägga upp en bild på sin bebis på sociala medier

2000-talets föräldraskap är starkt förankrat i teknik. Tekniken har förändrat innebörden av att vara förälder, från iPads som underhåller barn på flyg, till appar som låter föräldrar spåra sina barns flöden, utveckling och mer. Men sociala medier har lagt till ytterligare en dimension. Det genomsnittliga barnet har nu ett digitalt fotavtryck som ofta börjar när deras föräldrar lägger upp ett ultraljudsfoto och bjuder in vänner och familj att dela det som en glädjefylld händelse och vidare genom regelbunden "delning". Vissa föräldrar – särskilt de som anammat sociala medier i tidig ålder – har dock fallit i fällan att skriva om sina barn lite för ofta, ett tillstånd som kallas "överdriven barndelning". Precis som allt som har med sociala medier att göra, medför detta flera risker. Av denna anledning är det viktigt för föräldrar att förstå hur man säkert kan skriva om sina barn.

Vad är barndelning?

Barndelning är att föräldrar delar bilder på sina barn online. Vanligtvis delas bilder på sociala medieplattformar som Instagram och Facebook, och fångar ständiga ögonblick i barns liv, som till exempel deras första steg, resor till djurparken, skolföreställningar och helgdagar. Föräldrar kanske vill dela med sig av sina barns prestationer och liv med vänner och familj, men det kan också vara problematiskt att dela bilder online.

Det finns naturligtvis också en del positiva saker med att dela. Till exempel bygger föräldrar ofta gemenskaper online via sociala medieplattformar. Detta kan vara en bra resurs för föräldraskap och ger förstagångsföräldrar en känsla av kamratskap under en tid då de kanske känner att de inte har någon aning om vad de gör. För föräldrar som bor långt från familjemedlemmar och vänner kan barndelning dessutom vara ett sätt att involvera dessa viktiga personer i sina barns liv. Men när föräldrar delar bilder som innehåller personliga detaljer om barnet, eller detaljer som kan vara pinsamma för barnen när de blir äldre, kan "överdriven barndelning" bli ett problem.

I takt med att sociala medieplattformar som Facebook och Instagram har blivit mer genomgripande i samhället har delning blivit mycket normaliserat. Faktum är att statistik visar att föräldrar är mer än villiga att dela bilder och videor på sina barn online. Mer än 75 procent av föräldrarna har delat sina barns bilder på sociala medier, och 33 procent har aldrig bett sina barn om lov innan de delat bilder online.

Vilka är farorna med att barndela?

Även om det kan verka ofarligt att lägga upp bilder på barn, bör föräldrar vara medvetna om att det kan vara problematiskt att dela bilder online – med familj, vänner, bekanta eller allmänheten. Det finns flera faktorer som föräldrar bör tänka på innan de lägger upp bilder på sina barn på sociala medier. Dessa är särskilt relevanta eftersom några av dessa överväganden kan utgöra faror, inklusive:

 • Omfattningen av sociala mediers avtryck i samhället.
 • Beständigheten hos digitalt innehåll och internet som sådant.
 • Potentiell pinsamhet för barnet när det växer upp.
 • Identitetsstöld med hjälp av uppgifter i den delade informationen.

Problemet är att när bilderna väl är online har föräldrar ingen möjlighet att veta hur långt de når och hur andra kan använda dem. En extra komplikation är att allt som läggs upp online förblir där för alltid, även om den ursprungliga upphovsmannen raderat det. "Överdriven barndelning" skapar ett digitalt fotavtryck för barnet vars bild är inblandad i fotodelning online, vilket ger upphov till många potentiella komplikationer, som till exempel förlust av integritet, risk för ekonomiskt bedrägeri eller identitetsbedrägeri. Nedan följer några av de risker som föräldrar bör vara medvetna om när det gäller barndelning.

Risk för identitetsstöld

Många föräldrar inser inte att deras delningsvanor avslöjar otroliga mängder personlig information om sina barn. En undersökning gjord av Security ORG visade att cirka 75 procent av föräldrarna delar bilder, berättelser eller videor av sina barn online, och mer än 80 procent av föräldrarna använder sina barns riktiga namn i inlägg på sociala medier. Cyberkriminella kan analysera delade foton – och de medföljande bildtexterna – för att ta reda på ett barns namn, födelsedag och plats. Genom att kombinera detta med annan information som kanske erhålls genom nätfiske eller på darknet genom dataintrång, kan dessa illvilliga aktörer stjäla barnets identitet på illvilliga sätt.

Beständigheten hos digitalt innehåll

Många av de plattformar som föräldrar använder för att dela foton online med familj och vänner erbjuder möjligheten att radera inlägg, med det kanske inte räcker för att skydda ett barn. Allt som delas på internet kan lämna ett permanent spår, även om den som publicerade tar bort sitt originalinlägg. Det är ofta bättre att inte lägga upp en bild alls, än att riskera att "överdela" med ett foto som innehåller känsliga detaljer som kan utsätta barnet för risker.

Tappa kontrollen över bilder

En annan fara med fotodelning online är att den som delar inte har någon kontroll över vad som händer med deras bilder när de väl är på internet. Även om vissa föräldrar använder sekretessinställningar på sina sociala medieprofiler, har man inte mycket kontroll över vad folk gör med den bild av barn som delats. Någon kan till exempel spara bilderna och dela dem med andra. Bilderna kan till och med ändras och missbrukas av illvilliga aktörer. En annan risk med att barndela är att de flesta sociala medier äger vissa rättigheter till allt innehåll som publiceras på deras plattformar. Denna klausul är vanligtvis gömd i villkoren som de flesta användare bläddrar igenom utan att läsa. När en förälder lägger upp ett foto av sitt barn online, äger plattformen som den delas på rätten att publicera bilden på plattformen.

Farorna med pedofiler i samband med barndelning

En annan potentiell konsekvens av att man som föräldrar delar bilder på sina barn på nätet, är att man utan att veta om det kan exponera sitt barn mot pedofiler. Samma undersökning av SecurityORG fann att nästan 80 procent av föräldrarna säger att de har kontakter på sociala medier som de aldrig har träffat i verkligheten. Bilderna som föräldrar delar kan innehålla information som gör att pedofiler kan spåra barn. Bilder kan till exempel visa barnets skola, skoluniform eller gatunamnet för familjens hem, och geotaggar kan göra det möjligt för personer med ondskefulla avsikter att spåra barnets plats i realtid. Eftersom föräldrar inte kan kontrollera hur långt dessa bilder sprids, är det dessutom omöjligt att veta var de hamnar, även med sekretessinställningar. Det är därför viktigt för föräldrar att inte syssla med "överdriven barndelning" av bilder av sitt barn och minimera möjligheten för potentiella pedofiler att hitta och kidnappa barnet.

Sekretess och juridiska frågor om överdriven barndelning

Ett av de största problemen med att barndela är frågan om integritet. Små barn är för unga för att samtycka till att deras föräldrar delar foton online med familj och andra människor, och även äldre minderåriga kanske inte helt förstår konsekvenserna av att lägga upp online. Faktum är att en nyligen genomförd studie fann att 29 procent av föräldrarna delar innehåll om sitt barn utan att få barnets samtycke. Endast 24 procent säger att de ber sitt barn om tillåtelse att skriva inlägg varje gång. Dessutom fann studien att 32 procent av barnen säger att deras förälder har delat en berättelse, bild eller video av dem på sociala medier även efter att de uttryckligen bett dem att avstå. Allt detta tyder på att fotodelning online har inneboende integritetsproblem mellan barn och föräldrar.

Små barn är, på grund av sina begränsade kommunikationsförmåga, oförmögna att ge informerat samtycke till fotodelning online. Men det är särskilt viktigt för föräldrar att överväga konsekvenserna av att dela, särskilt medan deras barn växer upp. I vissa länder, som Frankrike och Tyskland, ger rättssystemet barn rätt till sina egna bilder. Även om frågan är mer komplex i USA, finns även där integritetsfrågor och juridiska frågor att ta hänsyn till. YouTube-kanalen "DaddyoFive" visar varför dessa frågor är så komplexa. Kanalen användes som bevis på kränkande beteende av föräldrarna. Advokaterna hävdade också att sättet på vilket videorna delades var en form av övergrepp, och resulterade i att två av de berörda barnen togs i förvar.

När barn är tillräckligt gamla för att förstå sociala medier och konsekvenserna av inlägg på dessa plattformar är det viktigt för föräldrar att börja be om samtycke för att dela foton online. Detta visar inte bara att föräldrarna respekterar barnens integritet, utan hjälper också till att eliminera integritetsproblem mellan barn och deras föräldrar. Att involvera barn i processen att bestämma vilka bilder som kan delas online introducerar dem dessutom till konceptet med ansvarsfull etikett på nätet innan de själva börjar använda sociala medier.

Ett annat integritetsproblem med barndelning är att lägga upp bilder på andras barn, oavsett om detta är avsiktligt eller inte. Föräldrar tar till exempel ofta bilder av sina barns sportevenemang eller uppträdanden där andra barn förekommer. I dessa fall är det avgörande att föräldrar ber de andra barnens föräldrar om samtycke till att dela dessa bilder online.

Tio tips för att säkert dela foton online med familj och vänner

I ljuset av de risker som beskrivs här kan föräldrar mycket väl undra om det är säkert att dela foton online av sina barn. Detta är naturligtvis ett personligt val. Vissa föräldrar väljer att inte lägga upp några bilder på sina barn alls. Men för dem som vill fortsätta dela foton online med familjen finns det många sätt att förbättra säkerheten för dessa foton och minimera riskerna för "överdriven barndelning". Här följer några saker att tänka på:

 1. Kontrollera sekretessinställningar: Se till att alla inlägg endast kan ses av familj och nära vänner och ta bort rättigheter att dela vidare. Att tillåta främlingar och bekanta att se barns foton kan vara en fara med barndelning.
 2. Ha diskussioner om integritet med vänner och familj: Var tydlig när det gäller att skydda barns integritet och sätt gränser för hur de kan engagera sig i inlägg.
 3. Stäng av metadata och geotaggning: Att inte använda dessa funktioner kan minimera andra människors förmåga att spåra barn genom fotodelning online.
 4. Inkludera inte identifierbar information: Vare sig det är i själva fotot eller i bildtexterna. Se till att inte dela detaljer som gör att andra kan hitta och spåra barn. Detta kan inkludera saker som namn, födelsedatum, skolor, platser de regelbundet går till eller till och med familjens hem.
 5. Undvik att använda riktiga namn: Undvik att ge människor online tillgång till barns fullständiga namn. Använd istället smeknamn eller beskrivande fraser för barnen.
 6. Lägg inte upp potentiellt generande bilder: Oavsett om det är foton av barnen i badet eller klädda i roliga kläder, kan dessa bilder orsaka problem för barnet när de växer upp.
 7. Använd säkra plattformar: Istället för att dela foton online, använd säkrare plattformar för att visa bilder på barn för vänner och familj. WhatsApp skyddar till exempel bilder med end-to-end-kryptering och ger användarna möjlighet att skicka bilder som bara kan öppnas en gång.
 8. Undvik att visa barnets ansikte: För att undvika "överdriven barndelning" täcker vissa föräldrar sina barns ansikten innan de lägger upp sina bilder på sociala medier. Detta kan göras genom att använda "klistermärken" inbyggda i appar, som Instagram, för att täcka deras ansikten eller använda redigeringsverktyg för att göra ansiktet anonymt eller suddigt.

Frågor att ställa sig när man delar bilder online

Innan man delar inlägg om sina barn på sociala medier bör föräldrar ställa sig flera frågor. Dessa kan hjälpa till att bedöma de potentiella implikationerna av inläggen och hjälpa föräldrar att avgöra om de är acceptabla eller om de skulle anses vara " överdriven barndelning". Svara på dessa frågor när du delar bilder online:

 1. Varför delar jag detta? Kanske är det för att hålla dina vänner och familj uppdaterade om ditt barns utveckling, eller så är det helt enkelt för att det är ett bedårande ögonblick. Oavsett vilket så är det viktigt att förstå syftet med publiceringen.
 2. Skulle det vara acceptabelt att någon annan delade ett liknande inlägg? Alla förhåller sig till sociala medier på olika ätt, men det är viktigt att överväga om inlägget skulle vara okej om rollerna var ombytta. Är barnet i fråga är tillräckligt gammalt för att förstå och ge samtycke? Fråga dem direkt.
 3. Finns det något som kan vara pinsamt eller genant med inlägget? Eftersom saker som läggs upp på nätet kan lämna ett permanent avtryck bör man överväga om inlägget kan orsaka förlägenhet för barnet senare i livet.
 4. Innehåller inlägget något som kan vara potentiellt komprometterande? Fundera på samma sätt om inlägget kan orsaka svårigheter för barnet senare i livet. Kanske finns det religiösa eller politiska budskap som kan hindra barnet från att få anställning på ett visst företag som vuxen.
 5. Skulle barnet gärna se inlägget som en del av sitt digitala fotavtryck? Fundera på vad inlägget säger om barnet, och hur det kanske vill uppfattas som vuxen. Skulle inlägget vara ett fint minne eller kanske måla upp dem i ett negativt ljus?

Tänk efter två gånger innan du barndelar

Barndelning är det naturliga resultatet av en värld där sociala medier används spontant för att fånga ögonblick i livet och dela dem med andra. Även om detta har vissa fördelar, bör föräldrar ge det lite mer eftertanke när det gäller delning av bilder på sina barn online. Barndelning kan nämligen utgöra många faror, inklusive identitetsstöld och exponering för potentiella pedofiler eller andra brottslingar. Dessutom kan barndelning resultera i negativa konsekvenser för barnet när det blir äldre. Det kan till exempel påverka deras chanser på arbetsmarknaden. Eftersom barndelande i huvudsak genererar barns digitala fotspår innan de är gamla nog att samtycka till det, kan det också skapa integritetsproblem mellan barn och föräldrar som kan urholka förtroendet i den relationen. Av alla dessa skäl är det viktigt för föräldrar att tänka efter två gånger innan de skriver om, och delar bilder av sina barn.

Kaspersky Endpoint Security tilldelades tre AV-TEST-utmärkelser för bästa prestanda, skydd och användbarhet för en slutpunktssäkerhet-produkt för företag 2021. I samtliga tester uppvisade Kaspersky Endpoint Security enastående prestanda, skydd och användbarhet för företag.

Relaterade artiklar och länkar:

Vad man gör om den personliga integriteten har kränkts

Hålla sig säker på sociala medier

Relaterade produkter och tjänster:

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Barndelning: Vad föräldrar bör tänka på innan de lägger ut bilder av sina barn online

Att dela är ett resultat av framväxten av sociala medier. Men vilka risker innebär delning av bilder online och hur kan föräldrar hantera dessa risker?
Kaspersky logo

Utvalda inlägg