Att tänka på som förälder innan du lägger upp foton på dina barn online

Farorna med 'sharenting'
Föräldraskap har tagit steget in i det tjugoförsta århundradet. Ett genomsnittligt barn har ett digitalt fotspår redan innan den första mjölktanden tittar fram. En del barn hr till och med ett digitalt fotspår innan de föds, om mamma eller pappa lägger upp en bild från ultraljudet på Facebook. Att bli förälder är naturligtvis en lycklig händelse som man vill dela med vänner och familj. Men vissa föräldrar delar lite för mycket, ett fenomen som kallas 'sharenting'. Precis som all annan användning (eller överanvändning) av sociala medier, så medför det vissa risker.
Farorna med att lägga upp bilder av dina barn online
Det finns ett antal faktorer du ska tänka på innan du lägger upp bilder av dina barn online, och i och med sociala medier har två saker förändrats. För det första finns sociala medier överallt. Du kan inte ignorera dem eller skjuta dem åt sidan. För det andra kan det vara otroligt svårt att ta bort innehåll så fort det lagts ut online. Flera 'gilla' och 'dela' kan skicka en bild av ditt barn halvvägs runt jorden, till människor du inte känner, och så fort bilden finns på någon annans hårddisk kan du aldrig ta bort den därifrån.
Och riskerna försvinner inte när barnen är stora och kan ta hand om sig själva. Det här är fortfarande ett relativt nytt fenomen, men man har spekulerat i att föräldrar som delar för mycket, och speciellt känslig information som barnens fullständiga namn, födelsedatum och födelseort tillsammans med foton kan göra det möjligt för bedragare att kapa barnens identitet. The New Yorker rapporterade om en studie som uppskattade att 2030 kommer ’sharenting’ att vara ansvarigt för nästan två tredjedelar av all identitetskapning som dagens barn kommer att utsättas för.
Dela foton på dina barn online – integritet och juridik
Spädbarn kan per definition inte ge informerat samtycke till att en bild av dem återges. Därför måste du som förälder tänka över integritetsfrågor noga, speciellt när barnen blir äldre. I till exempel Frankrike och Tyskland är det barnen som äger rättigheterna till bilder på dem. Föräldrarna är bara förvaltare av rättigheterna, inte ägare.
I Sverige är rättsläget fortfarande osäkert, men i och med att Barnkonventionen införlivats i svensk lagstiftning stärktes barnens rättigheter. I ett extremt fall i USA användes en video som lagts ut på YouTube-kanalen ’DaddyOFive’ som bevis på kränkande behandling från föräldrarnas sida och ledde till att två av de inblandade barnen tvångsomhändertogs av sociala myndigheter. Advokaterna trodde att föräldrarna utsatte barnen för förnedrande behandling på andra sätt, men hävdade också att själva det sätt som videoklippen lagts upp var en form av kränkande behandling.
Så fort barnen är gamla nog att förstå sociala medier, ska du börja be dem om tillåtelse innan du lägger upp foton online. Det handlar inte bara om att du respekterar dina barns rättigheter och integritet. Du hjälper dem också att förstå begrepp som onlineetikett. Gör dem delaktiga i processen att besluta vilka foton som ska läggas upp och vilka som ska få se dem, och låt dem vara med när fotona läggs upp. Det är ett trevligt sätt att skapa ett projekt som gör att de bekantar sig med hur sociala medier fungerar. Du hjälper dem också att förstå att det finns säkerhetsfrågor att ta hänsyn till när man lägger upp bilder online, långt innan de kan få egna konton på Facebook, Snapchat och Instagram.

När dina barn börjar utforska Internet kanske du även vill skydda dem med Kaspersky Safe Kids 2020 . På så sätt kan du lägga in några föräldrakontroller – och se till att de inte kan komma åt webbplatser eller innehåll som de inte bör få se.
Kom ihåg att om du tar bilder av andra barn än dina egna får du inte heller lägga upp dem utan att ha fått lov till det. Om du till exempel har tagit bilder vid ett sportevenemang eller när kompisar har sovit över ska du fråga övriga föräldrar om de går med på att fotona läggs ut. Och om andra visar bilder på dina barn på Facebook, och du inte vill det, så har du rätt att be att fotona tas ner igen så länge barnen är under 13 (lägsta ålder för att få ett eget Facebook-konto).
Skolor, idrottsklubbar och andra ungdomsorganisationer måste också ha egna riktlinjer för sociala medier. De ska alltid be om ditt samtycke innan de publicerar foton på dina barn. Försök att se till att du lämnar samtycke bara för speciella evenemang eller fotosessioner, inte ett generellt samtycke.
Och om du låter ta bilder av dina barn i en professionell studio ska du se till att du vet vad som gäller angående copyright, och fråga om du får dela bilderna privat. Vissa proffs skapar sina egna säkra plattformar där familj och vänner kan logga in och se fotona.
Hur du håller bilder på barnen säkra
Med tanke på de risker som finns kanske du undrar om det över huvud taget är säkert att lägga upp bilder på barnen online. En del föräldrar bestämmer sig för att inte använda sociala medier alls och håller fotona helt för sig själva. Men om du vill dela dem kan du på olika sätt förbättra säkerheten när du använder sociala medier och minimera risken för sharenting.
- Kontrollera dina integritetsinställningar på sociala medier . Begränsa dina inlägg till 'endast vänner’ och se till att de inte har behörighet att dela fotona vidare.
- Prata med nära vänner och familjom integritet så att de inte delar dina foton till höger och vänster.
- Kontrollera din lista med vänner och ta bort de som inte är nära vänner. Folk som du träffat på semester och som verkade trevliga, folk som är vänner till vänner och folk som du lagt till av ren artighet är säkerhetsrisker när du lägger upp bilder av dina barn.
- Stäng av metadata (kallas också EXIF-data) och geotaggar för dina foton. Det betyder att ingen kan leta upp dina barn med hjälp av metadata i fotona. Du kan också kontrollera att den plattform du delar från rensar EXIF-data från dina foton. Läs mer om EXIF-data här.
- Ta inte med andra uppgifter som utomstående kan använda för att identifiera dina barn , till exempel fullständiga namn, födelsedatum eller den skola de går på. Ett bra sätt att undvika folk som finkammar nätet efter identiteter är att använda smeknamn eller beskrivande fraser – "min lilla hoppjerka", "vår lilla prinsessa" eller "mysmästaren" hindrar utomstående från att hitta dina barn.
- Lägg aldrig upp bilder där barnen är nakna eller lättklädda . Om du är det minsta tveksam gällande ett foto ska du inte lägga upp det.
När du tar bilder ska du försöka undvika att ha med detaljer som gatunamn och husnummer som kan användas för att spåra barnen. Och foton med skoltröjor kan visa var de går i skolan.
Det finns uppenbara faror med att lägga upp bilder på små barn på Facebook eller Instagram. Men det finns flera plattformar med högre säkerhet som du kan använda. Du kan använda WhatsApp för att ge utvalda vänner tillgång till dina foton. Tjänsten är krypterad från början till slut så att hackare aldrig kan komma över dina data. Du kan också skapa ett privat album på Flickr som bara går att visa på inbjudan.
Ett annat sätt att dela foton som blir allt mer populärt för föräldrar som känner sig oroliga är Tinybeans – en plattform där du kan lägga upp en privat grupp och skapa något som liknar en gammaldags 'babybok'. Tinybeans startades 2012 och har nu över 3 miljoner användare som uppskattar säkerheten och att foton bara visas för inbjudna.

Skydda foton av dina barn – slutord
De flesta av oss använder sociala medier på ett väldigt spontant sätt. Vi ser något, tar ett foto, trycker på knappen och sedan är vi klara. Inlägget är omedelbart tillgängligt för alla våra vänner.
Men när det gäller dina barn är det värt att stanna upp och tänka efter vad du gör. Är det här ett foto som dina barn vill se och skratta åt om tio år? Eller kommer de att bli arga och skämmas över att du lagt upp det? Är det ett foto som kan skada dem om det kommer upp i en onlinesökning om 20 år?
Kom ihåg att i slutänden skapar du dina barns digitala fotspår. I en allt mer uppkopplad värld är det ett viktigt ansvar för dig som förälder. Nästan lika viktigt som att ge barnen en bra utbildning och att fostra dem till goda medborgare. Så det är inte bara gott föräldraskap att ge dina barn ett digitalt fotspår som de är nöjda med: det är ett sätt att visa dem kärlek.
Relaterade länkar
De sju största farorna för barn online: hur du håller dem säkra
Att tänka på som förälder innan du lägger upp foton på dina barn online
Kaspersky