Om du följt utmaningarna inom datorsäkerhet och internetsäkerhet det senaste decenniet, har du med all säkerhet stött på uttrycket "trojanskt virus" (också känt som "trojansk häst" eller "trojan"). Du vet troligen redan att den här typen av skadlig programvara är farlig. Men vet du exakt vad den kan göra mot din dator, hur den tar sig in i datorn och hur du kan undvika den? Du har större möjligheter att slippa drabbas av sådan här farlig programvara om du sätter dig in i vad trojaner är och vad de kan ställa till med.

Vad är ett trojanskt virus?

Termen "trojanskt virus" är egentligen missvisande, men används då och då i stället för den mer korrekta termen "trojan". Ett virus infekterar och skadar filer i din dator – och försöker sedan sprida sig vidare till andra datorer genom att infektera fler filer.

Trojaner är i stället en typ av skadlig programvara som inte behöver skada någon annan fil för att ha avsedd negativ effekt. Varje instans av en trojan infekterar en och endast en maskin – och trojanen kommer inte att sprida sig vidare till andra datorer. Låt dock inte det lura dig: de farligaste trojanerna är precis lika skadliga som vilket datorvirus som helst.

Så kan en trojan skada din enhet

Precis som i den gamla berättelsen om den trojanska hästen framställer sig den skadliga trojanska programvaran som något du faktiskt skulle kunna behöva. Trojaner iklär sig ofta skepnaden av ett gratisprogram eller en bilaga i ett e-brev. Men om du tillåter installation av trojanen på din enhet, sätter trojanen igång att orsaka skada på enheten.

Så fort trojanen har fått tillgång till din dator, kan den hitta på nästan vad som helst. Majoriteten av den här typen av skadlig programvara är programmerad att försöka ta över din dator helt och hållet – allt du gör på datorn loggas och skickas sedan till en server som trojanen specificerat. Det här kan vara särskilt farligt om du använder din dator för att föra över pengar, till exempel. Då kan trojanen skicka uppgifter om ditt kreditkort eller bankkonto till brottslingar som antingen själva använder informationen eller säljer den vidare. Trojaner kan även användas för att förvandla din dator till en zombie. Det innebär att en hackare kan använda din dator och din internetuppkoppling för att inleda cyberattacker runtom i världen.

Så kan du skydda dig

De här skadliga programmen kallas trojaner eftersom du måste ge dem tillstånd att köras på din dator. Det sker antingen genom att du själv kör programmet eller genom att du öppnar ett dokument eller en bild som i sin tur startar det trojanska programmet. Ett av de bästa försvaren mot trojaner är därför att aldrig öppna e-postbilagor och aldrig köra program som du inte helt säkert vet kommer från en säker källa. Det innebär att du bör vara försiktig när du handskas med filer som laddats ner från så kallade peer-to-peer-program eller webbplatser. I vår sammankopplade och uppkopplade värld är det emellertid inte alltid praktiskt möjligt. Du behöver därför hålla dig till vissa specifika säkerhetsåtgärder.

Se till att dina program alltid är uppdaterade. Det är extra viktigt när det gäller dina mest betydelsefulla program, till exempel operativsystemet och webbläsaren. Den typen av program innehåller ibland säkerhetshål, som hackare medvetet använder för att se till att trojanerna kan ställa till med elände. Även om leverantören som står bakom programmet ifråga släpper en programfix (patch) som täpper till olika säkerhetshål, kan du endast dra nytta av den hjälpen om du faktiskt hämtar de senaste uppdateringarna för programmet, inklusive alla de senaste patcharna..

Använd alltid en aktiverad brandvägg för att hålla din internetuppkoppling så säker som möjligt. Brandväggar för både programvara och maskinvara kan vara ett utmärkt sätt att övervaka och stoppa skadlig internettrafik. Sådana brandväggar kan oftast hindra trojaner från att laddas ned på din dator.

Även om alla de här stegen kan vara till stor nytta, kommer din dator och dina dyrbara data att vara ännu bättre skyddade om du installerar ett antivirusprogram eller ett program som tar bort trojaner. Om du använder ett bra antivirusprogram kommer det att skanna datorn för att se efter så att du inte har hämtat någon trojan. Det enda du behöver göra är att hålla programmet uppdaterat. Programmet kommer även att automatiskt skanna alla program eller filer som du kör för att säkerställa att de är säkra att använda. Det finns visserligen gratisprogram för borttagning av trojaner på nätet,men få av dem uppdateras regelbundet, och vissa är rentav trojaner som ger sig ut för att vara program för borttagning av just trojaner! Vill du skydda din dator på bästa sätt, bör du välja ett känt antivirusprogram som du kan ladda ned och prova kostnadsfritt. Under testperioden har du möjlighet att utvärdera produkten innan du tar steget fullt ut och faktiskt köper den. Sådana här program ingår ofta i ett mer omfattande paket av säkerhetsprogram. De paketen ger dig möjlighet att välja vilka skyddsfunktioner du vill köra och vilka du vill avaktivera.

Att hålla din dator fri från trojaner behöver inte vara någon svår uppgift. Följ bara några enkla regler för internetsäkerhet, och se till att installera en kraftfull säkerhetslösning, så kan du vara säker på att din dator är skyddad från de allra flesta trojaner och skadliga program.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng