Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du trojanska virus: håll grindarna stängda

En trojan är en slags skadlig programvara som låtsas vara legitim. Den används ofta av cyberbrottslingar som vill stjäla privat information, spionera på användare och få obehörig åtkomst till system. Om du har varit uppmärksam på dator- och internetsäkerheten under det senaste decenniet har du garanterat hört talas om trojanska virus. Som du kanske känner till är det skadliga programvaror, men du kanske inte är medveten om vad de kan göra mot din dator, hur de tar sig in i datorn och hur man undviker dem. Genom att få fullständig förståelse för vad en trojan är och vad den kan göra har du bästa möjliga utgångspunkt för att slippa ta itu med de farliga programvarorna helt och hållet.

Vad är ett trojanskt virus?

Begreppet "trojanskt virus" är lite missvisande, men används ofta istället för den mer korrekta termen "trojan". Ett virus smittar vanliga datorfiler genom att ta över och skada en specifik fil. Sedan försöker det sprida sig vidare till andra datorer genom att smitta fler filer.

Trojaner däremot är program i sig själva och behöver inte skada andra filer som gör jobbet åt dem. De behöver heller inte sprida sig till andra datorer och smittar bara en dator per förekomst. Men låt inte det lura dig: de farligaste trojanerna är precis lika skadliga som vilket datorvirus som helst.

Så fungerar trojaner

Precis som i berättelsen från antiken om den trojanska hästen framställer sig den skadliga trojanska programvaran som något du faktiskt skulle kunna behöva. Den är ofta förklädd som ett gratisprogram eller en e-postbilaga. Problemen börjar när du ger programvaran behörighet att installeras på din dator.

När trojanen har fått åtkomst till din dator kan den göra nästan vad som helst, men i de flesta fall har den skadliga programvaran som avsikt att få fullständig kontroll över datorn. Det innebär att allt du gör på datorn registreras och skickas till en server som har angetts av trojanen. Det här kan vara särskilt farligt om du använder datorn för att överföra pengar. Då kan trojanen skicka uppgifter om ditt kreditkort eller bankkonto till personer som antingen själva använder informationen eller säljer den vidare. Trojaner kan även användas för att förvandla din dator till en zombie. Det innebär att en hackare kan använda din dator och din internetuppkoppling för att starta cyberattacker runtom i världen.

Så här skyddar du dig

De här skadliga programvarorna kallas trojaner eftersom du måste ge dem tillstånd att köras på din dator. Det sker antingen genom att du själv kör programmet eller öppnar ett dokument eller en bild som i sin tur startar programmet. Därför är det första och bästa försvaret mot trojaner att aldrig öppna en e-postbilaga eller köra ett program om du inte är 100 procent säker på var det kommer ifrån. Det innefattar alla filer som hämtas från så kallade peer-to-peer-program eller webbplatser. Men det är inte så ofta det går i dagens uppkopplade värld. Därför behövs mer specifika säkerhetsåtgärder.

Se till att dina program alltid är uppdaterade. Det är extra viktigt för operativsystem och webbläsare. Hackare använder kända säkerhetshål i den här typen av program som kan hjälpa trojanen att göra sitt jobb. Om du inte har den senaste versionen av programvaran spelar det ingen roll om leverantören åtgärdar felen. Ha alltid en brandvägg aktiverad för att din internetuppkoppling ska vara så säker som möjligt. Brandväggar för både programvara och maskinvara är ett utmärkt sätt att övervaka och stoppa skadlig internettrafik. Sådana brandväggar kan oftast hindra trojaner från att hämtas till din dator.

Alla dessa saker är bra, men om du verkligen vill vara säker måste du installera ett antivirusprogram eller program som tar bort trojaner. Genom att du håller programmet uppdaterat skannar det igenom systemet och ser till att du inte har hämtat en trojan. Programmet skannar automatiskt alla program eller filer som du kör så att du tryggt kan använda dem. Det finns kostnadsfria program som tar bort trojaner på internet, men det är bara ett fåtal som uppdateras regelbundet och en del av dem är trojaner. Skydda din dator på bästa sätt genom att välja ett märkesantivirusprogram med kostnadsfri testversion. På så sätt får du uppleva fördelarna med ett sådant program innan du faktiskt köper det. Programmen är vanligen en del i en övergripande säkerhetslösning som ger dig möjlighet att ange vilken typ av skydd du behöver och inaktivera andra funktioner.

Att hålla din dator fri från trojaner behöver inte vara någon svår uppgift. Följ bara några enkla regler för internetsäkerhet, och se till att installera en kraftfull säkerhetslösning, så kan du vara säker på att din dator är skyddad från de allra flesta trojaner och skadliga program.

Andra artiklar och länkar relaterade till trojanska virus

Så undviker du trojanska virus: håll grindarna stängda

Om du följt utmaningarna inom datorsäkerhet och internetsäkerhet det senaste decenniet, har du med all säkerhet stött på uttrycket "trojanskt virus".
Kaspersky logo

Utvalda inlägg