Hoppa till huvudinnehållet

Hur man undviker säkerhetshot på Android

En kvinna som använder antivirus för Android OS för att förbättra enhetens säkerhet.

Med en andel på 72,2 % av världsmarknaden är Android det överlägset mest populära operativsystemet i världen och slår därmed Apples iOS på andra plats som har en marknadsandel på 27,11 %. Med en så utbredd användning, och det faktum att elektroniska enheter lagrar stora mängder känslig information, är det lätt att förstå varför operativsystemet Android blir ett attraktivt mål för hackare, och varför det därför är väsentligt att skydda Android-enheter från skadlig programvara och cyberbrott.

Även om Android-enheter erbjuder viss säkerhet är dessa skydd inte tillräckliga för att skydda mot hackare som stjäl viktig information som lösenord, bilder och mycket mer. Faktum är att skadlig programvara för bankärenden på Android-system nyligen har ökat med 80 %. Android-användare måste därför vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda sina enheter.

Har Android-enheter några inbyggda säkerhetsfunktioner?

För att skydda sina användare har operativsystemet Android flera inbyggda säkerhetsfunktioner. Dessa inbyggda skyddsåtgärder ger viss säkerhet och är utformade för att skydda Android-enheter från skadlig programvara och andra hot. Några av de mest betydande funktionerna är:

  • Filbaserad och fullständig diskkryptering för att hålla användardata privata.
  • Flera autentiseringsmetoder, inklusive PIN-koder och biometrisk upplåsning med ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.
  • Ett inbyggt antivirusprogram för Android kallat Google Play Protect, som automatiskt söker igenom hämtade appar efter skadlig programvara och uppmanar användarna att avinstallera alla potentiellt skadliga program.
  • Blockering av potentiellt skadlig programvara med Verify Apps.
  • Högnivåbehörigheter som gör det möjligt för användare att styra vad appar får och inte får göra.
  • Automatiserad lösenordskontroll som prövar automatisk ifyllning av lösenord mot lösenord på listor över kända äventyrade lösenord.
  • Ett spamfilter som varnar användare för misstänkta samtal eller meddelanden.
  • Skydd mot farliga webbplatser och filer genom Google Safe Browsing.
  • Låsning av enheter förutom under specifika, betrodda omständigheter, med Smart Lock.
  • Koll på var Android-enheten är med Hitta min enhet och fjärrlås eller radering av enheten med Enhetsskydd.

På grund av alla dessa inbyggda säkerhetsåtgärder har Android-enheter en del avancerad säkerhet som hjälper användarna att hålla sig säkra. Dessa funktioner är dock inte ofelbara, så det åligger användaren att förbättra säkerheten på sin enhet genom att följa sunt förnuft när det gäller internetsäkerhet och lösenordshygien. Det beror på att operativsystemet Android har några unika sårbarheter som cyberbrottslingar lätt kan utnyttja.

Naturligtvis är alla smartphones sårbara för alla typer av cyberbrott. Men eftersom Android bygger på öppen källkod är det lätt för hackare att hitta säkerhetsluckor som de kan utnyttja och ändra koden för sina egna syften. Eftersom Android har den största marknadsandelen, nästan tre gånger så stor som Apples iOS, har hackare dessutom mycket större incitament att rikta in sig på dessa enheter genom att skapa skadlig kod för Android-systemet, eftersom det finns mycket mer känslig information att hitta. Detta förklarar varför det finns 50 gånger fler infektioner med skadlig programvara på Android-enheter än på iOS-enheter. Och eftersom Android till skillnad från andra operativsystem tillåter användare att ladda ner appar från tredje part, finns det betydligt fler sätt för skadlig programvara att hamna på dessa enheter.

Vilka är de vanligaste typerna av säkerhetsöverträdelser i Android?

Cyberbrottslingar hittar på alltmer kreativa sätt att kringgå säkerhetsfunktionerna i Android-enheter. Faktum är att det varje månad tillkommer över 480 000 nya skadliga programvaror för Android-system. Därför finns det en mängd systemspecifik skadlig programvara för Android som användare måste vara på sin vakt mot, t.ex. utpressningstrojaner, annonsprogram, bakdörrar, filinfektorer, spionprogram och trojaner.

En färsk rapport visade dock att det endast var tre trojaner som stod för nästan 91 % av de upptäckta hoten i februari 2022:

  • Downloader.DN: appar som hämtas från Google Play-butiken och som innehåller särskilt skadlig annonsvara.
  • InfoStealer.XY: falska antivirusprogram för Android som stjäl känsliga uppgifter och installerar skadlig programvara.
  • HiddenApp.AID: falska annonsblockerare.

2022 var många säkerhetsöverträdelser i Android kopplade till den skadliga programvaran MailBot. Denna aggressiva skadliga programvara för bankärenden stjäl lösenord, bankinformation och till och med innehållet i användarnas plånböcker för kryptovaluta genom att kringgå alla säkerhetsåtgärder, inklusive flerfaktorautentisering. Den spreds snabbt genom hackning av SMS-funktionen i smartphones med Android för att skicka meddelanden till kontakter. På samma sätt är AlienBot en skadlig kod som injicerar skadlig programvara i finansiella appar, så att hackare kan kapa bankkonton och enheter, medan Anubis är en mångfacetterad skadlig programvara som fungerar som en banktrojan, tangentbordsloggare och ljudinspelare.

10 tips för att hålla säkerheten uppe på en Android-enhet

Trots sårbarheten på dessa enheter finns det många sätt för användarna att minimera riskerna med säkerhetshot för Android. Förutom att regelbundet använda säkert beteende på nätet kan dessa 10 steg bidra till att förbättra säkerheten på Android-enheter.

1. Håll operativsystemet uppdaterat

Som med alla elektroniska enheter är det viktigt för användarna att se till att de har den senaste versionen av Android installerad. Tillverkarna släpper regelbundet uppdateringar av operativsystem och appar för att ge användarna förbättrade funktioner, men de uppdateringarna kommer ofta också med de senaste säkerhetspatcharna för Android, vilket ger ytterligare ett lager av skydd. Detsamma gäller naturligtvis för alla apparna på enheten, och i Google Play-butiken kan användarna ställa in automatiska uppdateringar så att detta aldrig blir ett problem.

2. Undvik att ladda ned från webbplatser som tillhör tredje part

För många användare är en av de största fördelarna med Android att det inte begränsar dem till att bara ladda ned från Google Play-butiken. Istället kan användarna ladda ner appar från valfri tredjepartskälla, vilket i teorin ger ett större utbud av alternativ. Detta är dock en betydande sårbarhet som hackare kan utnyttja för säkerhetsöverträdelser på Android. Det är en enkel sak för hackarna att bädda in utpressningstrojaner och annan skadlig programvara i tredjepartsappar för Android och sedan infektera användarnas enheter. Därför är det bäst att bara ladda ner från den officiella Google Play-butiken, som automatiskt skannar alla appar efter uppenbar skadlig programvara.

3. Kontrollera behörigheter när du installerar nya appar

Många användare är inte så noga med att hantera appbehörigheter, men det är ett sätt för skadlig programvara i Android-systemet att infektera en enhet. Därför är det viktigt att användarna regelbundet kontrollerar sina behörighetsinställningar och ser till att varje app bara har exakt de behörigheter den behöver. En dejtingapp kan till exempel behöva tillstånd att använda enhetens plats, men det behövs bara när appen används. Och även om en bildredigerare kan behöva tillgång till foton, är det vanligtvis möjligt att endast ge tillgång till utvalda foton. Dessutom är det bra att läsa igenom en apps behörigheter och villkor innan du installerar den, för att försöka undvika att använda något som kan äventyra Android-enhetens säkerhet.

4. Undvik gratis eller osäkra trådlösa nätverk

Gratis Wi-Fi kan vara otroligt användbart, särskilt när man reser. Men eftersom dessa nätverk oftast är osäkra utgör de också ett betydande hot mot säkerheten på Android. Att bara befinna sig på samma nätverk som en hackare innebär att denne kan övervaka alla data som överförs via anslutningen. I allmänhet är det bäst att undvika gratis offentliga Wi-Fi-nätverk, men om det är absolut nödvändigt är det bäst att använda ett program som Kaspersky VPN Secure Connection för att kryptera data och få lite extra skydd.

5. Använd säkerhetsprogramvara

Även om säkerheten för Android-enheter innehåller Play Protect som söker efter uppenbara tecken på skadlig programvara, är det vanligtvis en bra idé att ha ett genomsökningsprogram från tredje part på hög nivå. Det är dock ofta bättre att välja ett välkänt varumärke än något av de många kostnadsfria alternativen, som ibland själva kan ha dold skadlig programvara. Att använda ett betalt antivirusprogram för Android kan förbättra säkerheten för en enhet avsevärt eftersom det söker efter mycket fler hot. Naturligtvis är det också viktigt att programvaran hålls uppdaterad.

6. Använd låsskärmsinställningar på hög nivå

Detta säkerhetstips för Android kan tyckas självklart, men det är ett av de viktigaste. Smartphoneanvändare lagrar ofta en otrolig mängd data på sina telefoner, från lösenord och bankuppgifter till kreditkortsinformation och profiler på sociala medier. Därför är det viktigt att skydda all denna information genom att ställa in en låsskärm som endast kan låsas upp med en komplex PIN-kod eller biometri. På det sättet kan man till exempel se till att ingen annan kan använda en kontaktlös betalningsmetod som ställts in på enhetens Google Wallet eller komma åt e-post och meddelanden.

7. Använd biometrisk autentisering för betalningar

Många smartphoneanvändare uppskattar bekvämligheten med kontaktlösa betalningar via sina telefoner. För att skydda sin Android-enhet bör användarna dock se till att alla kontaktlösa betalningar som görs via deras telefoner måste godkännas med biometri. På det sättet kan ingen annan köpa appar i Google Play-butiken eller göra betalningar via Google Pay-plånboken om telefonen tappas bort eller stjäls.

8. Aktivera och använd Google Play Protect

För att undvika att utsättas för skadlig programvara i systemet innehåller operativsystemet Android Google Play Protect. Det är i princip ett inbyggt antivirusprogram för Android som automatiskt söker igenom alla appar efter skadlig programvara och varnar användaren om misstänkta program. Användaren måste dock aktivera Google Play Protect i enhetens inställningar och kan också starta genomsökningar manuellt för att säkerställa optimalt skydd.

9. Kontrollera lösenord

Som en del av säkerhetsinfrastrukturen för Android låter Google användarna spara lösenord för webbplatser och appar som de använder regelbundet och övervakar dessa mot kända dataintrång. Användare bör dock ta för vana att kontrollera listan över lösenord som sparats i deras Google-profil för att se om några har äventyrats eller behöver uppdateras. Det är också bra att förbättra lösenordssäkerheten genom att använda ett program som Kaspersky Password Manager för att generera och lagra unika lösenord.

10. Använd flerfaktorautentisering

Även om starka lösenord är en viktig aspekt av Android-enheternas säkerhet bör användarna inte förlita sig enbart på dem. Om du istället använder tvåfaktors- eller flerfaktorsautentisering på konton där det är möjligt minskar du avsevärt möjligheten för andra att få tillgång till känsliga uppgifter. Android-användare kan aktivera tvåfaktorsautentisering genom att gå in i enhetens inställningar och öppna fliken "Säkerhet" under "Google-konto".

Slutsats

Android-enheter har flera användbara säkerhetsfunktioner, men användarna bör inte förlita sig enbart på dessa. För att garantera säkerheten på sina Android-enheter måste användarna vidta ytterligare försiktighetsåtgärder, t.ex. använda starka lösenord och flerfaktorautentisering, hantera appbehörigheter och endast ladda ner från den officiella appbutiken Google Play. Om du dessutom använder antivirusprogram för Android, installerar VPN-program och undviker gratis offentliga Wi-Fi-nätverk kan du ytterligare förbättra säkerheten för din Android-enhet. Allt detta minimerar risken för att enheten utsätts för en säkerhetsöverträdelse och att användarens känsliga uppgifter stjäls.

Kaspersky Endpoint Security tilldelades tre AV-TEST-utmärkelser för bästa prestanda, skydd och användbarhet för en slutpunktssäkerhet-produkt för företag 2021. I samtliga tester uppvisade Kaspersky Endpoint Security enastående prestanda, skydd och användbarhet för företag.

Relaterade artiklar och länkar:

Detektion av skadlig programvara och kryphål

Undvika att smittas av spionprogram för mobiltelefoner

Mobilsäkerhet: Android mot iOS – vilken är säkrast?

Så här upptäcker och undviker du skadlig programvara på Android-enheter

Relaterade produkter och tjänster:

Kaspersky Standard

Kaspersky Premium

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Hur man undviker säkerhetshot på Android

Lär dig varför antivirusprogram för Android-enheter bara är en av de säkerhetsåtgärder som användarna måste vidta, och vad mer som kan göras för att få ett gediget skydd.
Kaspersky logo

Related articles