Hoppa till huvudinnehållet

Googles operativsystem Android, utvecklat för mobila enheter, har bidragit till dagens mobilinriktade värld. Det har gjort att smarta telefoner och surfplattor nu är tillgängliga för de flesta, och inte bara som nischprodukter för de rika. Den här revolutionen har haft en enorm, positiv inverkan på många människors liv – men det finns också nackdelar. Säkerhetshoten mot Android-enheter växer i antal och alla som nonchalerar den trenden sätter sin integritet, sin säkerhet och sin ekonomi på spel.

En värld fylld av hot mot Android-enheter

Operativsystemet Android är extra sårbart för hot från skadlig programvara. Skadlig programvara utvecklad för Android utgjorde endast 24 procent av all skadlig programvara för mobila enheter år 2010, enligt en nyligen genomförd Juniper Networks-studie, men utgör nu hela 90 procent av all skadlig programvara. Plattformens öppna karaktär – som har gjort Android-enheterna så populära på marknaden – gör den även till en perfekt måltavla för alla som utvecklar skadlig programvara. De kan få in programvaran på användarnas enheter utan att bry sig om att dölja dess skadliga syfte.

De allra flesta skadliga program är gjorda för att skapa intäkter för brottslingar. Mer än 75 % av den skadliga programvaran går ut på att lura användarna att skicka SMS till premiumtjänster mot en avgift. Enligt Juniper kan varje attack ge så mycket som 10 USD i inkomst för den som står bakom attacken. Det blir en rejäl summa när den multipliceras med miljontals enheter runtom i världen.

Men inte all skadlig programvara har utvecklats för att tjäna snabba pengar. Vissa program stjäl i stället personlig information, som lösenord till banktjänster, surfbeteende eller geografiskt läge. Sådan information kan användas för att stjäla direkt från användaren eller säljas vidare för en mängd olika syften.

Allt det här kan få riskerna med Android att kännas skrämmande, men bara för att du använder en Android-enhet innebär det inte att du oundvikligen är sårbar inför säkerhetsattacker. Med några enkla åtgärder kan du skydda din enhet mot nästan alla typer av skadlig programvara. På så sätt kan du ta del av den mobila upplevelsen utan att sätta privat information på spel.

Håll dig uppdaterad

Genom att uppdatera dina program för mobil säkerhet får du inte bara förbättrade funktioner och snabbare prestanda. Du får också med många så kallade ”back-end fixes”, alltså bakgrundsfixar. Juniper uppskattar att enheter med den senaste versionen av operativsystemet är skyddade mot mer än tre fjärdedelar av dagens skadliga programvara. Det bästa är att regelbundet söka efter uppdateringar och ladda ned dem så fort det går.

Undvik webbplatser för nedladdning från tredje part

Det stora antalet Android-appar är en av de stora fördelarna med plattformen. Det är också ganska enkelt att installera program från andra källor än den officiella appbutiken. Även om det finns en del intressanta appar som inte är tillgängliga via Google riskerar du att installera skadliga program på enheten om du laddar ned sådana appar. Google skannar alla de appar som finns att ladda ned via Googles officiella butik för att hitta uppenbara tecken på skadlig programvara, och lyckas på så vis förhindra att flertalet infekterade appar når kunderna. Appbutiker som hör till tredje part har inte nödvändigtvis sådana skyddsfunktioner – och de som skapar skadliga program vet mycket väl att så är fallet.

Var uppmärksam på allt som gäller behörighet

De flesta bara klickar sig igenom avsnittet om behörighet när de installerar ett nytt program, men här skulle de kunna upptäcka potentiella hot. Det där nya spelet som du laddade ned för att fördriva tiden behöver kanske åtkomst till ditt filsystem för att fungera som det ska, men det behöver verkligen inte åtkomst till dina textmeddelanden eller platser. Läs alltid igenom avsnittet om behörighet innan du godkänner villkoren för en app. Om appen kräver behörighet till något som verkar underligt ska du inte installera den.

Undvik gratis trådlös uppkoppling

Vem gillar inte gratisgrejer? Visst är det på många sätt jättebra med kostnadsfria offentliga trådlösa nätverk. Du får snabb internetuppkoppling utan att det kostar dig något. Men den här sortens oskyddade uppkopplingar kan vara förödande för din integritet. En hackare eller en tjuv kan precis lika lätt som du koppla upp sig mot det kostnadsfria trådlösa nätverket. När ni väl delar nätverk kan hackaren enkelt se nästan all information som du skickar genom nätet. När det gäller Wi-Fi-säkerhet är det bäst att hålla sig till skyddade uppkopplingar eller enhetens egen mobila anslutning.

Skydda dig

Det bästa sättet att skydda din Android-enhet är att använda dedikerade säkerhetsprogram för att fortlöpande skanna av enheten och leta efter hot i nya appar du har installerat. Men även här gäller vissa villkor. Det finns gott om kostnadsfria antiviruslösningar för mobila enheter, men många av dem är inte annat än trojaner eller virus i förklädnad. För tillförlitlig mobil säkerhet bör du hålla dig till lösningar från välkända leverantörer. De kanske tar betalt för sin kontinuerligt uppdaterade tjänst, men det är ett lågt pris att betala för riktig säkerhet. Det finns kostnadsfria testversioner av de flesta appar, så att du kan prova dem innan du köper något. De bästa av dem kan till och med skydda din dator, eller flera Android-enheter, samtidigt.

Android-enheternas värld kan ibland kännas överväldigande, men precis som med en dator kan du skydda dig genom att använda enheten på ett smart sätt. I vissa fall räcker det inte med att vara smart, och då är det säkrast att använda en tillförlitlig mobil säkerhetslösning som håller jämna steg med nyutvecklade och kommande hot mot mobila enheter.

Andra artiklar och länkar relaterade till skydd mot skadlig programvara

Tips om hur du skyddar Android-enheter mot säkerhetshot

Med tanke på de många säkerhetshoten mot Android-enheter bör du lära dig hur du kan skydda dina Android-enheter mot skadlig programvara.
Kaspersky Logo