Hoppa till huvudinnehållet

Internetsäkerhet: vad är det och hur skyddar man sig online?

Vad är internetsäkerhet? – Definition och betydelse

Internetsäkerhet är en term som beskriver säkerhet för aktiviteter och transaktioner som görs via internet. Det är en specifik komponent av de större begreppen cybersäkerhet och datorsäkerhet, och berör ämnen som webbläsarsäkerhet, onlinebeteende och nätverkssäkerhet. Vi tillbringar en stor del av våra liv online, och säkerhetshot som vi kan stöta på ute på internet är bland annat:

 • Hackning, där obehöriga användare får tillgång till datorsystem, e-postkonton eller webbplatser.
 • Virus eller skadlig programvara (på engelska ”malware”) som kan skada data eller göra så att system blir sårbara för andra hot.
 • Identitetskapning, där brottslingar kan stjäla personuppgifter och ekonomisk information.

Enskilda och organisationer kan skydda sig från dessa typer av hot genom att praktisera internetsäkerhet.

Vilka är de vanligaste säkerhetshoten på internet?

För att säkerställa integritet och säkerhet på internet är det viktigt att vara medveten om olika typer av internetattacker. Vanliga säkerhetshot på internet är bland annat:

Nätfiske

Nätfiske är en cyberattack med förklädd e-post. Hackare försöker få mejlets mottagare att tro att ett meddelande är äkta och relevant – till exempel en begäran från deras bank eller ett meddelande från en kollega – så att de klickar på en länk eller öppnar en bifogad fil. Målet är att lura mottagaren att lämna ut personuppgifter eller ladda ned skadlig kod.

Nätfiske är ett av de äldsta säkerhetshoten på internet, och uppkom på 1990-talet. Det är fortfarande populärt, eftersom det är ett av de billigaste och enklaste sätten för brottslingar att stjäla information. På senare år har nätfiskets teknik och meddelanden blivit allt mer sofistikerade.

Hackning och fjärråtkomst

Hackare är alltid ute efter att exploatera sårbarheter i ett privat nätverk eller system så att de kan stjäla konfidentiell information och data. Fjärråtkomstteknik ger dem ännu en måltavla att utnyttja. Med fjärråtkomstprogram kan användare komma åt och styra en dator på avstånd – och i och med pandemin, när fler arbetar hemifrån, har användningen ökat.

Det protokoll som låter användarna fjärrstyra en dator som är ansluten till internet heter Remote Desktop Protocol, eller RDP. Eftersom företag av alla storlekar ofta använder RDP är chansen att ett nätverk inte är ordentligt säkrat relativt hög. Hackare använder olika teknik för att utnyttja sårbarheter i RDP tills de har fullständig åtkomst till ett nätverk och dess enheter. De kan själva utföra datastöld eller sälja inloggningsuppgifterna på den mörka webben.

Skadlig programvara och skadlig annonsering

Den engelska termen malware kommer från orden ”malicious” (skadlig) och ”software” (programvara). Det är en bred term som täcker virus, maskar, trojaner och andra skadliga program som hackare använder för att orsaka kaos och stjäla känslig information. All programvara som skrivits för att skada en dator, en server eller ett nätverk kan beskrivas som skadlig kod.

Den engelska termen ”malvertising” kommer från orden ”malicious” (skadlig) och ”advertising” (annonsering). Termen handlar om onlineannonser som sprider skadlig kod. Onlineannonsering är ett komplext ekosystem med publicerande webbplatser, annonsbörser, annonsservrar, omdirigeringsnätverk och nätverk för innehållsleverans. De som sysslar med skadliga annonser utnyttjar denna komplexitet för att placera skadlig kod på platser där de som publicerar och annonsnätverk inte alltid kan hitta dem. Internetanvändare som interagerar med en skadlig annons kan ladda ner skadlig kod på sin enhet eller dirigeras om till skadliga webbplatser.

Utpressningsprogram

Utpressningsprogram är en typ av skadlig kod som hindrar dig att använda din dator eller komma åt specifika filer på din dator om du inte betalar en lösensumma. Den sprids ofta som en trojan – det vill säga som skadlig kod förklädd till legitim programvara. När den installerats låser den datorns skärm eller specifika filer tills du betalar.

Eftersom de uppfattas som anonyma kräver utpressarna normalt betalning i kryptovaluta som Bitcoin. Lösensummans storlek beror på utpressningsprogrammets variant och priset på digitala valutor. Det är inte alltid så att brottslingarna släpper de krypterade filerna om du betalar.

Utpressningsattacker ökar allt mer, och nya varianter av utpressningsprogram fortsätter att komma. Några av de mest omtalade varianterna av utpressningsprogram är Maze, Conti, GoldenEye, Bad Rabbit, Jigsaw, Locky och WannaCry.

Botnät

Termen botnät är en sammandragning av ”robotnätverk”. Ett botnät är ett nätverk av datorer som avsiktligt har smittats med skadlig kod så att de kan utföra automatiska uppgifter på internet utan att datorernas ägare tillåter eller känner till det.

När de som äger ett botnät styr din dator kan de använda den för att utföra skadliga aktiviteter. Exempel är:

 • Skapa falsk internettrafik på webbplatser som tillhör tredje part för ekonomisk vinning.
 • Använda din datorkraft som hjälp i DDoS-attacker (Distributed Denial of Service) för att stänga ner webbplatser.
 • Mejla skräppost till miljontals internetanvändare.
 • Begå bedrägerier och identitetskapning.
 • Attackera datorer och servrar.

Datorer blir delar av ett botnät på samma sätt som de infekteras av andra typer av skadlig kod – till exempel genom att öppna bifogade filer i e-post som laddar ned skadlig kod eller genom att besöka webbplatser som smittats med skadlig kod. De kan också sprida sig från en dator till en annan via ett nätverk. Antalet botar i ett botnät varierar, och beror på vilka möjligheter botnätets ägare har att smitta oskyddade datorer.

Wi-Fi-hot, hemma och på offentliga platser

Offentlig Wi-Fi medför risker eftersom säkerheten på dessa nätverk – på caféer, i gallerior, på flygplatser, på hotell, på restauranger och så vidare – ofta är låg eller obefintlig. Bristen på säkerhet betyder att cyberbrottslingar och identitetstjuvar kan övervaka vad du gör online och stjäla dina lösenord och personuppgifter. Andra faror med offentlig Wi-Fi är bland annat:

 • Paketsniffning – brottslingar övervakar och fångar upp okrypterade data när de skickas på ett oskyddat nätverk.
 • Man-i-mitten-attacker – brottslingar gör intrång i en Wi-Fi-hotspot och placerar sig själva i kommunikationen mellan offer och hotspoten för att fånga upp och ändra data som skickas.
 • Falska Wi-Fi-nätverk – brottslingar lägger upp en honungsfälla i form av gratis Wi-Fi för att samla in värdefulla data. Angriparens hotspot blir en ledning för alla data som utbyts i nätverket.

Du behöver inte oroa dig så mycket för att någon spionerar på Wi-Fi-nätverket hemma, eftersom du äger nätverkets maskinvara. Men det finns fortfarande hot – i USA är det tillåtet för internetleverantörer (ISP) att sälja data om sina användare. Även om data anonymiserats kan det fortfarande vara en oroande tanke för den som värdesätter integritet och säkerhet på internet. Ett VPN hemma gör det mycket svårare för utomstående att göra kopplingen mellan din onlineaktivitet och dig.

Best internet security

Hur man skyddar sina data online

Om du undrar hur du ska säkerställa internetskydd och hur du skyddar dina data online, kan du bland annat följa dessa säkerhetstips för internet:

Aktivera flerfaktorsautentisering överallt där detta är möjligt

Flerfaktorsautentisering är en autentiseringsmetod som ber användarna att tillhandahålla två eller fler verifieringsmetoder för att komma åt ett onlinekonto. Flerfaktorsautentisering kan till exempel gå längre än att bara fråga efter användarnamn och lösenord genom att begära ytterligare information som till exempel:

 • Ett extra engångslösenord som webbplatsens autentiseringsservrar skickar till användarens telefon eller e-postadress.
 • Inloggning via Bank-ID eller liknande säkerhetsapp.
 • Ett fingeravtryck eller annan biometrisk information, till exempel röst- eller ansiktsigenkänning.

Flerfaktorsautentisering minskar risken för en framgångsrik cyberattack. För att göra dina onlinekonton säkrare är det en bra idé att implementera flerfaktorsautentisering där detta är möjligt. Du kan också fundera på att använda en tredjepartsapp för autentisering, till exempel Google Authenticator eller Authy, för att hjälpa dig med internetsäkerhet.

Använd en brandvägg

En brandvägg fungerar som en barriär mellan din dator och ett annat nätverk, till exempel internet. Brandväggar blockerar oönskad trafik och kan också hjälpa till att blockera skadliga program från att infektera din dator. Ofta har ditt operativsystem och säkerhetssystem en förinstallerad brandvägg. Det är bra att kontrollera att dessa funktioner är aktiverade och konfigurerade så att de installerar uppdateringar automatiskt, vilket maximerar internetsäkerheten.

Välj webbläsare med omsorg

Våra webbläsare är vår främsta port till webben, och spelar därför en nyckelroll i säkerheten. En bra webbläsare ska vara säker och hjälpa till att skydda dig från dataintrång. Freedom of the Press Foundation har sammanställt en detaljerad guide här, som förklarar för- och nackdelarna ur säkerhetssynpunkt med marknadens ledande webbläsare.

Skapa starka lösenord och använd en säker lösenordshanterare

Ett starkt lösenord hjälper dig att upprätthålla internetsäkerhet. Ett bra lösenord är:

 • Långt – minst 12 tecken och helst fler.
 • En blandning av tecken – versaler, gemener, symboler och siffror.
 • Undviker det uppenbara – till exempel siffror i följd (”1234”) eller personlig information som någon som känner dig kan gissa, till exempel ditt födelsedatum eller ditt husdjurs namn.
 • Undviker tangentbordsmönster som är lätta att komma ihåg.

Idag räcker det inte att ersätta bokstäver och siffror med liknande tecken – till exempel ”sw0rd4ish” istället för ”swordfish” – eftersom hackare också känner till tricket. Ju mer komplext och invecklat ditt lösenord är, desto svårare är det att gissa. Det hjälper att använda en lösenordshanterare – som skapar, lagrar och hanterar alla dina lösenord på ett enda, säkert onlinekonto.

Håll dina lösenord privata – undvik att dela dem med andra eller att skriva ner dem. Försök att undvika att använda samma lösenord för alla dina konton, och kom ihåg att byta dem regelbundet.

Ha ett uppdaterat säkerhetsprogram installerat på dina enheter

Antivirusprogram för internetsäkerhet är kritiskt för att säkerställa integritet och säkerhet online. Den bästa programvaran för internetsäkerhet skyddar dig från olika typer av internetattacker och skyddar dina data online. Det är viktigt att hålla antivirusprogram uppdaterade – de flesta moderna program uppdaterar sig själva automatiskt för att hålla jämna steg med de senaste hoten mot internetsäkerhet.

Hålla familjen säker online

Internetsäkerhet för barn är kritiskt – att skydda barn från skadligt eller olämpligt innehåll och olämpliga kontakter, och även från skadliga program och attacker. Att ge barnen tips för onlinesäkerhet kan hjälpa till att hålla dem säkra.

Internetsäkerhetstips för föräldrar

Barn tillbringar mer och mer tid online, och det är viktigt att prata med dem om hur man håller sig säker på internet. Det är nödvändigt att se till att barn vet vilken information de ska hålla privat online, till exempel genom att förklara varför de måste hålla sina lösenord hemliga och aldrig lämna ut personlig information. Att ha datorn i ett gemensamt rum, där du kan se och övervaka hur den används, kan också vara ett användbart sätt att säkerställa att barnen använder internet på ett säkert sätt.

Många barn tycker om att titta på video på YouTube. För att göra det till en säkrare upplevelse kan du använda YouTubes föräldrakontroller. Du kanske vill använda YouTubes speciella barnapp, YouTube Kids. Den har ett mer barnvänligt gränssnitt, och video i appen granskas av en kombination av mänskliga moderatorer och automatiska filter för att hjälpa till att säkerställa att videoklipp är lämpliga för mindre barn.

Privacy and security on the internet

Hålla din mejl säker

E-post utformades för att vara så öppet och tillgängligt som möjligt, så att människor skulle kunna kommunicera med varandra. Nackdelen med denna tillgänglighet är att vissa aspekter av e-post inte är säker, så att angripare kan använda mejl för att orsaka problem med internetsäkerhet.

Vad är e-postsäkerhet?

E-postsäkerhet är de metoder som används för att skydda mejlkonton och meddelanden mot obehörig åtkomst, förlust eller spridning. Eftersom e-post ofta används för att sprida skadlig kod, skräppost och nätfiskeattacker är e-postsäkerhet en viktig aspekt av internetsäkerhet.

Hantera skräppost i mejlen

Skräppost – även känt under det engelska namnet ”spam” – är oönskade massutskick av meddelanden. De flesta e-postleverantörer använder algoritmer för att filtrera bort skräppost, men de kan ändå hamna i din Inkorg. De steg du kan ta är bland annat:

 • Markera skräppost som skräppost – detta hjälper e-postleverantören att förbättra sina skräppostfilter. Hur du markerar ett meddelande som skräppost är olika beroende på vilken e-postklient du använder – Outlook, Gmail, Apple Mail, Yahoo Mail och så vidare.
 • Klicka aldrig på länkar och öppna aldrig bifogade filer i skräppost. Om du gör det kan det betyda att du laddar ned skadlig kod till din enhet. Allra minst, så bekräftar du för de som skickar skräppost att ditt mejlkonto är aktivt, vilket ger dem en anledning att skicka mer skräppost.
 • Var försiktig med var du delar din e-postadress. Det är en bra idé att ha ett sekundärt mejlkonto som du bara använder för registreringar och prenumerationer, och som inte är samma som du använder för vänner och familj eller din jobbmejl.
 • De flesta e-postleverantörer erbjuder sekretessinställningar – granska dessa och se till att de är inställda på en nivå du är bekväm med.
 • Fundera över skräppostfilter från tredje part. Dessa ger ytterligare ett lager av cybersäkerhet, eftersom meddelanden måste ta sig genom två skräppostfilter innan de når dig – din e-postleverantörs skräppostfilter och tredjepartsappen.

Om du överväldigas av skräppost kan detta betyda att din mejladress har röjts i ett dataintrång. När detta händer rekommenderas du att byta mejladress.

Nätverkssäkerhet

Nätverkssäkerhet handlar om all aktivitet som utformats för att skydda användbarhet och integritet för ditt nätverk och dina data. Den riktar sig mot olika typer av hot, och hindrar dem att ta sig in till eller spridas på ditt nätverk.

Ställa in din Wi-Fi-routers säkerhet

Din Wi-Fi-router är en viktig aspekt av internetsäkerhet. Din kontrollerar all inkommande och utgående trafik och styr tillgången till ditt Wi-Fi-nätverk, och på så sätt även till dina telefoner, datorer och andra enheter. Routersäkerhet har förbättrats de senaste åren, men det finns fortfarande åtgärder du kan göra för att öka internetskyddet.

Ett viktigt första steg är att ändra din routers standardinställningar, till exempel standardnamnet och inloggningsinformationen. Detta kan hjälpa till att göra ditt Wi-Fi-nätverk till en mindre attraktiv måltavla för potentiella hackare, eftersom det tyder på att routern hanteras aktivt.

Det finns olika funktioner och inställningar som du kan inaktivera för att öka Wi-Fi-routerns säkerhet. Funktioner som fjärranslutning, Universal Plug and Play (UPnP) och Wi-Fi Protected Set-Up (WPS) kan utnyttjas av skadlig kod. Även om de är smidiga blir dit hemnätverk säkrare om du stänger av dem.

Fundera på att använda VPN när du använder offentlig Wi-Fi

Det bästa sättet att skydda dina data när du använder offentlig Wi-Fi är att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN). Ett VPN skapar en krypterad tunnel mellan dig och en fjärrserver som drivs av en VPN-tjänst. All din internettrafik dirigeras genom denna tunnel, vilket gör dina data säkrare. Om du ansluter till ett offentligt nätverk via VPN ska andra på samma nätverk inte kunna se var du gör – vilket ger ökat internetskydd.

Nätverkssäkerhet och Sakernas internet

Sakernas internet (Internet of Things, IoT) är en term som används för att beskriva fysiska enheter som inte är datorer, telefoner och servrar som ansluts till internet och kan samla in och dela data. Exempel på enheter i Sakernas internet är bärbara träningsmätare, smarta kylskåp, smartklockor och röstassistenter som Amazon Echo och Google Home. Man uppskattar att det 2026 kommer att finnas 64 miljarder installerade enheter i Sakernas internet i hela världen.

Alla dessa enheter som är anslutna till internet skapar nya möjligheter att stjäla information. Inte bara delas mer data än någonsin via Sakernas internet, men dessa data är ofta mycket känsliga. Detta understryker behovet av att vara medveten om säkerhetshot på internet och att använda god cybersäkerhetspraxis.

Mobil internetsäkerhet

Mobil säkerhet handlar om den teknik som används för att säkra data på mobila enheter som smartphones och surfplattor, och är ännu en aspekt av internetskydd.

Hur du vet om telefonen är avlyssnad

Din smartphone kan vara utsatt för avlyssning, särskilt om den har jailbreakats eller om du har rotåtkomst. Telefonavlyssning kan göra att obehöriga kan lyssna på dina samtal och läsa dina meddelanden. Om du är oroad för att din telefon har hackats kan du leta efter tecken som ovanliga bakgrundsljud under samtal, att telefonens batteri laddar ur snabbare än normalt eller att telefonen uppför sig konstigt.

Om din telefon tycks stänga av sig eller sätta på sig utan att du är inblandad, eller om det plötsligt finns appar som du inte kommer ihåg att du har installerat, kan det tyda på att någon annan har tillgång till din telefon. Om du får konstiga SMS som innehåller en märklig sekvens av bokstäver och siffror, eller om du får en onormalt hög telefonräkning, kan detta också tyda på att telefonen är avlyssnad.

Om du är oroad för mobilsäkerhet kan du läsa fler råd om mobilsäkerhet här.

Vad är falsk nummerpresentation, och hur kan du stoppa det?

Identitetsförfalskning handlar oftast om att cyberbrottslingar försöker övertyga dig om att information kommer från en pålitlig källa. Falsk nummerpresentation är när bedragare avsiktligt förfalskar den information som visas i samtalspresentationen eller döljer sin identitet. De gör detta så att offren ska tro att ett inkommande samtal är ett lokalsamtal eller kommer från ett nummer de känner igen.

Om du vill stoppa falsk nummerpresentation kan du se om din telefonoperatör har en tjänst eller app som hjälper dig att identifiera och förhindra telefonförsäljning. Du kan också titta på tredjepartsappar som RoboKiller och Nomorobo för att hjälpa dig att sålla samtal – men du ska vara medveten om att dessa appar kräver att du delar privata data med dem.

Oftast är det bäst att inte svara på samtal från okända nummer. Det är inge bra idé att svara på bedrägerisamtal, eftersom bedragarna då uppfattar dig som en potentiell måltavla.

Hur du tar bort spionprogram från telefonen

Om du ser tecken på att spionprogram har installerats på din smartphone kontrollerar du vilka appar du har på telefonen. Ta bort allt du är osäker på eller som du inte minns att du har installerat.

Det kan hjälpa att uppdatera telefonens operativsystem, och även mer extrema åtgärder som att återställa telefonen till fabriksinställningarna. Även om detta kan vara opraktiskt kan det vara värt besväret om du tror att telefonens säkerhet kan ha äventyrats.

Du kan använda Kaspersky Internet for Android för att identifiera och ta bort virus och skadlig kod från Android-telefoner. Vår detaljerade artikel om hur man tar bort virus från Android för klarar hur du ska göra om du hellre gör det manuellt.

Säkerhetstips för internet: skydda dig online

Vilka är då de bästa sätten att skydda sig på internet? Följ dessa råd för att skydda dig mot säkerhetshot på internet och mot olika typer av internetattacker:

Du behöver programvara för internetsäkerhet som skyddar dig dygnet runt

Den bästa programvaran för internetsäkerhet skyddar dig från ett brett spektrum av hot på internet, inklusive hackning, virus och skadlig kod. En heltäckande produkt för internetsäkerhet ska kunna identifiera sårbarhet på enheter, blockera cyberhot innan de omsatts i verkligheten samt isolera och ta bort omedelbara faror.

Blockera åtkomst till webbkameran så att din integritet på internet säkras

Webbkamerahackning är när hackare kommer åt dina kameror på mobilen och datorn och spelar in dig. Detta internetsäkerhetshot kallas på engelska ”camfecting”. Antalet kända attacker är relativt lågt, även om de flesta äger rum utan att offret någonsin inser att de har utsatts, så att de inte registreras.

Ett enkelt sätt att blockera tillgång till webbkameran är med silvertejp – men i en värld där många använder videokonferenser varje dag i jobbet eller bara för att hålla kontakten är det ganska opraktiskt. En mycket bättre förebyggande metod är att använda en antiviruslösning med webbkameraskydd – Kaspersky Internet Security har denna funktion. Det är också bra att stänga av datorn när den inte används.

En annonsblockerare kan skydda dig från falska annonser

Annonsblockerare gör att webbsidor visas utan annonser – och om du blockerar annonser från att visas tar du bort risken att du ser och klickar på en annons som kan vara skadlig. Annonsblockerare har också andra fördelar. De kan till exempel minska det antal cookies som lagras på din dator, öka din integritet på internet genom att minska spårning, spara bandbredd, hjälpa till så att sidor laddas snabbare och ge förlängd batteritid på mobila enheter.

Vissa annonsblockerare är gratis, medan andra kostar pengar. Kom ihåg att det inte är alla annonsblockerare som blockerar alla onlineannonser, och vissa webbplatser kanske inte fungerar korrekt om annonsblockeraren är aktiv. Du kan dock ställa in annonsblockeraren så att den tillåter onlineannonser från specifika webbplatser.

Ta hand om hela familjen med föräldrakontroller

Föräldrakontroller är de inställningar som gör att du kan styra vilket innehåll ditt barn kan se på internet. Föräldrakontroller som används tillsammans med integritetsinställningar kan hjälpa till att öka internetsäkerheten för barn. Hur du lägger upp föräldrakontroller skiljer sig mellan plattformar och enheter – Internet Matters har en heltäckande serie steg-för-steg-instruktioner för varje plattform. Du kan också överväga att använda en föräldrakontrollapp, till exempel Kaspersky Safe Kids.

Filrensare

En filrensare är ett verktyg som tar bort onödiga och tillfälliga filer och programs från datorn. Kaspersky Total Security har en filrensningsfunktion som gör att du kan hitta och ta bort program och webbläsartillägg som du sällan använder eller som installerades utan ditt samtycke.

Skydd på flera plattformar

Internetskydd av idag måste täcka alla de enheter som vi använder för att ta oss online – bärbara datorer, skrivbordsdatorer, smartphones och surfplattor. Den bästa programvaran för internetsäkerhet låter dig installera antivirusprogrammet på flera enheter, så att du har skydd mot säkerhetshot på internet på alla plattformar.

Skydd vid shopping och bankärenden på internet

Säkerhetstips att komma ihåg när man shoppar online är bland annat:

 • Se till att transaktionerna görs på en säker webbplats – URL-adressen ska börja med https:// istället för http:// – ”s” står för ”säker” och anger att webbplatsen har ett säkerhetscertifikat. Det ska också finnas en hänglåsikon till vänster om adressfältet.
 • Kontrollera URL-adressen noga – brottslingar kan skapa falska webbplatser med URL-adresser som liknar de riktiga. De byter ofta ut en eller två bokstäver i URL-adressen för att lura dig.
 • Undvik att skicka ekonomisk information när du använder offentlig Wi-Fi.

Säkerhetstips för onlinebankärenden är bland annat:

 • Undvik även här att skicka ekonomisk eller personlig information när du använder offentlig Wi-Fi.
 • Använd starka lösenord och byt dem regelbundet.
 • Använd flerfaktorsautentisering där det går.
 • Skriv själv URL-adressen till din bank eller använd din bankapp, istället för att klicka på länkar i mejl – så att du undviker att utsättas för nätfiske.
 • Kontrollera kontoutdragen regelbundet och leta efter transaktioner du inte känner igen.
 • Håll operativsystem, webbläsare och program uppdaterade. Detta säkerställer att alla kända säkerhetsluckor täpps till.
 • Använd en robust produkt för internetsäkerhet, till exempel de produkter som Kaspersky erbjuder.

I en värld där vi tillbringar en stor del av livet online är internetsäkerhet en viktig fråga. Nyckeln till att hålla sig säker och skydda sina data online är att förstå hur man övervinner säkerhetshot på internet och olika typer av internetattacker.

Relaterade artiklar:

Internetsäkerhet: vad är det och hur skyddar man sig online?

Internetsäkerhet betyder att hålla sig säker online. Läs om integritet och säkerhet på internet, olika typer av internetattacker och hur du skyddar dina data online.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg