Hoppa till huvudinnehållet

Hur gör jag för att ta bort skadlig programvara?

Hur gör jag för att ta bort skadlig programvara?

Oavsett om du använder en bärbar eller stationär dator eller en mobiltelefon bör du skydda enheten genom att använda skydd mot skadlig programvara. Men har du någonsin funderat över vad skadlig programvara egentligen är? För att hjälpa dig att identifiera och ta bort skadlig programvara på ett säkert sätt tar vi upp nedanstående ämnen i den här artikeln:

 • vad skadlig programvara är och de olika typerna
 • hur skydd mot skadlig programvara fungerar och varför det är viktigt
 • hur du tar reda på om enheten har skadlig programvara
 • hur du tar bort skadlig programvara på ett säkert sätt med Kaspersky Anti-Virus

Vad är skadlig programvara?

Enkelt uttryckt är skadlig programvara en typ av programvara som avsiktligen har utformats för att orsaka skada för dig eller din enhet.

Om din bärbara eller stationära dator eller mobiltelefon drabbas av skadlig programvara kan det hända att den fungerar långsammare eller slutar fungera helt. Skadlig programvara kan även ta bort eller stjäla data och äventyra din integritet.

Hur kan jag smittas av skadlig programvara?

Skadlig programvara kan ta sig in i enheten på många olika sätt. Till exempel om du klickar på en infekterad länk eller annons eller öppnar en bilaga i ett skräppostmeddelande.

Om skadlig programvara inte stoppas kan den orsaka kaos i enheten, och du riskerar att utsättas för datastöld. Som tur är, är det enkelt att ta bort de flesta skadliga program med Kaspersky Anti-Virus.

Typer av skadlig programvara

Skadlig programvara fungerar på många olika sätt. Skadlig programvara kan vara dold i e-postbilagor eller så kan den spionera på dig via enhetens kamera. Viss skadlig programvara (utpressningsvirus) kan till och med hålla dina filer som gisslan tills du betalar en lösensumma.

Det finns ett antal olika typer av skadlig programvara. Låt oss utforska varje typ av hot och hur det fungerar, så att du kan förstå de hot som enheten kan utsättas för.

Mask

Maskar är en typ av skadlig programvara som replikeras från dator till dator utan att infektera andra objekt på samma dator. De kan spridas mellan nätverk genom att utnyttja varje enhets svagheter.

I likhet med andra typer av skadlig programvara kan maskar skada enheten genom att använda bandbredd och leverera nyttolaster med skadlig kod.

Annonsprogram

Annonsprogram står för reklamstödda program. Du kan av misstag ge ditt medgivande till att hämta annonsprogram. Den här typen av oönskad programvara ansvarar för illegitima popup-annonser.

Ibland paketerar hackare in spionprogram i annonsprogram, vilket gör dem särskilt farliga. Så se till att du aldrig klickar på en annons som ser misstänkt ut.

Spionprogram

Spionprogram skiljer sig från de andra kategorierna genom att det inte är en teknisk definition, utan en övergripande term för program av så vitt skilda typer som annonsprogram, riskprogram och trojaner.

Spionprogram kan övervaka din onlineaktivitet, observera vilka tangenter som du trycker på och samla in dina personuppgifter.

Virus

Ett virus är en typ av skadlig programvara som kan replikera sig själv och spridas i hela enhetens system.

Botprogram

Botprogram skapas för att automatiskt utföra specifika åtgärder.

Vissa botprogram skapas i legitima syften. Du kan till exempel använda botprogram till att genomsöka webbplatser och samla in deras innehåll för att indexera dem i sökmotorer.

När botprogram används med skadligt uppsåt kan de samla in personuppgifter så att cyberbrottslingar kan utnyttja dem.

Utpressningsvirus

Utpressningsvirus blockerar åtkomst till enheten eller håller filer på enheten som gisslan mot en lösensumma. Hackare använder utpressningsvirus för att begära betalning från användare i gengäld för att återge kontrollen över enheten till dem.

Rootkit

Ett rootkit är ett program som används av brottslingar för att undgå upptäckt och få obehörig åtkomst till en dator. Hackare använder rootkit för att få fjärråtkomst till och stjäla information.

Trojansk häst

En trojansk häst, eller trojan, är skadlig programvara som är kamouflerad till en vanlig fil, men som utför en viss skadlig åtgärd på datorn. När du hämtar en trojan inser du kanske inte att du faktiskt installerar skadlig programvara.

Trojaner kan utföra en mängd olika funktioner, bland annat stjäla dina data. Några exempel på trojaner:

 • Trojanspridare: De här programmen innehåller kod som kan installera skadliga program på datorn i hemlighet.
 • Trojanhämtare: De här kan hämta och installera nya versioner av skadliga program på datorn.
 • Spiontrojaner: De här spårar din aktivitet och skickar information om ditt beteende till cyberbrottslingar.
 • Banktrojaner: De här programmen kamouflerar sig själva till riktiga appar och stjäl bankinformation när du hämtar dem.
 • Bakdörrstrojaner: De här skadliga programmen tar sig in på datorn genom att utnyttja sårbarheter utan din vetskap.

Varför är skydd mot skadlig programvara viktigt?

Skydd mot skadlig programvara är det bästa sättet att skydda sig mot onlinehot.

Om du inte vidtar lämpliga åtgärder för att skydda dig mot skadlig programvara finns det risk för att din enhet och dina privata data (till exempel bankuppgifter) utsätts för stöld eller utnyttjas på något annat sätt. För att skydda dina enheter och data är skydd mot skadlig programvara av yttersta vikt.

Så här skyddar du dig mot skadlig programvara

Allt eftersom skadlig programvara blir mer avancerad, och när så mycket av våra personliga data nu lagras online, har hotet från skadlig programvara som stjäl våra privata data för att använda dem i illvilliga syften aldrig varit så verkligt eller så farligt som nu.

Det finns dock flera metoder för att skydda sig. Följ våra rekommendationer nedan för att se till att du gör allt du kan för att förhindra att skadlig programvara infekterar dina enheter – och får åtkomst till din personliga information.

Använd antivirusskydd

Skydda datorn mot skadlig programvara med Kaspersky Anti-Virus. Vår avancerade programvara söker automatiskt igenom datorn för att hitta hot, och om systemet har smittats av skadlig programvara tar vår teknik bort den från enheten och informerar dig om det.

Installera antivirusprogram på telefonen

Smarta telefoner är i princip små datorer som får plats i fickan. Eftersom så många av oss använder våra telefoner lika mycket som, om inte mer, än våra bärbara eller stationära datorer är de också mottagliga för skadlig programvara. Så det är helt logiskt att även skydda telefonen mot potentiella attacker från skadlig programvara, och inte bara dina datorer.

För bästa möjliga telefonskydd rekommenderar vi Kaspersky Antivirus for Android eller Kaspersky Security Cloud for iOS om du är iPhone-användare.

Hämta endast appar från tillförlitliga webbplatser

Minska risken för att drabbas av skadlig programvara genom att endast hämta appar, programvaror eller mediefiler från tillförlitliga webbplatser. Det kan du göra genom att endast använda Google Play Store för Android eller App Store om du har en iPhone. Kom ihåg att inte hämta filer eller appar från okända webbplatser. Om du gör det är det mer sannolikt att du hämtar skadlig programvara av misstag, utan att ens vara medveten om det.

Kontrollera utvecklarbeskrivningar

Även om det är ovanligt kan infekterad programvara ibland slinka igenom nätet och hamna på tillförlitliga webbplatser. Läs därför alltid om utvecklaren i beskrivningen. Är de välkända? Gör en snabb Google-sökning på dem för att ta reda på det. Om det inte finns någon information om utvecklarna online bör du undvika att hämta filerna för att vara på den säkra sidan.

Läs användarrecensioner

Se till att du läser användarrecensioner om programvara eller appar som du planerar att hämta. Verkar recensionerna legitima? Hackare som försöker locka användare att hämta skadlig programvara kan förfalska recensioner, så du måste vara noggrann och uppmärksam på sådant som verkar misstänkt.

Det är värt att komma ihåg att om en app eller ett program uteslutande får översvallande beröm bör det ringa en varningsklocka. En app bör ha recensioner med en blandning av positiva och negativa omdömen.

Kontrollera hur många gånger en app har hämtats

Appar som är infekterade med skadlig programvara har sannolikt inte mängder av hämtningar. Medan det är mindre troligt att appar med miljontals hämtningar är skadliga program. Om appen är populär (med massor av recensioner och hämtningar) behöver du inte vara lika orolig: sannolikheten för att appen är skadlig programvara är mycket mindre.

Kontrollera vilka behörigheter som krävs

Kontrollera vilka behörigheter som krävs för en app eller programvara. Verkar de begärda behörigheterna rimliga? Om det som begärs inte verkar nödvändigt för appens eller programvarans funktion – var försiktig och hämta inte appen eller ta bort den om du redan har installerat den.

Klicka inte på osäkra länkar

Undvik att klicka på osäkra länkar i skräppost, meddelanden eller på webbplatser med misstänkt utseende. Om du klickar på en infekterad länk kan hämtningen av skadlig programvara startas automatiskt.

Kom även ihåg att din bank aldrig uppmanar dig att uppge användarnamn eller lösenord via e-post. Om du får ett e-postmeddelande där du uppmanas att göra det ska du inte klicka på det, inte lämna ut dina uppgifter (även om e-postmeddelandet ser legitimt ut) och omedelbart kontakta din bank för att dubbelkolla legitimiteten.

Håll operativsystem och appar uppdaterade

Det är viktigt att regelbundet uppdatera operativsystemet för att skydda sig mot skadlig programvara. Det innebär att enheten drar nytta av de senaste säkerhetsuppdateringarna för systemet.

På liknande sätt har det avgörande betydelse att se till att apparna på alla enheter uppdateras regelbundet. På så sätt kan app- eller programvaruleverantören implementera eventuella säkerhetsuppdateringar som utvecklarna har lagt till för att skydda din enhet och dina data.

Glöm inte att göra detta. Hackare och skadlig programvara är beroende av att du inte håller dina appar uppdaterade så att de kan utnyttja kryphål i programvaran för att få åtkomst till dina enheter.

Var försiktig när du använder kostnadsfritt Wi-Fi

När du använder en bärbar dator eller telefon på ett kafé eller på en offentlig plats ska du vara försiktig med att använda kostnadsfritt Wi-Fi. Undvik att exponera känsliga data vid shopping eller bankärenden online. Om du måste använda kostnadsfritt Wi-Fi bör du använda en VPN-anslutning, till exempel Kaspersky Secure Connection: Anslutningen skyddas genom att dina data krypteras.

Använd aldrig obekanta USB-enheter

Undvik att sätta in obekanta USB-minnen i den bärbara eller stationära datorn till varje pris. Om du inte vet var en USB-enhet kommer ifrån kan den vara infekterad med skadlig programvara.

Har din enhet blivit infekterad med skadlig programvara?

Beter sig din bärbara eller stationära dator eller mobiltelefon konstigt? De flesta skadliga program är diskreta och kan inte ses med blotta ögat. Det finns dock några varningstecken att hålla utkik efter som anger att enheten kan vara infekterad med skadlig programvara.

Om du vill diagnostisera en infektion av skadlig programvara ska du titta efter följande varningstecken:

 • Din enhet blir långsam och allt tar längre tid
 • Appar eller program som du inte känner igen har dykt upp
 • Appar eller program kraschar hela tiden utan anledning
 • Dataanvändningen för telefonen har oförklarligt gått upp
 • Telefonräkningen har mystiskt ökat
 • Popup-fönster visas när webbläsaren är stängd
 • Telefonbatteriet laddas ur snabbt
 • Den bärbara eller stationära datorn eller telefonen överhettas

Borttagning av skadlig programvara

Om du tror att din bärbara eller stationära dator eller mobiltelefon har smittats är det viktigt att du vidtar omedelbara åtgärder för att ta bort den skadliga programvaran.

Här följer 10 enkla steg för borttagning av skadlig programvara för den bärbara eller stationära datorn:

 • Hämta och installera Kaspersky Anti-Virus
 • Koppla bort enheten från internet för att förhindra att skadlig programvara orsakar ytterligare skada
 • Starta om datorn i felsäkert läge
 • Ta bort eventuella temporära filer med Diskrensning
 • Kör skanning på begäran i Kaspersky Anti-Virus och följ instruktionerna.
 • Om skadlig programvara hittas tar du bort den eller sätter den i karantän
 • Starta om datorn
 • Ändra lösenord om du tror att de har komprometterats
 • Uppdatera programvara, webbläsare och operativsystem
 • Sök igenom datorn igen och kontrollera att det inte finns några fler hot.

Är det telefonen som är infekterad?

När du har tagit bort skadlig programvara från enheten följer du våra tips för skydd mot skadlig programvara för att skydda dig.

Hämta Kaspersky Anti-Virus idag för att få fullständigt skydd, så att du slipper oroa dig.

Hur gör jag för att ta bort skadlig programvara?

Hur fungerar skydd mot skadlig programvara och hur tar jag bort skadlig programvara? Läs här för att ta reda på hur skyddar dina enheter mot skadlig programvara.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg