Hoppa till huvudinnehållet

Säkrare shopping online

Shoppingsidor på nätet växer i popularitet, och det har medfört en ökning av aktiviteter av cyberbrottslingar som inriktar sig på oförsiktiga konsumenter. Om du vill få ut så mycket som möjligt av din shopping på nätet – utan att falla offer för brottslingar och internetbedrägerier – behöver du vidta några försiktighetsåtgärder.

Säkerhetstips för säkrare shopping på nätet

Nedan följer några användbara tips för shopping på nätet från Kaspersky Labs team med experter på internetsäkerhet för att hjälpa dig använda internet på ett säkrare sätt:

 • Säkra internetsökningar
  Trots att sökmotorer är mycket användbara när du letar efter produkter, recensioner och prisjämförelser löper du risken att oavsiktligt klicka på ”förgiftade” sökresultat som kan leda dig till skadlig programvara istället för din avsedda destination. Dessa förgiftade sökresultat skapas av cyberbrottslingar som använder trick från sökmotoroptimering (SEO) – kallas ibland svart SEO – för att lägga till skadliga länkar i sökmotorresultat. Verktyg såsom Kaspersky URL Advisor – eller tilläggsprogram till webbläsare från tredje part, t.ex. Web of Trust – kan hjälpa till att förebygga att du klickar på förgiftade länkar och besöker skadliga webbsidor.
 • Skriv in URL-adressen i adressfältet
  Istället för att bara klicka på en länk för att gå till en butiks webbplats är det säkrare att skriva in butikens URL-adress i adressfältet i webbläsaren. Det krävs kanske lite ansträngning, men denna enkla åtgärd kan hjälpa till att förebygga att du besöker en falsk eller skadlig webbplats.
 • Skaffa ett tillfälligt kreditkort
  Vissa kreditkortsföretag utfärdar tillfälliga kreditkortsnummer för sina kunder. Dessa tillfälliga nummer kan vara användbara för engångsköp. Du bör dock undvika att använda dem för köp som kräver automatisk förnyelse eller regelbundna betalningar.
 • Använd en särskild dator för internetbanken och shopping
  För extra säkerhet kan du använda en särskild dator för internetbanken och shopping. Det bör vara en ”ren” dator som är helt fri från datorvirus och annan smitta. För att hjälpa till att hålla den ren bör datorn inte användas för att surfa på nätet, besöka sociala nätverkssidor eller läsa e-post. Installera Google Chrome och kräv HTTPS.
 • Använd en särskild e-postadress
  Det är värt att överväga att skapa en e-postadress som du använder enbart för shopping på nätet. Detta kan hjälpa dig att minska risken för att öppna skadliga e-postmeddelanden eller skräpmeddelanden som utger sig för att vara reklam eller andra meddelanden. Om sådana meddelanden skickas till din primära e-postadress vet du att det troligen är falskt eller skadligt.
 • Hantera och skydda dina lösenord på internet
  Med hjälp av en lösenordshanterare kan du hantera flera konton och lösenord samt kryptera lösenord som annars skulle visas som vanlig text. Vissa antivirus- och internetsäkerhetsprogram innehåller lösenordshantering och säkerhetsfunktioner för lösenord.
 • Var försiktig med att använda offentliga trådlösa nätverk
  När du är i ett köpcentrum och precis ska köpa något kan det vara användbart att i sista minuten jämföra med de bästa priserna som erbjuds av butiker på internet. Men det kan utgöra en säkerhetsrisk om du använder internet via ett offentligt trådlöst nätverk. Cyberbrottslingar kan fånga upp dina data, lösenord, inloggningsuppgifter och din ekonomiska information. Om du behöver komma åt internet när du är ute och shoppar är det säkrare att göra det via mobilnätet.
 • Överväg att använda din surfplatta
  Om du har en Linux-baserad enhet – t.ex. en Samsung-surfplatta eller en annan enhet som kör Linux – kan det vara säkrare att använda den för att överföra pengar. Apple iPads kan också löpa mindre risk att utnyttjas när du shoppar på nätet, under förutsättning att din enhet inte har modifierats. Kom dock alltid ihåg att undvika att använda offentliga trådlösa nätverk eftersom det finns en risk för att dina lösenord och annan data kan stjälas.

Andra artiklar och länkar relaterade till mobil- och datorsäkerhet

Säkrare shopping online

Shopping på nätet har blivit allt vanligare bland konsumenter, men det har även cyberattacker och internethot. Följ dessa tips för shopping på nätet för att skydda dig själv.
Kaspersky logo

Related articles