Ingen tycker om att få skräppost. De är inte bara irriterande och stjäl tid, de kan till och med vara farliga. Det har uppskattats att 94 % av all skadlig kod levereras som skräppost, och andra potentiella faror är till exempel spionprogram, nätfiske och utpressningsprogram.
Man kan löst beskriva skräppost som meddelanden du inte vill ta emot, och de kan vara antingen kommersiella eller bedrägliga. Skräppost är lika gammalt som internet, och trots att stora ansträngningar gjorts för att besegra den är den fortfarande ett problem. I den här översikten förklarar vi hur man identifierar skräppost, hur man rapporterar skräppost, hur man blockerar oönskade meddelanden och hur man förebygger skräppost.
Ibland är det uppenbart att ett meddelande är skräppost. Men om det inte syns direkt finns det några tecken du kan se upp för:
Kontrollera avsändarens adress
Den mesta skräpposten kommer från adresser som inte verkar rimliga eller som ser ut som rappakalja – till exempel amazondeals@tX94002222aitx2.com eller något liknande. Genom att hålla muspekaren över avsändarens namn, som också kan se konstigt ut, kan du se den fullständiga e-postadressen. Om du inte är säker på om en e-postadress är legitim kan du ange den i en sökmotor och kontrollera.
Fundera över vilken sorts information de vill ha
Legitima företag kontaktar dig inte från en blå himmel med e-post som du inte bett om och frågar om personlig information som bankkonton och kreditkortsinformation, personnummer och så vidare. I allmänhet ska du vara försiktig med meddelanden som du inte bett om som ber dig att 'bekräfta kontodetaljer' eller 'uppdatera din kontoinformation'.
Om du behöver kan du själv gå till relevant webbplats – genom att skriva URL-adressen direkt i webbläsaren eller söka efter den med en sökmotor – och logga in på ditt konto utan att klicka på länken i e-postmeddelandet.
Var försiktig om meddelandet säger att det är bråttom
Bedragare försöker ofta sätta press på dig genom att skapa en känsla av att det är bråttom. Ämnesraden kan till exempel innehålla ord som ”brådskande” eller ”omedelbar åtgärd krävs” – för att sätta press på dig att handla snabbt.
Kontrollera om mejlen använder ditt namn
Även om det finns skräppost som är sofistikerad är det en potentiell varningssignal om du tilltalas i vaga ordalag, som ”Högt ärade kund” och så vidare. Legitima företag som du har kontakt med vet vad du heter, och deras mejl har skrivits med ditt riktiga namn.
Kontrollera grammatik och stavning
Skrivfel och dålig grammatik är varningssignaler. Likadant är det med konstiga fraser och ovanlig meningsbyggnad, som kan bero på att mejlet översatts fram och tillbaka med Google Translate flera gånger.
Var försiktig med bilagor
Legitima organisationer undviker att skicka obeställda mejl med bilagor, eftersom det är känt att de kan innehålla skadlig kod. Om du får mejl från en okänd avsändare som vill att du ska öppna en bilaga, är det ett tecken på att det är skräppost. Undvik att öppna bifogade filer i okända mejl, eftersom de kan ladda ned skadlig kod på din enhet.
Det finns olika kategorier av skräppost. Vissa av de vanligaste är:
Även om skräppostfilter – som beskrivs närmare nedan – kan hjälpa till att minska skräpposten finns det en del goda vanor gällande e-post som du kan börja med för att se till att skräpposten inte ens kommer fram till dig. Exempel är:
Var noga med vad du skriver upp dig på:
Avslöja bara din e-postadress för organisationer du litar på. När du delar den ska du bara välja att ta emot nyhetsbrev du verkligen vill läsa. Kom ihåg att legitima företag gör det enkelt och transparent att säga upp prenumerationer på marknadsföringsmejl.
Var noga med hur du delar din e-postadress:
alla delar sin mejladress med vänner, familj och jobbkontakter. Men undvik att lägga upp den på offentliga forum eller på sociala medier, där botar och skräppostavsändare kan hitta den. Försök att använda din mejladress för så få saker som möjligt – bara de tjänster som du verkligen använder.
Använd olika e-postadresser för olika saker:
Du kan till exempel ha en e-postadress för jobbet, en annan för nära vänner och en annan som du bara använder för registreringar och prenumerationer. Om den sista röjs kan du bara överge den, utan risk för dina andra konton.
Var noga med hur du reagerar på skräppost:
om du kan göra det är det bäst att inte klicka på eller öppna skräppost. Om du har tvivel ska du vara försiktig och radera meddelanden du inte är säker på. Svara aldrig på skräppost – om du gör det får bedragarna reda på att din mejladress är i bruk, och du kan få ännu mera skräppost. Klicka aldrig på länkar och öppna aldrig bifogade filer i skräppostmeddelanden, så att du inte laddar ned skadlig kod eller utsätts för en nätfiskeattack.
Ska man säga upp prenumerationer på skräppost?
Om det är ett nyhetsbrev med marknadsföring från ett företag du känner till, och som du inte längre vill prenumerera på, kan du klicka på länken för att säga upp prenumerationen. Men om det är skräppost är det bäst att inte avsluta prenumerationen (om det ens finns möjlighet att göra det). Det beror på att alla reaktioner på bedrägeriförsök är dåliga – om du avslutar prenumerationen får de reda på att du är ett potentiellt offer. I vissa fall kan själva länken för att avsluta prenumerationen vara farlig. Det är bäst att ta bort skräppostmeddelanden med skräppostfilter eller genom blockering.
Att du bara raderar skräppost betyder inte att det inte kommer nya till din Inkorg. Men du kan utbilda din e-postleverantör till att känna igen vilken e-post du vill se och vilken du inte vill ha. Du kan göra detta genom att använda funktioner för att rapportera skräppost, som skiljer sig mellan olika e-postleverantörer. Några välkända exempel är:
Så här rapporterar du ett meddelande som skräppost i Gmail-appen för mobila enheter med Android eller iOS:
Med tiden ska din Inkorg lära sig att automatiskt filtrera meddelanden som liknar de du flaggat till mappen med skräppost, och antagligen raderas allt som ligger i den längre än 30 dagar.
Du bör också titta i din mapp med skräppost ibland, så att du ser till att inga meddelanden som du ville ha hamnar där av misstag.
Att lägga upp skräppostfilter är ett sätt att bekämpa skräppost som kompletterar markering av meddelanden som skräppost. Även detta skiljer sig mellan e-postleverantörer – exempel är bland annat:
Konfigurera skräppostfiltret för Gmail:
Konfigurera skräppostfiltret för Outlook.com:
Konfigurera skräppostfiltret för Apple Mail:
Konfigurera skräppostfiltret för Thunderbird:
Ibland kan det vara ett bättre alternativ att blockera om du vill sluta ta emot meddelanden från oönskade avsändare. Det är dags att blockera när du inte längre vill ta emot meddelanden från enskilda avsändare – dessa meddelanden ser inte ut som typisk skräppost, så de kan förvirra skräppostfiltret istället för att vara till hjälp. Skräppost har istället oftast inte identifierbara e-postadresser som är desamma från mejl till mejl, så blockering hindrar inte skräppostfloden.
Processen för blockering är olika för olika e-postleverantörer och enheter. Exempel:
Blockera oönskade mejl med appen Mail:
Du kan avblockera avsändare genom att gå till Inställningar > Mail > Blockerade. Leta upp den blockerade avsändarens namn och tryck på Avblockera.
Förutom att ha bra e-postsäkerhet, använda skräppostfilter och blockera oönskade meddelanden finns här tre ytterligare saker du kan göra:
Aktivera flerfaktorsautentisering
Om du använder flerfaktorsautentisering eller tvåfaktorsautentisering betyder det att även om en nätfiskeattack röjer ditt användarnamn och lösenord kan hackare inte ta sig igenom de ytterligare autentiseringskrav som knutits till kontot.
Fundera på att använda ett skräppostfilter från tredje part
Din e-postleverantör kanske har ett eget filter, men om du använder det tillsammans med programvara mot skräppost kan detta ge ytterligare ett lager med cybersäkerhet. Detta eftersom mejl går igenom två skräppostfilter innan de når din Inkorg. Så om skräppost tar sig igenom det ena filtret borde det andra fånga upp den. Leta efter ett skräppostfilter som fungerar med din e-postleverantör.
Använd heltäckande antivirusprogram
Anta att du ändå blir offer för skräppost genom att klicka på en skadlig länk eller oavsiktligt ladda ned skadlig kod. I så fall kommer en bra antiviruslösning som Kaspersky Total Security att känna igen den skadliga koden och hindra den från att skada din enhet eller ditt nätverk.
Relaterade artiklar: