Skip to main

Enligt Radicatis rapport om e-poststatistik 2015 beräknas antalet e-postanvändare i världen nå nästan 3 miljarder år 2019. Rapporten förutspår dessutom att användare kommer att få 96 meddelanden per dag, en ökning från i snitt 88 meddelanden år 2014. E-post är idag en del av vår vardag och används allt mer. Det gör dina konton till en lockande måltavla för hackare. Här får du veta vad du kan göra om någon hackar ditt e-postkonto.

1. Kör ditt antivirusprogram

Enligt FTC:s guide till e-posthackning bör du först och främst köra en heltäckande virusskanning om ditt konto hackas. Hoppa över ”snabbskanningen” och välj i stället en grundlig skanning som kan hitta och radera alla former av skadlig programvara (inklusive trojaner, spionprogram och tangentbordsloggare som kan spåra dina tangenttryckningar även efter det att hackningen har identifierats) och potentiellt oönskade program. Hackare vill inte i första hand få tillgång till ditt konto så att de kan skicka pinsamma meddelanden till dina vänner, utan de letar efter sätt att lura dig på pengar eller begå kreditkortsbedrägeri. Hackare kan till exempel angripa företag som regelbundet skickar pengar via banköverföring. När ett e-postkonto har hackats kan de göra egna obehöriga överföringar. Enligt FBI:s Internet Crime Complaint Center har företag förlorat över 747 miljoner dollar under de senaste två åren till följd av hackade konton, trots nätverksskydd och IT-personal. Ju snabbare du kan köra en virusskanning vid ett angrepp, desto bättre. Det är viktigt att se till att datorn är ren innan du ändrar några av dina andra känsliga uppgifter för att undvika nya angrepp.

2. Byt lösenord

När datorn är fri från skadlig programvara är det dags att byta lösenord. Om du har förlorat åtkomsten till kontot kan du behöva kontakta e-postleverantören direkt, bevisa vem du är och begära att lösenordet återställs. Välj ett nytt lösenord som skiljer sig markant från det gamla och kontrollera att det inte innehåller några strängar med upprepade tecken eller siffror. Undvik lösenord som har uppenbara kopplingar till ditt namn, din födelsedag eller liknande personlig information. Hackare kan enkelt hitta sådan information och använder den ofta för att försöka få åtkomst till konton. Ditt lösenord ska vara unikt för varje konto, komplext (dvs. en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken) och minst 15 tecken långt.

3. Kontakta andra onlinetjänster

Det är också viktigt att du byter lösenord för andra betalningsbaserade konton såsom Amazon, Netflix, kreditkortsföretag och till och med ditt lokala bibliotek för att förhindra att hackare kommer åt dessa konton. I vissa fall ligger problemet i att samma lösenord används för flera webbplatser, men även olika lösenord kanske inte är tillräckligt om du har e-post på ditt konto som leder direkt till länkade leverantörer på nätet.

4. Meddela personer du känner

Credit.com konstaterar att det också är en god idé att berätta för dina vänner, familjemedlemmar och andra personer på din kontaktlista att ditt konto har hackats. Under den tid då förövarna hade kontroll över ditt konto kan de ha skickat dussintals eller hundratals e-postmeddelanden med skadlig programvara till alla du känner, och på så sätt fått tillgång till nya offer. När du varnar dina kontakter kan de vidta åtgärder för att skydda sina enheter.

5. Byt säkerhetsfråga

Troligen använde hackarna ditt lösenord för att ta över ditt konto, men det är också möjligt att de tog sig in genom att svara på dina säkerhetsfrågor. Enligt den senaste forskningen från Google väljer många samma svar på vanliga säkerhetsfrågor. Till exempel svarade nästan 20 % av amerikanska användare ”pizza” på frågan ”Vad är din favoritmat?”. För att ytterligare skydda din e-post ska du om möjligt aktivera flerfaktorsautentisering för att komma åt dina lösenord. Då används t.ex. sekundära e-postadresser eller textmeddelanden, eftersom endast säkerhetsfrågor inte är tillräckligt.

6. Rapportera hackningen

Om du inte redan har gjort det ska du kontakta din e-postleverantör och rapportera hackningen. Detta är viktigt även om du inte förlorade åtkomsten till e-postkontot, eftersom det hjälper leverantörerna att spåra bedrägligt beteende. Dessutom kan e-postleverantören eventuellt ge dig information om attackens ursprung eller typ.

7. Skapa ett nytt e-postkonto

Ibland är det inte värt att fortsätta som förut. Om detta inte är första gången ditt konto hackats eller om din leverantör inte verkar vidta åtgärder för att minska mängden skräppost, kan det vara dags att byta. Håll utkik efter en tjänst som erbjuder e-postkryptering som standard och tillförlitlig kundservice om ett problem uppstår.

8. Kontakta kreditinstitut

Bedragare vet att de ofta kan ta sig igenom den första försvarslinjen mot skräppost genom ett personligt tilltal. Enligt Hubspot har e-postmeddelanden som skickas från namngivna konton en betydligt högre klickfrekvens. Det är mycket mer sannolikt att bedragare försöker ta personlig kontakt och övertyga dig att dela personliga uppgifter innan de försöker ta ut pengar från dina konton och handla med ditt kreditkort. Hackarnas ambitioner är ofta mycket större än en enkel e-posthackning tyder på, så det är en god idé att kontakta kreditupplysningsföretag som TransUnion och Equifax och be dem övervaka dina konton i några månader efter en hackning.

9. Överväg olika alternativ för ID-skydd

Om du har blivit hackad kan det eventuellt vara värt att använda en tjänst för ID-skydd. Sådana tjänster brukar omfatta realtidsövervakning av e-postkonton och konton i webbutiker, utöver kreditbedömningsrapporter, och personlig hjälp i händelse av identitetsstöld. Det är ofta ganska dyrt att använda den här typen av skydd, så välj ett företag med gott anseende. Kontrollera noga att du använder en legitim tjänst, och inte en blufftjänst som är ute efter dina personliga uppgifter.

10. Skydda dig helt

Kör en virusskanning på alla anslutna enheter, inklusive din bärbara dator, surfplatta och smarta telefon, så att förövarna inte kan ta sig mellan olika plattformar och infektera dina enheter. Vidta även åtgärder för att skydda molnet, eftersom personliga uppgifter kan finnas även där. Det är viktigt att uppgradera grundläggande virusskydd till heltäckande internetsäkerhetsskydd som blockerar nya, okända hot och aktivt skyddar dina åtgärder online istället för att försöka rensa datorn ren i efterhand.

Om du upptäcker att ditt e-postkonto har hackats kan du följa dessa tio steg för att ta tillbaka kontrollen och förebygga problem i framtiden.

Vad du bör göra om ditt e-postkonto har hackats

E-post är idag en del av vår vardag och används allt mer. Det gör dina konton till en lockande måltavla för hackare. Här får du veta vad du kan göra om någon hackar ditt e-postkonto.
Kaspersky Logo