Skip to main
content/sv-se/images/repository/isc/2017-images/hardware-and-software-safety-img-22.jpg

Med lösenordshanteraren Password Manager kan du skapa starkare lösenord för din webbplats genom att lagra och kryptera dem. Lösenordshantering har blivit ett nödvändigt verktyg för alla datoranvändare. Lösenorden är ju allt som hindrar cyberbrottslingarna från att komma åt dina känsligaste uppgifter. Men det är inte tillräckligt många som använder dem på rätt sätt.

Svaga lösenord har blivit alldeles för vanligt

Amerikanska regeringens enhet för datorsäkerhet, CERT, påpekar i en ny rapport att starkare lösenord är ett viktigt verktyg mot allt mer avancerade hackerangrepp. Att använda svaga lösenord är det största säkerhetsmisstaget som användare gör idag, enligt rapporten. När man väljer ett svagt lösenord är det "som att stänga dörren utan att låsa den", skriver CERT. Sådant beteende ökar risken för att ekonomiska och personliga uppgifter hamnar i orätta händer. CERT menar att lösenordshantering är ett av de effektivaste sätten att hålla koll på även de mest komplexa lösenord.

Långa oförutsägbara lösenord som innehåller siffror och symboler ger det bästa skyddet, men de är nästan omöjliga att komma ihåg. Därför är lösenordshanteraren en praktisk lösning. Den kan dessutom skapa effektiva lösenord som är unika och säkra mot hackerangrepp. Då är lösenordet som behövs för att starta programmet det enda du behöver komma ihåg.

Gemensamma funktioner i program för lösenordshantering

Olika hanteringsverktyg har olika funktioner för att tillgodose säkerhetsbehoven:

  • En stationär lösenordshanterare lagras på datorns hårddisk och innebär att enbart den enskilda datorn skyddas.
  • En bärbar lösenordshanterare kan däremot synkroniseras med smarta telefoner, surfplattor och andra bärbara enheter.
  • Med multifaktoriella autentiseringsprogram går det att komma åt lösenordshanteraren på olika sätt, till exempel genom fingeravtryck, smartkort, USB-minnen plus ett lösenord.

Här är några tips på hur du väljer en lösenordshanterare som passar dig:

  • Välj en programvara som har stark kryptering.
  • Titta efter en lockout-funktion – den är bra om du glömmer ditt lösenord.
  • Om något skulle gå fel gäller det att veta hur leverantören kan hjälpa dig – via telefon, e-post eller chatt.
  • Kontrollera om programvaran skyddar mot identitetsstöld och om det krävs fler åtgärder för att få skydd mot andra skadliga aktiviteter.
  • Se till att lära dig att använda programvaran. Fundera på om den är användarvänlig.
  • Jämför priset med fördelarna. En fullständig lösning för lösenordshantering ger förstås det bästa värdet, men det finns också gratisprogram som du kan ladda ner för att testa hur viktig en lösenordshanterare är för dig. Vissa leverantörer erbjuder en komplett uppsättning funktioner till en låg engångskostnad eller återkommande avgift.

Oavsett vilken typ av lösenordshantering du väljer bör du undvika att åtkomsten sker via offentliga nätverk, eftersom dina uppgifter fortfarande kan fångas in då. När lösenordshanteraren används dagligen är den en praktisk lösning som kan hjälpa dig att skydda dina känsligaste data på internet.

Andra artiklar och länkar om dataskydd

Skydda dina onlinedata med en lösenordshanterare

Med en lösenordshanterare kan du göra dina lösenord effektivare och säkrare. Allt som står mellan brottslingen och dina känsliga uppgifter är ett lösenord.
Kaspersky Logo