Hoppa till huvudinnehållet

Vad är antivirus i molnet?

Antivirus i molnet är en programlösning som avlastar antivirusprogrammets arbetsbelastning till en molnbaserad server, istället för att försämra en användares datorprestanda med ett komplett antivirusprogram. Med traditionella säkerhetsprogram är du beroende av den lokala datorns processorkraft, men med molnbaserade databehandlingslösningar installerar du bara ett litet "klient"-program på din dator. Med det lilla programmet ansluter du sedan till säkerhetsleverantörens webbtjänst. Där analyseras data från virusskanningar och anvisningar gällande lämpliga motåtgärder skickas tillbaka till användarens dator.

Marknaden för antivirus i molnet växer allt eftersom både välkända och nystartade säkerhetsföretag drar nytta av distribuerad databehandling för att ge förbättrat skydd.

Fördelar

Du utnyttjar molnteknik för att behandla och tolka data från skanningen, så du använder din egen eller användarnas dator endast till att tidvis skanna filsystemet och sedan överföra resultatet. På så sätt behöver du inte alls lika mycket processorkraft för att skydda systemet. Dessutom går det att skicka realtidsdata till den stationära klienten/klientskrivbordet via push-teknik och på så sätt uppdatera lokala svartlistor (skadliga filer och webbplatser) samt vitlistor (betrodda filer och webbplatser). Då slipper du vänta på att en användare utför en manuell uppdatering eller vara beroende av automatiska uppdateringar en gång i veckan eller en gång i månaden. Antivirus i molnet blir ofta billigare än att köpa ett komplett programpaket. De molnbaserade antiviruslösningarna innehåller alla de vanligaste antivirusfunktionerna, som virusskanning, schemalagd skanning, rapportering och filborttagning. Platsen för databehandling är egentligen det enda som ändras.

Nackdelar

En tänkbar nackdel med den här antiviruslösningen är att man blir beroende av anslutning till internet – om leverantörens webbtjänst tillfälligt slutar fungera lämnas klientdatorerna oskyddade, eftersom den lokala klienten bara kan skanna, inte tolka. Dessutom är optimering helt avgörande: leverantörerna måste avgöra vilka svartlistade och vitlistade definitioner som är viktiga nog att inkluderas på den lokala klienten utan att dess prestanda försämras samt vilka definitioner som kan förbli i molnservern. Slutligen bör man vara vaksam när man överför användardata till molnservrar, eftersom det finns viss risk för sekundär smitta.

Andra artiklar och länkar relaterade till definitioner

Vad är antivirus i molnet?

Antivirusprogram i molnet använder en molnbaserad server istället för hämtning av ett helt program till ditt system. Läs mer om fördelarna.
Kaspersky logo