Hoppa till huvudinnehållet

Så här upptäcker man och tar bort spionprogram på en Android-telefon

En man som tittar på sin telefon

Spionprogram spårar i hemlighet allt du gör på din enhet, från surfning på internet till känsliga transaktioner. Om spionprogram hamnar på din Android-telefon kan det hända att du skickar dina inloggningsuppgifter och din finansiella information direkt till cyberbrottslingar. Lär dig hur man upptäcker och tar bort spionprogram på Android-enheter.

Vad är spionprogram?

Spionprogram är en form av skadlig programvara som kan övervaka dina aktiviteter på nätet utan din vetskap. Det kan samla in känslig information om dig, t.ex. inloggningsuppgifter, var du befinner dig, bank- och kortuppgifter, meddelanden, privata foton och webbhistorik. Vanligtvis använder hackarna denna känsliga information för ekonomisk vinning.

Det finns olika sorters spionprogram, och alla är skapade för att utföra en specifik uppgift. Exempel är:

 • Lösenordstjuvar
 • Tangentbordsloggare
 • Spionprogram för ljud- och videoinspelning
 • Informationstjuvar
 • Cookiespårare
 • Banktrojaner

Vad är det som gör spionprogram så farliga?

All skadlig programvara utgör ett hot. Spionprogram är särskilt lömska eftersom de gömmer sig i din enhet och får tillgång till din personliga information utan din vetskap. Hackare använder de data som de hittar genom spionprogram för att begå identitetsstöld, bedrägerier och andra brott.

Spionprogram innebär vanligtvis en hög grad av övervakning. Beroende på vilken typ av spionprogram som finns på din Android kan det t.ex. spela in ljud eller video via din enhet eller spåra din surfhistorik eller fysiska plats. Tangentbordsloggare kan till och med spela in allt som du skriver.

En annan form av spionprogram är "stalkerprogram", som innebär att någon du känner installerar en spionapp på din enhet utan din tillåtelse eller vetskap. Den här typen av appar kan användas av svartsjuka partner, misstänksamma arbetsgivare eller överdrivet oroliga föräldrar. Stalkerprogram skiljer sig från andra typer av spionprogram eftersom det inte skickar dina uppgifter till okända cyberbrottslingar utan till någon du känner personligen. Detta beror på att en angripare behöver fysisk åtkomst till ett personligt konto, där de kan se de data som tas emot från offrets enhet. Stalkerprogram kan användas för utpressning eller som ett verktyg vid våld eller övergrepp i hemmet.

Varifrån kommer spionprogram?

Spionprogram kan hamna på din Android-telefon på olika sätt, t.ex:

Du har oavsiktligt laddat ned en skadlig app
Även om Google har en granskningsprocess för de appar de tillåter i Play Store kan skadlig programvara ibland slinka igenom.

Du har utsatts för ett nätfiskebedrägeri
Nätfiskebedrägerier via e-post eller textmeddelanden innebär att cyberkriminella utger sig för att vara antingen ett legitimt företag eller en känd kontakt för att lura offret att ladda ner en skadlig fil eller lämna ut personlig information.

Någon har laddat ner ett stalkerprogram på din enhet
Stalkerprogram installeras vanligtvis av någon som har fysisk tillgång till din enhet. De kan placera stalkerprogram på din telefon för att spåra var du befinner dig, övervaka din onlineaktivitet, spela in dina samtal och få tillgång till korrespondens i snabbmeddelanden. Det kan också handla om stalkerprogram och tangentbordsloggare som registrerar allt du skriver.

Exempel på spionprogram

Hackare hittar på nya spionprogram hela tiden. Här är några av de senaste iögonfallande exemplen:

RatMilad, 2022

Ett nytt spionprogram för Android med namnet RatMilad har upptäckts, det riktar in sig på mobila enheter i Mellanöstern och används för att spionera på offren och stjäla data. Forskarna varnade för att den skadliga programvaran kan användas för cyberspionage, utpressning eller för att avlyssna offrens samtal.

Spionprogrammet distribuerades via en falsk virtuell nummergenerator som används för att aktivera konton på sociala medier, kallad "NumRent". När appen hade installerats begärde den riskfyllda behörigheter och missbrukade dem sedan för att ladda ner den skadliga nyttolasten RatMilad.

Den huvudsakliga distributionskanalen för den falska appen var Telegram, eftersom NumRent, eller andra trojaner som hade RatMilad, inte är tillgängliga i Google Play Store eller tredjepartsbutiker. Aktörerna bakom RatMilad skapade också en särskild webbplats för att marknadsföra den mobila fjärråtkomsttrojanen (RAT) så att appen skulle verka mer övertygande. Denna webbplats marknadsfördes på Telegram och andra sociala medieplattformar.

FurBall, 2022

En ny version av Android-spionprogrammet FurBall hittades som riktade in sig mot mot iranska medborgare i mobila övervakningskampanjer som genomfördes av hackinggruppen Domestic Kitten, även känd som APT-C-50. Spionprogrammet användes i en massövervakningsoperation som har pågått åtminstone sedan 2016.

Den senaste versionen av den skadliga programvaran FurBall samplades och analyserades av forskare, som rapporterade att den hade många likheter med tidigare versioner, men med nya obfuskeringsuppdateringar. Denna version av FurBall distribueras via falska webbplatser som är visuella kloner av riktiga, där offren hamnar genom att klicka på länkar i direktmeddelanden, inlägg på sociala medier, e-post, SMS eller via oetiska SEO-tekniker.

PhoneSpy, 2021

År 2021 identifierade forskare en spionprogramapp i Sydkorea som påverkade Android-enheter. Det skadliga programmet heter PhoneSpy och maskerade sig som en vanlig applikation för att få åtkomst till den infekterade maskinen, stjäla data och fjärrstyra den. Detta spionprogram beräknas ha infekterat mer än 1 000 Android-enheter.

PhoneSpy hittades i appar som verkade legitima, t.ex. appar för yoga, videostreaming och meddelanden. Eftersom dessa appar inte fanns i Google Play Store tror forskarna att den skadliga programvaran distribuerades via andra tredjepartsplattformar som angriparna delade genom social manipulation och nätfisketekniker.

GravityRAT, 2020

År 2018 hittade forskare ett spionprogram, GravityRAT, som var utformat specifikt mot den indiska försvarsmakten. Tidigare var den främst inriktad på Windows-maskiner, men efter ändringar 2018 blev även Android-enheter måltavlor.

Under 2019 stötte vi på ett Android-spionprogram på VirusTotal som var kopplat till GravityRAT. Cyberbrottslingar hade lagt till en spionmodul i en Android-app, kallad Travel Mate, för personer som reser till Indien. Angriparna hade använt en version av appen som publicerades på Github 2018, och lagt till skadlig kod samtidigt som de ändrade namnet till Travel Mate Pro.

Så upptäcker man spionprogram på sin Android-telefon

Hur vet man då om det finns spionprogram på telefonen? Spionprogram är utformade för att vara dolda, vilket gör dem svåra att upptäcka. Det finns dock tecken på infektion som kan hjälpa dig att hitta spionprogram på Android-enheter. Exempel är:

Långsam hastighet och prestanda
Din telefon verkar långsam, även när du inte kör intensiva appar. Appar fryser eller tar längre tid att ladda, operativsystemet verkar buggigt och enheten är långsammare i allmänhet.

Batteri- och dataförbrukningen ökar
Spionprogram körs tyst i bakgrunden och försöker hålla sig dolda, men de förbrukar mycket extra batteri och data (när du inte använder wifi) under tiden. Det kan leda till en högre telefonräkning eller att batteriet laddas ur betydligt snabbare än vanligt.

Nya eller annorlunda appar eller inställningar
Du märker aktiviteter på din telefon som du inte kommer ihåg, till exempel appar som du inte kommer ihåg att du installerade (däribland dolda Android-appar) eller ändrade inställningar som t.ex. en ny startsida.

Konstant överhettning

Normal användning av telefonen orsakar viss värmeutveckling, men skadlig programvara kan få telefonen att överhettas mycket mer än vanligt.

Oönskade annonser och popup-fönster

Spionprogram kan ibland levereras ihop med annonsprogram. Om du ser slumpmässiga popup-fönster på din enhet, som påverkar användarupplevelsen negativt kan det vara ett tecken på spionprogram.

Svårigheter att komma åt lösenordsskyddade appar och webbsidor
Vissa typer av spionprogram kan använda en spoofad webbläsare när du försöker logga in på vissa webbplatser. Där samlas sedan dina inloggningsuppgifter in och skickas till en tredje part utan att du märker det (förrän det är för sent).

Inaktiverade skyddsprogram mot skadlig programvara
Om de verktyg du normalt använder för att söka igenom din telefon efter spionprogram plötsligt inte fungerar, kan det innebära att din enhet redan är infekterad. Skadlig programvara i paketform kan angripa olika delar av systemet, och det bästa sättet att ta över är att göra sig av med de program som är avsedda att stoppa den.

Konstiga textmeddelanden och e-postmeddelanden
Utsatta enheter kan få textmeddelanden och e-postmeddelanden som är utformade för att lura dem att installera spionprogram manuellt. Dessa meddelanden kan ha formen av länkar, koder eller symboler. Sådana koder kan maskeras som autentiseringskoder för att få tillgång till dina konton på sociala medier. Meddelanden kan också spoofas så att de ser ut att komma från en kontakt som du litar på. Om du får konstiga SMS, meddelanden på sociala medier eller e-postmeddelanden kan det vara ett varningstecken på att ett spionprogram försöker infektera dig. Du bör radera dem utan att klicka på några länkar eller ladda ner några filer.

Oljud under telefonsamtal
Dålig signal kan ibland leda till att du hör statiska eller pipande ljud under dina telefonsamtal. Men det beror inte alltid på signalen, ibland kan dessa ljud uppstå när dina samtal avlyssnas eller från inspelningar av samtal som gjorts av spionprogram.

Ovanligt beteende
Om telefonen oväntat går in i eller ut ur viloläge, startar om slumpmässigt eller är svår att stängas av, kan det finnas spionprogram eller annan skadlig kod på enheten.

En robothand som använder en telefon

Hur man tar bort spionprogram på Android

Det finns olika alternativ för att ta bort spionprogram från Android. Exempel är:

Alternativ 1: Hitta spionprogram via Android-telefonens inställningar

Du kan hitta spår av spionprogram genom att titta igenom telefoninställningarna på din Android-telefon.

 • Starta först om telefonen i felsäkert läge. Felsäkert läge hindrar alla tredjepartsappar från att köras, så att du kan kontrollera att telefonens konstiga beteende beror på spionprogram snarare än på något annat problem. Så här gör du:

  • Håll ned telefonens strömknapp för att se alternativen för avstängning och omstart. (Observera att vissa av de nödvändiga knapparna och indikatorernas position kan variera beroende på enhetsmodell och Android-version).
  • Tryck länge på alternativet Stäng av så visas alternativet Starta om i felsäkert läge. Tryck på OK.
  • Du bör kunna se att du är i felsäkert läge på symbolen längst ned till vänster.
 • Starta sedan appen Inställningar.
 • Klicka på Appar eller Program, beroende på vilken terminologi din enhet använder.
 • Klicka på hamburgermenyn eller de tre vertikala prickarna längst upp till höger på skärmen.
 • Klicka på Visa systemprocesser eller Visa systemappar.
 • Granska listan över program som visas och leta efter något misstänkt eller obekant.
 • Avinstallera alla dolda spionappar på din Android-enhet som du lyckas upptäcka.

Alternativ 2: Hitta spionprogram via nedladdningsmappen

En kontroll av nedladdningsmappen kan hjälpa till att hitta stalkerprogram och misstänkta filer som användaren definitivt inte har laddat ner. För att göra detta (också i säkert läge):

 1. Starta appen Mina filer eller Filer.
 2. Klicka på Nedladdningar. Den här mappen innehåller alla filer, oavsett typ eller format, som tidigare har laddats ner på enheten.
 3. Granska listan för att se om det finns filer som ser misstänkta ut eller appar som du inte minns att du har laddat ner. Om du är osäker kan du googla namnet på appen för att se om andra har haft problem med den.
 4. Fortsätt att radera dem genom att klicka på Avinstallera för att ta bort dem.

Observera att vissa appar kan ha administratörsbehörigheter på enheten som hindrar dig från att avinstallera dem. I så fall måste du ta bort behörigheterna. Processen varierar beroende på vilken typ av telefon du har och din version av Android, men i allmänhet måste du gå till Inställningar > Säkerhet > Avancerat > Enhetsadministratörer.

 • Avmarkera rutan bredvid den skadliga appen i listan över appar med administratörsbehörighet på enheten. Detta är också ett bra tillfälle att kontrollera om några andra misstänkta appar har dessa behörigheter. Om så är fallet bör du ta bort dem också.
 • I listan som dyker upp trycker du på Inaktivera denna enhetsadministratörsapp.
 • Gå tillbaka till applistan. Nu kan du avinstallera den app som du inte kunde avinstallera tidigare, tillsammans med allt annat som ser misstänkt ut.
 • Starta om telefonen, starta upp den i normalläge och testa den.

Förhoppningsvis tar detta bort spionprogrammet och din telefon kommer att fungera normalt.

Alternativ 3: Hitta spionprogram genom en sökning efter spionprogram på Android

Att använda antivirusprogram är det snabbaste och förmodligen bästa sättet att hitta spionprogram på en Android-enhet. Här följer de relevanta stegen:

 • Se till att du använder ett antivirusprogram som är säkert, äkta och kompatibelt med din enhet.
 • Kör en genomsökning av din Android-enhet. Om du söker efter spionprogram i telefonen med en dedikerad app har du mycket större chans att upptäcka dem.
 • Fortsätt genom att ta bort spionprogrammet. Antivirusprogrammet kan göra detta automatiskt eller be dig godkänna borttagningen.

Om inget fungerar för att lösa telefonproblemen är ditt sista alternativ att utföra en fabriksåterställning.

Alternativ 3: Utför en fabriksåterställning

Om inget av ovanstående alternativ fungerar kan du utföra en fabriksåterställning. En fabriksåterställning raderar allt på telefonen, inklusive spionprogram. Se till att du har en säkerhetskopia av din telefon innan du gör detta för att undvika att förlora dina appar, foton och annan data. Du måste återställa telefonen till en säkerhetskopia som gjorts innan du började uppleva problem med spionprogram.

För att radera enheten och återställa den till fabriksinställningarna:

 • Gå till Inställningar System Alternativ för återställning.
 • Beroende på vilken telefon du har klickar du på Återställning till fabriksdata eller Radera alla data (fabriksåterställning).
 • Bekräfta genom att trycka på Återställ enhet.
 • Telefonen ber dig bekräfta genom att skriva in ditt lösenord eller din PIN-kod.
 • Det tar lite tid att radera och återställa allt, och telefonen startas sedan om som om den vore en ny enhet.

Telefonen frågar dig om du vill börja om från början eller återställa från en säkerhetskopia. Om du använder en säkerhetskopia ska du vara noga med att välja en som gjorts innan du började få problem med telefonen (med andra ord så att du inte installerar om spionprogrammet).

När du har tagit bort spionprogrammet från din Android bör du vidta ytterligare åtgärder som t.ex:

 • Rensa cache-minnet i webbläsaren
 • Byt lösenord på alla viktiga konton du har
 • Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) på din enhet och på konton som erbjuder det

En anmärkning om stalkerprogram

Med stalkerprogram kommer vissa operatörer att få en varning om att offrets enhet har rensats. Undvik att modifiera din enhet om du känner att din fysiska säkerhet kan vara i fara genom att göra detta. Kontakta istället stödorganisationer eller polisen om det behövs.

Skydda din Android-telefon från spionprogram

Här är några steg du kan ta för att skydda din telefon från spionprogram:

Var på din vakt mot nätfiskeförsök
Om du får ett SMS eller e-postmeddelande som du är osäker på ska du inte öppna det. Om du redan har öppnat mejlet ska du inte öppna några bilagor eller följa några länkar i mejlet.

Byt lösenord regelbundet
Spionprogram är utformade för att samla in känslig information som inloggningsuppgifter för dina bankappar på din telefon. Om du ändrar inloggningsuppgifterna regelbundet kan du vara säker på att även om hackarna på något sätt skulle få tillgång till dina uppgifter kommer dessa att vara inaktuella när de väljer att använda dem (förutsatt att du har tagit bort spionprogram från din enhet sedan dess).

Gå bara in på säkra webbplatser
Kontrollera länkar till webbplatser noga innan du klickar på dem. Länkar till säkra och verifierade webbplatser börjar vanligtvis med HTTPS, där S:et står för "secure" och visar att webbplatsen har ett uppdaterat säkerhetscertifikat.

Se till att din telefon är säker
Om stalkerprogram har installerats på din telefon är det mycket troligt att enheten var olåst, oskyddad eller att någon gissat eller fått reda på ditt skärmlås. Ett starkare lösenord för låsskärmen kan vara bra för att skydda din telefon från potentiella stalkare. Du bör också skydda din e-post och andra onlinekonton med tvåfaktorsautentisering där detta är möjligt. Begränsa den fysiska åtkomsten till din enhet, aktivera ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksinloggning för att göra det svårare för andra att låsa upp din telefon, även om den skulle tappas bort eller bli stulen.

Håll telefonen uppdaterad
Uppdatera regelbundet din Android till den senaste versionen. Regelbundna uppdateringar av telefonens operativsystem gör att enheten får de senaste säkerhetsuppdateringarna och gör det svårare för angripare att infiltrera enheten.

Undvik att ladda ner misstänkta appar
Piratkopierade Android-appar är inte svåra att hitta på tredje parts webbplatser. Motstå frestelsen att ladda ner sådana appar, oavsett hur lockande de verkar, eftersom de ibland innehåller inbäddade spionprogram. För säkerhets skull är det bäst att begränsa nedladdningarna till Google Play Store eller officiella verifierade webbplatser, men var försiktig eftersom Google Play Store inte heller är immun mot skadlig programvara.

Undvik att klicka på pop-up-annonser
Den typ av popup-fönster som utlovar pengar eller gratisartiklar eller andra påståenden av typen för bra för att vara sant kan innehålla spionprogram eller andra former av skadlig programvara. Var försiktig med vad du klickar på.

Använd antivirusprogram
Antivirusprogram söker inte bara efter och tar bort spionprogram, utan kan också förhindra att spionprogram överhuvudtaget tar sig in i din Android-telefon. När din enhet utsätts för ett hot kommer antivirusprogrammet att varna dig så att du antingen lämnar webbplatsen eller avbryter en pågående nedladdning. Alternativt kan den blockera skadliga data från sådana webbplatser eller hindra dig från att ladda ner misstänkta filer.

Relaterade produkter:

Läs mer:

Så här upptäcker man och tar bort spionprogram på en Android-telefon

Spionprogram på Android kan i hemlighet spåra din aktivitet och skicka dina data till cyberbrottslingar. Lär dig hur du upptäcker och tar bort spionprogram på Android.
Kaspersky logo