Hoppa till huvudinnehållet

Så här känner du igen och undviker nätfiskemeddelanden

BÄDDA IN DEN HÄR VIDEON I STÄLLET FÖR EN BILD

Du får ett e-postmeddelande där du på ett artigt sätt uppmanas att donera pengar till offren för en orkan. Avsändarens domän är ”help@ushurricanesurvivors.net”. Det kan vara en legitim organisation, men du har inte hört talas om den. Vanligtvis hamnar sådana meddelanden i skräppostmappen, men det här e-postmeddelandet har av någon anledning hamnat i inkorgen. Du är datorkunnig och tar inga risker med e-post från en organisation som ber om personlig och finansiell information. Det här gäller särskilt om du inte har efterfrågat meddelandet och inte kan verifiera dess identitet.

Vi utsätts för nätfiskemeddelanden varje dag. Många har blivit ganska duktiga på att identifiera sådana e-postmeddelanden, använder sunt förnuft och utför inte det som efterfrågas. Men det är inte alltid glasklart vilken åtgärd som ska vidtas när ett nätfiskemeddelande tar sig förbi skräppostmappen.

Hur ser nätfiskemeddelanden ut?

En av anledningarna till att nätfiskemeddelanden är så lömska – och alltför ofta blir framgångsrika – är att de är utformade för att se legitima ut. Ibland är det svårt att se vad som är äkta och vad som är ett nätfiskeförsök. I allmänhet har nätfiskemeddelanden följande kännetecken och varningstecken:

  • Bilagor eller länkar
  • Stavfel
  • Dålig grammatik
  • Oprofessionell grafik
  • Onödig brådska med att du ska verifiera din e-postadress eller andra personuppgifter
  • Allmänna hälsningar, t.ex. ”Bästa kund”

Tips för att undvika nätfiskemeddelanden

Det är viktigt att vara uppmärksam på nätfiskemeddelanden. Om du stöter på ett i inkorgen ska du använda de här strategierna för att undvika att falla offer för en nätfiskeattack.

  • Ta bort e-postmeddelandet utan att öppna det.

De flesta virus aktiveras när du öppnar en bilaga eller klickar på en länk i ett e-postmeddelande. Men vissa e-postklienter tillåter skript, vilket gör det möjligt att få ett virus bara genom att öppna ett misstänkt e-postmeddelande. Det bästa är att inte öppna dem överhuvudtaget.

  • Blockera sändaren manuellt.

Om e-postklienten tillåter manuell blockering gör du en sådan.

Anteckna avsändarens e-postdomän och lägg sedan till avsändaren i en blockerad

lista. Det är särskilt smart och användbart om du delar e-post med någon i

familjen. Någon annan kanske råkar på ett e-postmeddelande utanför

skräppostmappen som ser legitimt ut och gör något ogenomtänkt.

  • Köp en extra försvarslinje.

Du kan aldrig ha nog mycket säkerhet. Överväg att köpa ett antivirusprogram som övervakar e-posten.

Kom ihåg att det bästa sättet att hantera ett nätfiskemeddelande är att ta bort det omedelbart. Om du vidtar ytterligare åtgärder för att begränsa din exponering för sådana attacker är det en bonus.


Så här känner du igen och undviker nätfiskemeddelanden

Lär dig känna igen vanliga företeelser i nätfiskemeddelanden och få tre tips för att undvika att bli hackad.
Kaspersky logo

Related articles