Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhetshot mot mobila Android-enheter

I takt med att allt fler människor använder sina smarta telefoner och surfplattor till att surfa på internet, uppdatera webbplatser för sociala nätverk, shoppa och uträtta bankärenden online inriktar sig cyberbrottslingar och skadlig programvara allt mer på mobila enheter, med nya hot mot smarta telefoner och mobiler.

Android-enheter är "under attack"

Under 2012 var 99 % av all skadlig programvara för mobila enheter som upptäcktes av Kaspersky Lab utformade för att attackera Android-plattformen. Under året identifierade Kasperskys experter på internetsäkerhet över 35 000 skadliga Android-program.

Anledningen till den stora ökningen av skadlig programvara för Android är:

  • Android-plattformen har blivit det vanligaste operativsystemet för nya smarta telefoner – den har över 70 % av marknadsandelen.

Operativsystemet Android är öppet, det är lätt att skapa appar för det och det finns en stor mängd (inofficiella) applikationsmarknader. Allt detta påverkar säkerheten.

Vilka typer av hot påverkar Android-enheter?

De vanligaste skadliga objekt som upptäcks på smarta telefoner med Android kan delas upp i tre kategorier:

  • SMS-trojaner
  • Reklammoduler
  • Kryphål – för att få rotåtkomst till smarta telefoner

Skadlig programvara har hittats i appbutiker. Under 2012 upptäckte Kaspersky skadliga program i Google Play, Amazons appbutik och andra tredjepartbutiker för appar.

Risker med internetbanker för Android-användare

Europeiska och amerikanska banker och e-betalningssystem erbjuder en mängd sätt att skydda användares transaktioner – inklusive autentisering via säkerhetsdosa, engångslösenord, bekräftelse av transaktioner via koder som skickas till telefonen med mera.

Cyberbrottslingar utvecklar dock program för att komma förbi dessa åtgärder. Till exempel har programfamiljen Zitmo utvecklats för att angripa användarens mobiltelefon och kan ta sig förbi tvåstegssystemet för autentisering som används av europeiska banker. Dessa skadliga program för mobilen fungerar tillsammans med Zbot (ZeuS):

  • Först stjäl Zbot användarnamn och lösenord för att komma in på banksystemet online via den smittade datorn.
  • Därefter, när pengarna överförs, tar Zitmo över – det är Zbots mobila motsvarighet – och vidarebefordrar autentiseringskoden för transaktionen till cyberbrottslingarna.

Andra artiklar och länkar relaterade till skadlig programvara och säkerhet

Säkerhetshot mot mobila Android-enheter

Android-plattformen har blivit oerhört populär, en trend som inte gått cyberbrottslingarna förbi. De utnyttjar bristerna i det här operativsystemet med öppen källkod för att stjäla information från användarna och för att lura dem på pengar genom SMS-avgifter. Som Android-användare är det dock både lätt och billigt att skydda sig. Genom följande fem enkla steg får du ett gediget skydd när du sköter din ekonomi och dina privata ärenden på en mobil enhet...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg