Android-plattformen har blivit oerhört populär, en trend som inte gått cyberbrottslingarna förbi. De utnyttjar bristerna i det här operativsystemet med öppen källkod för att stjäla information från användarna och för att lura dem på pengar genom SMS-avgifter. Som Android-användare är det dock både lätt och billigt att skydda sig. Genom följande fem enkla steg får du ett gediget skydd när du sköter din ekonomi och dina privata ärenden på en mobil enhet.

Skydda dig på rätt sätt när du använder appar

Appar utgör den vanligaste inkörsporten för hackarna när de smittar din Android-enhet med skadlig programvara. Google skannar efter skadlig programvara i alla appar som erbjuds i Google Play, så om du ska hämta en app ska du göra det via Google. Det kan kännas frestande att installera appar från tredje part, eftersom de oftast inte kostar något, men genom att använda sådana appar utsätter du din enhet för en rad risker. Google låter dig skanna alla appar som du hämtar på en annan webbplats än Google Play, så du bör åtminstone köra den skanningen när du får erbjudandet.

Kontrollera också vilka behörigheter som krävs för en app när du installerar den. För en navigeringsapp till exempel behövs behörighet till din plats, men för en anteckningsapp krävs ingen sådan behörighet. På samma sätt behövs rimligen ingen behörighet till din kontaktlista om du vill använda en spelapp. Gå igenom den lista över behörigheter som visas innan du installerar en app. Om du hittar något misstänkt, välj i stället en liknande app där du inte behöver bevilja behörighet till ovidkommande information.

Håll dig uppdaterad

Dagens hotbild liknar det där nöjesfältsspelet där man slår mullvadar i skallen. Hackarna hittar brister i din programvara och utnyttjar dem. Utvecklarna åtgärdar bristerna. Hackarna tittar raskt fram vid nästa brist. Google kan inte stoppa alla angrepp, men lyckas rätt väl med att släppa uppdateringar till Android så snart ett problem faktiskt upptäcks.

Vill du få ut något av Googles insatser måste du dock fortlöpande uppdatera din programvara. En Android-enhet med förlegad programvara är som ett inbjudningskort till skadliga program, eftersom hackarna snabbt får reda på eventuella säkerhetsluckor i programvaran. Hackarna vet dessutom mycket väl att många användare struntar i att uppdatera sina enheter. Google försöker förekomma hackarna genom att löpande stärka säkerheten kring Android. Som ett led i den kampen införde Google enhetskryptering i version 3.0 av Android-programvaran. Med den krypteringen får hackarna svårt att stjäla dina data. Håller du fast vid en äldre version av programvaran går du miste om sådana förbättringar.

Undvik oskyddade anslutningar

Det kan kännas frestande att spara tid och datatrafik genom att använda kostnadsfri, offentlig Wi-Fi. Räkna dock inte med något skydd mot hackare om du satsar på den metoden. Hackarna kan lätt utföra mellanmansangrepp i sådana anslutningar. Då kopplas du upp mot hackarens enhet eller dator, så att hon eller han kan övervaka all information som skickas från din enhet till internet. Hackarna kan också installera skadlig programvara på din surfplatta eller smarta telefon direkt när du ansluter dig.

Om du måste använda kostnadsfria, offentliga nätverk bör du vidta vissa skyddsåtgärder. Kontrollera först att man faktiskt erbjuder kostnadsfri Wi-Fi i den lokal där du befinner dig. Annars finns risken att du kopplar upp dig mot en falsk så kallad Wi-Fi-hotspot. Använd endast appar och webbplatser där man krypterar informationen. Då blir det svårare för hackarna att övervaka dina aktiviteter. Använd om möjligt alltid VPN-anslutningar, alltså sådana anslutningar som de flesta företag har för sina medarbetare.

Lås enheten

Kanske känns det här tipset uppenbart, men vill du skydda din enhet måste du låsa den. Blir du av med en surfplatta eller smart telefon med Android kan skärmlåset räcka för att den som hittat enheten ska hindras från att luska i dina privata uppgifter. Viktigare ändå är att en tjuv kan utnyttja ett ögonblicks distraktion för att hämta och installera ett virus, ett skadligt program eller ett spionprogram på din Android-enhet, om du råkar ha den olåst. Med ett enkelt skärmlås kan du förhindra sådana intrång.

Get a Mobile Security Solution

De tips vi gett dig hittills är en bra början, men det största steget mot ett bra skydd tar du när du väljer ut och installerar en professionell Android-säkerhetslösning. Med de bästa lösningarna skyddar du din enhet genom en kombination av antivirusskydd, stöldskydd, webbskydd, sekretesskydd och filtrering av skadliga SMS.

Visst finns det kostnadsfria skydd mot skadlig programvara, men den kostnadsbesparingen har en baksida i form av dolda kostnader. Det är nästan omöjligt att skilja de äkta kostnadsfria lösningarna (som ändå bara erbjuder ett begränsat skydd) från trojaner som smittar din enhet i stället för att skydda den. Vill du spara pengar, satsa då på en betrodd säkerhetslösning med en testversion. Då kan du utvärdera produkten innan du köper den. De främsta leverantörerna i branschen har också heltäckande lösningar för mobil säkerhet. Med de lösningarna kan du skydda flera enheter samtidigt.

Med alla dessa virus, spionprogram och skadliga program för Android kanske du tvekar att använda din enhet mer än absolut nödvändigt. Du bör dock inte oroa dig alltför mycket. Hackarna är främst ute efter lätta måltavlor. Följer du de tips vi gett dig här slipper du de flesta skadliga program, och de angrepp som slinker igenom kan du stoppa innan hackarna kapar din information. Vill du kunna känna dig helt skyddad när du använder din Android-enhet krävs rigorösa säkerhetsåtgärder och en robust säkerhetslösning.

Andra artiklar och länkar om internetsäkerhet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng