Spridprogram är kommersiell programvara som distribueras gratis till användare, antingen i begränsat format eller i en testversion som går ut efter ett visst antal dagar. De lanserades i början av 1980-talet och blev populärare under 1990-talet, när persondatorer blev vanliga både på arbetsplatser och i hem.
Formatet gör att programutvecklare kan få ut sina produkter i händerna på potentiella användare för en testkörning, i hopp om att de väljer att köpa en fullt fungerande version av programmet.
Spridprogram är också populära bland gamers, eftersom det ger dem en chans att testa ett nytt spel i begränsad version innan de köper den fullständiga versionen.
Spridprogram förväxlas ofta med gratisprogram, men de har två helt skilda syften.
Gratisprogram är upphovsrättsskyddad programvara som är tillgänglig utan kostnad för obegränsad användning. Utvecklaren behåller alla rättigheter till programmet och styr distributionen. Användare kan ibland köpa till ytterligare tjänster eller alternativ.
Ett bra exempel är enkla antivirusprogram som skyddar din dator utan extra kostnad, men som även erbjuder premiumpaket med mer avancerat skydd.
Med spridprogram uppmuntras användare att dela den begränsade versionen av programvaran för att främja större distribution och försäljning. Det är inte synonymt med öppen källkod, där källkoden är tillgänglig för alla med en licens till programvaran i syfte att tillåta samarbete mellan utvecklare som studerar koden.
Det finns olika typer av tillgängliga spridprogram, men alla är inte önskvärda. De inkluderar:
Cyberbrottslingar kan använda spridprogram för att sprida skadlig programvara med en taktik som liknar den som används i andra socialt konstruerade attacker. Användare luras att tro att URL-länkar – ofta i annonser – är legitima, men länkarna tar dem till sidor som laddar ner skadlig programvara i stället för ett säkert spridprogram.
Även om alla typer av programvara löper risk att drabbas av sårbarheter och brister som kan leda till skadliga attacker, så är spridprogram särskilt utsatta. Eftersom programmen inte är helt licensierade finns det inga uppdateringar eller uppgraderingar, och det kan utsätta datorn för risker. Det gäller särskilt när programvara som inte längre används ligger kvar på datorn.
Vissa spridprogram (och gratisprogram) erbjuder användarna en möjlighet att hämta ett annat program som extra alternativ. Faktum är att rutan som godkänner det ofta redan är markerad som standard, vilket gör att extraprogramvaran laddas ner automatiskt. Även om programvaran kan vara helt legitim så är det också ett sätt för bedragare att lura användarna att omedvetet ladda ner något skadligt.
Spridprogram är ett utmärkt alternativ för de som vill testa en programvara innan de gör ett dyrt inköp eller de som bara behöver använda ett program en gång. Men användare måste komma ihåg att nedladdning av de här programmen medför vissa risker. Det är viktigt att se till att webbplatsen är legitim, med uppdaterad säkerhet, innan man börjar hämta någon programvara.