Hoppa till huvudinnehållet

Vad är spridprogram? – Så här fungerar det och så här kan du skydda dig

Vad är spridprogram? – Så här fungerar det och så här kan du skydda dig

Du kanske undrar "vad är spridprogram?" Spridprogram misstas ofta för sin kusin, gratisprogram. Trots skillnaderna har spridprogram många av fördelarna och riskerna som gratisprogram kan ha. Spridprogram är vanligen säkra men kan ibland vara potentiella vektorer för att leverera virus och annan skadlig last.

Vi har alla blivit bekanta med att ladda ner gratis program, antingen på mobilen eller datorn.

Eftersom spridprogram ger oss en chans att prova ny programvara utan kostnad kan det vara ett givet val. Men ibland kan även legitima produkter exponera dig för hot om du inte vet hur du ska hålla dig säker.

I den här artikeln diskuterar vi spridprogram och hur man undviker riskerna med dem.

Vad är spridprogram?

Spridprogram är kommersiell programvara som distribueras utan kostnad till användare, men i slutänden krävs eller uppmuntras att man betalar för fortsatt support av programvaran.

Du kan stöta på spridprogram i format där avancerade funktioner kräver betalning eller det fullständiga paketet erbjuds under en begränsad tidsperiod. En del programvara kan vara helt funktionell och backas upp enbart av frivilliga donationer.

De lanserades i början av 1980-talet och blev populärare under 1990-talet, när persondatorer blev vanliga både på arbetsplatser och i hem.

Formatet gör att programutvecklare kan få ut sina produkter i händerna på potentiella användare för en testkörning, i hopp om att de väljer att köpa en fullt fungerande version av programmet.

Spridprogram är också populära bland gamers, eftersom det ger dem en chans att testa ett nytt spel i begränsad version innan de köper den fullständiga versionen.

Precis som med andra typer av programvara är spridprogram inte alltid en dålig sak som ska undvikas till varje pris. Många spridprogramsprodukter är legitima. Men även legitima produkter kan ha svagheter.

Spridprogram mot gratisprogram

Eftersom det förekommer viss överlappning bör du känna till skillnaden mellan gratisprogram och spridprogram.

Spridprogram förväxlas ofta med gratisprogram, men de har två helt skilda syften.

Gratisprogram är upphovsrättsskyddad programvara som är tillgänglig utan kostnad för obegränsad användning. Utvecklaren behåller alla rättigheter till programmet och styr distributionen. Användare kan ibland köpa till ytterligare tjänster eller alternativ.

Ett bra exempel är enkla antivirusprogram som skyddar din dator utan extra kostnad, men som även erbjuder premiumpaket med mer avancerat skydd.

Med spridprogram uppmuntras användare att dela den begränsade versionen av programvaran för att främja större distribution och försäljning.

OBS: spridprogram är inte synonymt med programvara med öppen källkod vars källkod är tillgänglig för alla som har licens till programvaran. Programvara med öppen källkod har designats för att medge samarbetsinsatser mellan utvecklare som studerar koden. Gratisprogram och spridprogram tillåter inte att du gör ändringar i programmen.

Olika typer av spridprogram

Definitionen av spridprogram kan inkludera många olika typer av programvara. Men alla är inte önskvärda.

Olika typer av spridprogram kan vara:

 • Annonsprogram: annonsprogram distribueras oftast via gratisprogram (men det finns tillfällen när de ingår i spridprogram). Det ger utvecklare möjlighet att tjäna pengar på annonser i programmet, även om användarna inte köper den fullständiga programvaran. Tyvärr kan annonsprogram även hitta information på en dator och dela den med annonsörer, för att hjälpa dem att skräddarsy onlineannonser till specifika användare. De kan även innehålla skadliga funktioner och smitta en dator med trojaner. Annonsprogram brukar laddas ned oupptäckta på en dator.
 • Demoprogram: den här programvaran ger användarna en demo- eller testversion av programmet. Dessa testversioner fungerar vanligen i ett antal dagar eller har begränsat med tillgängliga funktioner. Crippleware är en undergrupp av demoprogram som förhindrar spridprogrammet från att utföra vissa funktioner om man inte köper den fullständiga versionen. Till exempel kan Crippleware förhindra dokumentutskrift eller stoppa åtkomst till en komplett uppsättning av mallar.
 • Donationware: donationware är fullt fungerande spridprogram, men där man ber om en donation för att stödja framtida utveckling eller för att i vissa fall stödja en välgörenhetsorganisation eller ideell organisation.
 • Nagware: denna underavdelning kan tillämpas på alla spridprogram som upprepade gånger ber användaren betala för en licens. De här programmen kan placera störande fönster med timer för att avbryta din kostnadsfria användning. Det fortsätter att påminna dig tills du betalar för att eliminera dessa störningsmoment.
 • Freemium-programvara: mycket vanlig på mobila plattformar. Freemium-program erbjuder en grundläggande uppsättning funktioner "utan kostnad" som kan uppgraderas till "premium" för en avgift. Till skillnad från en demo ger de flesta freemium-apparna användarna en komplett upplevelse. Seriösa användare kan betala för förbättringar och funktioner för att göra upplevelsen bättre.

Säkerhetsbekymmer med spridprogram

Spridprogram är generellt sett säkra, men de är aldrig riskfria.

Skadlig programvara: cyberbrottslingar kan använda spridprogram för att sprida skadlig programvara med en taktik som liknar den som används i andra attacker med social manipulation. Användare luras till att tro att URL-länkar, ofta i reklam, är legitima. Dessa bedrägliga länkar tar dem till sidor där de laddar ner skadlig programvara istället för säkra spridprogram.

Sårbarheter i säkerheten: även om alla typer av programvara löper risk att drabbas av sårbarheter och brister som kan leda till skadliga attacker, så är spridprogram särskilt utsatta. Eftersom programmen inte är helt licensierade finns det inga uppdateringar eller uppgraderingar, och det kan utsätta datorn för risker. Det gäller särskilt när programvara som inte längre används ligger kvar på datorn.

Sponsrad programvara: vissa spridprogram (och gratisprogram) erbjuder användare en möjlighet att hämta ett annat program som extra alternativ. Sekundära program kan hjälpa spridprogramsutvecklare att tjäna provision från varje användarnedladdning. Dessa pengar ger dem incitament att uppmuntra nedladdningar. Faktum är att rutan som godkänner det ofta redan är markerad som standard, vilket gör att extraprogramvaran laddas ner automatiskt. Även om programvaran kan vara helt legitim så är det också ett sätt för bedragare att lura användarna att omedvetet ladda ner något skadligt.

Dataläckor i företag: användning av spridprogram i företags- och myndighetsnätverk kan öka risken för att känslig data läcks. Dataintrång kan ske genom dolda spionprogram som följer med spridprogram eller på grund av dåligt hanterade säkerhet i själva appen. Små utvecklingsteam kan inte alltid underhålla sin programvara med ordentliga patchar. Så företag kan utsätta sig själva och sina kunder för risk för oönskad exponering.

Så här skyddar du dig när du använder spridprogram

Spridprogram är ett utmärkt alternativ för de som vill testa en programvara innan de gör ett dyrt inköp eller de som bara behöver använda ett program en gång.

Men du bör se till att skydda dig vid alla nedladdningar av spridprogram.

Här kommer några viktiga tips att ha i åtanke när du använder spridprogram:

 • Reklam kan vara farlig. Spridprogram kan stödjas ytterligare med reklam, men en del av denna kan vara skadlig. Även legitim programvara kan oavsiktligt visa reklam som leder till sajter som är infekterade med skadlig programvara. Undvik att klicka på annonser när det är möjligt.
 • Program som levereras i paket kan inbjuda till skadlig aktivitet. Ibland innehåller spridprogramspaket sponsrad programvara som också installeras. Dessa extra program kan vara annonsprogram eller andra potentiellt skadliga risker. Läs alla uppmaningar innan du går vidare med installationen av programvara. Många tillägg kräver att du väljer bort dem, så håll utkik efter som du kan avmarkera.
 • Håll utkik efter bedrägliga appar, se alltid till att de är officiella. Skumma appar kan försöka förklä sig som populära ryktbara appar. De gör så genom att flytta upp sig själva till toppresultaten i sökningar, både i webbsökningar och officiella appbutiker. Håll utkik efter officiella webbplatser och apputvecklare. Det första resultatet behöver inte alltid vara det autentiska.
 • Gamla spridprogram kan vara en port för skadlig programvara. Säkerhetshål är vanliga och måste patchas konstant i all programvara. Eftersom spridprogram kanske inte har den support som krävs för att upptäcka och korrigera säkerhetsbrister har hackare en perfekt plats där de kan foga in sin skadliga programvara. Undvik att använda programvara som inte har uppdaterats på länge.
 • Webbplatser som erbjuder nedladdningar behöver också uppdaterad säkerhet. Användare måste komma ihåg att webbplatser som de laddar ner dessa program från även innebär risker. Det är viktigt att se till att webbplatsen är legitim, med uppdaterad säkerhet, innan man börjar ladda ner programvara.
 • Cybersäkerhetsprogram är din skyddsbarriär. Säkert beteende är ingen ersättning för ordentliga antiviruslösningar. När det värsta händer bör du ha ett omfattande säkerhetspaket som kan hålla dina enheter säkra. Produkter som Kaspersky Premium erbjuder förhindrande och borttagning av spionprogram, annonsprogram och många onlinebedrägerier.

Dessa potentiella faror definierar inte bara spridprogram utan alla nedladdningar som du för in i ditt system. Du måste vara på din vakt för att upptäcka dem innan de orsakar skada.

Relaterade artiklar:

Vad är spridprogram? – Så här fungerar det och så här kan du skydda dig

Spridprogram är kommersiell programvara som distribueras gratis till användare, antingen i begränsat format eller i en testversion som går ut efter ett visst antal dagar.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg