Hoppa till huvudinnehållet

Läs mer om skadlig programvara och hur du skyddar alla dina enheter mot den

malicious software

Skadlig programvara är en typ av datorprogram som har tagits fram för att smitta legitima användares datorer och medföra skada på dem på flera olika sätt. Skadlig programvara kan smitta datorer och enheter på flera olika sätt och finns i en rad olika former, som virus, maskar, trojaner och spionprogram. Därför är det viktigt att alla användare kan identifiera och skydda sig mot alla typer av skadlig programvara.

Vad är då skadlig programvara? Skadlig programvara kan anta en mängd olika skepnader. Datorvirus är troligen den mest kända typen av skadlig programvara. De kallas just virus för att de kan spridas genom att göra kopior av sig själva. Maskar har liknande egenskaper. Andra typer av skadlig programvara, till exempel spionprogram, är uppkallade efter sina egenskaper: just spionprogram överför personlig information som kreditkortsnummer.

En kriminell verksamhet

Nu har vi ställt oss frågan ”Vad är skadlig programvara?” Nästa fråga är: "Vem utvecklar skadlig programvara och varför?" Den tid då merparten av all skadlig programvara utvecklades av tonåringar på skämt är sedan länge förbi. Idag utvecklas skadlig programvara av och för yrkesbrottslingar.

De här brottslingarna använder sig av en rad avancerade taktiker. Enligt teknikwebbplatsen Public CIO har cyberbrottslingarna i vissa fall hindrat åtkomst till information på datorn genom att ”låsa fast” den och krävt lösensummor från användare som vill ha tillbaka informationen.

Men det största hotet mot personer som använder datorn ofta utgörs av cyberbrottslingar som stjäl internetbankuppgifter som bankkonton, kreditkortskonton och lösenord. Hackarna som stjäl den här informationen kan använda den för att tömma ditt konto eller handla på kredit i ditt namn. De kan även sälja kontouppgifterna på svarta marknaden där man får ett bra pris för konfidentiell information.

Skydda dig mot skadlig programvara

Det är dags att ställa den allra viktigaste frågan: ”Hur ser jag till att min dator och mitt nätverk inte angrips av skadlig programvara?”

Svaret består av två delar: vaksamhet och skyddande verktyg. Ett av de vanligaste sätten att sprida skadlig programvara är per e-post. E-postmeddelandet kan se ut att komma från ett bekant företag eller en vän.

Var försiktig med e-postmeddelanden som ber dig att ange lösenord. Eller e-post som verkar vara från vänner, men bara innehåller meddelanden som ”kolla in den här häftiga webbplatsen!” följt av en länk.
Vaksamhet är det första skyddet mot skadlig programvara, men bara försiktighet räcker inte. Eftersom företagen inte alltid har de perfekta säkerhetslösningarna kan hämtningar från legitima webbplatser också innehålla skadlig programvara. Det innebär att de försiktigaste användarna också kan utsättas om de inte vidtar ytterligare åtgärder.

Vad är skydd mot skadlig programvara?

Skydd mot skadlig programvara ger dig det oumbärliga andra skyddslagret för din dator/ditt nätverk. Ett robust programpaket med antivirusskydd är den viktigaste komponenten i det IT-försvar som varje person- eller företagsdator behöver.

Ett väldesignat antivirusskydd har flera egenskaper: Det kontrollerar nyligen hämtade program för att se till att de inte är infekterade med skadlig programvara. Den skannar regelbundet datorn för att upptäcka och oskadliggöra all skadlig programvara som slunkit igenom. Det uppdateras regelbundet för att kunna upptäcka de senaste hoten.

Ett bra antivirusskydd kan även känna igen och varna om tidigare okända hot från skadlig programvara utifrån tekniska funktioner (till exempel försök att ”gömma sig” på datorn) som är typiska för skadlig programvara. Dessutom kan kraftfulla antivirusprogram upptäcka och varna för oseriösa webbplatser – det gäller särskilt webbplatser som kan ha skapats för nätfiske (en metod som går ut på att lura användare att ange sina lösenord eller kontouppgifter).

Slutligen bör skydd mot skadlig programvara vara användbart. Effektiva antivirusprogram måste vara lätta att hämta och installera, så du inte behöver ha en doktorsexamen i datavetenskap för att kunna använda dem. Leta upp antiviruslösningar med ovanstående egenskaper och installera dem.

Robust skydd mot skadlig programvara skyddar bokstavligen din ekonomi. Dessa verktyg skyddar din kontoinformation och kan även tillhandahålla verktyg för lösenordshantering så att frustrationen över bortglömda lösenord inte får dig att hoppa över denna viktiga skyddsåtgärd.

Inget skydd är heltäckande. Men med en kombination av medvetenhet från din sida och väldesignade skyddsverktyg blir din dator så säker som den kan bli.

Läs mer om skadlig programvara och hur du skyddar alla dina enheter mot den

Skadlig programvara är en typ av datorprogram som har tagits fram för att smitta legitima användares datorer och medföra skada på dem på flera olika sätt. Skadlig programvara kan smitta datorer och enheter på flera olika sätt och finns i en rad olika former, som virus, maskar, trojaner och spionprogram. Därför är det viktigt att alla användare kan identifiera och skydda sig mot alla typer av skadlig programvara.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg