Hoppa till huvudinnehållet

Så här övervakar du och fryser din kredit

I september 2017 kom cyberbrottslingar åt Equifax – ett kreditupplysningsföretag – med kredituppgifter till 143 miljoner amerikaner. Om du har en kreditfil hos Equifax är det mycket troligt att ditt personnummer, födelsedatum, adress och körkortsnummer finns bland den äventyrade informationen [1].

Om du inte redan har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att cyberbrottslingar inte kan använda dina personuppgifter bör du agera nu. Det första steget är att ta reda på hur du övervakar och fryser din kredit.

Titta här!

Det finns några olika sätt att hålla koll på din kreditrapport efter ändringar som relaterar till obehörig användning. Varje kund har rätt till en kostnadsfri kreditrapport varje år från var och en av de tre största kreditupplysningsföretagen: Equifax, TransUnion och Experian.

De tre har upprättat en gemensam webbplats för beställning av rapporter. Du kan beställa alla tre rapporterna samtidigt, men det kan vara bättre att sprida ut dem över hela året för att spåra förändringar över tid. Tänk på att andra företag upprättar webbplatser som gör i stort sett samma sak, men de begär kreditkortsinformation eller ett abonnemang. Den officiella webbplatsen erbjuder den här tjänsten kostnadsfritt [2].

Annonser för kreditövervakningstjänster dyker upp regelbundet intill nyheter som berör kreditärenden, men är de verkligen värda pengarna?

Företag som drabbats av intrång erbjuder ofta gratis kreditövervakning till offren, men sådana tjänster är reaktiva, inte proaktiva.

Dessutom kan övervakningsföretaget kanske upptäcka när en bedragare ansöker om kredit i offrets namn, men de kan inte förhindra att ansökan godkänns [3]. Det finns två alternativ som kan förhindra att bedrägliga ansökningar godkänns och båda är relativt billiga.

1. Varning!

Så fort du får veta att du är sårbar för identitetsstöldkan du begära en missbruksvarning hos något av kreditupplysningsföretagen. Företaget som tar emot ansökan måste vidarebefordra begäran till de två andra. Den här tjänsten är kostnadsfri i 90 dagar.

Varningen gör att företagen måste verifiera att den person som ansökt om krediten är samma som den vars information finns på ansökan, vilket gör ansökningsprocessen svårare för bedragare [4].

2. Frys!

Det andra alternativet är att initiera en kreditfrysning, vilket innebär att kreditföretagen inte kan svara på ansökningar om kreditrapporter från någon annan än kontoinnehavaren.

Om en identitetstjuv försöker ansöka om en kredit med din information så avslås ansökan.

Du måste kontakta varje rapportbyrå individuellt för att initiera en frysning, och det kostar normalt mellan 5 och 10 dollar för varje begäran om frysning.

Att häva frysningen medför i de flesta fall också en avgift. En frysning varar i sju år, eller tills du häver den.

Kreditfrysning har några nackdelar. Det är viktigt att tänka på följande:

  • Du kan inte ansöka om en kredit när du behöver den, vilket kan hindra jobbansökningar, hyra av bostad, försäkringar och annat som involverar en kreditupplysning.
  • En kreditfrysning hindrar inte någon från att stjäla och missbruka kreditkortsinformation eller kontouppgifter för att göra icke auktoriserade köp.
  • Även en frusen kredit kan skadas av aktiviteter på redan öppna konton, även bedrägliga konton.
  • Kostnaden för att frysa och häva frysningar av kredit upprepade gånger kan bli dyr med tiden [5].

Många människor som försökte frysa sin kredit efter det senaste stora intrånget upptäckte att företagen inte svarade eftersom de hade svårt att hantera anstormningen av förfrågningar.

Experterna rekommenderar att du försöker igen om du bestämmer dig för att en kreditfrysning är det rätta alternativet för dig. Frysning är ett bra verktyg, men kan endast initieras genom att ringa företagen eller fylla i ett formulär på deras webbplatser [6].

Intrånget hos Equifax var inte den första stora cyberattacken, och det kommer inte att bli den sista. Varje kund har nytta av större försiktighet i bevakningen av sin kredit, oavsett hur övervakningen sker.

[1] https://www.consumer.ftc.gov/blog/2017/09/equifax-data-breach-what-do

[2] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0155-free-credit-reports

[3] https://krebsonsecurity.com/2014/03/are-credit-monitoring-services-worth-it/

[4] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0275-place-fraud-alert

[5] https://www.consumer.ftc.gov/articles/0497-credit-freeze-faqs

[6] https://www.nytimes.com/2017/09/14/your-money/equifax-answers-data-breach.html

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

Så här övervakar du och fryser din kredit

Vet du vad din första åtgärd bör vara om en cyberbrottsling får åtkomst till dina personuppgifter? Lär dig hur du övervakar och fryser din kredit – var förberedd.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg