Hoppa till huvudinnehållet

Identitetsstöld: fakta och vanliga frågor

Identitetsstöld: fakta och vanliga frågor

Identitetsstölder blir allt vanligare. Enligt Digital Journal lägger amerikaner mer än 3,5 miljarder dollar per år på skydd mot identitetsstöld. Ändå är det många som drabbas. Hur får angriparna tag på den här informationen? Vem kan utsättas för fara? Och framför allt: hur skyddar du dig? Här är allt du behöver veta.

Vad är identitetsstöld?

Enligt FBI sker identitetsstöld när någon olagligen erhåller någon annans personliga information och använder den för att begå stöld och bedrägeri. Den personliga informationen kan vara allt från allmänna uppgifter som ditt namn eller din adress, till mer specifika uppgifter som sjukhusjournaler, inkomstdeklarationer eller bankuppgifter. Identitetsstöld kan ske på flera olika sätt.

  • Dataintrång: Du uppger vissa personuppgifter för sjukvården eller på sociala medier. Om deras nätverk hackas kan brottslingar antingen använda dina uppgifter eller sälja dem till högstbjudande på mörka webben. En av de skadligaste identitetsstölderna genom tiderna var ett intrång i en automatiserad tjänst hos den amerikanska skattemyndigheten. Miljontals skattedokument försvann. Bedrägliga deklarationer inkom i flera år efteråt. Vid ett säkerhetsintrång i den amerikanska myndigheten för personaladministration 2015 läcktes 21,5 miljoner amerikaners personligt identifierbara information, varav 4,2 miljoner var statligt anställda.

Osäker användning av sociala medier: Om några av dina ”vänner” inte är så trevliga av sig kan de utnyttja personuppgifter som du eller någon i din familj har publicerat på populära sociala medier. De kan försöka ansöka om kreditkort på nätet eller få åtkomst till ditt bankkonto.

  • E-posthackare: Om du inte ändrar ditt e-postlösenord regelbundet löper du stor risk att bli hackad. Om du använder samma lösenord för flera webbplatser, till exempel bank- eller shoppingwebbplatser kan hackare få åtkomst till alla dina konton, låsa dig ute och shoppa loss.
  • Fysisk kompromiss: Intresserade parter kan fortfarande få reda på en hel del om dig genom att rota i dina sopor trots att det inte förekommer lika ofta numera. Spara alltid ekonomiska och andra personliga dokument i minst sju år och förstör all personligt identifierbar information innan du kastar bort den.

Hur utbrett är identitetsstöld?

Enligt Bureau of Justice Statistics drabbades 17,6 miljoner amerikaner av identitetsstöld under 2014. Och som Identity theft Resource Center har noterat har identitetsstöld varit kundernas främsta klagomål till FTC i 15 år. Mer information än någonsin finns på nätet och brottslingar har enkel åtkomst till marknader på mörka webben och köpare som är villiga att köpa stulen information. Trenden är tydlig i många sektorer. Enligt tidningen Forbes ökade antalet patienter som drabbades av medicinsk identitetsstöld med 22 procent under förra året. Trots att Investopedia har noterat att de flesta offren inte drabbas av betydande ekonomiska förluster tar det i genomsnitt minst nio timmar att åtgärda problemet och det kan uppgå till 30 timmar om brottslingarna har öppnat ett nytt konto i ditt namn.

Ökningen av identitetsstölder är till stor del kopplad till användarnas villighet att dela personuppgifter på internet, antingen på sociala medier eller genom att ”tryggt” förmedla informationen till banker eller webbutiker. Bedragarna har ett praktiskt taget obegränsat informationsförråd och i många fall inser de drabbade inte ens att de har blivit utnyttjade förrän långt efteråt.

Vem stjäl din identitet?

Identitetstjuvarna är en mångfaldig grupp och kommer från oväntade håll. Privacy Matters påpekar att mer än hälften av de drabbade känner sina angripare. Det kan vara en kollega, vän, medarbetare, granne eller familjemedlem. Teknikkunniga barn kan se fördelarna med att stjäla mammas eller pappas kreditkort och inloggningsuppgifter till Amazon för att köpa något, för att ingen blir drabbad om de erkänner och ber om ursäkt. Bekanta på jobbet kanske ser en möjlighet som är för bra för att tacka nej till om du lämnar datorn olåst eller plånboken framme.

Vad gör tjuvarna med din identitet?

Tjuvar har chansen att ta dina pengar eftersom det finns både billig och kostnadsfri nyckelfärdig skadlig programvara på nätet. Organiserade gäng utnyttjar utbildade personer med examen i datavetenskap och är också ute efter stora mängder personuppgifter. Det är ofta dessa grupper som står bakom attacker på stora återförsäljare och intrång i sjukvården. Bara uppgifternas volym är värd en hel del på svarta marknaden.

Det finns två alternativ: direkt användning och försäljning. Brottslingar som vill använda dina data direkt provar allt på en gång. De försöker hacka din e-post, smarta telefon och e-handelswebbplatser för att komma åt bankkonton medan du ringer kreditkortsföretagen för att skapa nya användarprofiler. De här attackerna är kortlivade men kan vara ekonomiskt förödande. Andra brottslingar sparar dina uppgifter och försöker antingen sälja dem eller öppna ett nytt kreditkort som de använder tills gränsen är nådd och du börjar få samtal från inkassoföretag. Dessa attacker är svårare att upptäcka och kan leda till större förluster med tiden.

Vem är måltavlan?

Det korta svaret är: alla. Om dina personuppgifter, kreditkortsuppgifter, din adress och ditt telefonnummer finns på nätet så riskerar du att drabbas. Brottslingar gör inte skillnad på människor.

På vilket sätt är du sårbar?

Ju mer information du har på nätet, desto större är risken.

Tweet: Ju mer information du har på nätet, desto större är risken. Twittra om det här!

Trots att många webbplatser har vidtagit åtgärder för att skydda personlig information krävs bara ett dataintrång för att du ska drabbas av kreditkortsbedrägerier eller något ännu värre. Allt du gör på nätet kan potentiellt bli offentligt. Det fick offren i hackerattacken mot Ashley Madison 2015 bittert erfara. Förutom att bli hotade med att namnen skulle offentliggöras för hela världen pressades många av offren i Ashley Madison-attacken på pengar av opportunister som lade vantarna på uppgifterna. Trots integritetsinställningar på sociala medier eller försäkringar på webbplatser kan ett intrång i nätverket eller en e-postattack offentliggöra det du trodde var privat, vilket kan leda till både ekonomiskt och känslomässigt förfall.

Hur skyddar du dig?

Det finns några olika skyddsalternativ.

  • Minimera användningen: Använd sociala medier sparsamt. Använd inte ditt verkliga namn, publicera aldrig personlig information och dela inte personuppgifter via sociala meddelandetjänster.
  • Betala för en tjänst: Du kan betala för att en tjänst ska hålla utkik efter udda aktivitet med hjälp av dina personuppgifter.
  • Håll din dator uppdaterad: Många hackare använder skadlig programvara för att stjäla din information. Genom att hålla datorn uppdaterad med säkerhetspatchar och antivirusprogram är du skyddad mot befintliga sårbarheter och kan upptäcka nya attacker.
  • Surfa säkert: Begränsa risken för smitta med skadlig programvara genom att inte öppna okända e-postbilagor eller besöka misstänkta webbplatser.
  • Håll uppsikt: Ta dig tid att kolla efter konstiga avgifter på kreditkortet och kontakta kreditövervakningsföretag som TransUnion eller Equifax så fort du märker att något är på tok.

Identitetsbedrägerier är inte på väg att försvinna. All information om dig på nätet utsätter dig för risker. Skydda dig själv genom att begränsa de uppgifter du delar och ta kontrollen över din identitet på nätet.

Andra användbara artiklar och länkar relaterade till identitetsstöld

Identitetsstöld: fakta och vanliga frågor

Identitetsstölder blir allt vanligare. Hur får angriparna tag på den här informationen? Vem kan utsättas för fara? Och framför allt: hur skyddar du dig? Här är allt du behöver veta.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg